Že je pickles vitamínová bomba už ví asi každý. Ale věděli jste, že ho jako tajný recept na krásu používala Kleopatra? Nebo že zachránilo námořníky před kurdějemi? A dokonce že je prý skvělým vyprošťovákem z kocoviny? Kvašená zelenina se používá tisíce let.

Pickles dodávalo sílu válečníkům

Vládci okolo 3. stol. př. n. l. dávali fermentovanou zeleninu svým válečným jednotkám, protože věřili, v její posilňující účinky na fyzické i duševní síly a schopnosti. Jedla se dokonce i při stavbě Velké čínské zdi.

Pickles dělalo Kleopatru krásnou

Egyptská královna Kleopatra jedla kvašenou zeleninu pravidelně pro udržení své tělesné krásy.

Díky pickles kurděje neměly šanci

Díky kysanému zelí vydrželi holandští námořníci dlouhé mořeplavby, aniž by onemocněli kurdějemi. Na rozdíl od ostatních námořníků z jiných zemí.

Pickles jako kritérium pro výběr manžela

Polynésané po 2000 let ve vykopaných jámách fermentovali ovoce, které bylo hlavním kritériem při výběru manžela pro dceru. Rodiče dcery zkontrolovali jámu s fermentovaným ovocem, aby se ujistili, že bude dobrým manželem.

Kysané zelí vzniklo v Číně

Kysané zelí přišlo do Evropy s tatarskou invazí. A Tataři se naučili fermentovat zelí v Číně.

Díky náhodě v Japonsku každý rok slaví Oslavu fermentované zeleniny

V Japonsku měli tradici obětovat část své první úrody bohovi Kasatsu jingu. Často se ale stávalo, že se úroda rychle zkazila. Jeden rok dal vesničan zeleninu do láhve se solí a ukázalo se, že zelenina dlouho vydržela. Vesničané si mysleli, že jde o pomoc od boha. Tato událost dala vzniknout každoroční ceremonii Konomono Sai – Oslava fermentované zeleniny, při níž se prosoluje zelenina a dává do lahve.

Kimchi je v žebříčku TOP 5 nejzdravějších potravin světa

Kimchi je zařazeno mezi 5 nejzdravějších potravin světa. Dle tradiční čínské medicíny jde navíc o vyrovnané jídlo i z hlediska principů jin a jang.

Korea sní za rok 2,3 mil. tun kimchi

Korejská republika sní za rok 2,3 milionů tun kimchi. Na podzim se zaměstnancům dává tzv. “kimchi bonus”.

Japonci považují pickles za symbol péče a mateřské lásky

Po 2. světové válce matky v japonských v rodinách připravovaly pro své děti vlastní tsukemono (probiotické saláty). Od té doby jsou probiotické saláty (tsukemono) považovány za symbol péče a mateřské lásky.

Slovo pickles se dostalo i do rčení

V Holandsku se používá označení “in de pekkel zitten” (“sedět v kvaškách”) jako naše “být v pěkné kaši”. Od nich to převzali Angličané a Shakespeare dokonce slovo pickles použil i ve svém Hamletovi (“Oh Hamlet, how cames thou in such a pickle?” – tj. “Ó Hamlete, jak jsi se dostal do takové kaše?”).

Pickles jako vyprošťovák z kocoviny

Dle Evropanů prý šťáva z kysaného zelí pomáhá při kocovině.

Jde to i bez soli

Pickles se dá fermentovat i bez soli. Ale díky soli je menší pravděpodobnost, že se zkazí.

V USA bylo pickles považováno za důležité

V době 2. světové války byla fermentovaná zelenina v USA považována za tak důležitou pro výživu obyvatelstva, že vláda v době nedostatku způsobenou regulací cen (dopad války), zařadila pickles mezi potraviny k dostání v určitém množství na lístky.

Největší hubnutí nastalo po vysazení cukru a bílého pečiva

Mrask: Dobrý den, začala jsem asi 14 dní před...

Můj 19letý syn začal sám vařit dle JJ

Magda: Před chvílí se starší syn (19 let) ptá,...

Děkuji a držím palce!

Jindra: Pěkný den 🙂 Už více než 20 let...

Z jídel jsem nadšená, jedí to i moji chlapi

Maca.s.: Z jídel jsem úplně nadšená, už jsem dělala...

Lituji, že jsem vás neobjevila dřív. Měníte můj život k lepšímu

Eva: Jsem s vámi moc ráda! Měníte mi život...

Velké díky za filmový festival

Ivana: Holky, nechtělo se mi přihlašovat na festivalové stránky,...

Za 14 dní mám dole 5,3 kg a 5 cm v pase!

Alenaleak: Po 14 dnech mám dole 5,3 kg a...

Sladkosti už mi nechutnají

Jendula.cerna: Chci moc poděkovat za skvěle připravený kurz a...

Hlavní je ten pocit, jak se po kurzu cítím!

Alko: Splaskla jsem přes prsa o 6 cm, v...

Díky vám trávím v kuchyni víc času

Pavlaoanv0: Díky vám v kuchyni trávím víc času a...

Děkuji za podrobné recepty, inspiraci a motivaci

Jája: Dobrý večer, jsem začátečník a tak dost nestíhám.....

Stal se zázrak. Dcera je nadšená z jídla

Trundova: Večer dcera (10 roků) snědla zbylou svíčkovou a...

Nezmizela mi jen přebytečná kila, ale i návaly, chuť na sladké a zlepšila se má paměť

kamlibe: Po dvou týdnech vaření z vašeho jídelníčku se dostavila...

Bez masa je mi skvěle

Petra: Nejdřív jsem to vůbec neplánovala, ale nakonec jsem maso...

Vaše stránky jsou pro mě nejpřínosnější a nejčastěji navštěvované

Lena.klimova: Mockrát děkuji za vaše webové stránky, které jsou...

Funguje to: po celou zimu jsme fit!

Eva: Chci moc poděkovat za stránky. Momentálně jsem si...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekBylinkové pohankové placičky ze 3 ingrediencí (bez lepku)
Další článekHruškový štrúdl z pivního těsta