Tato dušená mrkev je tisíckrát chutnější než ta, která se vám možná zprotivila ve školní jídelně. Je slaďoučká, jemně kořeněná a chutná i dětem :-)

Ingredience
  • 1 lžíce oleje
  • 2 větší mrkve
  • 1 lžička koření na tofu (nebo ne příliš pálivého kari)
  • 1 cibule
  • vývar
  • na zahuštění: 1 lžička kuzu (nebo jiného škrobu) + 3 lžičky studené vody
  • na dochucení: umeocet, rostlinná smetana (např. rýžová, ovesná)

Jak na dušenou mrkvičku

  1. Na jemno nakrájejte cibulku a zpěňte na oleji.
  2. Posolte, přidejte na tenká kolečka nastrouhanou mrkev a osmahněte.
  3. Přidejte koření na tofu nebo kari, osmahněte a zalijte trochou vývaru.
  4. Duste cca 5 minut.
  5. Lžičku kuzu rozmíchejte ve 3 lžičkách studené vody a nalijte k mrkvičce. Míchejte, dokud nezhoustne.
  6. Ochuťte umeoctem a přidejte rostlinnou smetanu dle chuti.
  7. Podávejte s obilovinou (my jsme měli pohanku vařenou s řasou arame) a luštěninou (na fotce grilovaný „steak“ z natural tempehu naloženého v marinádě). Na fotce posypáno nasekanou natí z mladé mrkve.

Praktické

  • Smetana v receptu není nutná, slouží pouze ke zjemnění. Můžete ji zcela vynechat (nebo nahradit třeba trochou kokosového mléka pro extra exotickou chuť). Mrkvička bude dobrá i tak.
  • Do uvařené mrkvičky můžete vmíchat nasekanou petrželku nebo mrkvovou nať. Vytvoří to krásný barevný i chuťový kontrast.

Martina: Výborné! A muž pochválil: „Máš

Martina: Výborné! A muž pochválil: "Máš to dobrý" :)...

Po 6. dni mi splasklo břicho

Market: Dnes 6. den, váha šla krásně dolů o...

Nová inspirace

Andrea: Díky za kurz, sobě děkuji za odvahu za...

Moje tělo po vašem jídle přede blahem

Verulka: Ja som tak nadšená 😀 Kvôli svojím zdravotným...

Syn zahodil instantní polévku, aby si dal moji

Dagbri: Mám dobré zprávy. Když starší syn ochutnal tuto...

Moje jídlo chutnalo spolužákům, kteří běžně jí sladkosti

Dagbri: Moje jídlo chutnalo spolužákovi ve škole, který dostává...

Přerod tetičky Tsunami na tanečnici salsy pokračuje.

Evi, Helčo. Co jste mi to udělaly! Místo práce...

Zánět močového měchýře je pryč bez ATB

Mona: Abych se taky pochlubila úspěchy, tak musím říct,...

Webové stránky JJ jsou návykové!

Annabirke-semerakova: Také já nyní, po ukončení kurzu, děkuji Evičce,...

I po 3 letech na vege stravě mě JJ posunulo mnohem dál

Pavlivlmaeorua: Již jsem prošla kurzem jarní očista, naprosto mě...

Své porce musím bránit před rodinou:-)

Adad: Dobrý den, děkuji za krásný a hlavně srozumitelný...

Za 6 dní v kurzu Hubnutí do plavek má dole 1,5 kg a 4 cm v pase!

Dagmar: Jsem 6.den v kurzu Hubneme do plavek a...

Díky vám mohu něco udělat pro zdraví sebe i svých blízkých

Zdeňka H.: Velice ráda vařím z Vašich receptů, naposledy to...

Děkuji za vaše recepty, mám 7 kg dole (72 let)

Zdeňka H.: Paní Evo. Bude mi 72 let, ráda...

Jídlo je neskutečně chutné, jednoduché a variabilní – prostě bezvadně připravený kurz!

Ivaostadal: Děkuji celkově za bezvadně připravený kurz, zhubla jsem,...

Nechápu, jak jsem přežila, když jsem jedla, jak jsem jedla

Eva: Díky! A jinak celé menu opravdu skvělé... s...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. No upřímně, ta asociace se školní jídelnou a mrkví s hovězím je tak silná, že jsem nečekala, že bych tento recept někdy zkoušela. Rodina má ale mrkev ráda a byla to zajímavá příležitost, jak sní taky nějakou zeleninu nerozmixovanou. Moje chuť to úplně není, mám raději napařovanou, ale do obou kluků padala hodně rychle, evidentně jim chutnalo a dle tatínka to bylo dobré. Takže super, to jsem potřebovala 😀

  2. Ahoj Ajko,
    nečekala jsem, že obyčejná mrkev bude taková pochoutka..
    Dříve jsem také dělávala hovězí v mrkvi. Jak je vidět, i bez hovězího to je výborné.
    Brala jsem si jídlo do práce a na dno termosky jsem dala velkou lžíci kysaného zelí a taky jsem přidala do omáčky trochu pálivé papriky. Jak se termoska po cestě nakláněla ( na kole), trochu se jídlo promíchalo a musím říct, že s tím kysaným zelím to bylo mňam. K tomu rýže s ovšem a opečené naložené tofu v teriaki omáčce a syrová červená paprika.
    Dobrota, brzy zopakuji 🙂 Díky

    • Tos mi, Evi, připomněla, že u nás se hovězí s dušenou mrkví jedlo často, máma to milovala. Já snědla brambory, kus hovězího a mrkev nechala, protože mi navalovalo….Dneska je to přesně naopak :-o)

  3. Opravdu luxusní pochoutka, dneska byla k večeři s rýží a opečeným tempehem a dostala jsem VELIKOU pochvalu ?

    • To nás moc těší! 🙂 Většina lidí má dušenou mrkvičku spojenou s tou nedobrou ze školní jídelny, ale když ochutnají tuto, tak se oblizují. Když chci změnu, přidám ještě k mrkvi mražený nebo čerstvě vyloupaný hrášek. To je luxus pak 🙂

  4. Zobrazit všech 9 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekNápoj z pupalkových květů
Další článekVoňavé tempehové soté s bulgurem