Chřest jsem objevila vloni a letos se ho nemohu nabažit.

4.5

Ingredience
pro 4 porce

  • svazek zeleného chřestu (půl kila)
  • 3 polévkové lžíce jemných ovesných vloček
  • 1 litr zeleninového vývaru nebo horké vody
  • rostlinná smetana
  • umeocet
  • olej
  • 2 šalotky
  • sůl
  • na ozdobení: petrželka, gomasio

Jak uvařit chřestovou polévku

  1. Ohřejeme zeleninový vývar.
  2. Chřest očistíme a odřízneme zdřevnatělé stonky.
  3. Chřest nakrájíme na větší kusy, šalotku na kostičky.
  4. V hrnci rozpálíme olej, přidáme šalotku a trochu soli a společně chvilku restujeme.
  5. Do hrnce přilijeme ohřátý vývar a přidáme ovesné vločky a chřest a vaříme asi 15 minut.
  6. Vypneme oheň, rozmixujeme pomocí tyčkového mixéru do hladka.
  7. Přidáme trochu rostlinné smetany, dochutíme umeoctem a můžeme podávat.
  8. Ozdobíme zelenou petrželkou a posypeme gomasiem.

Praktické

  • Zelený chřest se nemusí loupat, stačí odříznout zdřevnatělé konce.
  • Konce se hodí do zeleninového vývaru.
  • Polévku můžete uvařit i z bílého chřestu, ale ten je potřeba oloupat.

Děti

Polévka je vhodná pro děti od 1,5 roku, ale šetříme dochucovadly a solíme jen malinko.

    Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

    Po třech dnech kilo dole a hojí se mi akné (Libuše)

    Libuše: Ahoj, dnes začínám čtvrtý den a už se...

    Je to fakt supééér! Tři týdny, tři kila. (Hana, 50 let)

    Milá Evi, jsem ve Vašem klubu JJ a v kurzu...

    Netušila jsem, že se dají uvařit takové mňamky, jaké jsou tady na JJ

    Spenito: Ahojky Eví a holky, jsem tady taky poprvé...

    Jsem čilejší a už konečně večer nezívám

    Nahlie64: Jídla jsou výborná a moc Vám poděkovat :-)...

    Díky vám jsem objevila jiný styl přípravy a stravování

    Štěpánka: Postupně se pročítám a sepisuji nákupní seznam. Zkouším a...

    Neuvěřitelných 13 cm v pase dole!

    Iveta: Od začátku ledna mám 5 kg dole, díky...

    ,,Kouzelný hrneček“

    Ráda bych poděkovala za výborný nápad vytvořit a spustit...

    Myslela jsem, že to zvládnu sama, ale společně je to lepší

    Petula: Přeji krásné odpoledne všem statečným a odhodlaným účastnicím letošního...

    Moc jsme si s manželem pochutnávali (Marta)

    Marta: Evi, Romane, dík za stránky Jíme Jinak vůbec....

    Váha jde dolů a chutě na nezdravé mě opouštějí (Pavlína)

    Pavlína: Díky Evi, jakoby z ničeho nic se váha...

    Nepotřebuji už kávu ani sladké a kila jdou krásně dolů (Janka)

    Janka: Děkuji za kurz Podzimní detox-Vánoce jinak! Na jaře...

    První týden kurzu a 2 kg dole!

    Lada: Už mi nepnou kalhoty přes stehna a je...

    Objevila jsem kapustu a nemohu se jí nabažit!

    Stipl2: Misto cizrny sel do hrnce opeceny tempeh a...

    Tohle není dieta, jakou jsem zažívala dříve (Radka)

    Radka: Jsem naprosto nadšená 🤩 Tohle není dieta, jakou...

    Prožívám období života, kdy vlastně nic nemusím (Lída)

    Lída: Přeji všem krásné dny. Neuměla jsem si představit,...

    Chutě na sladké jsou pryč (Kristýna)

    Kristýna: Ahoj, já mám dnes vzkaz pro ty, co...
    1. Juuuuhuuuu, receptík jak na objednávku! 👏🤩 Děkuji za něj 😘😘😘 Já totiž chřest objevila až letos… a to tak, že mám zas novou závislost 🤦‍♀️😂😂😂 Mnoa polívečka vypadá přesně „mi gusta“ 😎👌 Dnes ji asi prubnu a hodím echo, zda se zadařilo 😉 Jestli chutnalo psát ani nemusím, s tím se tady počítá už takňák předem… 😆🥰🌻

    2. Já ještě uříznu zvlášť špičky, a nakonec už do rozmixované polévky je přihodím a minutku dvě nechám přejít varem. Mňam! :-)

    3. Vařím podle Evičky a všechna jídla jsou skvělá. S makrobiotikou a ájurvédou mám zkušenosti, ale vařila jsem jednotvárně, proto jsem vstoupila do klubu JJ a jsem nadšená fantazií a pestrostí receptů, jaké nám Evička nabízí. Recepty si upravuji podle sebe a dostupných ingrediencí, není třeba vše 100% dodržovat. Překvapila mě koprová omáčka z pastiňáku, cibule a cukety, je vynikající. Také různé zeleninové placičky, střídám ingredience a pokaždé chutnají jinak.

