Z lineckého těsta jsme vykrojili srdíčka, namočili půlku do karobové polevy a posypali strouhanými ořechy. A dobrota je na světě.

Ingredience
3 plechy cukroví
suchá část

  • 3 šálky špaldové mouky
  • 3 šálky kukuřičné mouky
  • 3 lžíce sušeného sladovitu (není nutné)

mokrá část

  • 20 dkg kokosového oleje (příp. palmového tuku)
  • 1 “vejce” (tj. šlem z lněného semínka)
  • 2 lžíce sladu

ostatní

Jak připravit linecké cukroví polité čokoládou

  1. Mokrou část našleháme a postupně přimícháme část suchou.
  2. Vypracujeme vláčné těsto, mouku přidáváme postupně, případně doředíme opatrně vodou.
  3. Zabalíme do mikrotenu a necháme odležet.
  4. Vyválíme těsto, dobře se válí mezi dvěma pečícími papíry na asi 4 mm silné a vykrajujeme vykrajujeme srdíčka či jiné tvary.
  5. Pečeme na vymazaném plechu nebo pečícím papíru v předehřáté troubě na 175°C až je spodek růžový.
  6. Po vychladnutí máčíme polovinu srdíček do karobové polevy a ihned sypeme mletými oříšky.
  7. Po zaschnutí polevy slepujeme marmeládou bez cukru.

Praktické

  • Výborné zdravé cukroví na Vánoce, ale i jako sladké občerstvení na oslavy nebo večírky.
  • Skladujeme v papírové krabici v lednici (lze i na balkoně, ale mrazy způsobí zšednutí čokolády) viz jak skladovat cukroví, aby vydrželo až do Vánoc.
  • Ořechy si můžete namlít v mixéru najemno nebo je můžete již mleté koupit.

Obměna

  • Ze stejného těsta můžete udělat ještě Stromečky s kokosem nebo klasické Slepované linecké cukroví.
  • Špaldovou mouku můžete nahradit celozrnný pšeničnou moukou.
  • Sladěnku a sladovit klidně nahraďte obilným nebo rostlinným sirupem.

Děti

  • Cukroví je vhodné pro děti od 1 roku. Čím později je na sladké naučíme, tím lépe.
  • Pokud už vaše dítě jí běžné sladkosti a pečivo, můžete mu toto zdravé cukroví bez obav dát.

Raňajky papkáme spolu s manželom a velmi nám chutia (Marta)

Marta: Ďakujem Evička za všetky recepty. Ume ocot, tamari, shoyu,...

Úspěch – chutná i příteli

Iveta: Co mám uvařeno, nabízím i příteli a nezdráhá...

Jde z vás nakažlivá energie

Iveta: Jde z Vás ohromná energie, která je krásně...

Děkuji, že JJ děláte s láskou a obrovským nadšením

Žaneta: Moc se mi Vaše stránky líbí, je vidět,...

Za týden co jíme jinak o čtyři kila méně

Merci 72: Krásné ráno děvčata. Chtěla bych Vám mockrát...

Ubývají cm i kg. Stojí to za to!

Ilona: Ahoj, dnes, šestý den - úbytek váhy 2...

Vaše videorecepty jsou úžasné, každý den se zdokonaluji

Iva: Ahoj! Od 21.12. nepiju kávu, od 25.12. nejím...

Nemám hlad, nehoní mě mlsná a mám lepší náladu (Renáta)

Renáta: Dobrý den paní Evo, jsem dnes den před...

Jste pro mě životní inspirací

Alena: moc děkuji za super stránky a za to,...

Manžel ochutnal a jaksi nezbylo (Marie)

Marie: Dobrý den, Evo. Děkuji, že jsem díky Jíme...

Jídleníček, recepty, nákupní seznam – vše je super (Jana)

Jana: Přiznám se, svíčkovou (byť od maminky) nemusím. Dvacet...

Absolutně luxusní koprovka, po které mě nebolí břicho

Pstoklask: Absolutně luxusní koprovka, po které mě (konečně!) nebolí...

Díky Klubu jsem za měsíc zhubla 6 kilo a cítím se skvěle

Hana a Olda: chci Vám moc poděkovat za úžasné recepty,...

Cukr téměř v normě a 5 kg dole (Milena)

Milena: Včera jsem byla na kontrole u dia lekařky,...

Děkuji za podrobné recepty, inspiraci a motivaci

Jája: Dobrý večer, jsem začátečník a tak dost nestíhám.....

Moje váha stále klesá – už je pryč 7kg a 8cm v pase (JanaŘ)

JanaŘ: Ahoj všem, výzvu do plavek jsem zvládla začátkem...
  1. šlem z lněného semínka – šlemem je myšleno namočené rozmixované semínko? A kolik by mělo toho semínka a vody být? Děkuji :-)

    • Lžíce slizu z rozemletých chia nebo lněných semínek (1 lžíce rozemletých semínek se nechá nabobtnat ve 3-4 lžících vody).

