Korejský fermentovaný salát kimchi je výborná vitamínová bomba. V různých žebříčcích o nejzdravější jídlo je na prvních příčkách. Vytvořte si ho doma ve veganské verzi a navíc zcela bez cukru. S tímto fotopostupem to zvládne opravdu každý.
Postup
- Nakrájíme si čínské zelí na kostičky, pórek nebo jarní cibulku na tenká kolečka, cibuli na půlměsíčky, tuřín nebo ředkev a mrkev pomocí škrabky naškrábáme na tenké plátky nebo kolečka.
- Nakrájenou zeleninu dáme do větší mísy.
- Najemno nastrouháme do mísy jablíčka (bez slupky).
- Přidáme prolisovaný česnek, nastrouhaný zázvor, sůl, chilli, papriku, tamari, případně i kari pastu.
- Vše pomocí čistých rukou pořádně promačkáme a promasírujeme minimálně 5 minut tak, aby zelenina pustila hodně šťávy.
- Zeleninu napěchujeme do čisté sklenice a pořádně stlačíme rukou každou vrstvu.
- Na zeleninu přiložíme omytý list zelí a rukou stlačíme, aby byl list ponořený pod tekutinou.
- Menší sklenici, která se vejde do té větší s kimchi, naplníme až povrch studenou vodou a zavřeme víčkem. Tuto menší sklenici vložíme do té větší a stlačíme, aby stoupla v kimchi tekutina.
- Celou velkou sklenici s kimchi obejmeme klasickou gumičkou a celou sklenici podložíme talířkem.
- Kimchi necháme 3-5 dní kvasit, pak ochutnáme a pokud je kimchi hotové, přendáme ho do lednice.
Fotopostup












Děkuju mockrát za návod, vyzkouším. P.S. ten předposlední obrázek, ten zelný list, když jsem uviděla, myslela jsem, že vidím namočenou zubní protézu 🙂😀
😂😂😂 no zatížit se to dá lecčím 😂😂
😂😂😂
Jaksi nemám dost vody, jak to napravit? Tlačila jsem hodně, ale je jí málo. Mám dolít obyčejnou vodou?
Převařenou se solí.
Ahoj prosím o radu. Přinesla jsem z obchodu bílou ředkev, ale je hořká. Je k vyhození? nebo se to v kimchi ztratí ? Máte zkušenost?
Otázka je, zda je hořká přirozeně nebo už je nějak pokažená. Sama o sobě je nahořklá, ale ne o mnoho víc než ředkvičky. Pokud se to nedá jíst, tak bych to neriskovala a do kimchii nedávala.
Děkuji za odpověď, už jsem ji vyhodila. Byla i taková gumová takže šla. Dala jsem místo ní jen ředkvičky a moc se těším na výsledek. Mimochodem dnes jsem dělala k obědu belugu s červenou řepou a vůbec jsem nevěděla co od toho čekat, že je vylízaný hrnec asi psát nemusím. Naprosto dokonalé jídlo! Dík za inspiraci.
To bude jistější. Když je gumová, ale není zkažená, dá se ještě naložit do umeocta ;-) Jo jo, beluga nezklame, mňamka, co? :-)
Dobrý den, kolegyně v práci mi vychválila kimchi. Pickles zvládám, ale u kimchi mám strach z ostrosti. Nešlo by těch ostrých přísad dát míň?
Toto kimchi moc ostré není, chutná i dětem :) Klidně ale ještě uberte. Nebo přidejte víc jablíčka a bude sladší ;)
Když jsem toto kimčí dělal prvně, měli jsme plnou ledničku mnoha různých směsí především s červenou řepou, ale i zelí s křenem/hořčicí. Na toto nebyla moc vwlká odezva, tak jsem pokračovala v dalších kombinacích a klasice, ale…….. před pár dny manžel najednou z ničeho nic povídá: a kde máme to pálivé? :-) ……….tak přece jen vyhrálo.
Tak to je skvela zprava. Chlapi mají palive radi :D
Jupíí! Chlapi rádi ostřejší ;-)
Měla bych dotaz – opravdu se to má nechat kvasit takto odvíčkované, jak je na fotografii…? Včera jsem dělala a vypadá to velice podobně jako u vás (ty sklenice), jen jsem raději přiklopila víčko a nedovřela ho, takže tam škvíra je…
Ano, nechávám to tak, jak to vidíte na poslední fotografii z galerie, ale klidně to můžete i přiklopit, pokud to víčko neutáhnete. Je důležité, aby to bylo vše pod vodou a žádný kousek zeleniny nevyčníval nad hladinu. Ať se povede a chutná :)
Má to pořádný říz, ale je to vynikající. Jen jak dlouho vydrží Kimchi v lednici?
My těhle věcí děláme vždycky tolik, abychom měli na měsíc dva vystaráno, takže pár týdnů určitě. U nás se dřív sní než zkazí :-)
Ahoj,
právě jsem ho zamíchala a musím říct, že má pořádný říz:)
Ale my máme rádi pálivé, takže výborné i nevykvašené, měla jsem ho k večeři. Dala jsem si ho do misky s kysaným zelím a přikusovala kváskový chléb, včera jsem pekla. Výborná večeře. Jsem zvědavá, jestli tak bude pálit i po vykvašení:)
Mňam.
To je ostrota, že? Roman to má taky rád, já jsem v chutích jak dítě, mám ráda sladké, ale kousíček tohohle si taky s chutí dám. Ještě kdyby mi to někdo nachystal :-)
Ahoj,
můžu dát zeleninu do kvašáčku, ve kterém běžně kvasím, nebo je lepší dát ho do sklenice?
Děkuji, už se na něj těším :)
Eva
Klidně do kvašáčku, Evi ;-)
Dobrý den, včera jsem připravoval Kimchi. Vše proběhlo v pořádku, i vody je dost. Jediné čeho se bojím je že mi pár kousků zeleniny vyplavalo z pod zelného listu na hladinu, a tímpádem nejsou 100% pod vodou. Může se to takhle skazit?
Dobrý den, doporučuji pro jistotu čistou omytou vidličkou schovat kusy pod list a list poradne zatížit – třeba další sklenici anebo tyto kousky opatrne odebrat a s ničím nehybat.
Děkuji moc, povedlo se :)
Už několik let se na něj chystám. Od kamarádky jsem dostala kimchi dýňové a bylo také výborné. Snad se k tomu konečně letos dostanu.