Léto nás zásobuje všemi druhy ovoce a proto si připravíme zásoby na zimu. Udělat marmeládu bez cukru je velmi jednoduché a poměrně rychlé. Hotová marmeláda chutná výtečně. Jak tedy na to bez cukru?
Ingredience
  • hrnec s tlustším dnem a s pokličkou
  • zavařovací sklenice s víčkem
  • tyčkový mixer
  • 1-5 kg ovoce (meruňky, broskve, blumy, švestky…)
  • špetka soli
  • agar agar (k zahuštění)
  • hrozinky, pokud to bude málo sladké

Jak vyrobit marmeládu bez cukru

  1. Ovoce omyjeme a necháme odkapat.
  2. Vyjmeme pecky a dužinu i se slupkou nakrájíme na velké kousky do hrnce, přidáme špetku soli a přiklopíme.
  3. Vaříme bez přidání vody asi 30-60 minut. Když ovoce začne pouštět vodu, odklopíme a necháme za občasného míchání co nejvíce vyvařit vodu. Čím déle se ovoce vaří, tím více zesládne.
  4. Ochutnejte a pokud je málo sladká, přidejte špetku soli. Sůl vytahuje sladkost. Pokud ani po půl hodině vaření nebude marmeláda dost sladká, přidejte 1-2 šálky omytých hrozinek a povařte ještě 20 minut.
  5. Odstavte z plotny a rozmixujte tyčkovým mixérem do hladka. Pokud bude hmota stále moc řídká, můžete ji ještě povařit, aby se vyvařila. Ale pozor, jakmile je rozmixovaná, při bublání hrozně stříká, doporučuji napůl přikrýt pokličkou. Druhá varianta je přidat trochu agaru do vařící se hmoty, pomixovat a odstavit. Až marmeláda vychladne, sama zhoustne.
  6. Během vaření si připravte sklenice, do kterých budete marmeládu dávat. Nejlepší je podobná velikost. Sklenice buď nechte projít myčkou na nejvyšší stupeň, nebo je propláchněte vařící vodou z konvice. Hotovou marmeládu nalijte do připravených sklenic a zavíčkujte. Hotové sklenice je nutné ještě sterilizovat.

Jak na sterilizování marmelády

Je několik variant jak marmeládu sterilizovat. Mně se osvědčilo sterilizování v troubě (když jich mám víc), nebo v hrnci přímo na plotně, když mám jen pár skleniček.

  • V troubě – do předehřáté trouby na 180’C dám hrnec, nebo vyšší pekáček, do kterého naskládám naplněné a zavíčkované skleničky. Hrnec naplním teplou vodou, skleničky by měli být do 2/3 ponořené, víc ne. Dám do trouby na 180’C  a počkám, až uvnitř sklenice začne marmeláda bublat a sterilizuji ještě 20 minut.
  • Na sporáku – do hrnce (velikost zvolte podle množství sklenic) dám sklenice s marmeládou a zaliji je do 2/3 teplou vodou. Vařím asi 40 minut.

Pak vyjměte skleničky, otočte je dnem vzhůru a zkontrolujte, zda se všechna víčka „chytla“ a nechte vychladnout. Hotové marmelády se skladují běžně na chladnějším místě, není nutné je mít v lednici.

Praktické

  • Druhá možnost je vypeckované ovoce lehce povařit až pustí šťávu, po té propasírovat přes cedník, nechat si jen šťávu, zbytek uchovat v lednici. Šťávu vařit v hrnci tak dlouho, až se většina odpaří a zhoustne a pak k ní vrátit propasírovanou hmotu a společně dovařit a naplnit do skleniček.
  • Marmeláda nemusí být jen z jednoho druhu ovoce, výtečné jsou i směsi, např. broskve + blumy, třešně + jahody…

Naše oblíbené marmelády a povidla:
Švestkovo-bezinková marmeláda
Bezinková marmeláda
Broskvová marmeláda
Hroznová marmeláda
Meruňková marmeláda
Ovocná marmeláda
Jablečná povidla
Švestková povidla pečená v troubě

Moje hmotnost je konečně stabilní

Iva V.: Ahoj Evi, já jsem úplně nadšená ze...

Musím pořídit nový šatník – zhubla jsem z 60 na 53 kg!

Hanka: Jen jsem Vám chtěla poděkovat. V kurzu jsem...

Moje jídlo chutnalo spolužákům, kteří běžně jí sladkosti

Dagbri: Moje jídlo chutnalo spolužákovi ve škole, který dostává...

Děkuji za to, co děláte!

Zlatka: Dakujem velmi pekne za vsetko co robite pre...

Jíst jinak si užívám společně s celou rodinou (Evka)

Evka: Ahoj Evi. Tento kurz som si kúpila pre...

Jsem nadšená fantazií a pestrostí receptů (Marie)

Marie: Vařím podle Evičky a všechna jídla jsou skvělá....

Díky Vám jsem našla správnou cestu (Monika)

Monika: Je mi 51 let :-)...Díky Vám jsem našla...

Z receptů JJ jsem úplně unešená

helusa27: Bože, to je dobré! Zatím jsem trochu podezíravá...

Po 5 letech bílé krvinky v normě (Jana)

Jana: Ahojky Evi, Romane, všichni, moc děkuji za milou...

Z Klubu čerpám informace, recepty i energii (Marie)

Marie: Evo, Vy i všichni členové Vašeho týmu jste...

Nepotřebuji už kortikoidy a mám o 5 kg méně (Pavla)

Pavla: Zdravím 😉. Od puberty mě trápí dermatitida v...

Jíme Jinak mě baví (Olga, 76 let)

Olga: Ahoj Evičko, chci tímto moc poděkovat a popřát...

Vaše stránky mě nadchly

Agatha: Vaše stránky mě nadchly a hodně inspirovaly. Už...

Kalhoty mi padají i zapnuté (Veve)

Veve: Ahoj Evi, dnes jsem tě viděla v pořadu...

Po měsíci mám 5 kg dole (Hana)

Hana: Milá Evičko, ani nevíš, jak jsem vděčná za...

Tohle není dieta, jakou jsem zažívala dříve (Radka)

Radka: Jsem naprosto nadšená 🤩 Tohle není dieta, jakou...