Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Hustá zeleninová polévka s obilovinou

Uvařeno
sezóna podzim
sezóna zima

Tato polévka je opravdu flexibilní a pokud přidáte luštěninu, máte výborný a sytý hlavní chod. Já si ji dávám místo kaše na snídani a musím říct, že do oběda nemám hlad.

Ingredience
na 1 porci
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • čtvrtka dýně
  • 3 listy kapusty
  • cibule
  • 3 kousky wakame nebo hrstička arame řas
  • 1 lžička miso pasty
  • lžíce kysaného zelí
  • bobkový list (nemusí být)
  • uvařená obilovina z předchozího dne
  • 1-2 lžíce rozemletých chia nebo lněných semínek
  • 3/4 l vývaru
  • 1 lžíce umeocta

Když je člověk připravený, tak přijdou další AHA momenty. Mě došly některé věci teď v květnu a i když to byly zdánliv...

  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • čtvrtka dýně
  • 3 listy kapusty
  • cibule
  • 3 kousky wakame nebo hrstička arame řas
  • 1 lžička miso pasty
  • lžíce kysaného zelí
  • bobkový list (nemusí být)
  • uvařená obilovina z předchozího dne
  • 1-2 lžíce rozemletých chia nebo lněných semínek
  • 3/4 l vývaru
  • 1 lžíce umeocta

Jak připravit zahuštěnou polévku

  1. Na dno hrnce si dáme řasy (wakame nebo arame) a zalijeme troškou vývaru.
  2. Přidáme na měsíčky nakrájenou cibuli, na kousky nakrájenou kapustu, na kostky dýni a na trojhránky nakrájenou mrkev a petržel. Případně přidáme i bobkový list na vůni nebo jiné koření (např. saturejka, tymián, kurkuma).
  3. Zalijeme vývarem a dáme vařit.
  4. Až začne polévka vřít, ztlumíme plamen a vaříme 10 minut.
  5. Poté přidáme kysané zelí, uvařenou obilovinu (zhruba 2-3 lžíce), umeocet a rozmixovaná chia nebo lněná semínka na mouku.
  6. Vaříme dalších 5 minut, aby zelenina byla měkká.
  7. Poté vypneme plamen a odebereme si trochu vody z polévky do hrníčku, vmícháme miso a to celé vlijeme zpět do polévky, zaděláme pokličkou a necháme prolnout chutě.
  8. Můžeme dochutit šťávou ze zázvoru.
  9. Posypeme natěmi, případně i praženými semínky.

Praktické

  • Jelikož je polévka uvařená hlavně se zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.

Obměna

  • Do této polévky můžete přidat jakoukoliv zeleninu, kterou máte doma. Nejlepší je vrstvit zeleninu od jinové směrem k jangové (tj. od natí směrem ke kořenům) s tím, že cibuli můžete dát hned po řasách.
  • Experimentujte s kořením a budete mít každý den polévku jiné chuti (zkuste například i sladkou papriku pro polévku á la segedín, kari a kurkumu pro indickou kuchyň atp.).
  • Přidejte v momentě, kdy přidáváte obilovinu, i luštěninu (například čočku, fazole nebo cizrnu), a máte tak kompletní jídlo.

Děti

  • Pro děti od 1 roku polévku vaříme stejně, ale solíme minimálně.
  • Od 1,5 roku mohou děti tuto polévku s námi, ale jen šetříme dochucovadly.

PS: Přibrala jste po zimě? 😦 Během 2 týdnů to spravíme! 😁

Sezóna plavek začne brzy. Máme chutný jídelníček, skvělé recepty, videa, jemné cvičení - a samozřejmě živou podporu a motivaci. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na výzvu Hubneme do plavek a naskočte!

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Mila Beata
26. 11. 2021

Ta byla hustší než hustá 😂😂😂 velká bašta ♥️ Děkujeme JJ ♥️

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Zelňačka s tofu

Milujete zelňačku a nevíte jak ji uvařit zdravě bez brambor a klobásy? Nám se to povedlo a je ještě lepší, než ta klasická.

Krémová polévka z dýně a batátů

Uzrála mi první dýně a tak jsem v rychlosti vykouzlila zase jiný druh dýňové polévky.

Červená zelňačka s koprem

Zelňačka z červeného zelí je skvělá a velmi jednoduchá. Když se dobře ochutí a přidá kopr, tak je to hotová delikatesa.
12

Zelňačka s uzeným

Milujete zelňačku a nevíte jak ji uvařit zdravě bez brambor a klobásy? Zkuste tuhle!