Tato polévka je opravdu flexibilní a pokud přidáte luštěninu, máte výborný a sytý hlavní chod. Já si ji dávám místo kaše na snídani a musím říct, že do oběda nemám hlad.

Ingredience
na 1 porci

  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • čtvrtka dýně
  • 3 listy kapusty
  • cibule
  • 3 kousky wakame nebo hrstička arame řas
  • 1 lžička miso pasty
  • lžíce kysaného zelí
  • bobkový list (nemusí být)
  • uvařená obilovina z předchozího dne
  • 1-2 lžíce rozemletých chia nebo lněných semínek
  • 3/4 l vývaru
  • 1 lžíce umeocta

Jak připravit zahuštěnou polévku

  1. Na dno hrnce si dáme řasy (wakame nebo arame) a zalijeme troškou vývaru.
  2. Přidáme na měsíčky nakrájenou cibuli, na kousky nakrájenou kapustu, na kostky dýni a na trojhránky nakrájenou mrkev a petržel. Případně přidáme i bobkový list na vůni nebo jiné koření (např. saturejka, tymián, kurkuma).
  3. Zalijeme vývarem a dáme vařit.
  4. Až začne polévka vřít, ztlumíme plamen a vaříme 10 minut.
  5. Poté přidáme kysané zelí, uvařenou obilovinu (zhruba 2-3 lžíce), umeocet a rozmixovaná chia nebo lněná semínka na mouku.
  6. Vaříme dalších 5 minut, aby zelenina byla měkká.
  7. Poté vypneme plamen a odebereme si trochu vody z polévky do hrníčku, vmícháme miso a to celé vlijeme zpět do polévky, zaděláme pokličkou a necháme prolnout chutě.
  8. Můžeme dochutit šťávou ze zázvoru.
  9. Posypeme natěmi, případně i praženými semínky.

Praktické

  • Jelikož je polévka uvařená hlavně se zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.

Obměna

  • Do této polévky můžete přidat jakoukoliv zeleninu, kterou máte doma. Nejlepší je vrstvit zeleninu od jinové směrem k jangové (tj. od natí směrem ke kořenům) s tím, že cibuli můžete dát hned po řasách.
  • Experimentujte s kořením a budete mít každý den polévku jiné chuti (zkuste například i sladkou papriku pro polévku á la segedín, kari a kurkumu pro indickou kuchyň atp.).
  • Přidejte v momentě, kdy přidáváte obilovinu, i luštěninu (například čočku, fazole nebo cizrnu), a máte tak kompletní jídlo.

Děti

  • Pro děti od 1 roku polévku vaříme stejně, ale solíme minimálně.
  • Od 1,5 roku mohou děti tuto polévku s námi, ale jen šetříme dochucovadly.

Klub JJ mě vyrazil dech

Jana: Evi a Helčo, jste úžasné , Klub jíme...

Cítím se mnohem více v pohodě

Avka: Zase mě začalo bavit vařit a zjišťuji, jak...

Z vašich článků jde cítit tolik pozitivní energie! Čtu je každý den.

Dagstr: Z Vašich článků a rozhovorů jde tolik pozitivní energie....

Přerod tetičky Tsunami na tanečnici salsy pokračuje.

Evi, Helčo. Co jste mi to udělaly! Místo práce...

Toto je stravování, který jsem celý život hledala

Danfejfar: Dobrý den, děkuji, děkuji. děkuji. Toto je stravování,...

JJ mi změnila pohled na jídlo a dodalo sebevědomí si dělat věci po svém

Venisy: Skupina Jíme Jinak mi před šesti lety změnila...

Nechápu, jak jsem přežila, když jsem jedla, jak jsem jedla

Eva: Díky! A jinak celé menu opravdu skvělé... s...

Jeden z nejsilnějších zážitků…

Kateřina: Milá Evi, také jsem chtěla poděkovat za celý kurz....

Děkuji za cenné vychytávky a úžasnou motivaci

Annabirke S.: Ahoj Evi. O pochvalu nemáte nouzi, ale...

Zdravotní problémy i kila jsou pryč, mám energie na rozdávání (Jitka)

Jitka: Ahoj děvčata, v březnu chřipka doprovázená zahleněným kašlem,...

Za těch pár korun za kurz jsem dostala nálož informací

Vlasztovka: Přesto, že podle stránek JJ jím už od...

Zhubla jsem 5 kg za 6 týdnů (Andrea)

Andrea: Milá Evi, podle Jíme Jinak se stravuji už...

Nemám chuť na sladké a už mi nechutná ani káva!

Petra: Tak pro dnešek jedno velké AHA! Nemám chutě...

Toto som dlho hľadala (Dušana)

Dušana: Som v šoku, po dvoch týždňoch 3,5 kg...

Konečně mě přešly chutě na sladké „z nudy“

Annakrata: Pokud si dám k snídani polévku a k...

Kvalitě mých nehtů 3 měsíční strava s Jíme Jinak velmi pomohla (Dagmar)

Dagmar: Kvalitě mých nehtů 3 měsíční strava s Jíme...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekMateriály ke stažení
Další článekPřehled surovin pro zdravé dezerty