- 1/2 hrnku hladké špaldové celozrnné mouky
- 1/2 hrnku polohrubé špaldové celozrnné mouky
- sůl
- černá sůl
- 1 lžička kypřícího prášku do pečiva bez fosfátů
- 1 lžička jedlé sody
- 30 ml slunečnicového oleje
- 50 ml rostlinného mléka
- 2 lžíce nasekané petrželky
Jak připravit knedlík pečený v troubě
- Nejprve smícháme sypké suroviny spolu s petrželkou. Poté přidáme mléko a olej a pomocí lžíce a poté i rukou vypracujeme hladké těsto.
- Těsto rozválíme na cca 1 cm tlustou placku. Nejdříve přehneme boční strany dovnitř a poté začneme rolovat (viz foto).
- Spoj knedlíku umačkáme a uhladíme a právě spojem dolů položíme knedlík na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme cca 20 minut na 180°C.
- Po vychladnutí knedlík nakrájíme na plátky a asi 2 minuty napaříme.
Praktické
- Knedlík nerolujeme příliš pevně, díky tomu, že trochu nabyde, by mohl při pečení prasknout.
- Knedlík podáváme například k oblíbené omáčce.
Obměna
- Do knedlíku můžeme přidat slunečnicové či konopné semínko.
- Petrželku můžeme vynechat a nebo dát jiné oblíbené bylinky, klidně i sušené.
Děti
- Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl.
PS: Víte už jak na zdravé cukroví?
My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.
Komentáře
Klárko, to vypadá suprove, tohle co nejdříve vyzkouším, děkuji za, recept a sdílení.