Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Žvýkačky: Nejtoxičtější zboží v obchodech?

Denně se u nás vyžvýkají stovky tisíc žvýkaček. Saháme po nich automaticky a zcela bez přemýšlení. Ruku na srdce – kolik z nás si někdy přečetlo složení žvýkaček? Víte o jaké látky se jedná? A co dělají s naším zdravím? Jsou žvýkačky více karcinogenní než cigarety? Je pravdivé tvrzení, že žvýkáme gumu z pneumatik a plastu? Podívejte se s námi na složení těch nejprodávanějších žvýkaček.

Žvýkačky šálí trávení

Ještě než se podíváte na složení, zamyslete se nad samotným žvýkáním. Když žvýkáte, váš mozek si myslí, že jíte. Vysílá signály do žaludku, slinivky a dalších trávicích orgánů, aby se připravily na příchod potravy. Začnou se vám tvořit sliny a enzymy v ústech, které jsou nezbytné pro trávení a vstřebávání živin z potravy. Při neustálém vylučování se proces začne zpomalovat, enzymy se spotřebují a může dojít ke zdravotním problémům jako jsou vyčerpaná slinivka nebo žaludeční a střevní potíže.

Žvýkáme gumu z pneumatik a plastu

Gumová báze žvýkaček je směs elastomerů, změkčovadel, plniv a pryskyřic. Mezi další ingredience patří i polyvinylacetát (tzv. tesařské nebo bílé lepidlo) a parafín (vedlejší produkt rafinované nafty). Při žvýkání se všechny tyto látky dostávají do úst a těla.

Věděli jste, že …?
– Po žvýkačce saháme nejčastěji pro zlepšení dechu.
– Češi žvýkají většinou 1 žvýkačku denně.
– Průměrná roční spotřeba žvýkaček v ČR je 128 kusů na osobu.
– 90 % žen nosí u sebe žvýkačky a žvýkají každý den, dokonce i více než jednu.

Karcinogenní a toxická umělá sladidla

Aspartam je syntetické sladidlo, které je 200x sladší než cukr. Zvyšuje sladkou chuť jídel. V našem těle se rozkládá na 3 látky – fenylalanin, kyselinu asparagovou a methanol. Aspartam byl poprvé schválen v roce 1974. Od té doby se vedou diskuze o tom, že je pravděpodobně karcinogenní. Spojuje se se vznikem rakoviny mozku, nežádoucími účinky (závratě, bolení hlavy, vyrážky, poruchy chování ADHD u dětí) a negativními účinky na nervový systém. V roce 2008 bylo dokázáno, že aspartam může narušit metabolismus aminokyselin a struktur proteinů, integritu genetického materiálu, nervové funkce, hormonální rovnováhu (1). Doporučujeme shlédnout dokument Dr. Russell Blaylocka “Sweet Misery: A Poisoned World“.

Acesulfam K je umělé bílé krystalické sladidlo a zvýrazňovač chuti. Je 200x sladší než cukr, ale nemá žádné kalorie. Vedou se diskuze o tom, že by mohl být karcinogenní a toxický. Studie uvádějí zvýšený výskyt nádorů u krys krmených acesulfamem. (2)

Kontroverzní umělá barviva

Oxid titaničitý je nanočástice používaná v opalovacích krémech, žvýkačkách, cukrovinkách, výživových doplňcích a dalších produktech. Existuje podezření, že se jedná o karcinogenní látku (3, 4). Citlivým osobám způsobuje podráždění. A je zcela nevhodná pro děti (ale obsahují ji dětské žvýkačky). Při vzdušné koncentraci může dojít k poškození plic. Většina umělých barviv (red 40, blue 2 lake) se vyrábí z nafty a pro naše zdraví jsou nebezpečná. Mohou způsobovat ADHD a další choroby. U citlivých jedinců mohou způsobit vyrážku, svědění, nevolnost, snížení krevního tlaku.

Hormonální disruptory a karcinogeny BHA a BHT

V posledních letech se vedou diskuze o tom, že legálně používané látky BHA (butylhydroxyanisol, E320) a BHT (butylhydroxytoulen, E321) narušují hormonální rovnováhu v těle. Dánská společnost provedla kontrolu 157 různých druhů žvýkaček a ukázalo se, že 2/3 žvýkaček obsahovalo BHA a 87 druhů obsahovalo BHT (i např. Mentos, Hubba Bubba, Chupa Chups aj.). Žvýkačky pro děti dopadly dokonce mnohem hůř než ty pro dospělé. Až 4 z 5 dětských žvýkaček obsahovalo BHA nebo BHT. BHA je navíc v Japonsku a v americké Kalifornii veden na seznamu karcinogenů, podezření na karcinogennost panuje i u BHT. BHA pro jeho hormonální účinky zařadil Mezinárodní sekretariát pro chemické látky (ChemSec) na tzv. SIN List, což je seznam chemikálií, které by měly být ve spotřebním zboží urychleně nahrazeny.

Co není zakázáno, je povoleno
Výrobci žvýkaček se těmito námitkami spotřebitelských či zdravotnických organizací nechtějí zabývat. Odvolávají se na legislativu, která použití těchto látek v EU nijak neomezuje. (5)

Žvýkačky nejsou přirozené

Žádná z ingrediencí, kterou žvýkačky obsahují, není přirozená a přírodní. Jedná se o koktejl chemických látek, který našemu zdraví škodí. Nenechte se obalamutit reklamou o tom, jak jsou žvýkačky úžasné, že jsou bez cukru a budete mít po nich svěží dech celý den. Neriskujte… Zdraví máte jen jedno!

