Sladká zeleninová svačinka z mrkve je u našich holek favoritem podzimních dnů. Dá se jíst teplá i sladká, v pohárové skleničce nebo skleněné šroubovací na cestě. Vyzkoušejte ji, je to rychlovka.

Výhodou téhle svačiny je i to, že je zeleninová a přesto sladká. Další z těch, které se vám budou hodit na odnaučení dětí z klasických sladkostí.

Dýňové pyré je slaďnounké

 

Ingredience

  • mrkev
  • špetička soli
  • voda
  • sladěnka nebo rýžový sirup (pro bezlepkáře)

Postup

Mrkev omyjeme a nakrájíme na větší kostky. Dáme vařit do vody se špetičkou soli (pro děti do roka bez!) na cca 15 minut. Vody dáme jen tolik, aby se měla mrkev v čem vařit. Není ji potřeba moc, chceme získat chutný sytý krém ne polévku. Když je mrkev měkká, rozmačkáme ji vidličkou, přepasírujeme nebo rozmixujeme do hladka a podle chuti přidáme cca 2 lžičky sladěnky. Začátečníci více, pokročilí si možná ani nepřidají sladěnku:-)

Praktické

Pokud dáte vody moc, zahustěte na závěr pyré škrobem kuzu, kukuřičným škrobem nebo arowrotem.

Chceme-li pro děti svačinu, uvaříme si ji rovnou při snídani a vezmeme si ji s sebou ven. Nemusíme se pak kvůli svačině vracet domů. V zimě ji dáme do termosky, pokud má být teplá.Na cestách naše oblíbená svačina

Děti

Mrkvový krém dáváme obvykle jako úplně první příkrm těm nejmenším kojencům. Jen jim nebudeme přidávat do vaření sůl a není potřeba ani sladěnku či sirup. Bude jim chutnat sama o sobě, protože je velmi sladká a děti mají mnohem citlivější chutě než my dospělí.

 

Díky JJ mám imunitu jak hrom

Eva: Škoda, že jsem takhle nezačala jíst už ve...

Radka: Díky za bezvadné materiály a podporu

Děkuji za všechen bezvadný materiál na webu i za...

Díky Klubu jsem za měsíc zhubla 6 kilo a cítím se skvěle

Hana a Olda: chci Vám moc poděkovat za úžasné recepty,...

Konečně více vnímám své tělo

Avka: Ahoj celému týmu JJ a všem, kteří prošli...

Jsem nadšená, jak mi jídlo chutná a nemám chuť na sladké

Dagmar: Dobrý den Evi, jsem nadšená, jak mi jídlo...

Za 3 týdny mám 5 kg dole bez hladu a chemických koktejlů

Zdlang: Zdravim, Evo, Jarni ocista mne prekvapuje pokracujicim ubytkem...

Dcera se mnou začala snídat polévku!

Kajkule: Všechna jídla jsou moc dobrá! Moc vás chválím, pěkně...

Zachránili jste mi zdraví

Veronika: Adventní půst nevyšel aneb jak se to nemá...

Díky kurzu mám najednou více času na důležité věci

Monimar: Milá Evičko, utíká to a ve vánočním programu...

Vaše videorecepty jsou úžasné, každý den se zdokonaluji

Iva: Ahoj! Od 21.12. nepiju kávu, od 25.12. nejím...

Inspirující kurz pro začátečníky

Lenka: Milá Evo, milá Helčo, ještě jednou vřelé díky za...

S manželem jsme dohromady zhubli 15 kg!

Zdeňka B.: Kurz i přes zdravotní obtíže, které mě...

Díky vašim stránkách se konečně orientuji ve zdravé výživě

Hana M.: Chtěla bych vám poděkovat za úžasnou práci, kterou...

Funguje to: po celou zimu jsme fit!

Eva: Chci moc poděkovat za stránky. Momentálně jsem si...

Děkuji za skvělé stránky

Eliška: Dobrý den, moc děkuji za skvělé stránky, které...

Přerod tetičky Tsunami na tanečnici salsy pokračuje.

Evi, Helčo. Co jste mi to udělaly! Místo práce...

  1. Mám zkušenost,že nám zelenina nechutná po 2 hodinách ani když ji sladuji v termosce a je ještě teplá. Každopádně čerstvý je tento krém úžasný.Zeptám se jestli máte nějaké doporučení na pasírovač? Je pravda,že ani já to mixování moc nemusím co se týče pocitu.Něco na těch energiích je.Hlavně ted, jak jsem díky jídlu vnímavější na své tělo.Děkuji.

    • Nám taky ne, proto ten krém nejraději jíme za tepla nebo až po vychlazení, kdy prostě chutná jako klasická dětská výživa. Pasírovač mám drahý z Itálie, levný z ČR nepasíroval. Značka byla něco jako Emanuel.

    • Tak to nemám vyzkoušené, ale pokud by jste to skladovala, doporučuji se sladěnkou už vařit, pak nekvasí.

  2. Může se takový mrkvový krém jíst i za několik hodin po uvaření, když není v termosce? Není po dvou hodinách už kyselinotvorný? Píšete, že ho lze vzít ve skleničce na cesty. Vím, že problém není až tak v teplotě zeleniny, ale o přístupu vzduchu. Řeším, jestli je to vhodná svačinka i pro dítko ještě ne rok staré, které se snažím držet striktně se stravou kvůli ekzémům.

    • Ano, po 2 hodinách mimo termosku bude už kyselinotvorný. Malým dětem ideálně dávat čerstvý, nebo z termosky, kde se celý proces výrazně zpomalí. Ale zase bych se z toho nehroutila, je to jen svačinka, ne hlavní jídlo, takže občas se to snese a pořád to bude zdravější než jiná sladkost.

  3. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekExtrudované chlebíčky a cereálie: toto jste o nich nevěděli!
Další článekJáhlový koláč s hruškami a vanilkou