Domů > Zdravé recepty > Kondimenty

Jak na to – korejská kimchi nakládaná zelenina

Uvařeno
bez lepku
bez cukru
sezóna zima

Korejský fermentovaný salát kimchi je výborná vitamínová bomba. V různých žebříčcích o nejzdravější jídlo je na prvních příčkách. Vytvořte si ho doma ve veganské verzi a navíc zcela bez cukru. S tímto fotopostupem to zvládne opravdu každý.

Ingredience
na sklenici kimchi
  • 1 malé čínské zelí
  • 2 mrkve
  • 1 malý pórek nebo svazek jarní cibulky
  • 1 tuřín / bílá nebo černá ředkev / malý daikon
  • 2 menší jablíčka
  • 4 stroužky česneku
  • 3 lžíce nastrouhaného zázvoru
  • 1 cibule
  • 1 lžička chilli prášku
  • 1-2 lžíce tamari nebo shoyu
  • 1 lžička soli
  • 1-2 lžíce sladké papriky v prášku (nemusí být, kvůli barvě)
  • (můžete přidat lžičku kari pasty)
  • velká sklenice, malá sklenice, gumička, talířek, mísa

Po dvoch mesiacoch s Jíme Jinak ma nebolia kĺby, kolená a ustúpili aj  ďalšie zdravotné problémy súvisiace s menopauz...

  • 1 malé čínské zelí
  • 2 mrkve
  • 1 malý pórek nebo svazek jarní cibulky
  • 1 tuřín / bílá nebo černá ředkev / malý daikon
  • 2 menší jablíčka
  • 4 stroužky česneku
  • 3 lžíce nastrouhaného zázvoru
  • 1 cibule
  • 1 lžička chilli prášku
  • 1-2 lžíce tamari nebo shoyu
  • 1 lžička soli
  • 1-2 lžíce sladké papriky v prášku (nemusí být, kvůli barvě)
  • (můžete přidat lžičku kari pasty)
  • velká sklenice, malá sklenice, gumička, talířek, mísa

Postup

  1. Nakrájíme si čínské zelí na kostičky, pórek nebo jarní cibulku na tenká kolečka, cibuli na půlměsíčky, tuřín nebo ředkev a mrkev pomocí škrabky naškrábáme na tenké plátky nebo kolečka.
  2. Nakrájenou zeleninu dáme do větší mísy.
  3. Najemno nastrouháme do mísy jablíčka (bez slupky).
  4. Přidáme prolisovaný česnek, nastrouhaný zázvor, sůl, chilli, papriku, tamari, případně i kari pastu.
  5. Vše pomocí čistých rukou pořádně promačkáme a promasírujeme minimálně 5 minut tak, aby zelenina pustila hodně šťávy.
  6. Zeleninu napěchujeme do čisté sklenice a pořádně stlačíme rukou každou vrstvu.
  7. Na zeleninu přiložíme omytý list zelí a rukou stlačíme, aby byl list ponořený pod tekutinou.
  8. Menší sklenici, která se vejde do té větší s kimchi, naplníme až povrch studenou vodou a zavřeme víčkem. Tuto menší sklenici vložíme do té větší a stlačíme, aby stoupla v kimchi tekutina.
  9. Celou velkou sklenici s kimchi obejmeme klasickou gumičkou a celou sklenici podložíme talířkem.
  10. Kimchi necháme 3-5 dní kvasit, pak ochutnáme a pokud je kimchi hotové, přendáme ho do lednice.

Fotopostup

ZELÍ NAKRÁJÍME NA KOSTKY
MRKEV POMOCÍ ŠKRABKY NAKROUHÁME
PÓREK NAKRÁJÍME NA KOLEČKA
ŘEDKEV POMOCÍ ŠKRABKY NAKROUHÁME
NASTROUHÁME ZÁZVOR A ČESNEK A PŘIDÁME K ZELENINĚ
NASTROUHÁME JABLÍČKA A PŘIDÁME OCHUCOVADLA A KOŘENÍ
ZELENINU POŘÁDNĚ PROMAČKÁME, ABY PUSTILA ŠŤÁVU
HOTOVÁ PROMASÍROVANÁ ZELENINA MÁ PLNO ŠŤÁVY
ZELENINU NATLAČÍME DO SKLENICE
NATLAČENÁ ZELENINA VE SKLENICI
NAHORU POLOŽÍME LIST ZELÍ A PŘITLAČÍME, ABY BYL PONOŘENÝ
NA LIST DÁME MENŠÍ SKLENICI NAPLNĚNOU VODOU A ZAGUMIČKUJEME

PS: Začínáme Jarní očistu!

Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

8 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

ahoj, můžu prosím nahradit tuřín kedlubnou nebo to není zrovna dobrý nápad? :-) Všechno ostatní mám v lednici a ráda bych se do toho hned pustila..
děkuji za radu

Děkuju mockrát za návod, vyzkouším. P.S. ten předposlední obrázek, ten zelný list, když jsem uviděla, myslela jsem, že vidím namočenou zubní protézu 🙂😀

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Pickles daikon-mrkev-cibule

Výborná kvašená zelenina nabitá vitamíny a živinami pro naše tělo a náš střevní mikrobiom. Stačí nastrouhat, naložit do sklenice, zatížit a za 5 dnů je hot...

Tradiční korejské kimchi – recept přímo z korejské rodiny

Luxusní tradiční kimči, které jsem se naučila přímo z korejské rodiny. V Koreji se recepty na kimchi předávají z generace na generaci a každá rodina má ten...

Pickles z řepy a daikonu

Červená řepa má nejvyšší obsah železa a mědi ze všech zelenin. Kvašení ji pozvedne ještě o úroveň výš. Pickles z řepy v kombinaci se zázvorem a anýzem léčí...
1
7

Pikantní kvašené cuketové řezy

Křehké a lahodné rychle naložené cukety. Alternativa kvašených okurek, která se skvěle hodí ke každému jídlu jako bohatý zdroj enzymů, vitamínů a minerálů ...

Ředkvičky naložené v nálevu s ume octem

Vodní pickles s ume octem je velmi jednoduché a velmi chutné. Skvěle se hodí pro případ, že vám vyroste mnoho ředkviček najednou a nestíháte je konzumovat....
28

Květák naložený v umeoctu

Květák naložený v umeoctu dobře vypadá i chutná. Jeho příprava je velmi snadná a skvěle se tak zužitkují případné přebytky ze zahrádky. Během pár dní je to...