Sladká zeleninová svačinka z mrkve je u našich holek favoritem podzimních dnů. Dá se jíst teplá i sladká, v pohárové skleničce nebo skleněné šroubovací na cestě. Vyzkoušejte ji, je to rychlovka.

Výhodou téhle svačiny je i to, že je zeleninová a přesto sladká. Další z těch, které se vám budou hodit na odnaučení dětí z klasických sladkostí.

Dýňové pyré je slaďnounké

 

Ingredience

  • mrkev
  • špetička soli
  • voda
  • sladěnka nebo rýžový sirup (pro bezlepkáře)

Postup

Mrkev omyjeme a nakrájíme na větší kostky. Dáme vařit do vody se špetičkou soli (pro děti do roka bez!) na cca 15 minut. Vody dáme jen tolik, aby se měla mrkev v čem vařit. Není ji potřeba moc, chceme získat chutný sytý krém ne polévku. Když je mrkev měkká, rozmačkáme ji vidličkou, přepasírujeme nebo rozmixujeme do hladka a podle chuti přidáme cca 2 lžičky sladěnky. Začátečníci více, pokročilí si možná ani nepřidají sladěnku:-)

Praktické

Pokud dáte vody moc, zahustěte na závěr pyré škrobem kuzu, kukuřičným škrobem nebo arowrotem.

Chceme-li pro děti svačinu, uvaříme si ji rovnou při snídani a vezmeme si ji s sebou ven. Nemusíme se pak kvůli svačině vracet domů. V zimě ji dáme do termosky, pokud má být teplá.Na cestách naše oblíbená svačina

Děti

Mrkvový krém dáváme obvykle jako úplně první příkrm těm nejmenším kojencům. Jen jim nebudeme přidávat do vaření sůl a není potřeba ani sladěnku či sirup. Bude jim chutnat sama o sobě, protože je velmi sladká a děti mají mnohem citlivější chutě než my dospělí.

 

Mám tolik energie a vypadám i cítím se JINAK!

Luci88: Musím říct, že změny jsou obrovské. Mám tolik...

Myslela jsem, že to zvládnu sama, ale společně je to lepší

Petula: Přeji krásné odpoledne všem statečným a odhodlaným účastnicím letošního...

Každý nový článek je obrovským přínosem

Martina: Díky moc za celý "seriál" o cestování, který...

I sestřička v nemocnici si všimla, že jím zdravě

Bartoanaovj: Evi, Helčo, děkuji za práci kterou děláte. I...

Syn začal dobrovolně jíst dušenou zeleninu

Alena.brunova: Teda ty kapustičky na zádíčka! To je mňamkošinka!...

S JJ mám zaručenou jak pestrost, tak i že si pochutnáme

Martina: Tak když už je ta neděle, dopřála jsem...

Moje hmotnost je konečně stabilní

Iva V.: Ahoj Evi, já jsem úplně nadšená ze...

Těším se na každé nové jídlo

Tlamiisek: Když jde o hubnutí, mám většinou krizi hned...

Děkuji za podrobné recepty, inspiraci a motivaci

Jája: Dobrý večer, jsem začátečník a tak dost nestíhám.....

Podle tak nádherně popsaných postupů – to se to vaří!

ivlik: Vaření jde suprově, vzhledem k tomu že jsem...

Vaříte super

Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné, vaříte...

JJ mi pomohlo najít směr, kterým chci jít

Petrushe: Ahoj Evi, chci touto cestou moc poděkovat za...

Nákupní seznamy u receptů jsou velká pomoc

Jorebka: Mám dolů 2.5 kg. Super pocit. Děkuji za...

Potěšilo mě, že jste to vzali za správný konec

Štěpánka: Holky, mate to krasne. Daly jste si hodne...

Obdivuji vaše recepty a úžasné nápady

Lenka M.: Nejsem ortodoxní JJ, ale tuto stravu mám...

I po 3 letech na vege stravě mě JJ posunulo mnohem dál

Pavlivlmaeorua: Již jsem prošla kurzem jarní očista, naprosto mě...
  1. Mám zkušenost,že nám zelenina nechutná po 2 hodinách ani když ji sladuji v termosce a je ještě teplá. Každopádně čerstvý je tento krém úžasný.Zeptám se jestli máte nějaké doporučení na pasírovač? Je pravda,že ani já to mixování moc nemusím co se týče pocitu.Něco na těch energiích je.Hlavně ted, jak jsem díky jídlu vnímavější na své tělo.Děkuji.

    • Nám taky ne, proto ten krém nejraději jíme za tepla nebo až po vychlazení, kdy prostě chutná jako klasická dětská výživa. Pasírovač mám drahý z Itálie, levný z ČR nepasíroval. Značka byla něco jako Emanuel.

    • Tak to nemám vyzkoušené, ale pokud by jste to skladovala, doporučuji se sladěnkou už vařit, pak nekvasí.

  2. Může se takový mrkvový krém jíst i za několik hodin po uvaření, když není v termosce? Není po dvou hodinách už kyselinotvorný? Píšete, že ho lze vzít ve skleničce na cesty. Vím, že problém není až tak v teplotě zeleniny, ale o přístupu vzduchu. Řeším, jestli je to vhodná svačinka i pro dítko ještě ne rok staré, které se snažím držet striktně se stravou kvůli ekzémům.

    • Ano, po 2 hodinách mimo termosku bude už kyselinotvorný. Malým dětem ideálně dávat čerstvý, nebo z termosky, kde se celý proces výrazně zpomalí. Ale zase bych se z toho nehroutila, je to jen svačinka, ne hlavní jídlo, takže občas se to snese a pořád to bude zdravější než jiná sladkost.

  3. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSetkání ve Františkových Lázních
Další článekJáhlový koláč s hruškami a vanilkou