Obilné mléka která se prodávají v krabicích nejsou pro naše zdraví úplně vhodná. Mnohem lepší je si mléko připravit doma v hrnci. Nic na tom není a celé vyjde na pár korun. Mléko vařené doma má trochu jinou chuť, než to z krabice, je hutnější, hustší, není  tak sladké, jen lehce nasládlé. A plné čerstvé energie.

Pokud ho tedy máte rádi sladké, je potřeba přidat těsně před konzumací trochu sladěnky a dobře rozmíchat. Majitelé Soyabelly to mají jednodušší, jen dají do konvice ingredience a mléko je včetně cezení za půl hodiny hotové.

Ingredience

  • 1 litr studené vody
  • 80g bílé rýže (dlouhozrnná nebo Basmati)
  • 80g mandlí
  • špetička soli
  • (sladěnka dle chuti)

Postup

Rýži i mandle důkladně propláchneme, když si vzpomeneme, můžeme namočit přes noc, ale nemusí to být. Dáme je do hrnce a dolijeme litrem vody. Když se začnou ingredience vařit, sebereme pěnu (pokud se utvoří), dáme špetičku soli a vaříme 35-60 minut. Pak rozmixujeme dohladka. Pokud máte dobrý mixér, budete mít jemné husté mléko, ale je lepší ho ještě přecedit přes jemnější cedník. Pokud máte raději řidší konzistenci, dejte trochu víc vody nebo ho nařeďte nakonec.

Zbylou drť použijte klidně do polévek, omáček nebo se sirupem je to skvělá dezert. Mléko má neutrální chuť, chcete-li ho mít nasládlé, dejte si do něj sladěnku dle chuti. Asi lžičku na hrnek. Nedávejte sladěnku do celého obsahu, jinak vám to zkvasí.

Kombinujeme

Mléko se hodí jak na pití, tak do dezertů, omáček, polévek, kaší…

Obměna

Obilné mléko se dá udělat ze všech obilovin jako jsou jáhly, celozrnná rýže, oves, kroupy… či semínek – slunečnicová, dýňová semínka… moc nám chutná kombinace jáhly-rýže-mandle. U tvrdších obilovin máčejte přes noc a vařte v tlakovém hrnci asi hodinu.

Skladujeme

V lednici nám toto mléko vydrží asi 2 dny. Pokud ho ještě horké nalijete do vyvařených skleniček a obrátíte dnem vzhůru, vydrží v ledničce déle.

Děti

Toto mléko mohou děti od 6 měsíců.

Děkuji za skvělé stránky

Eliška: Dobrý den, moc děkuji za skvělé stránky, které...

Začala jsem milovat vaření díky JJ

Alena M. K.: Evi, moooc děkuji za kurz, týden...

Ještě, že tento web existuje!

Lenka: Děkuji Vám. Za rady i za celý tento...

Díky novým videím v kurzu mám pocit, že jsme si blíž

Tereza: Moc moc chválím za nové zpracování kurzu (videa),...

Poděkování

Dobrý den, chtěla jsem moc poděkovat za tyto inspirující...

Děkuji za to, že jste normální ženské, a předkládáte to nejlepší, k čemu jste se dopracovaly

Renča: Prochechtala kus včerejšího dne při pročítání webu JJ...

Už nechci vařit klasiku, kterou jsem dříve vařila

Pavlivlmaeorua: S pomocí dcery jsem se dostala k programu...

Rychlá příprava jídel, které mi chutnají

Pribe: Mám dole 4,8 kg a pokračuji dál. Je...

Konečně vím, jak nahradit chuťově mléko a vejce

Ivetuska1: Od začátku kurzu už mám dvě kila dole....

Radka: Díky za bezvadné materiály a podporu

Děkuji za všechen bezvadný materiál na webu i za...

Je mi mnohem líp ve vlastním těle

Hanka: Dobrý den, děkuji za kurz. Zhubla v pase...

Obleču šaty, které jsem X let neoblékla

Ilona L.: Mám jednu naprosto luxusní zprávu! Moje 69letá...

Nejlepší knedlíčky

Lenka: Tyto knedlíčky jsou chuťově snad nejlepší, jaké jsem...

Hubnutí jde samo

Iva1: Dobrý den, pořád se bavím a pořád hubnu,...

