Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Pečený knedlík

Uvařeno
bez mléka
bez vajec

Tento trošku na přípravu netradiční, ovšem výborný knedlík máte nachystaný během chvilky. Skvěle se hodí k různým omáčkám a luštěninovým směsím.

Ingredience
2-3 porce
  • 1/2 hrnku hladké špaldové celozrnné mouky
  • 1/2 hrnku polohrubé špaldové celozrnné mouky
  • sůl
  • černá sůl
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva bez fosfátů
  • 1 lžička jedlé sody
  • 30 ml slunečnicového oleje
  • 50 ml rostlinného mléka
  • 2 lžíce nasekané petrželky

Od puberty mě provází autoimunitní potíže s trávením a zima byla strašákem, který mě vždycky připravil o hodně sil. T...

Jak připravit knedlík pečený v troubě

  1. Nejprve smícháme sypké suroviny spolu s petrželkou. Poté přidáme mléko a olej a pomocí lžíce a poté i rukou vypracujeme hladké těsto.
  2. Těsto rozválíme na cca 1 cm tlustou placku. Nejdříve přehneme boční strany dovnitř a poté začneme rolovat (viz foto).
  3. Spoj knedlíku umačkáme a uhladíme a právě spojem dolů položíme knedlík na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme cca 20 minut na 180°C.
  4. Po vychladnutí knedlík nakrájíme na plátky a asi 2 minuty napaříme.

Praktické

  • Knedlík nerolujeme příliš pevně, díky tomu, že trochu nabyde, by mohl při pečení prasknout.
  • Knedlík podáváme například k oblíbené omáčce.

Obměna

  • Do knedlíku můžeme přidat slunečnicové či konopné semínko.
  • Petrželku můžeme vynechat a nebo dát jiné oblíbené bylinky, klidně i sušené.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl.

PS: Víte už jak na zdravé cukroví?

My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.

Vaření a pečení je mojí velkou vášní a rostlinná strava mi otevřela úplně jiné a nové rozměry. Ráda experimentuji, zkouším pro mě zatím neznámé ingredience a tvořím nové recepty. Díky Jíme Jinak jsem se naučila přemýšlet o tom, jak lépe poskládat talíř, také jsem vyřadila z jídelníčku některé suroviny a nikdy jsem se necítila tak dobře, jako nyní.

5 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Klárko, to vypadá suprove, tohle co nejdříve vyzkouším, děkuji za, recept a sdílení.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Slané plněné lívance (bez lepku)

Tyto plněné lívance vás překvapí nejen chutí, ale i svou jednoduchou přípravou. Jsou bez lepku a náplň je velmi variabilní. Pokaždé je tak můžete udělat ji...

Bezlepkový “špekový” knedlík

Knedlík je klasická příloha, která se perfektně hodí nejen k zelí a špenátu, ale i různým omáčkám. Tento je bez lepku i vajec a strukturou může připomínat ...

Ligurská jednoduchá panissa

Ligurská panissa je vynikající přílohou. S receptem si můžete opravdu pohrát a obměňovat do nekonečna.

Zapečené těstoviny

Recept na klasiku trošku jinak. Je to skvělé, rychlé a variabilní jídlo, kde není třeba vejce, aby nám těstoviny držely pohromadě.

Pečené křupavé cukety

Máte nadúrodu cuket a nevíte, co s nimi? Zkuste tento jednoduchý a výtečný recept na zdravou chuťovku, kterou jistě okouzlíte i vaše hosty.

Roláda plněná kešu sýrem

Bezlepková roláda je jednoduchá na přípravu a skvěle poslouží jako studená večeře doplněná zeleninovým salátkem nebo jako svačina s sebou k vodě či na výle...