Tato dušená mrkev je tisíckrát chutnější než ta, která se vám možná zprotivila ve školní jídelně. Je slaďoučká, jemně kořeněná a chutná i dětem :-)

Ingredience
  • 1 lžíce oleje
  • 2 větší mrkve
  • 1 lžička koření na tofu (nebo ne příliš pálivého kari)
  • 1 cibule
  • vývar
  • na zahuštění: 1 lžička kuzu (nebo jiného škrobu) + 3 lžičky studené vody
  • na dochucení: umeocet, rostlinná smetana (např. rýžová, ovesná)

Jak na dušenou mrkvičku

  1. Na jemno nakrájejte cibulku a zpěňte na oleji.
  2. Posolte, přidejte na tenká kolečka nastrouhanou mrkev a osmahněte.
  3. Přidejte koření na tofu nebo kari, osmahněte a zalijte trochou vývaru.
  4. Duste cca 5 minut.
  5. Lžičku kuzu rozmíchejte ve 3 lžičkách studené vody a nalijte k mrkvičce. Míchejte, dokud nezhoustne.
  6. Ochuťte umeoctem a přidejte rostlinnou smetanu dle chuti.
  7. Podávejte s obilovinou (my jsme měli pohanku vařenou s řasou arame) a luštěninou (na fotce grilovaný „steak“ z natural tempehu naloženého v marinádě). Na fotce posypáno nasekanou natí z mladé mrkve.

Praktické

  • Smetana v receptu není nutná, slouží pouze ke zjemnění. Můžete ji zcela vynechat (nebo nahradit třeba trochou kokosového mléka pro extra exotickou chuť). Mrkvička bude dobrá i tak.
  • Do uvařené mrkvičky můžete vmíchat nasekanou petrželku nebo mrkvovou nať. Vytvoří to krásný barevný i chuťový kontrast.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Eva: „Jím jinak“ a jsem nadšená!

Eva: "Jím jinak" už podle vás vařím měsíc a...

Začala jsem milovat vaření díky JJ

Alena M. K.: Evi, moooc děkuji za kurz, týden...

Vaše stránky mě nadchly

Agatha: Vaše stránky mě nadchly a hodně inspirovaly. Už...

Bez zmenšování porcí mám 1,6 kg dole!

Anička: Musím pochlubit, že i bez zmenšování porcí a se...

Za 3 týdny mám 5 kg dole bez hladu a chemických koktejlů

Zdlang: Zdravim, Evo, Jarni ocista mne prekvapuje pokracujicim ubytkem...

Vaše kurzy jsou super

Lucie: Moc Vás zdravím, holky :-). Od doby, co...

Děkuji za tolik receptů, nápadů a podpory v perfektním kurzu

Alkcz: Milá Evi, Helčo a Romane, Chtěla bych vám všem...

Lepší než doktor

Mija: Krásný den všem, chtěla bych se poprvé podělit...

Manžel si všiml, že mám menší zadek a chce, abych mu také vařila

Kamlibe: Musím vám napsat, že podle vašeho jídelníčku je...

První vyzkoušený salátek z kurzu a naprosto výborný!

Iva: Teda mňam, mňam, mňam, první vyzkoušený salátek z...

Zánět močového měchýře je pryč bez ATB

Mona: Abych se taky pochlubila úspěchy, tak musím říct,...

Už nechci vařit klasiku, kterou jsem dříve vařila

Pavlivlmaeorua: S pomocí dcery jsem se dostala k programu...

Chtěla jsem se naučit vařit z dravě a kila dolů jsou příjemnou odměnou

Žaneta: Hlásím 3kg dole :). Pravda je, že jsem...

Konečně mě přešly chutě na sladké „z nudy“

Annakrata: Pokud si dám k snídani polévku a k...

Díky kurzu člověk přemýšlí, co vaří

Kacezak: Tak a první týden je za námi. Jsme...

Všechny vaše recepty jsou úžasné

Bobina: Všechny vaše recepty, které jsem zatím vyzkoušela (hlavní...
  1. No upřímně, ta asociace se školní jídelnou a mrkví s hovězím je tak silná, že jsem nečekala, že bych tento recept někdy zkoušela. Rodina má ale mrkev ráda a byla to zajímavá příležitost, jak sní taky nějakou zeleninu nerozmixovanou. Moje chuť to úplně není, mám raději napařovanou, ale do obou kluků padala hodně rychle, evidentně jim chutnalo a dle tatínka to bylo dobré. Takže super, to jsem potřebovala 😀

  2. Ahoj Ajko,
    nečekala jsem, že obyčejná mrkev bude taková pochoutka..
    Dříve jsem také dělávala hovězí v mrkvi. Jak je vidět, i bez hovězího to je výborné.
    Brala jsem si jídlo do práce a na dno termosky jsem dala velkou lžíci kysaného zelí a taky jsem přidala do omáčky trochu pálivé papriky. Jak se termoska po cestě nakláněla ( na kole), trochu se jídlo promíchalo a musím říct, že s tím kysaným zelím to bylo mňam. K tomu rýže s ovšem a opečené naložené tofu v teriaki omáčce a syrová červená paprika.
    Dobrota, brzy zopakuji :) Díky

    • Tos mi, Evi, připomněla, že u nás se hovězí s dušenou mrkví jedlo často, máma to milovala. Já snědla brambory, kus hovězího a mrkev nechala, protože mi navalovalo….Dneska je to přesně naopak :-o)

    • To nás moc těší! :-) Většina lidí má dušenou mrkvičku spojenou s tou nedobrou ze školní jídelny, ale když ochutnají tuto, tak se oblizují. Když chci změnu, přidám ještě k mrkvi mražený nebo čerstvě vyloupaný hrášek. To je luxus pak :)

  3. Zobrazit všech 9 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekNápoj z pupalkových květů
Další článekVoňavé tempehové soté s bulgurem