Rizoto je "zbytkové" jídlo - levné, rychlé, ale moc dobré. Zkuste místo tradiční rýže použít i jinou obilovinu. Třeba čirok! Rizoto získá zase jiný rozměr...
Ingredience
na 1 porci
  • uvařený čirok
  • 100 g uvařené velké tmavé fazole
  • 1 lžíce oleje
  • 1 mrkev
  • hrst brokolice
  • hrášek
  • pórek
  • sojová nebo tamari omáčka
  • 1/2 lžičky polévkové koření
  • 1/4 lžičky kurkumy
  • sůl
  • ozdoba: uzené tofu

Jak připravit zeleninové pohankové rizoto s čirokem

  1. Na oleji osmahneme na půl kolečka nakrájený pórek.
  2. Posolíme a jakmile je zlatavý, přidáme na malé kostičky nakrájenou mrkev, na růžičky brokolici a vše osmahneme.
  3. Ochutíme kořením, přidáme fazole a hrášek, zalijeme malým množstvím vývaru nebo vody a dusíme do změknutí zeleniny.
  4. Přidáme uvařenou obilovinu a vše ještě orestujeme a dochutíme sojovou omáčkou, případně i citronovou šťávou.
  5. Podáváme s najemno nastrouhaným tofu.

Praktické

  • Pokud chcete rizoto slavnostní nebo pro návštěvu, můžete ho servírovat pomocí kopečkovače na rýži (zmrzlinu).
  • Když máte dopředu uvařenou obilovinu i luštěninu (nebo tofu, tempeh či seitan), je jídlo velmi rychle hotové.

Obměna

  • Zeleninu do rizota můžete obměňovat dle zásob a chutí. Přidejte i divoké bylinky!
  • Místo kurkumy můžete dát i červenou papriku.
  • Fazole můžete nahradit jinou luštěninou nebo seitanem, tofu či tempehem.
  • Do rizota se hodí jakákoliv obilovina, která vám třeba zbyla (jáhly, rýže, kroupy atp.).

Děti

  • Toto jídlo je vhodné pro děti od 1,5 roku. Omezte ale sůl a koření.

Konečně jím pořádně jídlo!

Michaela: Chci moc poděkovat za detox. Konečně jsem se...

Dáváte mi pocit, že jsem doma

Tammy: Pocit, že jsem doma. Nebo u kámošky na...

Nevěřila jsem, že dokážu být bez čokolády

Marcella H.: Březen byl můj první měsíc, kdy jsem se...

Lepší než doktor

Mija: Krásný den všem, chtěla bych se poprvé podělit...

Máme několik kilo dole a cítíme se skvěle

Zdefal: Dobrý den, přeji všem a hlavně Vám Evi....

Objev stránek

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila někdy v tomhle...

Letos úspěch na entou

Neli: Stromeček čeká v kýbli s vodou na balkoně,...

Děkuji za celý rok v Klubu

Dobrý den, Evo a Heleno, chtěla bych vám poděkovat za...

Už si nedovedu představit talíř bez zeleniny

Marie: Jídla mi moc a moc chutnají! Dole 2...

Díky kurzu jsem získala nové návyky a cítím se skvěle

Maradamc: Dobry den pani Evo a Heleno, nejdrive jsem...

Bez cukru, vajíček, bílé mouky… a takhle výtečné

Magda: Tak, a vánoční cukroví mám dodělané, jupííííííííííííííííííííí. Linecké...

Výsledky se dostavují okamžitě

Magda:  Jsem moc ráda, že jsem s vámi všemi...

Miluju vás a vaši práci. Mám konečně zpět svou menstruaci

Ilona L.: Evi posilam muj posledni komentar do jarni...

Nemůžu si pomoct, ty jídla z kurzu jsou tak dobrá, že vylizuji talíře i hrnce…

Magda: Ahoj všichni, dnes uvařil manžel - zelí, bramborový knedlík a...

Cukroví bylo šup šup hotové

Magdalena: Tohle univerzální těsto je super svou variabilitou. Použila...

Doslova hltám všechny nové články!

Zdenka N.: Poslední dobou hltám vaše nové články, jsou super!...

Jste unavená a vyčerpaná? Posilte v zimě ledviny

Nastartujte imunitu a vyhněte se nemocem.

Je to snadné. Zjistěte, jak na to.

Stáhnout ZDARMA

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekBabička Alenka
Další článek4 rizika konzumace smažených hranolek a jak je zdravě nahradit