Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Dušená mrkvička

Uvařeno
bez sóji

Tato dušená mrkev je tisíckrát chutnější než ta, která se vám možná zprotivila ve školní jídelně. Je slaďoučká, jemně kořeněná a chutná i dětem :-)

Ingredience
  • 1 lžíce oleje
  • 2 větší mrkve
  • 1 lžička koření na tofu (nebo ne příliš pálivého kari)
  • 1 cibule
  • vývar
  • na zahuštění: 1 lžička kuzu (nebo jiného škrobu) + 3 lžičky studené vody
  • na dochucení: umeocet, rostlinná smetana (např. rýžová, ovesná)

Před třemi lety  se nám maminka Jana svěřila s

Jak na dušenou mrkvičku

  1. Na jemno nakrájejte cibulku a zpěňte na oleji.
  2. Posolte, přidejte na tenká kolečka nastrouhanou mrkev a osmahněte.
  3. Přidejte koření na tofu nebo kari, osmahněte a zalijte trochou vývaru.
  4. Duste cca 5 minut.
  5. Lžičku kuzu rozmíchejte ve 3 lžičkách studené vody a nalijte k mrkvičce. Míchejte, dokud nezhoustne.
  6. Ochuťte umeoctem a přidejte rostlinnou smetanu dle chuti.
  7. Podávejte s obilovinou (my jsme měli pohanku vařenou s řasou arame) a luštěninou (na fotce grilovaný “steak” z natural tempehu naloženého v marinádě). Na fotce posypáno nasekanou natí z mladé mrkve.

Praktické

  • Smetana v receptu není nutná, slouží pouze ke zjemnění. Můžete ji zcela vynechat (nebo nahradit třeba trochou kokosového mléka pro extra exotickou chuť). Mrkvička bude dobrá i tak.
  • Do uvařené mrkvičky můžete vmíchat nasekanou petrželku nebo mrkvovou nať. Vytvoří to krásný barevný i chuťový kontrast.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

5 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Výborná a rychlá! Ten umeocet tam nemá prostě chybu 😍. Málem jsem ohryzala i talíř 😀

Ta mrkev je fantastická, já jí snědla se špaldovým chlebem a děti s brambory.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Hrachová kaše se zeleninou a libečkem

Hrachová kaše s čerstvými bylinkami a zeleninou je velmi chutná a rychle hotová. Dá se podávat k hlavnímu jídlu nebo jako pomazánka k pečivu či plackám.

Osvěžující kuskus

V létě není nad jednoduché a osvěžující jídlo. Tohle se perfektně hodí na výlety, do krabičky a nebo můžete takto navrstvit kuskus i do menších pohárků a p...

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.
kurz
21

Slzovkové rizoto s cuketou

Slzovka má silní detoxikační účinky, léčí pleť a je přirozeně bezlepková. Určitě ji vyzkoušejte.

Z jednoho woku – čirok s ciznou

Rychlé jídlo z jednoho hrnce a pár ingrediencí, na kterém si rozhodně pochutnáte.