Tato dušená mrkev je tisíckrát chutnější než ta, která se vám možná zprotivila ve školní jídelně. Je slaďoučká, jemně kořeněná a chutná i dětem :-)

Ingredience
  • 1 lžíce oleje
  • 2 větší mrkve
  • 1 lžička koření na tofu (nebo ne příliš pálivého kari)
  • 1 cibule
  • vývar
  • na zahuštění: 1 lžička kuzu (nebo jiného škrobu) + 3 lžičky studené vody
  • na dochucení: umeocet, rostlinná smetana (např. rýžová, ovesná)

Jak na dušenou mrkvičku

  1. Na jemno nakrájejte cibulku a zpěňte na oleji.
  2. Posolte, přidejte na tenká kolečka nastrouhanou mrkev a osmahněte.
  3. Přidejte koření na tofu nebo kari, osmahněte a zalijte trochou vývaru.
  4. Duste cca 5 minut.
  5. Lžičku kuzu rozmíchejte ve 3 lžičkách studené vody a nalijte k mrkvičce. Míchejte, dokud nezhoustne.
  6. Ochuťte umeoctem a přidejte rostlinnou smetanu dle chuti.
  7. Podávejte s obilovinou (my jsme měli pohanku vařenou s řasou arame) a luštěninou (na fotce grilovaný „steak“ z natural tempehu naloženého v marinádě). Na fotce posypáno nasekanou natí z mladé mrkve.

Praktické

  • Smetana v receptu není nutná, slouží pouze ke zjemnění. Můžete ji zcela vynechat (nebo nahradit třeba trochou kokosového mléka pro extra exotickou chuť). Mrkvička bude dobrá i tak.
  • Do uvařené mrkvičky můžete vmíchat nasekanou petrželku nebo mrkvovou nať. Vytvoří to krásný barevný i chuťový kontrast.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Vaše chutná jídla obohatila náš stereotypní jídelníček

MoniVr: Dobrý den, mám za sebou polovinu kurzu a...

Už nevyžírám v noci ledničku a ustupují mi bolesti kloubů (Monika)

Pani Eva velmi pekne vam ďakujem! Zmenila som stravu...

Očista byla super!

Janakralicek: Očista byla super, diplom jsem si udělila, byla...

Méně únavy a čistší pleť (Daniela)

Daniela: Moc Vás zdravím a i já bych ráda...

Zase si tančím a zpívám (Monika)

Monika: Krásná ženo Evo 🌺 Velmi Ti děkuji za...

Nepotřebuji už pečivo ani kávu (Olga)

Olga: Stránky Jíme Jinak a misopolévky se staly mou...

S vámi je očista vždy příjemnější

Iva: Každý rok si říkám, že budu šetřit a...

Po týdnu 1,5 kg dole (Romana)

Romana: Zdravím Evi a ostatní, po týdnu 1,5 kg...

Oči se mi zlepšily tak, že už nepotřebuji brýle (Věra, 62 let)

Věra: Dobrý den Evi, chci moc poděkovat za všechno!...

Nejdřív jsem byla za exota, ale teď se ke mně přidávají další (Zuzana, 57 let)

Zuzana: Když jsem před lety přestala jíst maso, protože...

Velké díky za filmový festival

Ivana: Holky, nechtělo se mi přihlašovat na festivalové stránky,...

Děkuji, že je tady vše na jednom místě přehledně a srozumitelně

Dobrevpet: Jsem moc ráda, že jsem narazila na vaše...

Letošní Vánoce bez stresu (Esterka)

Esterka: Taaak... poslušně hlásím, že jen a pouze díky...

Nechutná mi sladké: to jsem ani nemyslela, že se někdy stane

Katchenka: Velkou inspirací na to, co vařit, mi jsou...

Je úžasné, jak jde váha sama dolů!

Jajabre: Zdravím všechny. Zítra to bude 14 dní. Koupila...

Po letech mi nebylo na Vánoce zle (Jaroslav)

Jaroslav: V rádiu hrají Everybody hurts od R.E.M. a...
  1. No upřímně, ta asociace se školní jídelnou a mrkví s hovězím je tak silná, že jsem nečekala, že bych tento recept někdy zkoušela. Rodina má ale mrkev ráda a byla to zajímavá příležitost, jak sní taky nějakou zeleninu nerozmixovanou. Moje chuť to úplně není, mám raději napařovanou, ale do obou kluků padala hodně rychle, evidentně jim chutnalo a dle tatínka to bylo dobré. Takže super, to jsem potřebovala 😀

  2. Ahoj Ajko,
    nečekala jsem, že obyčejná mrkev bude taková pochoutka..
    Dříve jsem také dělávala hovězí v mrkvi. Jak je vidět, i bez hovězího to je výborné.
    Brala jsem si jídlo do práce a na dno termosky jsem dala velkou lžíci kysaného zelí a taky jsem přidala do omáčky trochu pálivé papriky. Jak se termoska po cestě nakláněla ( na kole), trochu se jídlo promíchalo a musím říct, že s tím kysaným zelím to bylo mňam. K tomu rýže s ovšem a opečené naložené tofu v teriaki omáčce a syrová červená paprika.
    Dobrota, brzy zopakuji :) Díky

    • Tos mi, Evi, připomněla, že u nás se hovězí s dušenou mrkví jedlo často, máma to milovala. Já snědla brambory, kus hovězího a mrkev nechala, protože mi navalovalo….Dneska je to přesně naopak :-o)

    • To nás moc těší! :-) Většina lidí má dušenou mrkvičku spojenou s tou nedobrou ze školní jídelny, ale když ochutnají tuto, tak se oblizují. Když chci změnu, přidám ještě k mrkvi mražený nebo čerstvě vyloupaný hrášek. To je luxus pak :)

  3. Zobrazit všech 10 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSladké zeleninové pyré á la svíčková
Další článekKokosovo-špaldový koláč s tofu a třešněmi