      • Maruško, jsem ráda, že ti s námi chutná a že chápeš, že to není dogma a nic jako 100% Jíme Jinak nenexistuje 👍 Díky!❤

      • Milá Marie, hihi mám to podobně 😁
        Já se dostala k ájurvédě a vůbec alternativní medicíně už před mnoha lety díky Crohnovi, a dlooouho předlooouho jsem hledala (a na vlastní kůži i střevo zkoušela) tu správnou „jinou“ cestu stravování a léčby… Až mě Tatíček Vesmírek zavál zhruba rok a půl zpět na JJ stránky – napřed vyhledávač vyplivl semtam nějakej receptík odsud, pak semtam nějakej článek… Navštěvovala jsem web čím dál víc, pak si loni zjara „k narozkám“ koupila členství a rovnou i Jarní detox… mnoa dnes po roce a něco téměř není dne, kdy bych sem nezabrousila pro inspiraci při vaření, opáčko nějaké té teorie v kuchyni, či info o fungování mého těla a souvislostí jídla se zdravím… A asi týden, než jsem si letos prodloužila členství, bylo normálně utrpením, cítila jsem se jak bez ruky 🤣🤣🤣
        Taktéž jsem díky JJ objevila kouzlo makrobiotiky 💚 která se stala pomalu, ale jistě, přirozenou součástí mého života… Od neutuchající životní lásky k Indii (kuchyně, kultura i víra) jsem se dostala k obrovskému zájmu o tradice celé Asie (dokonce tak moc, že se chci krom sanskrtu učit i základy japonštiny a studovat religionistiku s etnologií na VŠ, částečně zaměřenou právě na JV Asii), stala jsem se závislá na noži Santoku 🤩🥰😆, řasách, misopastě a kimči 🤗 Naučila jsem se lépe pracovat v kuchyni i „v hlavě“ sama se sebou – např. konečně ve třiceti letech umím efektivně uklízet, mám parádně zásobenou i organizovanou spíž, loni poprvé jsem si užila Vánoce bez depky a v klidu, a zamilovala jsem si jaro ještě víc než dříve i přesto, že jsem myslela, ze už to víc nejde 😅👍 🌱🌞
        Zkrátka díky JJ jsem se posunula v životě o obrovský kus kupředu 💖 Chodím si sem pravidelně pro inspiro, radu, a především podporu! 💞🙏🥰 V okolí moc podobných nadšenců nemám, navíc rodiče stále moc nesouhlasí, a hlavně máma pracuje ve zdravotnictví, takže máme stálý názorový konflikt ohledně veganství i medicíny, a vůbec stylu života i myšlení…
        Zkrátka a dobře JJ mi změnilo život 👏😊 🍀🌈
        O stotisícprocent k lepčímu 🥳☯️💗
        A máš VELKOU PRAVDU, že není potřeba vše dodržovat na 100% 😉
        HLAVNĚ ŽÁDNEJ STRES A NUCENÍ, ŽÁDNÉ VÝČITKY ZE SELHÁNÍ!
        Podstatné pro mě bylo osvojení základních principů zdravého vaření i stravování a rozmanitosti stravy, objevení nových superzdravých produktů (moderních novinek, světových tradičních darů Přírody i znovuobjevených lokálních pokladů) a taky zjištění, že někteří „strašáci každé hospodyňky“ typu knedlíky, buchty nebo svíčková jsou vlastně úplně ízypízy 😎👌
        Zkrátka když na to jde člověk „jinak“ s vervou, odhodláním a nadšením, najednou jde vše jednodušeji a prostě lépe ve všech aspektech 🥰🌻🕉️
        Ať se Ti každopádně i nadále daří! 💝🙏🌼 Nejen v kuchyni 😜😘😘😘

      • Omlouvám se, ta nejdůležitější ingredience mi vypadla, už je v receptu opraveno, chřest se dává zároveň s vločkami.

    4. Zobrazit všech 14 komentářů

    Komentujte
    Vaše jméno

    Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

    Předchozí článekCesta k volnosti
    Další článekMeduňka lékařská