Domů > Magazín > Zdraví

Tyto nemoci způsobují umělá sladidla v dietních potravinách

Bílý cukr je droga a příčina většiny civilizačních nemocí. Mnoho lidí proto přechází na nekalorické dietní potraviny, které na své etiketě hlásají “bez přídavku cukru”. Místo cukru obsahují alternativní umělá sladidla. Myslíte, že jsou lepším řešením?

Názvy a výskyt umělých sladidel
– Umělá sladidla se nacházejí v dietních výrobcích, v nealkoholických sladkých nápojích, ovocných šťávách, zmrzlinách, žvýkačkách, mléčných výrobcích aj.
– Jedná se zejména o aspartam, acesulfam K, sacharin, sukralózu, neotam a cyklamát.

Nemoci, které umělá sladidla způsobují

Kardiovaskulární onemocnění

Ti, kteří denně konzumují více než dvě umělé sladké nápoje, mají vyšší pravděpodobnost vzniku koronárních srdečních onemocnění, vysokého krevního tlaku a dalších kardiovaskulárních příhod. (1)

Diabetes 2. typu

Dietní výrobky byly také spojeny s diabetem typu 2. Lidé, kteří konzumují dietní nápoje, jsou dvakrát častěji náchylní k rozvoji cukrovky, i když nemají nadváhu (2). Dokonce i pití jen jednoho dietního nápoje denně vede ke zvýšení rizika diabetu. (3)

Metabolický syndrom

Označuje soubor některých nemocí a rizikových faktorů jako například zvýšený krevní tlak, vysoká hladina cukru v krvi, přebytek tělesného tuku kolem pasu, zvýšená hladina cholesterolu. Jejich společný výskyt zvyšuje riziko srdečních onemocnění, mrtvice a dalších chronických onemocnění. Studie ukázaly, že lidé, kteří konzumují uměle oslazené nápoje, mají větší pravděpodobnost vzniku metabolického syndromu než ti, kteří takové nápoje nepijí. (4)

Obezita

Umělá sladidla jsou nejčastěji obsažena v dietních výrobcích k hubnutí. Ve studii publikované v časopise Obesity však výzkumníci zjistili, že lidé, kteří pijí dietní nápoje, přibírají mnohem rychleji než ti, kteří takové produkty nekonzumují (5). Spotřeba uměle oslazených nápojů je také spojena se zvýšeným indexem tělesné hmotnosti (BMI) a procentuálním podílem tělesného tuku u dospívajících. Například v Austrálii, kde pití uměle oslazených nápojů vzrostlo, zatímco pití cukrem oslazených nápojů klesá, se míra obezity nesnížila, ale je na vzestupu.

A kromě toho…

  • Studie publikovaná v Africkém věstníku tradičních, doplňkových a alternativních léčiv naznačuje, že spotřeba umělého sladidla aspartamu přerušuje normální neurochemickou funkci mozku a způsobuje oxidační poškození mozkových buněk. Účinky aspartamu jsou závislé na dávce, takže konzumace velkého množství tohoto umělého sladidla zhorší jeho účinky.
  • V jiné studii publikované v časopise Stroke, vědci pozorovali stravovací návyky více než 4000 jedinců a zjistili, že ti, kteří konzumovali dokonce jen plechovku nebo láhev dietní sodovky, byli třikrát více náchylní k rozvoji Alzheimerovy choroby a jiných forem demence.
  • Ve studii v časopise PLOS One vědci uvedli, že aspartam narušil střevní bakterie potkanů ​​a snížil jejich tělesnou hmotnost. Zvyšuje také hladinu cukru v krvi a inzulínovou rezistenci.

PS: Začínáme Jarní očistu!

Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

klub

Strašák jménem cukry – které jsou dobré, a které ne?

Když se nám na jazyku rozplývá náš oblíbený dezert, naše myšlenky jsou určitě na hony vzdáleny chemickým vzorcům a názvosloví. A jestli ten slastný pocit n...
11
21

10 důvodů, proč se vyhnout cukru i na Vánoce

Důvodů, proč se vyhnout bílému cukru a všem jeho průmyslovým kamarádům, je mnohem víc. Těchto 10 však už i lékaři a vědci považují za evidentní a dokáží v ...
3
5

4 rizika konzumace smažených hranolek a jak je zdravě nahradit

Pokud si ještě stále dáváte na jídlo hranolky, je na čase si přečíst, co vše mohou hranolky ve vašem těle napáchat za škody.
6
1

Vláknina dokáže zázraky. A až 98 % z nás ji má nedostatek!

Často slýcháváme, že bychom měli přidat do stravy více vlákniny. Až 98 % z nás jí má v jídelníčku nedostatek. Víte, co vlastně vláknina v našem těle dělá? ...
7
4

Coca Cola Zero – 0 % cukru a kofeinu, 100 % chemie

Na Coca Colu mnoho lidí nedá dopustit. Má sladkou chuť, kterou máme rádi, a díky kofeinu nás nakopne. Všichni víme, že není dvakrát zdravá, protože obsahuj...
14
3

Neuvěříte, co vám v břiše udělá čínská nudlová polévka!

Pokud jde o rychlé, levné a chutné jídlo, instantní nudlové polévky jsou stále nejoblíbenějším řešením, jak zahnat hlad. V roce 2018 je konzumovala téměř 1...