Velký dík za kurz

Jana: Paní Evičko a Heleno, velký dík za kurz vánoce...

Díky kurzu mám najednou více času na důležité věci

Monimar: Milá Evičko, utíká to a ve vánočním programu...

Neuvěřitelných 57 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Já kupuji mandle a oříšky na http://www.zodo.cz. Mají tam velká balení a výhodnější ceny.

  2. Moniko, údajně nejlepší mandle jsou Španělské, BIO-mandlové jádro přírodní – schellextečkacz. Mají je levnější než jinde nebio. A fakt jsou výborné.

  3. Ráda bych se zeptala, jaké mandle používáte? Četla jsem, že ty z USA procházejí povinnou pasterizací. Tím pádem už jsou tepelně zpracované a nelze tedy ani naklíčit. Je i tak nutné je vařit?

  4. Holky, prosim vas, mam dotaz. Nedavno me nekdo strasil, ze ryzove mleko pro male deti neni dobre kvuli obsahu arzenu. Nemate k tomu nejake info? Mam 17mesicni holcicku, ktera uz se bohuzel od 13mesicu odmitala kojit a tak ji delam podle vas ryzovo-jahlove mleko se seminky a rasou. Jen me trochu desi ten arzen. Take bych se chtela zeptat jake typy mlek v tomto veku muze? Dekuji za odpoved.

  5. Děvčata, už jsem nějaké domácí rostlinné mléka zkoušela, tak hledám u Vás a koukám, že je vaříte. Proč? Ve všech receptech, co jsem tak našla se mandle namočily přes noc a pak rozmixovaly. osladily sirupem a přecedily, tak jsem z toho mírně zmatená 🙂

  6. Dobry den prosim o radu.mleko dle navodu je uvarene,ale mam strach ho dat rocni dcerNemuze vzniknout reakce jako treba na orechy? Dekuji za odpoved

    • Mandle nejsou ořechy. Roční dítě mandle může a alergii na ně zatím neznám. Jestli máte obavy, dejte jí lžičku, hodinu, dvě počkejte a uvidíte. Dcera je na něco alergik?

      • Dcera je asi cca 14 dni na nutrilonu,driv mela Alergy Care ted muze bilkovinu.jen me to tak napadlo zda nemuze vzniknout aler.reakce.skusim ji dat lzicku jak pisete a uvidime.Ma zavedeny PEG (hadicka do zaludku tim je krmena)tak dostane primo do briska mandlove mlicko 😉

  7. Teda musím říct, že tohle “mléko” se nedá vůbec s tím kupovaným krabicovým srovnat.. výborné.

  8. Mám ráda pohankového “Zajíce”. I když to asi není ideální, dobře se rozpouští, snadno se bere na návštěvu a na cesty a fakt dobře chutná.

    • Diano, díky za reakci. Zajíce znám, je to sušená verze, pohankový nebo “smetaový” je do kávy (obilné či normál) opravdu dobrý. Snažím se ale eliminovat (téměř už jsem to zmákla) sušené varianty a volím tekuté. Dělala jsem domácí rýž. i mandlové mléko, ale byly to spíše kašovité formy a v kávě upřímně nic moc chuť. Tedy já to tak vnímala, proto jsem zase sáhla po krabicových rýžových, ovesných…

  9. Ahoj holky 🙂 když se obilí a mandle namáčí přes noc, tak se v té vodě, co se namáčí, i vaří? Či se dává voda nová? Děkuji 🙂

    • Holky ještě prosba – je toto mléko vhodné do kávy, nutričně bez pochyb, spíš mám na mysli chuťovou “funkci” :)? když je to spíše kašovitější konzistence? Nebo máte prosím nějaký tip na mléko do kávy? Dávám zatím právě ovesné či rýžové, ale krabicové…děkuji za tipy 🙂

      • Do kávy bych ho nedávala, je to spíš kašovitější konzistence a není tak tučné. Někdo si dává do kávy jen domácí mandlové, ale nemám to vyzkoušené. Do kávy buď ty krabicové, což není nejlepší, ale zase člověk tam dá trošku, nebo sušené a tam jsou zase přidatné látky. Nejlepší je snad kafe nepít :-).

