Rizoto je "zbytkové" jídlo - levné, rychlé, ale moc dobré. Zkuste místo tradiční rýže použít i jinou obilovinu. Třeba čirok! Rizoto získá zase jiný rozměr...

Ingredience
na 1 porci
  • uvařený čirok
  • 100 g uvařené velké tmavé fazole
  • 1 lžíce oleje
  • 1 mrkev
  • hrst brokolice
  • hrášek
  • pórek
  • sojová nebo tamari omáčka
  • 1/2 lžičky polévkové koření
  • 1/4 lžičky kurkumy
  • sůl
  • ozdoba: uzené tofu

Jak připravit zeleninové pohankové rizoto s čirokem

  1. Na oleji osmahneme na půl kolečka nakrájený pórek.
  2. Posolíme a jakmile je zlatavý, přidáme na malé kostičky nakrájenou mrkev, na růžičky brokolici a vše osmahneme.
  3. Ochutíme kořením, přidáme fazole a hrášek, zalijeme malým množstvím vývaru nebo vody a dusíme do změknutí zeleniny.
  4. Přidáme uvařenou obilovinu a vše ještě orestujeme a dochutíme sojovou omáčkou, případně i citronovou šťávou.
  5. Podáváme s najemno nastrouhaným tofu.

Praktické

  • Pokud chcete rizoto slavnostní nebo pro návštěvu, můžete ho servírovat pomocí kopečkovače na rýži (zmrzlinu).
  • Když máte dopředu uvařenou obilovinu i luštěninu (nebo tofu, tempeh či seitan), je jídlo velmi rychle hotové.

Obměna

  • Zeleninu do rizota můžete obměňovat dle zásob a chutí. Přidejte i divoké bylinky!
  • Místo kurkumy můžete dát i červenou papriku.
  • Fazole můžete nahradit jinou luštěninou nebo seitanem, tofu či tempehem.
  • Do rizota se hodí jakákoliv obilovina, která vám třeba zbyla (jáhly, rýže, kroupy atp.).

Děti

  • Toto jídlo je vhodné pro děti od 1,5 roku. Omezte ale sůl a koření.

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!

Žádné pálení žáhy a v bříšku krásně. (Kateřina)

Kateřina: Ahoj všichni. Jsem tu absolutní nováček a už...

JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani popsat

Miluše: JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani...

Zvažuji členství

Dobrý den, stránky jsem objevila náhodou a stále přemýšlím...

Vše je teď snazší a pořád se usmívám (Petra)

Petra: Krásnou první adventní neděli :) Jak mi to...

Nemůžu si pomoct, ty jídla z kurzu jsou tak dobrá, že vylizuji talíře i hrnce…

Magda: Ahoj všichni, dnes uvařil manžel - zelí, bramborový knedlík a...

Děkuji za celý rok v Klubu

Dobrý den, Evo a Heleno, chtěla bych vám poděkovat za...

Syn začal dobrovolně jíst dušenou zeleninu

Alena.brunova: Teda ty kapustičky na zádíčka! To je mňamkošinka!...

Díky JJ se mi běhá lehčeji a déle vydržím – je to tak jednoduché!

Hanka: Dobrý den, hlásím, že po dvou týdnech na...

Teším sa z každého vydareného jedla (Elen)

Elen: Som už na dôchodku a k tejto super...

Díky JJ mám imunitu jak hrom

Eva: Škoda, že jsem takhle nezačala jíst už ve...

I okolí si všimlo (Sylva)

Sylva: Přeji krásný den všem, protože já krásný den...

Pochutnali jsme si a v bříšku máme jak v pokojíčku

Martya: No to jsme si pochutnali. Jak říkala moje...

Zhubla jsem a nejspíš se zbavím i cukrovky (Milena, 70 let)

Milena: Ahoj Evi, když tady čtu ostatní, připadám si tady...

Za výsledky krevních testů jsem dostala pochvalu (Vlasta)

Vlasta: Ahoj všichni, moc děkuji za tento program. Moc...

Jíme jinak mi dává smysl

Palmate: Děkuji za váš kurz. Studuji čínskou medicínu a...

Na oslavě se po mých „JJ dobrotách“ jen zaprášilo (Adriana)

Adriana: Dobré ráno dievčatá. Ako tak čítam, celkom dobre...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekBabička Alenka
Další článekTrpíte kruhy pod očima? Jejich barva vám ukáže, kde je problém