Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Scarpaccia di zucchine – cuketová bota

Uvařeno
bez sóji
bez mléka
bez vajec
sezóna jaro
sezóna léto

Originální název tohoto receptu je v překladu cuketová stará bota. Tento název získal díky vzhledu připomínajícímu podrážku staré boty. Ale nenechte se odradit. Je to tenký slaný koláč s křupavou zlatavou kůrkou na povrchu, který je připravený z jednoduchých surovin a je super chutný. 

 

Ingredience
na formu o průměru 33 cm
  • asi 4 cukety
  • 5 květů cuket
  • jarní cibulka i s natí
  • olej
  • 40 g rýžové mouky
  • 90 g pšeničné mouky T1 nebo pšeničné celozrnné polohrubé mouky
  • pepř
  • sůl

Michal byl typický cukrovkář druhého typu. V lednu mu naměřili cukr 29 a chtěli ho ihned hospitalizo...

Jak připravit tenký cuketový koláč

  1. Nakrájejte cukety na tenké plátky, osolte a nechte asi dvě hodiny vypotit.
  2. Vodu z cukety vymačkejte do misky.
  3. Do další mísy dejte vymačkané cukety, cibulku, květy a promíchejte.
  4. Do tekutiny, kterou jste vymačkali z cukety, přidejte mouky a připravte těstíčko.
  5. Nalijte těstíčko do mísy k cuketám, opepřete a promíchejte.
  6. Na plech dejte pečící papír a dobře ho pomažte olejem. Nalijte hmotu na plech v poměrně tenké vrstvě.
  7. Pečte na 200°C asi 30 minut. Na povrchu se musí vytvořit křupavá kůrka.

Praktické

  • Pokud cukety pustily málo vody, můžete trochu vody přidat.
  • Cuketová scarpaccia je tradiční jídlo rozšířené v italské provincii Lucca – zejména v Camaiore a po celé oblasti Versilia.

Obměna

  • Místo mouky rýžové můžete použít cizrnovou. Pokud se rozhodnete pro cizrnovou, rozmíchejte jí v trošce vody a nechte několik hodin nabobtnat.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl a vynecháme pepř.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

33 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Ta byla tedy výborná, tahle cuketová bota!!😁 taková pizza! Krásně křupavá a tenoučká. Jen jsem ji chtěla udělat HNED včera k obědu a tak jsem nechala cuketky potit jen asi půl hodinky. Do těstíčka přidala k celozrnné rýžové a špaldové mouce více vody🤗 Děkuji za recept, Vierko!! Mám tyhle tvé italské moc ráda a ještě když píšeš, z jaké oblasti pocházejí, je to takové kulinářské cestování!

Dalo by se i třeba s polohrubou rýžovou moukou? Vypadá to lákavě : )

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Klasická žampionová paštika

Žampionová paštika, vhodná jako zdravá svačinka ke kváskovému chlebu nebo třeba plackám. Lze ji také naředit a vykouzlit tak chutnou omáčku například k těs...

Manakeesh Zaatar jinak

Tento chlebík je výborný k hummusu, různým pomazánkám, dušené zelenině. Můžete si ho také rozkrojit a plnit, vše podle vaší fantazie.

Paccheri s cuketou a bazalkovým olejem

Další nápad, jak využít cuketu – jednoduchý a rychlý recept s vůní léta.

Červené podzimní galetky

Vyzkoušejte tyto jednoduché podzimní galetky, ozvláštněné chutí černého kmínu. Hodí se třeba jako svačina, kterou si snadno sbalíte i s sebou na cesty, ale...

Chřestový koláč bez lepku

Sezóna chřestu je tady. Je to báječná surovina, která má pestré využití. Skvěle se hodí třeba do slaného koláče, který je bez lepku, vajec i mléka a skvěle...

Yaki Onigiri

Tento recept nás zavede do Japonska. Yaki onigiri jsou japonské opékané rýžové kuličky s náplní, jejichž příprava sice vyžaduje trošku času a úsilí, ale vý...