Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Místo masa

Grilovaný “steak” z tempehu

Uvařeno
bez lepku

Léto je sezónou grilování a dobrého jídla. Ale co grilovat, když člověk jí jinak? Zkuste třeba právě tento namarinovaný tempeh. Je to skvělá alternativa klasického “steaku”.

Ingredience
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/4 šálku shoyu nebi tamari (pro celiaky)
  • 5 lžic vody
  • 2 stroužky protlačeného česneku
  • grilovací koření (např. Steak That od Sonnentor)
  • kremžská hořčice bez cukru (cca 1-2 lžičky)
  • 1 natural tempeh

Mojí motivací ke změně byla nadváha, velká únava a různé zdravotní potíže. Už po pár dnech jsem cítila příliv energie...

Jak na grilovaný steak z tempehu

  1. Natural tempeh rozkrojte svisle na 2 půlky.
  2. Smíchejte si ingredience na marinádu (kromě hořčice).
  3. Marinádu nalijte do uzavíratelného sáčku a vložte do ní tempeh. Sáček uzavřete.
  4. Nechejte tempeh marinovat přes noc (čím déle, tím lépe!).
  5. Tempeh vyndejte z marinády a potřete hořčicí dle chuti.
  6. Rozpalte domácí gril nebo panini toastovač a tempeh vložte, gril zavřete a nechejte ogrilovat.
  7. Až bude tempeh zlatavý, je hotový.

Praktické

  • Tento tempeh můžete dělat buď na klasickém grilu nebo v panini toastovači. V zimě ho můžete upéct v troubě.
  • Výborný je k opečenému/ogrilovanému plátku kváskového chleba (topinka) nebo mezi 2 plátky kváskového chleba á la sendvič. Přidejte k němu větší zeleninový salát a třeba grilovanou cuketu/kukuřici a máte výborné jídlo na letní grilovačku s přáteli.
  • Hodí se také k jakékoliv omáčce nebo zeleninovému jídlu a obilovině (u nás byl k vařené pohance a dušené mrkvičce).

Obměna

  • Koření a dochucovadla do marinády můžete obměnit dle vaší chuti (stačí se inspirovat “masovými” recepty).

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Domácí fazolový tempeh

Tempeh nemusí být pouze ze sóji, lze ho vyrobit i z jiných luštěnin. Výborný je třeba z různých druhů fazolí! Vytvořte si svůj domácí fazolový tempeh. Ukáž...

Domácí sójový tempeh

Sója je skvělý zdroj bílkovin, který se vyrovná i masu. Uvařené sojové boby jsou ale nestravitelné. Díky fermentaci ve formě tempehu se antinutrienty v sój...

Domácí čočkový tempeh

Čočka je naše tradiční luštěnina plná bílkovin a důležitých živin, tak proč si neudělat takový náš český tempeh právě z čočky? Zkuste si ho vyrobit sami do...

Domácí sójovo-arašídový tempeh

Sója i arašídy jsou špatně stravitelné luštěniny. Mají ale spoustu bílkovin. Díky fermentaci ve formě tempehu se antinutrienty v sóje i arašídech rozloží a...

Domácí sójový tempeh s pizza příchutí

Domácí sojový tempeh v netradiční pizza verzi. Skvělý lehce osmažený na oleji do salátů nebo jako příloha k jakémukoliv jídlu.

Tempeh Tikka Masala s rýží

Mírně pikantní, syté a lahodné jídlo plné zeleniny a bílkovin z tempehu.