  2. Dobrý den, určitě zkusím. Akorát se ještě zeptám, jestli můžu sladěnku nahradit alespoň z části medem? Včelařím, mám svůj vlastní med. Děkuji

    • Můžete, co chcete, Heli :-) Nebála bych se dát med do vánočního cukroví, kór, když víte, co v tom medu je, protože je váš.

  3. Dobrý den, mám problém s využíváním palmového tuku kvůli ekologické zátěži jeho těžby. Jaký jiný tuk je vhodné použít do těsta? Poradíte mi?

  4. Dobrý den prosím Vás mám dotaz, když se mají vyšlehat mokré ingredience např. palmový tuk, sladěnka a vajíčko nevím jak na to. Tuk je tuhý, sladěnka hodně lepivá. Musím nejprve tuk ohřát a zpěnit se sladěnkou a pak do studeného vajíčko? Prosím poraďtě jsem úplný začátečník a mám v tom chaos. Moc Děkuji.

  5. Dobry den, nemam mlynek na orechy, zato mam soyabelu, ale vubec se v ni nevyznam:-)) lze jipouzit take na mleti a sekani orechu a suseneho ovoce? Nevite, prosim, nekdo? Dekuju Jana.

    • Jasně, na mletí je úplně skvělá, pokud jste ji koupila přes naše stránky, máte zdarma vstup do klubu Soyabella, kde najdete spoustu receptů a i návodů jak ji nejlépe používat. Mele skvěle skoro na prach.

  6. Dobrý večer, ještě prosím k tomu Sladovitu – bylo by možné napsat kontakt (Bruntál)? Optala bych se kamarádky, zda by s neobjednala také to větší balení.
    Jen pro vyjasnění – máte na mysli Sladěnku? :) Kupuji od Sunfoodu, tam jsem tedy nezjišťovala, zda by bylo možné i velké balení…Nicméně děkuji za info.

    • Sladěnka, Sladovit je to samé. Bruntál jsem si našla na internetu a napsala jim mail, byli ochotní, pošlou i malé balení.

    • zrovna jsem min. tyden objednavala – kontakt je: vera.hegrova zavinac sladovnabruntal.cz , a vyrobek se u nich jmenuje „sladovy vytazek kanditni“, posilaji v dozach po 1,7kg – aktualne je cena 90Kč (za tech 1,7kg)

  7. Janino, mluvite mi z duse. Predlozila jsem to rodine hodne podobne vlastne uz loni a byla to pohodicka. Letos se chystam jeste maximal. zjednodusit stedrovecerni veceri. Soyabellu jsem jeste neporidila, rikala jsem si, ze deti uz jsou odrostlejsi, mleko nam nechybi, po tech moc letech co mam domacnost, zvazuji uz kazdy prirustek. Ted jsem ale nahlodana kvuli tem dezertum, ctu samou chvalu… Moc rada ctu Vase prispevky a zkusenosti, tesim se na bzlp recepty na cukrovi. Hezky, klidny a pohodovy advent nam vsem:-)!

  8. Mám dotaz, kdy začít péct, aby nesplesnivělo, našla jsem tady odpověď, že péct až o adventu, ale potřebovala bych to upřesnit:-) Pečete tak 14 dnů před Vánoci a hned i plníte? Nebo plnit až týden před Vánoci?

    • Eliško, péct co nejpozději to jde. Cukroví je bez cukru, který zaručuje u běžného cukroví trvanlivost a tak se nedá napéct x kilo s tím, že se to dojí po Novém roce. V tomto případě opravdu platí „přiměřeně, přiměřeně“. 14 dní dopředu je ok, třeba pracny se dobře rozleží. Pokud možno venku na balkóně nebo v pořádném chladu a plnit až těsně před Vánocemi. Osobně jsem díky ozdravěnému jídelníčku rodině řekla, že budou 2 druhy cukroví, ale dezerty a ostatní dobrůtky udělám kdykoliv podle přání. Nebo spíš hodně za mě udělá Soyabella ;-) Určitě bude taky kvásková vánočka a zdravý štrůdl. To bude letos pohoda…mívala jsem dřív tak 15 druhů cukroví :-)

      • Janino, mluvite mi z duse. Predlozila jsem to rodine hodne podobne vlastne uz loni a byla to pohodicka. Letos se chystam jeste maximal. zjednodusit stedrovecerni veceri. Soyabellu jsem jeste neporidila, rikala jsem si, ze deti uz jsou odrostlejsi, mleko nam nechybi, po tech moc letech co mam domacnost, zvazuji uz kazdy prirustek. Ted jsem ale nahlodana kvuli tem dezertum, ctu samou chvalu… Moc rada ctu Vase prispevky a zkusenosti, tesim se na bzlp recepty na cukrovi. Hezky, klidny a pohodovy advent nam vsem:-)!

