Tato polévka je opravdu flexibilní a pokud přidáte luštěninu, máte výborný a sytý hlavní chod. Já si ji dávám místo kaše na snídani a musím říct, že do oběda nemám hlad.

Ingredience
na 1 porci

  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • čtvrtka dýně
  • 3 listy kapusty
  • cibule
  • 3 kousky wakame nebo hrstička arame řas
  • 1 lžička miso pasty
  • lžíce kysaného zelí
  • bobkový list (nemusí být)
  • uvařená obilovina z předchozího dne
  • 1-2 lžíce rozemletých chia nebo lněných semínek
  • 3/4 l vývaru
  • 1 lžíce umeocta

Jak připravit zahuštěnou polévku

  1. Na dno hrnce si dáme řasy (wakame nebo arame) a zalijeme troškou vývaru.
  2. Přidáme na měsíčky nakrájenou cibuli, na kousky nakrájenou kapustu, na kostky dýni a na trojhránky nakrájenou mrkev a petržel. Případně přidáme i bobkový list na vůni nebo jiné koření (např. saturejka, tymián, kurkuma).
  3. Zalijeme vývarem a dáme vařit.
  4. Až začne polévka vřít, ztlumíme plamen a vaříme 10 minut.
  5. Poté přidáme kysané zelí, uvařenou obilovinu (zhruba 2-3 lžíce), umeocet a rozmixovaná chia nebo lněná semínka na mouku.
  6. Vaříme dalších 5 minut, aby zelenina byla měkká.
  7. Poté vypneme plamen a odebereme si trochu vody z polévky do hrníčku, vmícháme miso a to celé vlijeme zpět do polévky, zaděláme pokličkou a necháme prolnout chutě.
  8. Můžeme dochutit šťávou ze zázvoru.
  9. Posypeme natěmi, případně i praženými semínky.

Praktické

  • Jelikož je polévka uvařená hlavně se zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.

Obměna

  • Do této polévky můžete přidat jakoukoliv zeleninu, kterou máte doma. Nejlepší je vrstvit zeleninu od jinové směrem k jangové (tj. od natí směrem ke kořenům) s tím, že cibuli můžete dát hned po řasách.
  • Experimentujte s kořením a budete mít každý den polévku jiné chuti (zkuste například i sladkou papriku pro polévku á la segedín, kari a kurkumu pro indickou kuchyň atp.).
  • Přidejte v momentě, kdy přidáváte obilovinu, i luštěninu (například čočku, fazole nebo cizrnu), a máte tak kompletní jídlo.

Děti

  • Pro děti od 1 roku polévku vaříme stejně, ale solíme minimálně.
  • Od 1,5 roku mohou děti tuto polévku s námi, ale jen šetříme dochucovadly.

⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

Kurz pro začátečníky

Alena: Děkuji za spoustu podnětů, které jsem na vašem...

Mám se víc ráda a jsem usměvavější (Alena)

Alena: Nejen, že jsem objevila spoustu nových potravin, kombinací...

Byla jsem překvapená, jak dobře jsou jídla ochucená (Jarmila)

Jarmila: Nejsem zvyklá psát komentáře, ale musím udělat výjimku....

Vánoce jinak

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli nebude nějaká...

I po 3 letech na vege stravě mě JJ posunulo mnohem dál

Pavlivlmaeorua: Již jsem prošla kurzem jarní očista, naprosto mě...

Zhubla jsem a cítím se lépe (Ivaha)

Ivaha: Děkuji moc! Cítím se lépe, zhubla jsem, dobře...

Těším se na každé nové jídlo

Tlamiisek: Když jde o hubnutí, mám většinou krizi hned...

Hubnu i bez cvičení! (Alena)

Musím sa priznať, že počas tejto výzvy som sa...

Všechna jídla jsou vynikající a jejich příprava je hračka (Lenka)

Lenka: Všechna jídla jsou vynikající a moooc mi chutnají....

Nechutná mi sladké: to jsem ani nemyslela, že se někdy stane

Katchenka: Velkou inspirací na to, co vařit, mi jsou...

Dohromady jsme shodili 39 kg (Pěvuška)

Pěvuška: Srdečně všechny zdravím :-). Jsem novým členem klubu...

Klub JJ mě vyrazil dech

Jana: Evi a Helčo, jste úžasné , Klub jíme...

Výborné recepty

Zlatka: Již týden vařím podle vašich receptů, výborné!

Odložila jsem nejen kila, ale i léky na vysoký tlak, cholesterol a dokonce antidepresiva (Dagmar)

Dagmar: Pročítám si stránky Jíme Jinak jako každý večer...

Vše zvládám levou zadní a na tréninku mi nestíhají

Gabča: Jsem na detoxu poprvé a moc mě překvapilo,...

Anna: Objevila jsem vás díky České televizi

Anna: Dobrý den, jsem na těchto stránkách poprvé díky...

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekMateriály ke stažení
Další článekPřehled surovin pro zdravé dezerty