- hrnec s tlustším dnem a s pokličkou
- zavařovací sklenice s víčkem
- tyčkový mixer
- 1-5 kg ovoce (meruňky, broskve, blumy, švestky…)
- špetka soli
- agar agar (k zahuštění)
- hrozinky, pokud to bude málo sladké
Jak vyrobit marmeládu bez cukru
- Ovoce omyjeme a necháme odkapat.
- Vyjmeme pecky a dužinu i se slupkou nakrájíme na velké kousky do hrnce, přidáme špetku soli a přiklopíme.
- Vaříme bez přidání vody asi 30-60 minut. Když ovoce začne pouštět vodu, odklopíme a necháme za občasného míchání co nejvíce vyvařit vodu. Čím déle se ovoce vaří, tím více zesládne.
- Ochutnejte a pokud je málo sladká, přidejte špetku soli. Sůl vytahuje sladkost. Pokud ani po půl hodině vaření nebude marmeláda dost sladká, přidejte 1-2 šálky omytých hrozinek a povařte ještě 20 minut.
- Odstavte z plotny a rozmixujte tyčkovým mixérem do hladka. Pokud bude hmota stále moc řídká, můžete ji ještě povařit, aby se vyvařila.
Ale pozor, jakmile je rozmixovaná, při bublání hrozně stříká, doporučuji napůl přikrýt pokličkou. Druhá varianta je přidat trochu agaru do vařící se hmoty, pomixovat a odstavit. Až marmeláda vychladne, sama zhoustne.
- Během vaření si připravte sklenice, do kterých budete marmeládu dávat. Nejlepší je podobná velikost. Sklenice buď nechte projít myčkou na nejvyšší stupeň, nebo je propláchněte vařící vodou z konvice. Hotovou marmeládu nalijte do připravených sklenic a zavíčkujte. Hotové sklenice je nutné ještě sterilizovat.
Jak na sterilizování marmelády
Je několik variant jak marmeládu sterilizovat. Mně se osvědčilo sterilizování v troubě (když jich mám víc), nebo v hrnci přímo na plotně, když mám jen pár skleniček.
- V troubě – do předehřáté trouby na 180’C dám hrnec, nebo vyšší pekáček, do kterého naskládám naplněné a zavíčkované skleničky. Hrnec naplním teplou vodou, skleničky by měli být do 2/3 ponořené, víc ne. Dám do trouby na 180’C a počkám, až uvnitř sklenice začne marmeláda bublat a sterilizuji ještě 20 minut.
- Na sporáku – do hrnce (velikost zvolte podle množství sklenic) dám sklenice s marmeládou a zaliji je do 2/3 teplou vodou. Vařím asi 40 minut.
Pak vyjměte skleničky, otočte je dnem vzhůru a zkontrolujte, zda se všechna víčka “chytla” a nechte vychladnout. Hotové marmelády se skladují běžně na chladnějším místě, není nutné je mít v lednici.
Praktické
- Druhá možnost je vypeckované ovoce lehce povařit až pustí šťávu, po té propasírovat přes cedník, nechat si jen šťávu, zbytek uchovat v lednici. Šťávu vařit v hrnci tak dlouho, až se většina odpaří a zhoustne a pak k ní vrátit propasírovanou hmotu a společně dovařit a naplnit do skleniček.
- Marmeláda nemusí být jen z jednoho druhu ovoce, výtečné jsou i směsi, např. broskve + blumy, třešně + jahody…
Naše oblíbené marmelády a povidla:
– Švestkovo-bezinková marmeláda
– Bezinková marmeláda
– Broskvová marmeláda
– Hroznová marmeláda
– Meruňková marmeláda
– Ovocná marmeláda
– Jablečná povidla
– Švestková povidla pečená v troubě
Komentáře
Dobrý den,mám stále jeden a týž problém,celá léta zavařuju hrušky a vždy u vršku víčka mi zhnědnou? Neví někdo proč,máte taky tyto zkošenosti? Díky za každou radu
Nedělal jste někdo z černého bezu? Vždycky jsem měla ráda bezovou marmeládu, ale ta byla samozřejmě se spoustou cukru. Tak než se do toho pustím, tak jenom sonduji jestli už s tím nemá někdo zkušenost.