Chřest jsem objevila vloni a letos se ho nemohu nabažit.

4.5

Ingredience
pro 4 porce

  • svazek zeleného chřestu (půl kila)
  • 3 polévkové lžíce jemných ovesných vloček
  • 1 litr zeleninového vývaru nebo horké vody
  • rostlinná smetana
  • umeocet
  • olej
  • 2 šalotky
  • sůl
  • na ozdobení: petrželka, gomasio

Jak uvařit chřestovou polévku

  1. Ohřejeme zeleninový vývar.
  2. Chřest očistíme a odřízneme zdřevnatělé stonky.
  3. Chřest nakrájíme na větší kusy, šalotku na kostičky.
  4. V hrnci rozpálíme olej, přidáme šalotku a trochu soli a společně chvilku restujeme.
  5. Do hrnce přilijeme ohřátý vývar a přidáme ovesné vločky a chřest a vaříme asi 15 minut.
  6. Vypneme oheň, rozmixujeme pomocí tyčkového mixéru do hladka.
  7. Přidáme trochu rostlinné smetany, dochutíme umeoctem a můžeme podávat.
  8. Ozdobíme zelenou petrželkou a posypeme gomasiem.

Praktické

  • Zelený chřest se nemusí loupat, stačí odříznout zdřevnatělé konce.
  • Konce se hodí do zeleninového vývaru.
  • Polévku můžete uvařit i z bílého chřestu, ale ten je potřeba oloupat.

Děti

Polévka je vhodná pro děti od 1,5 roku, ale šetříme dochucovadly a solíme jen malinko.

    Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

    Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

    materiály

    Úspěch – chutná i příteli

    Iveta: Co mám uvařeno, nabízím i příteli a nezdráhá...

    Manžel si ani nevšiml, že jíme jinak

    Alena.brunova: Před pár dny mne manžel načapal u monitoru, odkud...

    Mám tolik energie a vypadám i cítím se JINAK!

    Luci88: Musím říct, že změny jsou obrovské. Mám tolik...

    Přítel mi řekl, že by tak chtěl jíst už pořád

    Lucie: Ráda bych napsala takové shrnutí mého kurzu. Především...

    Nechutná mi sladké: to jsem ani nemyslela, že se někdy stane

    Katchenka: Velkou inspirací na to, co vařit, mi jsou...

    Už rok každý den nová skvělá jídla (Marta)

    Marta: Nuda??? Ani omylem! Vařím podle Jíme Jinak rok......

    Mám se víc ráda a jsem usměvavější (Alena)

    Alena: Nejen, že jsem objevila spoustu nových potravin, kombinací...

    Konečně mám všechny informace na jednom místě

    Jitka: Dobrý den, chtěla jsem vám moc poděkovat za...

    Můj metabolický věk je o 15 let nižší, než můj skutečný (Ludmila)

    Ludmila: Strava mi moc vyhovuje a už jsou tu...

    Mínus 5kg a 5cm v pase (Liana)

    Liana: Ahoj Eva, u mňa je to -5 kg...

    Zánět močového měchýře je pryč bez ATB

    Mona: Abych se taky pochlubila úspěchy, tak musím říct,...

    JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani popsat

    Miluše: JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani...

    Čtvrtý týden a čtyři a půl kila dole (Hanka)

    Hanka: Hezký den, mám za sebou čtvrtý týden, krásně...

    Hltám všechny informace

    Lenka B.: Ahoj Evi, děkuji za perfektně zpracovaný článek....

    Krásně vedený kurz (Michaela)

    Michaela: Evi a spol, i já se přidávám s...

    Jeden z nejsilnějších zážitků…

    Kateřina: Milá Evi, také jsem chtěla poděkovat za celý kurz....
    1. Juuuuhuuuu, receptík jak na objednávku! 👏🤩 Děkuji za něj 😘😘😘 Já totiž chřest objevila až letos… a to tak, že mám zas novou závislost 🤦‍♀️😂😂😂 Mnoa polívečka vypadá přesně „mi gusta“ 😎👌 Dnes ji asi prubnu a hodím echo, zda se zadařilo 😉 Jestli chutnalo psát ani nemusím, s tím se tady počítá už takňák předem… 😆🥰🌻

    2. Já ještě uříznu zvlášť špičky, a nakonec už do rozmixované polévky je přihodím a minutku dvě nechám přejít varem. Mňam! :-)

    3. Vařím podle Evičky a všechna jídla jsou skvělá. S makrobiotikou a ájurvédou mám zkušenosti, ale vařila jsem jednotvárně, proto jsem vstoupila do klubu JJ a jsem nadšená fantazií a pestrostí receptů, jaké nám Evička nabízí. Recepty si upravuji podle sebe a dostupných ingrediencí, není třeba vše 100% dodržovat. Překvapila mě koprová omáčka z pastiňáku, cibule a cukety, je vynikající. Také různé zeleninové placičky, střídám ingredience a pokaždé chutnají jinak.

