Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Bezlepkový “špekový” knedlík

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec

Knedlík je klasická příloha, která se perfektně hodí nejen k zelí a špenátu, ale i různým omáčkám. Tento je bez lepku i vajec a strukturou může připomínat bramborový knedlík. Příprava nezabere mnoho času a zvládne jej i začátečník.

Ingredience
2-3 porce

  • 1 střední batát
  • 1/4 hrnku čirokové mouky
  • 1/4 hrnku pohankové mouky
  • 2-3 lžíce hladké rýžové mouky + troška na podmoučení
  • sůl
  • 50 ml vývaru z uvařeného batátu
  • 3 lžíce petržele nakrájené na kostičky
  • 1 lžíce oleje

Katka je 43 letá maminka tří dětí a má za sebou novou zkušenost jaké to je jíst striktně 2 týdny Jinak. Jednou 

Jak připravit bezlepkový špekový knedlík

  1. Batát oloupeme a uvaříme do měkka.
  2. Mezitím připravíme špek – v pánvi rozehřejeme lžíci oleje, přidáme kostičky petržele, trošku osolíme a restujeme na mírném ohni tak, aby byly mírně dozlatova.
  3. Uvařený batát nastrouháme na jemno nebo rozmačkáme vidličkou, osolíme, přidáme pohankovou a čirokovou mouku a vývar z batátu. Pomocí lžíce vypracujeme těsto a postupně přidáváme rýžovou mouku. V této fázi přidáme i petrželový špek. Těsto by nemělo lepit, pokud ano, ještě trošku mouky přidáme.
  4. Z těsta vypracujeme knedlík o šířce cca 4 cm, který vaříme ve vroucí vodě asi 10 minut. Poté jej rozkrájíme na plátky a ty ještě dle potřeby krátce dovaříme.

Praktické

  • Než dáte vařit celý knedlík, odloupněte kousek těsta, vytvarujte kuličku/váleček a uvařte. Pokud vám konzistence vyhovuje, můžete knedlík uvařit.
  • Knedlík vařím tímto způsobem, jelikož za 10 minut se neprovaří úplně celý, ale déle jej vařit nechci, aby knedlík nebyl na krajích zbytečně převařený. Krájet jde pěkně a plátky jsou pak dovařené během minutky.
  • Zbytek vývaru z batátu nevyhazujte. Můžete jej použít třeba na polévku.
  • Množství mouky přizpůsobte velikosti batátu.

Obměna

  • Místo petržele můžete na špek použít celer.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let. ale ubereme sůl a olej.

Vaření a pečení je mojí velkou vášní a rostlinná strava mi otevřela úplně jiné a nové rozměry. Ráda experimentuji, zkouším pro mě zatím neznámé ingredience a tvořím nové recepty. Díky Jíme Jinak jsem se naučila přemýšlet o tom, jak lépe poskládat talíř, také jsem vyřadila z jídelníčku některé suroviny a nikdy jsem se necítila tak dobře, jako nyní.

5 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Klub

To byla mňamka 🥰 Sice jsem dělala místo velkého knedlíku kuličky, ale byly vynikající a syté. Podávala jsem s houbovým ragú podle JJ ( seitanové plátky na houbách ). Letos máme hub opravdu přehršel. Místo petržele jsem dala celer. Výborné, děkujeme za recept 😊

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

12
41

Startujeme online kurz Podzimní detox

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Plněné jáhlové knedlíky s mungo kaší a lotosovým kořenem

Oblíbená česká klasika jinak a zdravěji. Zkuste tuto verzi plněných knedlíků bez lepku, v netradiční, ale lahodné kombinaci s kaší z mungo fazolek a blahod...

Pečený knedlík

Tento trošku na přípravu netradiční, ovšem výborný knedlík máte nachystaný během chvilky. Skvěle se hodí k různým omáčkám a luštěninovým směsím.

Dušený batát Katmandu

Je to chuťově velmi zajímavé jídlo, které si obzvlášť vychutnáte, pokud nevynecháte žádné koření.

Zapékané batáty

Zapékané batáty patří mezi skutečné delikatesy. Tato v sobě zahrnuje i obilovinu a luštěninu a navíc skvěle voní po čerstvých bylinkách. Vy a vaši blízcí s...

Ligurská jednoduchá panissa

Ligurská panissa je vynikající přílohou. S receptem si můžete opravdu pohrát a obměňovat do nekonečna.

Pečený květák se špaldou a tofu smaženicí

Máte rádi obalovaný květák? Vyzkoušejte tuto jeho zdravou a lahodnou verzi. Příprava tohoto pokrmu zabere trochu času, ale výsledek stojí za to. Chuť tohot...