        • Kdysi dávno jsem si dávala do kafe normální kravské mléko. Nedělalo mi to žádné zdravotní problémy, ani jsem netušila, že by mělo být na mléku něco nevhodného, ale prostě ten čas, kdy jsem měla chuť pít ho litry byl pryč a mně ta krabice byla moc velká a pořád mi zbývala a kazila se. Štvalo mě to pořád vylívat a tak jsem se naučila pít kafe bez mléka, A šlo to kupodivu úplně snadno. Dneska piju povětšinou kávovinu, i tu jsem omezila a často ji taky piju bez “mlíka”. (Nebo někdy právě s tím pohankovým sušeným). Mám ale pořád potřebu něco teplého popíjet, čbývá to bylinkový čaj, někdy to Karo apod. a poslední dobou, když si vzpomenu, dávám si jen horkou vodu. Je to dobré řešení, ale bůhvíproč na tuto možnost ještě často”zapomínám”.

          • Diano,děkuji, tak přemýšlím nad tím, co jsi napsala a je to vlastně “jen” o chuti a o zvyku. Dříve jsem pila tam 2-3 kávy – kofeinové denně. Mám ráda chuť a vůni kávy, přiznávám. Ale jelikož před několika lety nastaly zdrav. potíže v oblasti zažívání, tak jsem přešla na obilné kávy (Vitakáva, Caro apod..). Mlíko jsem vyřadila taky a to jsem ho pila opravdu dost, v různých variantách. A šlo to. Takže je to opravdu v naší hlavě, jak si to nastavíme a taky jak umíme, řekněme, zvládnout ty chutě..Ještě k pití – mám udělanou banchu, nebo hojichu,v termosce a popíjím během dne. Nesladím ji a ikdyž se mi ze začátku zdála “jalová”, tak dnes mi příjde dobrá a hlavně taková svěží a je mi dobře. Zkus si udělat do termosky a popíjení během dne bude fajn, teplé, zásadotvorné a svěží. Ještě si dělám i maliník, ten mi moc chutná.

        • Můžu potvrdit, domácí mandlové je do obilné kávy super. Někdy pro změnu dělám i kokosové a z konopných semínek, ale to mandlové je asi nejlepší.

            • Úplně jednoduše 🙂 Strouhaný kokos (bio má určitě lepší chuť) zaliju vroucí vodou, nechám aspoň hodinu máčet, rozmixuju a přecedím. Pít dítěti bych to nedávala, ale troška do kafe nebo do “kari” myslím neuškodí 🙂

              • Jé, díky za recept. Ještě ten poměr je jako u mandlového? čili 1 l vody na 80 gr kokosu? Raději se ptám…

                • No, tak to moc nepotěším.. Dělám to těžce od oka a jen malé dávky (mixuju tyčákem v hrnku), spotřebuju do 2.dne. Odhaduju 2 lžíce na půl hrnku vody. Někdy mám víc smetanu, jindy zas řidší mléko, do kafe je dobré obojí a když náhodou zbyde, kaše se tím určitě taky nepokazí 😉

    • Vodu z obilí nevylévejte, ale použijte ji na vaření i s mandlemi, pokud namáčím jen mandle a pak je vařím, tak vodu vyliji.

  10. Tak jsem dnes taky poprvé uvařila a mám z toho kaši,sice nevadí, ale přes sítko jsem to musela propasírovat…:-)Lze po uvaření a rozmixování přidat provařenou vodu nebo je lepší ji dát ke konci vaření, když se mi to zdá husté? Vařila jsem v normálním hrnci.

    • Ona je to napůl kaše, dá se to naředit na konzistenci, kterou chcete klidně během varu nebo až nakonec, to je jedno.

  11. Dnes toto mléko použito do ranní kaše z celozrnné špaldové krupice, dochucené karobem a skořicí, hřebíčkem a pomerančovou kůrou. Nevím, jestli je jídlo úplně vhodné do jarního očistného programu, ale moc jsem si pochutnala 🙂

    • Mně přijde škoda dávat pracně vyrobené mléko do kaše, vařím obilí rovnou se semínkama či mandlema a výsledek taky dobrý!

    • Určitě lepší než chleba s něčím, jediný problém kaší na sladko, je že překyselují tělo, chybí tam zásaditá zelenina, takže jako malá sváča jo, ale snídaně by bala lepší alespoň s miso polévkou, když už ne kaše na slano :-).

