Léto nás zásobuje všemi druhy ovoce a proto si připravíme zásoby na zimu. Udělat marmeládu bez cukru je velmi jednoduché a poměrně rychlé. Hotová marmeláda chutná výtečně. Jak tedy na to bez cukru?
Ingredience
  • hrnec s tlustším dnem a s pokličkou
  • zavařovací sklenice s víčkem
  • tyčkový mixer
  • 1-5 kg ovoce (meruňky, broskve, blumy, švestky…)
  • špetka soli
  • agar agar (k zahuštění)
  • hrozinky, pokud to bude málo sladké

Jak vyrobit marmeládu bez cukru

  1. Ovoce omyjeme a necháme odkapat.
  2. Vyjmeme pecky a dužinu i se slupkou nakrájíme na velké kousky do hrnce, přidáme špetku soli a přiklopíme.
  3. Vaříme bez přidání vody asi 30-60 minut. Když ovoce začne pouštět vodu, odklopíme a necháme za občasného míchání co nejvíce vyvařit vodu. Čím déle se ovoce vaří, tím více zesládne.
  4. Ochutnejte a pokud je málo sladká, přidejte špetku soli. Sůl vytahuje sladkost. Pokud ani po půl hodině vaření nebude marmeláda dost sladká, přidejte 1-2 šálky omytých hrozinek a povařte ještě 20 minut.
  5. Odstavte z plotny a rozmixujte tyčkovým mixérem do hladka. Pokud bude hmota stále moc řídká, můžete ji ještě povařit, aby se vyvařila. Ale pozor, jakmile je rozmixovaná, při bublání hrozně stříká, doporučuji napůl přikrýt pokličkou. Druhá varianta je přidat trochu agaru do vařící se hmoty, pomixovat a odstavit. Až marmeláda vychladne, sama zhoustne.
  6. Během vaření si připravte sklenice, do kterých budete marmeládu dávat. Nejlepší je podobná velikost. Sklenice buď nechte projít myčkou na nejvyšší stupeň, nebo je propláchněte vařící vodou z konvice. Hotovou marmeládu nalijte do připravených sklenic a zavíčkujte. Hotové sklenice je nutné ještě sterilizovat.

Jak na sterilizování marmelády

Je několik variant jak marmeládu sterilizovat. Mně se osvědčilo sterilizování v troubě (když jich mám víc), nebo v hrnci přímo na plotně, když mám jen pár skleniček.

  • V troubě – do předehřáté trouby na 180’C dám hrnec, nebo vyšší pekáček, do kterého naskládám naplněné a zavíčkované skleničky. Hrnec naplním teplou vodou, skleničky by měli být do 2/3 ponořené, víc ne. Dám do trouby na 180’C  a počkám, až uvnitř sklenice začne marmeláda bublat a sterilizuji ještě 20 minut.
  • Na sporáku – do hrnce (velikost zvolte podle množství sklenic) dám sklenice s marmeládou a zaliji je do 2/3 teplou vodou. Vařím asi 40 minut.

Pak vyjměte skleničky, otočte je dnem vzhůru a zkontrolujte, zda se všechna víčka „chytla“ a nechte vychladnout. Hotové marmelády se skladují běžně na chladnějším místě, není nutné je mít v lednici.

Praktické

  • Druhá možnost je vypeckované ovoce lehce povařit až pustí šťávu, po té propasírovat přes cedník, nechat si jen šťávu, zbytek uchovat v lednici. Šťávu vařit v hrnci tak dlouho, až se většina odpaří a zhoustne a pak k ní vrátit propasírovanou hmotu a společně dovařit a naplnit do skleniček.
  • Marmeláda nemusí být jen z jednoho druhu ovoce, výtečné jsou i směsi, např. broskve + blumy, třešně + jahody…

Naše oblíbené marmelády a povidla:
Švestkovo-bezinková marmeláda
Bezinková marmeláda
Broskvová marmeláda
Hroznová marmeláda
Meruňková marmeláda
Ovocná marmeláda
Jablečná povidla
Švestková povidla pečená v troubě

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Zlepšily se mi vlasy, nehty i kůže (Lidka)

Lidka: Kila dole jsou super, ale víc se mi...

Mínus 5kg a 5cm v pase (Liana)

Liana: Ahoj Eva, u mňa je to -5 kg...

Věřím, že to půjde (Olga)

Olga: Zdravím a připojuji se ke všem, co děkují,...

Bez zmenšování porcí mám 1,6 kg dole!

Anička: Musím pochlubit, že i bez zmenšování porcí a se...

Mám víc energie, dole už 4,5 kg (Petra)

Petra: Dnes je můj 9. den a já se...

Díky za obrovskou inspiraci

Touto cestou chci Evě a Heleně poděkovat za záslužnou...

Díky vám trávím v kuchyni víc času

Pavlaoanv0: Díky vám v kuchyni trávím víc času a...

Cítím se mnohem líp a lehčeji (Michala)

Michala: Ahoj Evi, jsem dnes v 9. dnu kurzu...

Úspěch: manžel vylízal i talíř

Slunivok: Skvělý recept ! Uvařila jsem si čočku na...

Celý kurz shrnu jedním slovem: DĚKUJI

Alenka: Milá Evi, celý kurz bych shrnula jedním slovem,...

Dostávám pochvaly, jak dobře vypadám. A polévku už jí i manžel

Lenka: Tak se Vám musím pochlubit, dnes jsem dostala...

Jsem nadšená jak z výsledků, tak z vaření (Vlastimila)

Vlastimila: Krásný den všem 🌞 Včera jsem dokončila 14....

Necítím hlad mezi jídly a už nepotřebuji sladkosti (Zdenka)

Zdenka: Dobrý den, dnes mám 4. den. Nejdříve jsem...

Manželovi snížili díky stravě JJ dávky inzulínu (Jaroslava)

Jaroslava: Paní doktorka se podivila nad výsledky kontrolních odběrů,...

Jsem ráda, že jsem do toho šla!

Giana: Chtěla bych moc poděkovat za celé zpracování kurzu,...

Zbožňuji vaše recepty

Ema K.: Zbožňuji Vase recepty, vařím, peču, baštím, papám a...