  9. Já kupuju sladovit tady,balení 1,7kg mají světlý i tmavý. Nedejte na název je to to samé,jen z toho chlapi vařej pivo. :-)

  10. Dobrý den, chtěla jsem se zeptat – můžu použít do cukroví místo kukuřičné mouky kukuřičnou krupici? Je potřeba přidat/ubrat vodu? Jaké máte zkušenosti?Děkuji

    • Určitě to nezkoušejte, kukuřičná krupice pokud se předem nenamočí a nevaří alespoň 30 minut, zůstane hrozně tvrdá a bude vám křupat v kouskách v upečeném cukroví, tuhle zkušenost už mám za sebou. :-). Kukuřičná mouka je tam z důvodu krásně žluté barvy, pokud ji nemáte, použijte jen špaldovou hladkou.

  11. Dobrý den. Mám prosbu, používám sladěnku i sladovit ale oboje se prodává, co jsem našla, pouze v malých baleních a strašně rychle ho spotřebuji. Navíc už mám pěknou kupu prazdnych sklenicek a přijde mi to jako plýtvání. Zmiňovaly jste se ale, že používáte velká balení. Googlovala jsem ale nic… děkuju moc

    • Sladěnku kupujeme přímo od sladovny Bruntál, stačí tam zavolat, domluvit se, pošlou vám fakturu, zaplatíte a pošlou. Kupujeme střední balení po 1,7l za necelou stovku, opravdu se to vyplatí, vždy jich beru tak 8 a podělíme se s Evou a kamarádkami.

      • Tak to je super zpráva!!!Protože já jsem kupovala sladovit 1,7l za 150,-Kč.A je to tadyta od Bruntálu.Jaké je nejmenší množství co si můžete objednat?Chci se zeptat v jakém poměru používáte sladěnku ku nezdravému bílému cukru.Myslím třeba za 100g cukru kolik ml sladěnky?

        • Myslím že nejmenší balení mají to klasické, co se prodává ve zdravé výživě, ale poměr cena výkon je asi nejlepší ta 1,7l, pokud nechcete větší. Objednat si klidně můžete jednu, jen se to moc nevyplatí, kvůli poštovnému.
          Poměr sladěnky k cukru nemám vyzkoušený. Když chci ozdravit nějaký recept, tak přidávám sladěnku po lžících a ochutnávám, než se mi to zdá akorát sladké. Ostatní ingredience pak upravím podle toho, jestli je to moc řídké, nebo ne.

        • V Country-life magazínu o sladkostech uvádí aspoň, v jakém poměru nahrazovat sirupy – řekla bych, že u sladu to bude podobné – sladivost je trochu menší, hustota podobná, třeba by to mohlo inspirovat pro první pokusy. Tabulku sem vložit neumím – pokusím se přepsat:

          sirup ; množství,kt.nahradí 1 hrnek cukru ; množství tekutin snížit o

          agávový ; 2/3-3/4hrnku ; 3 lžíce
          datlový, javorový ; 3/4hrnku ; 3 lžíce
          rýžový, ječný se sladem, špaldový ; 1a1/3hrnku ; 1/4hrnku

  12. Letos chci péct zdravé vánoční cukroví, jen nevím, jak dlouho před vánocemi jej péct, jestli se musí nechat odležet, tak jako cukroví nezdravé? Děkuji za vaše stránky. Jen kdyby více lidí bylo takových jako vy. Hlavně maminky od dětí. Mnohé opakují chyby svých rodičů.
    Naďa

    • Pár dní odležení na balkóně mu rozhodně prospělo – pěkně změklo. Ale pečte až před Vánoci, když jsme pekly první várku příliš brzy, tak nám některé mokřejší kousky začaly plesnivět. Takže bych pečení nechala skutečně až na advent :-)

  13. Ahoj Helco,
    sbiram si recepty na cukrovi a tohle je super jednoduche, zdrave a ma spoustu obmen. Jen si nejsem jista, jakou mouku pouzit – tipuji celozrnna spaldova jemne mleta a kukuricna hladka. Bingo?
    Gabina – Cernosice

  14. čím by si nahradila sladovit? děkuji… jo a ještě já osobně nějak nemůžu palmový tuk, nevím proč ale nesedí mi, čím by bylo vhodné jej nahradit? děkuji Lenka

    • Palmový tuk můžete nahradit jakýmkoliv jiným, třeba kokosovým… Sladovit třeba rýžovým sirupem, jen počítejte s tím, že už to nebude tak zdravá varianta, přeci jen sirup obsahuje jednoduché cukry, sladěnka hlavně složité.

  15. Zobrazit všech 38 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekLinecké stromečky s kokosem
Další článekTěstoviny se smetanovou omáčkou a tempehem