Sladká zeleninová svačinka z mrkve je u našich holek favoritem podzimních dnů. Dá se jíst teplá i sladká, v pohárové skleničce nebo skleněné šroubovací na cestě. Vyzkoušejte ji, je to rychlovka.
Výhodou téhle svačiny je i to, že je zeleninová a přesto sladká. Další z těch, které se vám budou hodit na odnaučení dětí z klasických sladkostí.
Ingredience
- mrkev
- špetička soli
- voda
- sladěnka nebo rýžový sirup (pro bezlepkáře)
Postup
Mrkev omyjeme a nakrájíme na větší kostky. Dáme vařit do vody se špetičkou soli (pro děti do roka bez!) na cca 15 minut. Vody dáme jen tolik, aby se měla mrkev v čem vařit. Není ji potřeba moc, chceme získat chutný sytý krém ne polévku. Když je mrkev měkká, rozmačkáme ji vidličkou, přepasírujeme nebo rozmixujeme do hladka a podle chuti přidáme cca 2 lžičky sladěnky. Začátečníci více, pokročilí si možná ani nepřidají sladěnku:-)
Praktické
Pokud dáte vody moc, zahustěte na závěr pyré škrobem kuzu, kukuřičným škrobem nebo arowrotem.
Chceme-li pro děti svačinu, uvaříme si ji rovnou při snídani a vezmeme si ji s sebou ven. Nemusíme se pak kvůli svačině vracet domů. V zimě ji dáme do termosky, pokud má být teplá.
Děti
Mrkvový krém dáváme obvykle jako úplně první příkrm těm nejmenším kojencům. Jen jim nebudeme přidávat do vaření sůl a není potřeba ani sladěnku či sirup. Bude jim chutnat sama o sobě, protože je velmi sladká a děti mají mnohem citlivější chutě než my dospělí.
Mám zkušenost,že nám zelenina nechutná po 2 hodinách ani když ji sladuji v termosce a je ještě teplá. Každopádně čerstvý je tento krém úžasný.Zeptám se jestli máte nějaké doporučení na pasírovač? Je pravda,že ani já to mixování moc nemusím co se týče pocitu.Něco na těch energiích je.Hlavně ted, jak jsem díky jídlu vnímavější na své tělo.Děkuji.
Nám taky ne, proto ten krém nejraději jíme za tepla nebo až po vychlazení, kdy prostě chutná jako klasická dětská výživa. Pasírovač mám drahý z Itálie, levný z ČR nepasíroval. Značka byla něco jako Emanuel.
Dala jsem mrkev a dýni hokaido půl napůl a bylo to moc dobré, Matýsek (1 rok) se olizoval.
A vydrží to i se sladěnkou třeba půl dne? Nekvasí to kvůli ní?
Tak to nemám vyzkoušené, ale pokud by jste to skladovala, doporučuji se sladěnkou už vařit, pak nekvasí.
Mrkvový krém je moc dobrá věc, já jsem ho tuhle vařila se zázvorem a posypala mandlemi:-)
Může se takový mrkvový krém jíst i za několik hodin po uvaření, když není v termosce? Není po dvou hodinách už kyselinotvorný? Píšete, že ho lze vzít ve skleničce na cesty. Vím, že problém není až tak v teplotě zeleniny, ale o přístupu vzduchu. Řeším, jestli je to vhodná svačinka i pro dítko ještě ne rok staré, které se snažím držet striktně se stravou kvůli ekzémům.
Ano, po 2 hodinách mimo termosku bude už kyselinotvorný. Malým dětem ideálně dávat čerstvý, nebo z termosky, kde se celý proces výrazně zpomalí. Ale zase bych se z toho nehroutila, je to jen svačinka, ne hlavní jídlo, takže občas se to snese a pořád to bude zdravější než jiná sladkost.