Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Hustá zeleninová polévka s obilovinou

Uvařeno
sezóna podzim
sezóna zima

Tato polévka je opravdu flexibilní a pokud přidáte luštěninu, máte výborný a sytý hlavní chod. Já si ji dávám místo kaše na snídani a musím říct, že do oběda nemám hlad.

Ingredience
na 1 porci
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • čtvrtka dýně
  • 3 listy kapusty
  • cibule
  • 3 kousky wakame nebo hrstička arame řas
  • 1 lžička miso pasty
  • lžíce kysaného zelí
  • bobkový list (nemusí být)
  • uvařená obilovina z předchozího dne
  • 1-2 lžíce rozemletých chia nebo lněných semínek
  • 3/4 l vývaru
  • 1 lžíce umeocta

Naší motivací ke změně byla touha po miminku, které jsme si oba moc přáli, ale dlouho se nedařilo. Náš příběh je důka...

Jak připravit zahuštěnou polévku

  1. Na dno hrnce si dáme řasy (wakame nebo arame) a zalijeme troškou vývaru.
  2. Přidáme na měsíčky nakrájenou cibuli, na kousky nakrájenou kapustu, na kostky dýni a na trojhránky nakrájenou mrkev a petržel. Případně přidáme i bobkový list na vůni nebo jiné koření (např. saturejka, tymián, kurkuma).
  3. Zalijeme vývarem a dáme vařit.
  4. Až začne polévka vřít, ztlumíme plamen a vaříme 10 minut.
  5. Poté přidáme kysané zelí, uvařenou obilovinu (zhruba 2-3 lžíce), umeocet a rozmixovaná chia nebo lněná semínka na mouku.
  6. Vaříme dalších 5 minut, aby zelenina byla měkká.
  7. Poté vypneme plamen a odebereme si trochu vody z polévky do hrníčku, vmícháme miso a to celé vlijeme zpět do polévky, zaděláme pokličkou a necháme prolnout chutě.
  8. Můžeme dochutit šťávou ze zázvoru.
  9. Posypeme natěmi, případně i praženými semínky.

Praktické

  • Jelikož je polévka uvařená hlavně se zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.

Obměna

  • Do této polévky můžete přidat jakoukoliv zeleninu, kterou máte doma. Nejlepší je vrstvit zeleninu od jinové směrem k jangové (tj. od natí směrem ke kořenům) s tím, že cibuli můžete dát hned po řasách.
  • Experimentujte s kořením a budete mít každý den polévku jiné chuti (zkuste například i sladkou papriku pro polévku á la segedín, kari a kurkumu pro indickou kuchyň atp.).
  • Přidejte v momentě, kdy přidáváte obilovinu, i luštěninu (například čočku, fazole nebo cizrnu), a máte tak kompletní jídlo.

Děti

  • Pro děti od 1 roku polévku vaříme stejně, ale solíme minimálně.
  • Od 1,5 roku mohou děti tuto polévku s námi, ale jen šetříme dochucovadly.

PS: Povánoční kila, únava nebo lenora. Známe to!

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Mila Beata
26. 11. 2021

Ta byla hustší než hustá 😂😂😂 velká bašta ♥️ Děkujeme JJ ♥️

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Krémová polévka z dýně a batátů

Uzrála mi první dýně a tak jsem v rychlosti vykouzlila zase jiný druh dýňové polévky.

Červená zelňačka s koprem

Zelňačka z červeného zelí je skvělá a velmi jednoduchá. Když se dobře ochutí a přidá kopr, tak je to hotová delikatesa.
12

Zelňačka s uzeným

Milujete zelňačku a nevíte jak ji uvařit zdravě bez brambor a klobásy? Zkuste tuhle!