  12. Tak jsem to zkusila a vyšla mi z toho spíš kaše,asi se mi vyvařila voda,dělala jsem to v rýžovaru. Možná příště zkusím namočit a papiňák (tentokrát ho okupovala cizrna ;)) Ale nevadí, dala jsem to jako základ pokusu o zdravou buchtu a dobrý-šlo to i bez mléka a másla. Zkusila jsem mlíko dát na zkoušku do kafe a to se mi srazilo, tak nevim, jestli se na to hodí. Ale nevadí-naskleničkovala jsem zbylou část do lednice pro prcka na příkrmy. Kdybyste někdo měl praktické zkušenosti s vařením bez Soyabelly,budu za ně ráda.

    • Do kafe to s rýží moc nejde, to si udělejte jen mandlové mléko, to se dá, ale chce přecedit přes gázu, jinak ho budete v kafi kousat :-).

  13. Zkoušela jsem také, ale měla jsem spíše kaši. Nevadí, příště přidám více vody. Ráda bych věděla, kdybych chtěla jen mandlové, jestli je nutné mandle vařit. Viděla jsem recepty na mléko ze syrových mandlí, které se předtím jen máčely.

    • Je to tak= jedna z možností, mandle se máčí přes noc a ráno se rozmixují a hotovo.

  14. Je nutné dávat mandle, nebo to jde i bez nich jen z obiloviny? Oves – myslíte bezpluchý oves? Nebo to jde i z vloček?

    • Jde to i jen z obilovin, z jakýchkoliv, ale akorát není to mlíko tak chutné, jako když si přidáte mandle.

  15. Zkusím, vypadá to dobře. Až dosud jsem pila kabicové ovesné mléko a myslela jsem si, že je v pohodě.

  16. Já jsem teda nepočkala na odpověď a mandličky podle svého úsudku oloupala a už mám uvařeno a je to panečku lahoda, krémový dezert!! Přemýšlela jsem že ho víc naředím protože má pudinkovou hustotu ale je tak dobrý že je to úplná škoda. Fakt úplná pohádka nebo to se mnou dělá ten půst? 🙂

  17. Ted jsem ho chtěla jít vařit,ale také nevím, zda mandle uvařit nejdříve a sloupnout nebo je dát se slupkou . 🙂

    • já je dělám z loupaných, ale můžou být i neloupané, jen to mléko bude tmavší

    • Dnes jsem ho dělala z neloupaných mandlích a ty slupky mi tam vadily. Holky to snědly a ani nic neříkaly, ale příště bez slupek! 🙂

  18. Jakou máte zkušenost v výrobou domácího ořechového, obilného či jiného rostlinného mléka ve šnekových odšťavňovačích typu Hurom?? (Hurom HU-500 / Omega VRT402 má být na toto uzpůsoben díky boční výpusti se zátkou)

  19. holky, můžu se zeptat, proč se tohle mléko má vařit hodinu? v Soyabelle se vaří 20 – 25 minut. jaký je v tom rozdíl?
    a taky se už delší dobu chci zeptat na to, pokud vařím v Soyabelle kaši z rýže natural, je dostatečná délka varu 20 – 25 minut? pak Soyabella většinou pípá, že je uvařeno a taky se zdá, že i je. namáčím ji obvykle přes noc, stačí pak ta poloviční délka varu, než je u rýře natural normální? vy to tak v receptech máte, že namáčet alespoň 5 hodin a že pak Soaybella vaří 20 – 30 minut, přesto by mě to zajímalo. moc děkuji.

    • Záleží na druhu rýže, já mám teď celozrnnou, která se běžně vaří 45 minut, do Soyabelly dávám rýži s dobou varu 20 minut, tak jsem tam pro jistotu dala delší čas varu. Může se to vařit i kratší dobu, ale když je možnost vařit déle, tak na mléko je to lepší.

    • Holky vydržte, právě testujeme novou sadu Soyabell a vybíráme tu nejlepší, jakmile bude jasno, určitě dáme na našem webu vědět.

  20. Zobrazit všech 57 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSlavnostní “bramborový” salát bez brambor, vajec a majonézy
Další článekNepečené cukroví – jáhlové kuličky