Rizoto je "zbytkové" jídlo - levné, rychlé, ale moc dobré. Zkuste místo tradiční rýže použít i jinou obilovinu. Třeba čirok! Rizoto získá zase jiný rozměr...

Ingredience
na 1 porci
  • uvařený čirok
  • 100 g uvařené velké tmavé fazole
  • 1 lžíce oleje
  • 1 mrkev
  • hrst brokolice
  • hrášek
  • pórek
  • sojová nebo tamari omáčka
  • 1/2 lžičky polévkové koření
  • 1/4 lžičky kurkumy
  • sůl
  • ozdoba: uzené tofu

Jak připravit zeleninové pohankové rizoto s čirokem

  1. Na oleji osmahneme na půl kolečka nakrájený pórek.
  2. Posolíme a jakmile je zlatavý, přidáme na malé kostičky nakrájenou mrkev, na růžičky brokolici a vše osmahneme.
  3. Ochutíme kořením, přidáme fazole a hrášek, zalijeme malým množstvím vývaru nebo vody a dusíme do změknutí zeleniny.
  4. Přidáme uvařenou obilovinu a vše ještě orestujeme a dochutíme sojovou omáčkou, případně i citronovou šťávou.
  5. Podáváme s najemno nastrouhaným tofu.

Praktické

  • Pokud chcete rizoto slavnostní nebo pro návštěvu, můžete ho servírovat pomocí kopečkovače na rýži (zmrzlinu).
  • Když máte dopředu uvařenou obilovinu i luštěninu (nebo tofu, tempeh či seitan), je jídlo velmi rychle hotové.

Obměna

  • Zeleninu do rizota můžete obměňovat dle zásob a chutí. Přidejte i divoké bylinky!
  • Místo kurkumy můžete dát i červenou papriku.
  • Fazole můžete nahradit jinou luštěninou nebo seitanem, tofu či tempehem.
  • Do rizota se hodí jakákoliv obilovina, která vám třeba zbyla (jáhly, rýže, kroupy atp.).

Děti

  • Toto jídlo je vhodné pro děti od 1,5 roku. Omezte ale sůl a koření.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Dříve se mi zdávalo o čokoládě, teď už cukr nepotřebuji

Slipknot.xy: Dobrý den Evi, jsem s Vámi již v...

A ejhle, ono to funguje (Olga Š.)

Olga Š.: I já jsem za svůj dospělý život...

Krásně vedený kurz (Michaela)

Michaela: Evi a spol, i já se přidávám s...

I v 67 letech lze jíst zdravě!

Zachoptik: Dobrý den, 14 dní je za mnou. Je...

Díky kurzu jsem snížila přísun chipsů a dalších nesmyslů

Gseidlova: Všechny recepty jsou vynikající. Snížila jsem výrazně přísun...

Radka: Díky za bezvadné materiály a podporu

Děkuji za všechen bezvadný materiál na webu i za...

Díky Klubu jsem za měsíc zhubla 6 kilo a cítím se skvěle

Hana a Olda: chci Vám moc poděkovat za úžasné recepty,...

Překvapilo mě, jaký rozdíl je, když nejím maso a mléko

Slavkast: Chtěla bych za kurs moc poděkovat! Nejvíce mě...

JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani popsat

Miluše: JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani...

Už nikdy nechci zpět: konečně se cítím se fit

Evacernosk: Děkuji za tento kurz, přesto že jsem dané...

Díky JJ se nám změnil život

Lenka W.: DĚKUJI DĚKUJI DĚKUJI - změnil se nám...

Moje jídlo chutnalo spolužákům, kteří běžně jí sladkosti

Dagbri: Moje jídlo chutnalo spolužákovi ve škole, který dostává...

Je to skvělé a jednoduché vaření (Veronika)

Veronika: Ahoj Evi, dnes poslední den vaření kurzu Hubneme...

Konečně mě přešly chutě na sladké „z nudy“

Annakrata: Pokud si dám k snídani polévku a k...

Zhubla jsem, zlepšilo se i zažívání a atopický ekzém. (Olga)

Olga: Tak už jím podle Jíme Jinak asi měsíc...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekBabička Alenka
Další článek4 rizika konzumace smažených hranolek a jak je zdravě nahradit