Léto nás zásobuje všemi druhy ovoce a proto si připravíme zásoby na zimu. Udělat marmeládu bez cukru je velmi jednoduché a poměrně rychlé. Hotová marmeláda chutná výtečně. Jak tedy na to bez cukru?
Ingredience
  • hrnec s tlustším dnem a s pokličkou
  • zavařovací sklenice s víčkem
  • tyčkový mixer
  • 1-5 kg ovoce (meruňky, broskve, blumy, švestky…)
  • špetka soli
  • agar agar (k zahuštění)
  • hrozinky, pokud to bude málo sladké

Jak vyrobit marmeládu bez cukru

  1. Ovoce omyjeme a necháme odkapat.
  2. Vyjmeme pecky a dužinu i se slupkou nakrájíme na velké kousky do hrnce, přidáme špetku soli a přiklopíme.
  3. Vaříme bez přidání vody asi 30-60 minut. Když ovoce začne pouštět vodu, odklopíme a necháme za občasného míchání co nejvíce vyvařit vodu. Čím déle se ovoce vaří, tím více zesládne.
  4. Ochutnejte a pokud je málo sladká, přidejte špetku soli. Sůl vytahuje sladkost. Pokud ani po půl hodině vaření nebude marmeláda dost sladká, přidejte 1-2 šálky omytých hrozinek a povařte ještě 20 minut.
  5. Odstavte z plotny a rozmixujte tyčkovým mixérem do hladka. Pokud bude hmota stále moc řídká, můžete ji ještě povařit, aby se vyvařila. Ale pozor, jakmile je rozmixovaná, při bublání hrozně stříká, doporučuji napůl přikrýt pokličkou. Druhá varianta je přidat trochu agaru do vařící se hmoty, pomixovat a odstavit. Až marmeláda vychladne, sama zhoustne.
  6. Během vaření si připravte sklenice, do kterých budete marmeládu dávat. Nejlepší je podobná velikost. Sklenice buď nechte projít myčkou na nejvyšší stupeň, nebo je propláchněte vařící vodou z konvice. Hotovou marmeládu nalijte do připravených sklenic a zavíčkujte. Hotové sklenice je nutné ještě sterilizovat.

Jak na sterilizování marmelády

Je několik variant jak marmeládu sterilizovat. Mně se osvědčilo sterilizování v troubě (když jich mám víc), nebo v hrnci přímo na plotně, když mám jen pár skleniček.

  • V troubě – do předehřáté trouby na 180’C dám hrnec, nebo vyšší pekáček, do kterého naskládám naplněné a zavíčkované skleničky. Hrnec naplním teplou vodou, skleničky by měli být do 2/3 ponořené, víc ne. Dám do trouby na 180’C  a počkám, až uvnitř sklenice začne marmeláda bublat a sterilizuji ještě 20 minut.
  • Na sporáku – do hrnce (velikost zvolte podle množství sklenic) dám sklenice s marmeládou a zaliji je do 2/3 teplou vodou. Vařím asi 40 minut.

Pak vyjměte skleničky, otočte je dnem vzhůru a zkontrolujte, zda se všechna víčka “chytla” a nechte vychladnout. Hotové marmelády se skladují běžně na chladnějším místě, není nutné je mít v lednici.

Praktické

  • Druhá možnost je vypeckované ovoce lehce povařit až pustí šťávu, po té propasírovat přes cedník, nechat si jen šťávu, zbytek uchovat v lednici. Šťávu vařit v hrnci tak dlouho, až se většina odpaří a zhoustne a pak k ní vrátit propasírovanou hmotu a společně dovařit a naplnit do skleniček.
  • Marmeláda nemusí být jen z jednoho druhu ovoce, výtečné jsou i směsi, např. broskve + blumy, třešně + jahody…

Druhy marmelád:
Švestkovo-bezinková marmeláda
Bezinková marmeláda
Broskvová marmeláda
Meruňková marmeláda
Ovocná marmeláda

Kurz mě nakopl a konečně přemýšlím o tom, co jím

Lucka: Ahoj Evi a Helí, byly jste úžasné a...

Děkuji, že je tady vše na jednom místě přehledně a srozumitelně

Dobrevpet: Jsem moc ráda, že jsem narazila na vaše...

Dříve se mi zdávalo o čokoládě, teď už cukr nepotřebuji

Slipknot.xy: Dobrý den Evi, jsem s Vámi již v...

Dcera se mnou začala snídat polévku!

Kajkule: Všechna jídla jsou moc dobrá! Moc vás chválím, pěkně...

Jeden z nejsilnějších zážitků…

Kateřina: Milá Evi, také jsem chtěla poděkovat za celý kurz....

Za týden co jíme jinak o čtyři kila méně

Merci 72: Krásné ráno děvčata. Chtěla bych Vám mockrát...

Děkujeme za mlíčko pro nekojené děti

Míla: Ahoj jíme jinak, chtěla bych vám poděkovat (hlavně) za...

Začíná mi ujídat můj muž masožrout!

Silvushe: Můj muž "masožrout" začíná ochutnávat a chutná mu! S...

Chtěla jsem se naučit vařit z dravě a kila dolů jsou příjemnou odměnou

Žaneta: Hlásím 3kg dole :). Pravda je, že jsem...

Děkuji za podrobné recepty, inspiraci a motivaci

Jája: Dobrý večer, jsem začátečník a tak dost nestíhám.....

Přestala mi být konečně zima

Ilona L.: Evi a Helenko, hlásim úspěchy po odezněni...

Jsem moc ráda, že jsem do sebe za kurz investovala

Giana: Váš kurz se mi moc líbí. Jídla jsou...

Díky kurzu jsem získala nové návyky a cítím se skvěle

Maradamc: Dobry den pani Evo a Heleno, nejdrive jsem...

Díky kurzu mám mnohem více času

Stramis: Z programu jsem naprosto nadšená. Mám díky vaření...

Doslova hltám všechny nové články!

Zdenka N.: Poslední dobou hltám vaše nové články, jsou super!...

Mám ohromnou radost, že hubnu

Kateřina: Začátkem ledna jsem se přihlásila do kurzu "hubneme...

Čtěte dále