Tato dušená mrkev je tisíckrát chutnější než ta, která se vám možná zprotivila ve školní jídelně. Je slaďoučká, jemně kořeněná a chutná i dětem :-)
Ingredience
- 1 lžíce oleje
- 2 větší mrkve
- 1 lžička koření na tofu (nebo ne příliš pálivého kari)
- 1 cibule
- vývar
- na zahuštění: 1 lžička kuzu (nebo jiného škrobu) + 3 lžičky studené vody
- na dochucení: umeocet, rostlinná smetana (např. rýžová, ovesná)
Jak na dušenou mrkvičku
- Na jemno nakrájejte cibulku a zpěňte na oleji.
- Posolte, přidejte na tenká kolečka nastrouhanou mrkev a osmahněte.
- Přidejte koření na tofu nebo kari, osmahněte a zalijte trochou vývaru.
- Duste cca 5 minut.
- Lžičku kuzu rozmíchejte ve 3 lžičkách studené vody a nalijte k mrkvičce. Míchejte, dokud nezhoustne.
- Ochuťte umeoctem a přidejte rostlinnou smetanu dle chuti.
- Podávejte s obilovinou (my jsme měli pohanku vařenou s řasou arame) a luštěninou (na fotce grilovaný „steak“ z natural tempehu naloženého v marinádě). Na fotce posypáno nasekanou natí z mladé mrkve.
Praktické
- Smetana v receptu není nutná, slouží pouze ke zjemnění. Můžete ji zcela vynechat (nebo nahradit třeba trochou kokosového mléka pro extra exotickou chuť). Mrkvička bude dobrá i tak.
- Do uvařené mrkvičky můžete vmíchat nasekanou petrželku nebo mrkvovou nať. Vytvoří to krásný barevný i chuťový kontrast.
Ta mrkev je fantastická, já jí snědla se špaldovým chlebem a děti s brambory.
No upřímně, ta asociace se školní jídelnou a mrkví s hovězím je tak silná, že jsem nečekala, že bych tento recept někdy zkoušela. Rodina má ale mrkev ráda a byla to zajímavá příležitost, jak sní taky nějakou zeleninu nerozmixovanou. Moje chuť to úplně není, mám raději napařovanou, ale do obou kluků padala hodně rychle, evidentně jim chutnalo a dle tatínka to bylo dobré. Takže super, to jsem potřebovala 😀
Stojí za to „zavzpominat“ na školní leta 😁😁
To se nedá srovnat :-))) Ta školní mi dělala zle už po čuchu :-))
Ahoj Ajko,
nečekala jsem, že obyčejná mrkev bude taková pochoutka..
Dříve jsem také dělávala hovězí v mrkvi. Jak je vidět, i bez hovězího to je výborné.
Brala jsem si jídlo do práce a na dno termosky jsem dala velkou lžíci kysaného zelí a taky jsem přidala do omáčky trochu pálivé papriky. Jak se termoska po cestě nakláněla ( na kole), trochu se jídlo promíchalo a musím říct, že s tím kysaným zelím to bylo mňam. K tomu rýže s ovšem a opečené naložené tofu v teriaki omáčce a syrová červená paprika.
Dobrota, brzy zopakuji :) Díky
Tos mi, Evi, připomněla, že u nás se hovězí s dušenou mrkví jedlo často, máma to milovala. Já snědla brambory, kus hovězího a mrkev nechala, protože mi navalovalo….Dneska je to přesně naopak :-o)
Jednoduchá mňamka. :-)
Děkujeme :)
Opravdu luxusní pochoutka, dneska byla k večeři s rýží a opečeným tempehem a dostala jsem VELIKOU pochvalu ?
To nás moc těší! :-) Většina lidí má dušenou mrkvičku spojenou s tou nedobrou ze školní jídelny, ale když ochutnají tuto, tak se oblizují. Když chci změnu, přidám ještě k mrkvi mražený nebo čerstvě vyloupaný hrášek. To je luxus pak :)