Složení žvýkaček

Složení nabízených žvýkaček je většinou dost podobné. Základem je některá z gum, doslazují se umělými sladidly, přidávají se umělá barviva a aromata a různé další chemické látky.

  • Orbit Spearmint: sorbitol, isomalt, sorbitolový sirup, mannitol, aspartam, sůl aspartamu/acesulfamu, acesulfam K, gumový základ, aroma, uhličitany vápenaté, glycerol, arabská guma, lecitiny, oxid titaničitý, karnaubský vosk, butylhydroxyanisol (BHA).
  • JET gum Menthol Strongsorbitol, isomalt, maltitol, sukralosa, žvýkačková báze s obsahem sóji, aromata, glycerol, arabská guma, oxid titaničitý, kurkumin, patentní modř V, karnaubský vosk, křemičitan hořečnatý.
  • Wrigley’s Airwaves Cassis – sorbitol, isomalt, maltitolový sirup, aspartam, manitol, acesulfam K, sukralóza, gumový základ, aroma, glycerol, arabská guma, sójový lecitin, barvivo E163, karbnaubský vosk, barvivo E163BHA.

Tak dobře jím a pořád mi není úplně dobře

“Když se člověk začne zajímat o složení potravin, které kupuje, rychle přijde na to, že hotové potraviny a cukrovinky v sáčcích a balíčcích nejsou to pravé ořechové pro naše zdraví. Ale žvýkačky málokdo prozkoumá. Mají tak titěrná písmenka, že složení nejde v podstatě přečíst. A navíc spousta lidí má dojem, že když žvýkačky nejí, tak není co řešit. Vždyť je to jen jakási vůně do pusy, říkají. Stále na to narážím – někteří lidé už jedí tak dobře, ale denně spotřebují balíček žvýkaček a diví se, že stále nemají v pořádku trávení. Většinou stačí je vynechat a je po problému, ” dodává k tématu Eva Cikrytová, zakladatelka Jíme Jinak.

Měla jsem průjem, hlad a bolela mě hlava

A přidává osobní zkušenost: “Já sama jsem kdysi vehementně žvýkala ve snaze zahnat chuť na sladké. Jenže jak ze žvýkačky mizela její příchuť, musela jsem si dát novou, pak další … Také jsem zvládla balíček za den. Pak se objevilo skvělé balení v lahvičce s téměř 50 kusy. Měla jsem jedno v kabelce, jedno v kanceláři v šuplíku a jedno v autě. A bylo mi zle. Stále častěji mě bolela hlava. Bolely mě i panty z neustálého žvýkání, ale to bylo to nejmenší. Horší bylo, že jsem si úplně rozházela trávení. V břiše mi to škrundalo, běhala jsem stále častěji na velkou, měla jsem neustále průjem. A taky neustále hlad. Naštěstí jsem sama přišla na to, že se to všechno stupňuje ve dnech, kdy jsem si vzala víc žvýkaček. Tehdy jsem poprvé žvýkačky otočila a přečetla si složení. Od té doby nežvýkám. Mimochodem žádný nový kaz se mi za ty roky neudělal.”

Žvýkáte žvýkačky?

Co na to říkáte? Budete stále žvýkačky žvýkat nebo je nahradíte či úplně vyloučíte?

A co dále? Blíží se čas na jarní detox!

Pokud vám po zimě chybí energie, trápí vás únava nebo máte kila navíc, pojďte s tím něco udělat. Nenecháme vás v tom a hážeme záchranné lano! 😊 Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Ladislava
5. 6. 2021

Teď jsem objevila tento velmi poučný článek. Žvýkačky sice nepoužívám denně, ale brala jsem je jako náhradu, když mně honila mlsná, ne zahnání chutí. Občas mi to prověřilo i plomby…. Myslela jsem, že je to nevinná náhražka, neškodí a občas i pomůže, chtěla jsem se tě Evi na to zeptat a v tom sem našla tento článek, který mně úplně odrovnal. To bych nečekala, nikdy jsem nečetla složení, jako možná hodně dalších lidí a proto mně to tak překvapilo. Zbytek žvýkaček letí do koše!

Veronika
28. 12. 2020

Mame doma kedrovou pryskyrici z Ruska – to je tam na kazdem rohu, za par drobnych. Nedalo by se to pouzit pred jidlem? Chvili zvykat, aby clovek nastartoval traveni? Porad se ucim jist a hodne kousat – dostatecne proslinit.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Tyto nemoci způsobují umělá sladidla v dietních potravinách

Bílý cukr je droga a příčina většiny civilizačních nemocí. Mnoho lidí proto přechází na nekalorické dietní potraviny, které na své etiketě hlásají “b...
1
6

Alarmující výsledky studií: Průmyslově zpracované potraviny nás ničí

Snídaňové cereálie, zmrzliny, pizzy, slazené nápoje, rozmrazované pečivo a další průmyslově zpracované potraviny souvisí s výrazným rizikem předčasného úmr...
3
2

Čím nahradit ty nejoblíbenější kalorické potraviny

Tyto nejkaloričtější potraviny a jídla vám zaručí, že když je budete jíst, tak za chvíli rozšlápnete i váhu a podlomíte si zdraví. Nemusíte je ale hned šk...
3

Dítě na klasické stravě sní za den více než 21 kostek cukru. To je 2x víc než se doporučuje

Chcete pro své děti to nejlepší? Ale jak se v té spoustě výrobků v obchodě vyznat? Co jim koupit? Podle čeho vybírat? Podle obalu? Takto vypadá jídelníček ...
8

Typické chyby při veganské a vegetariánské stravě

Jíst vegansky ještě neznamená jíst zdravě. Když vyřadíme ze stravy živočišné produkty, automaticky to neznamená, že jíme dobře. I na veganské a vegetariáns...