Že je pickles vitamínová bomba už ví asi každý. Ale věděli jste, že ho jako tajný recept na krásu používala Kleopatra? Nebo že zachránilo námořníky před kurdějemi? A dokonce že je prý skvělým vyprošťovákem z kocoviny? Kvašená zelenina se používá tisíce let.

Pickles dodávalo sílu válečníkům

Vládci okolo 3. stol. př. n. l. dávali fermentovanou zeleninu svým válečným jednotkám, protože věřili, v její posilňující účinky na fyzické i duševní síly a schopnosti. Jedla se dokonce i při stavbě Velké čínské zdi.

Pickles dělalo Kleopatru krásnou

Egyptská královna Kleopatra jedla kvašenou zeleninu pravidelně pro udržení své tělesné krásy.

Díky pickles kurděje neměly šanci

Díky kysanému zelí vydrželi holandští námořníci dlouhé mořeplavby, aniž by onemocněli kurdějemi. Na rozdíl od ostatních námořníků z jiných zemí.

Pickles jako kritérium pro výběr manžela

Polynésané po 2000 let ve vykopaných jámách fermentovali ovoce, které bylo hlavním kritériem při výběru manžela pro dceru. Rodiče dcery zkontrolovali jámu s fermentovaným ovocem, aby se ujistili, že bude dobrým manželem.

Kysané zelí vzniklo v Číně

Kysané zelí přišlo do Evropy s tatarskou invazí. A Tataři se naučili fermentovat zelí v Číně.

Díky náhodě v Japonsku každý rok slaví Oslavu fermentované zeleniny

V Japonsku měli tradici obětovat část své první úrody bohovi Kasatsu jingu. Často se ale stávalo, že se úroda rychle zkazila. Jeden rok dal vesničan zeleninu do láhve se solí a ukázalo se, že zelenina dlouho vydržela. Vesničané si mysleli, že jde o pomoc od boha. Tato událost dala vzniknout každoroční ceremonii Konomono Sai – Oslava fermentované zeleniny, při níž se prosoluje zelenina a dává do lahve.

Kimchi je v žebříčku TOP 5 nejzdravějších potravin světa

Kimchi je zařazeno mezi 5 nejzdravějších potravin světa. Dle tradiční čínské medicíny jde navíc o vyrovnané jídlo i z hlediska principů jin a jang.

Korea sní za rok 2,3 mil. tun kimchi

Korejská republika sní za rok 2,3 milionů tun kimchi. Na podzim se zaměstnancům dává tzv. „kimchi bonus“.

Japonci považují pickles za symbol péče a mateřské lásky

Po 2. světové válce matky v japonských v rodinách připravovaly pro své děti vlastní tsukemono (probiotické saláty). Od té doby jsou probiotické saláty (tsukemono) považovány za symbol péče a mateřské lásky.

Slovo pickles se dostalo i do rčení

V Holandsku se používá označení „in de pekkel zitten“ („sedět v kvaškách“) jako naše „být v pěkné kaši“. Od nich to převzali Angličané a Shakespeare dokonce slovo pickles použil i ve svém Hamletovi („Oh Hamlet, how cames thou in such a pickle?“ – tj. „Ó Hamlete, jak jsi se dostal do takové kaše?“).

Pickles jako vyprošťovák z kocoviny

Dle Evropanů prý šťáva z kysaného zelí pomáhá při kocovině.

Jde to i bez soli

Pickles se dá fermentovat i bez soli. Ale díky soli je menší pravděpodobnost, že se zkazí.

V USA bylo pickles považováno za důležité

V době 2. světové války byla fermentovaná zelenina v USA považována za tak důležitou pro výživu obyvatelstva, že vláda v době nedostatku způsobenou regulací cen (dopad války), zařadila pickles mezi potraviny k dostání v určitém množství na lístky.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Své porce musím bránit před rodinou:-)

Adad: Dobrý den, děkuji za krásný a hlavně srozumitelný...

Všichni ostatní si všimli, že jsem zhubla

Vera: Mám teď za sebou týdenní pobyt s našimi studenty,...

Od chvíle, kdy jsem na JJ nepotřebuji žádné knihy

Michaela H. S.: Mám veľa rôznych zdravých kuchárských kníh,...

Rychlá příprava jídel, které mi chutnají

Pribe: Mám dole 4,8 kg a pokračuji dál. Je...

Nemůžu si pomoct, ty jídla z kurzu jsou tak dobrá, že vylizuji talíře i hrnce…

Magda: Ahoj všichni, dnes uvařil manžel - zelí, bramborový knedlík a...

Můj muž i tchán se jídlo pochvalují

L.fuca: Toto stravování mě baví a hlavně mi dělá...

Zmizelo mi moje vypouklé břicho!

Maki: já si svoje břicho každé ráno a večer,...

Děkuji – spadli jste nám z nebe…

Jana:Uzasny clanek. Neuveritelne, jak stejne to mame. Dceri jsou...

Jídelníček z kurzu si můj muž velmi chválil, i když podobně vařím už 10 let

Evakostrnova: Jedlá sú fantastické, klobúk dole, varím podobné už...

Díky kurzu člověk přemýšlí, co vaří

Kacezak: Tak a první týden je za námi. Jsme...

Dříve jsem byla agresivní. Na JJ jsem vznášející se bytost

Market: Tak třetí den téměř za mnou a jsem...

Děkuji za perfektní kurz a cenné rady

Kateřina: Ahoj, zdravím všechny účastníky kurzu ? Děkuji celému...

Jde to i se dvěma maličkými dětmi

Martina: Ahoj Evi a Helčo, a všichni ostatní ?. Jsem s...

Kurz mi pomohl mnohé si uvědomit

Slechtova777: Kurz mi velmi pomohl si uvědomit, že někdy...

Konečně vím „ jak na to“

Marcela: Ahoj holky, Evičko, Helenko, opravdu moc pěkný kurs. Přála...

Tomu bych nevěřila: Po 3 dnech na JJ stravě mi splasklo břicho!

cihal: Zdravím vás. Začala jsem dle videa polévkami k...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekBylinkové pohankové placičky ze 3 ingrediencí (bez lepku)
Další článekHruškový štrúdl z pivního těsta