      • Maruško, jsem ráda, že ti s námi chutná a že chápeš, že to není dogma a nic jako 100% Jíme Jinak nenexistuje 👍 Díky!❤

      • Milá Marie, hihi mám to podobně 😁
        Já se dostala k ájurvédě a vůbec alternativní medicíně už před mnoha lety díky Crohnovi, a dlooouho předlooouho jsem hledala (a na vlastní kůži i střevo zkoušela) tu správnou „jinou“ cestu stravování a léčby… Až mě Tatíček Vesmírek zavál zhruba rok a půl zpět na JJ stránky – napřed vyhledávač vyplivl semtam nějakej receptík odsud, pak semtam nějakej článek… Navštěvovala jsem web čím dál víc, pak si loni zjara „k narozkám“ koupila členství a rovnou i Jarní detox… mnoa dnes po roce a něco téměř není dne, kdy bych sem nezabrousila pro inspiraci při vaření, opáčko nějaké té teorie v kuchyni, či info o fungování mého těla a souvislostí jídla se zdravím… A asi týden, než jsem si letos prodloužila členství, bylo normálně utrpením, cítila jsem se jak bez ruky 🤣🤣🤣
        Taktéž jsem díky JJ objevila kouzlo makrobiotiky 💚 která se stala pomalu, ale jistě, přirozenou součástí mého života… Od neutuchající životní lásky k Indii (kuchyně, kultura i víra) jsem se dostala k obrovskému zájmu o tradice celé Asie (dokonce tak moc, že se chci krom sanskrtu učit i základy japonštiny a studovat religionistiku s etnologií na VŠ, částečně zaměřenou právě na JV Asii), stala jsem se závislá na noži Santoku 🤩🥰😆, řasách, misopastě a kimči 🤗 Naučila jsem se lépe pracovat v kuchyni i „v hlavě“ sama se sebou – např. konečně ve třiceti letech umím efektivně uklízet, mám parádně zásobenou i organizovanou spíž, loni poprvé jsem si užila Vánoce bez depky a v klidu, a zamilovala jsem si jaro ještě víc než dříve i přesto, že jsem myslela, ze už to víc nejde 😅👍 🌱🌞
        Zkrátka díky JJ jsem se posunula v životě o obrovský kus kupředu 💖 Chodím si sem pravidelně pro inspiro, radu, a především podporu! 💞🙏🥰 V okolí moc podobných nadšenců nemám, navíc rodiče stále moc nesouhlasí, a hlavně máma pracuje ve zdravotnictví, takže máme stálý názorový konflikt ohledně veganství i medicíny, a vůbec stylu života i myšlení…
        Zkrátka a dobře JJ mi změnilo život 👏😊 🍀🌈
        O stotisícprocent k lepčímu 🥳☯️💗
        A máš VELKOU PRAVDU, že není potřeba vše dodržovat na 100% 😉
        HLAVNĚ ŽÁDNEJ STRES A NUCENÍ, ŽÁDNÉ VÝČITKY ZE SELHÁNÍ!
        Podstatné pro mě bylo osvojení základních principů zdravého vaření i stravování a rozmanitosti stravy, objevení nových superzdravých produktů (moderních novinek, světových tradičních darů Přírody i znovuobjevených lokálních pokladů) a taky zjištění, že někteří „strašáci každé hospodyňky“ typu knedlíky, buchty nebo svíčková jsou vlastně úplně ízypízy 😎👌
        Zkrátka když na to jde člověk „jinak“ s vervou, odhodláním a nadšením, najednou jde vše jednodušeji a prostě lépe ve všech aspektech 🥰🌻🕉️
        Ať se Ti každopádně i nadále daří! 💝🙏🌼 Nejen v kuchyni 😜😘😘😘

      • Omlouvám se, ta nejdůležitější ingredience mi vypadla, už je v receptu opraveno, chřest se dává zároveň s vločkami.

    4. Zobrazit všech 14 komentářů

    Komentujte
    Vaše jméno

    Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

    Předchozí článekPopenec v kuchyni a v domácí lékárničce
    Další článekMeduňka lékařská