Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Bezlepkový “špekový” knedlík

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec

Knedlík je klasická příloha, která se perfektně hodí nejen k zelí a špenátu, ale i různým omáčkám. Tento je bez lepku i vajec a strukturou může připomínat bramborový knedlík. Příprava nezabere mnoho času a zvládne jej i začátečník.

Ingredience
2-3 porce

  • 1 střední batát
  • 1/4 hrnku čirokové mouky
  • 1/4 hrnku pohankové mouky
  • 2-3 lžíce hladké rýžové mouky + troška na podmoučení
  • sůl
  • 50 ml vývaru z uvařeného batátu
  • 3 lžíce petržele nakrájené na kostičky
  • 1 lžíce oleje

Vyrostla jsem na mase, mléku, vejcích. Časem mě dohnaly zdravotní problémy a v práci jsem vyhořela. Následoval rok, k...

Jak připravit bezlepkový špekový knedlík

  1. Batát oloupeme a uvaříme do měkka.
  2. Mezitím připravíme špek – v pánvi rozehřejeme lžíci oleje, přidáme kostičky petržele, trošku osolíme a restujeme na mírném ohni tak, aby byly mírně dozlatova.
  3. Uvařený batát nastrouháme na jemno nebo rozmačkáme vidličkou, osolíme, přidáme pohankovou a čirokovou mouku a vývar z batátu. Pomocí lžíce vypracujeme těsto a postupně přidáváme rýžovou mouku. V této fázi přidáme i petrželový špek. Těsto by nemělo lepit, pokud ano, ještě trošku mouky přidáme.
  4. Z těsta vypracujeme knedlík o šířce cca 4 cm, který vaříme ve vroucí vodě asi 10 minut. Poté jej rozkrájíme na plátky a ty ještě dle potřeby krátce dovaříme.

Praktické

  • Než dáte vařit celý knedlík, odloupněte kousek těsta, vytvarujte kuličku/váleček a uvařte. Pokud vám konzistence vyhovuje, můžete knedlík uvařit.
  • Knedlík vařím tímto způsobem, jelikož za 10 minut se neprovaří úplně celý, ale déle jej vařit nechci, aby knedlík nebyl na krajích zbytečně převařený. Krájet jde pěkně a plátky jsou pak dovařené během minutky.
  • Zbytek vývaru z batátu nevyhazujte. Můžete jej použít třeba na polévku.
  • Množství mouky přizpůsobte velikosti batátu.

Obměna

  • Místo petržele můžete na špek použít celer.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let. ale ubereme sůl a olej.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Vaření a pečení je mojí velkou vášní a rostlinná strava mi otevřela úplně jiné a nové rozměry. Ráda experimentuji, zkouším pro mě zatím neznámé ingredience a tvořím nové recepty. Díky Jíme Jinak jsem se naučila přemýšlet o tom, jak lépe poskládat talíř, také jsem vyřadila z jídelníčku některé suroviny a nikdy jsem se necítila tak dobře, jako nyní.

18 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

To byla mňamka 🥰 Sice jsem dělala místo velkého knedlíku kuličky, ale byly vynikající a syté. Podávala jsem s houbovým ragú podle JJ ( seitanové plátky na houbách ). Letos máme hub opravdu přehršel. Místo petržele jsem dala celer. Výborné, děkujeme za recept 😊

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Plněné jáhlové knedlíky s mungo kaší a lotosovým kořenem

Oblíbená česká klasika jinak a zdravěji. Zkuste tuto verzi plněných knedlíků bez lepku, v netradiční, ale lahodné kombinaci s kaší z mungo fazolek a blahod...

Brokolicová pečená placka

Tato vláčná bezlepková placka z brokolice je rychlá na přípravu a můžete ji jíst jen tak samotnou třeba na svačinu nebo jako přílohu k různým pokrmům dle v...

Pečený knedlík

Tento trošku na přípravu netradiční, ovšem výborný knedlík máte nachystaný během chvilky. Skvěle se hodí k různým omáčkám a luštěninovým směsím.

Zelená panissa

Zelená verze tradičního italského receptu na vynikající luštěninovou přílohu, tentokrát ze sušeného hrachu. 

Dušený batát Katmandu

Je to chuťově velmi zajímavé jídlo, které si obzvlášť vychutnáte, pokud nevynecháte žádné koření.

Zapékané batáty

Zapékané batáty patří mezi skutečné delikatesy. Tato v sobě zahrnuje i obilovinu a luštěninu a navíc skvěle voní po čerstvých bylinkách. Vy a vaši blízcí s...