Že je pickles vitamínová bomba už ví asi každý. Ale věděli jste, že ho jako tajný recept na krásu používala Kleopatra? Nebo že zachránilo námořníky před kurdějemi? A dokonce že je prý skvělým vyprošťovákem z kocoviny? Kvašená zelenina se používá tisíce let.

Pickles dodávalo sílu válečníkům

Vládci okolo 3. stol. př. n. l. dávali fermentovanou zeleninu svým válečným jednotkám, protože věřili, v její posilňující účinky na fyzické i duševní síly a schopnosti. Jedla se dokonce i při stavbě Velké čínské zdi.

Pickles dělalo Kleopatru krásnou

Egyptská královna Kleopatra jedla kvašenou zeleninu pravidelně pro udržení své tělesné krásy.

Díky pickles kurděje neměly šanci

Díky kysanému zelí vydrželi holandští námořníci dlouhé mořeplavby, aniž by onemocněli kurdějemi. Na rozdíl od ostatních námořníků z jiných zemí.

Pickles jako kritérium pro výběr manžela

Polynésané po 2000 let ve vykopaných jámách fermentovali ovoce, které bylo hlavním kritériem při výběru manžela pro dceru. Rodiče dcery zkontrolovali jámu s fermentovaným ovocem, aby se ujistili, že bude dobrým manželem.

Kysané zelí vzniklo v Číně

Kysané zelí přišlo do Evropy s tatarskou invazí. A Tataři se naučili fermentovat zelí v Číně.

Díky náhodě v Japonsku každý rok slaví Oslavu fermentované zeleniny

V Japonsku měli tradici obětovat část své první úrody bohovi Kasatsu jingu. Často se ale stávalo, že se úroda rychle zkazila. Jeden rok dal vesničan zeleninu do láhve se solí a ukázalo se, že zelenina dlouho vydržela. Vesničané si mysleli, že jde o pomoc od boha. Tato událost dala vzniknout každoroční ceremonii Konomono Sai – Oslava fermentované zeleniny, při níž se prosoluje zelenina a dává do lahve.

Kimchi je v žebříčku TOP 5 nejzdravějších potravin světa

Kimchi je zařazeno mezi 5 nejzdravějších potravin světa. Dle tradiční čínské medicíny jde navíc o vyrovnané jídlo i z hlediska principů jin a jang.

Korea sní za rok 2,3 mil. tun kimchi

Korejská republika sní za rok 2,3 milionů tun kimchi. Na podzim se zaměstnancům dává tzv. „kimchi bonus“.

Japonci považují pickles za symbol péče a mateřské lásky

Po 2. světové válce matky v japonských v rodinách připravovaly pro své děti vlastní tsukemono (probiotické saláty). Od té doby jsou probiotické saláty (tsukemono) považovány za symbol péče a mateřské lásky.

Slovo pickles se dostalo i do rčení

V Holandsku se používá označení „in de pekkel zitten“ („sedět v kvaškách“) jako naše „být v pěkné kaši“. Od nich to převzali Angličané a Shakespeare dokonce slovo pickles použil i ve svém Hamletovi („Oh Hamlet, how cames thou in such a pickle?“ – tj. „Ó Hamlete, jak jsi se dostal do takové kaše?“).

Pickles jako vyprošťovák z kocoviny

Dle Evropanů prý šťáva z kysaného zelí pomáhá při kocovině.

Jde to i bez soli

Pickles se dá fermentovat i bez soli. Ale díky soli je menší pravděpodobnost, že se zkazí.

V USA bylo pickles považováno za důležité

V době 2. světové války byla fermentovaná zelenina v USA považována za tak důležitou pro výživu obyvatelstva, že vláda v době nedostatku způsobenou regulací cen (dopad války), zařadila pickles mezi potraviny k dostání v určitém množství na lístky.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Splaskla jsem v obličeji a mám lepší náladu

Stipl2: Po týdnu mám 2,5 kg dole a vidím,...

Musím se u jídla brzdit, jak je to dobré (Jaroslav)

Jaroslav: Černá čočka s batáty je zajímavá kombinace, opět...

Členství v klubu JJ je cesta, jak si užít život na tomto světě

Jajabre: Klub JJ - dává mi radost z jídla,...

Velké díky za filmový festival

Ivana: Holky, nechtělo se mi přihlašovat na festivalové stránky,...

Zhubla jsem, mám lepší náladu a jsem čilá od rána do večera (Jana)

Jana: Kurz jsem dokončila asi před 14 dny. Pomohl...

Mám dole 2 kg bez snažení, i když se krmím

Věrka: Chci vám poděkovat za skvělé recepty, za celý...

Na oslavě se po mých „JJ dobrotách“ jen zaprášilo (Adriana)

Adriana: Dobré ráno dievčatá. Ako tak čítam, celkom dobre...

Z jídelníčku je nadšená celá rodina

Beagil: Varím podla Vaších receptov a celá rodinka je...

Miluju vás a vaši práci. Mám konečně zpět svou menstruaci

Ilona L.: Evi posilam muj posledni komentar do jarni...

Stránky Jíme Jinak sú pre mňa jeden z favoritov (Gabika)

Gabika: Pozdravujem tvorcov Jíme Jinak aj všetkých zúčastnených. Ďakujem...

Konečně vím „ jak na to“

Marcela: Ahoj holky, Evičko, Helenko, opravdu moc pěkný kurs. Přála...

Cítím se lépe, kila mizí a manžel si pochutnává se mnou (Jarmila)

Jarmila: Ahoj všichni, chtěla bych touto cestou moc poděkovat...

Bolesti hlavy zmizely, krevní obraz výtečný (Lenka)

Lenka: Ahojte. Inspirovala mě kamarádka. Nesměle jsem k vám...

Jsem myšlenkou Jíme Jinak unešená (Veronika)

Veronika: Ahoj všichni z Jíme Jinak. Ačkoliv jsem nejela...

Dostala jsem se na svou bývalou váhu, o tom se mi ani nesnilo (Marta)

Marta: Ahoj všichni, jmenuji se Marta a jsem tu...
  1. Trošku se ztrácím v názvech picles / kimchi. Je to jedno a to samé? Narazila jsem i na článek viz. odkaz a nevím, jak si to mám vysvětlit. Může mi to prosím někdo vysvětlit?

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekBylinkové pohankové placičky ze 3 ingrediencí (bez lepku)
Další článekHruškový štrúdl z pivního těsta