Korejský fermentovaný salát kimchi je výborná vitamínová bomba. V různých žebříčcích o nejzdravější jídlo je na prvních příčkách. Vytvořte si ho doma ve veganské verzi a navíc zcela bez cukru. S tímto fotopostupem to zvládne opravdu každý.

Ingredience
na sklenici kimchi

  • 1 malé čínské zelí
  • 2 mrkve
  • 1 malý pórek nebo svazek jarní cibulky
  • 1 tuřín / bílá nebo černá ředkev / malý daikon
  • 2 menší jablíčka
  • 4 stroužky česneku
  • 3 lžíce nastrouhaného zázvoru
  • 1 cibule
  • 1 lžička chilli prášku
  • 1-2 lžíce tamari nebo shoyu
  • 1 lžička soli
  • 1-2 lžíce sladké papriky v prášku (nemusí být, kvůli barvě)
  • (můžete přidat lžičku kari pasty)
  • velká sklenice, malá sklenice, gumička, talířek, mísa

Postup

  1. Nakrájíme si čínské zelí na kostičky, pórek nebo jarní cibulku na tenká kolečka, cibuli na půlměsíčky, tuřín nebo ředkev a mrkev pomocí škrabky naškrábáme na tenké plátky nebo kolečka.
  2. Nakrájenou zeleninu dáme do větší mísy.
  3. Najemno nastrouháme do mísy jablíčka (bez slupky).
  4. Přidáme prolisovaný česnek, nastrouhaný zázvor, sůl, chilli, papriku, tamari, případně i kari pastu.
  5. Vše pomocí čistých rukou pořádně promačkáme a promasírujeme minimálně 5 minut tak, aby zelenina pustila hodně šťávy.
  6. Zeleninu napěchujeme do čisté sklenice a pořádně stlačíme rukou každou vrstvu.
  7. Na zeleninu přiložíme omytý list zelí a rukou stlačíme, aby byl list ponořený pod tekutinou.
  8. Menší sklenici, která se vejde do té větší s kimchi, naplníme až povrch studenou vodou a zavřeme víčkem. Tuto menší sklenici vložíme do té větší a stlačíme, aby stoupla v kimchi tekutina.
  9. Celou velkou sklenici s kimchi obejmeme klasickou gumičkou a celou sklenici podložíme talířkem.
  10. Kimchi necháme 3-5 dní kvasit, pak ochutnáme a pokud je kimchi hotové, přendáme ho do lednice.

Fotopostup

ZELÍ NAKRÁJÍME NA KOSTKY
MRKEV POMOCÍ ŠKRABKY NAKROUHÁME
PÓREK NAKRÁJÍME NA KOLEČKA
ŘEDKEV POMOCÍ ŠKRABKY NAKROUHÁME
NASTROUHÁME ZÁZVOR A ČESNEK A PŘIDÁME K ZELENINĚ
NASTROUHÁME JABLÍČKA A PŘIDÁME OCHUCOVADLA A KOŘENÍ
ZELENINU POŘÁDNĚ PROMAČKÁME, ABY PUSTILA ŠŤÁVU
HOTOVÁ PROMASÍROVANÁ ZELENINA MÁ PLNO ŠŤÁVY
ZELENINU NATLAČÍME DO SKLENICE
NATLAČENÁ ZELENINA VE SKLENICI
NAHORU POLOŽÍME LIST ZELÍ A PŘITLAČÍME, ABY BYL PONOŘENÝ
NA LIST DÁME MENŠÍ SKLENICI NAPLNĚNOU VODOU A ZAGUMIČKUJEME

Velké díky za filmový festival

Ivana: Holky, nechtělo se mi přihlašovat na festivalové stránky,...

Nevěřila jsem, že jídlo může být tak chutné

Holajna: Dnes jsem uvařila první jídlo. Všechno bylo vynikající....

Moje jídlo chutnalo spolužákům, kteří běžně jí sladkosti

Dagbri: Moje jídlo chutnalo spolužákovi ve škole, který dostává...

Jste pro mě životní inspirací

Alena: moc děkuji za super stránky a za to,...

S vámi je očista vždy příjemnější

Iva: Každý rok si říkám, že budu šetřit a...

To, co děláte, mě obohacuje, inspiruje a učí

Pavla: děkuji Vám za Vaši lásku k jídlu, díky níž...

Dokonce i dcera jídlo snědla – to je velký úspěch!

Hanka: Odpoledne jsem se dívala na Vaše vaření, vypadalo...

Z jídelníčku je nadšená celá rodina

Beagil: Varím podla Vaších receptov a celá rodinka je...

Už po týdnu se cítím lépe a dokonce jsem zvládla i půst

Slunivok: Já jsem se radostně pustila do jarní očisty....

Mám ohromnou radost, že hubnu

Kateřina: Začátkem ledna jsem se přihlásila do kurzu "hubneme...

Nehoní mě mlsná a dokázala jsem se vzdát kávy

Silvushe: Evi, Helčo, jste fenomenální ! Vy i vaše...

Díky vám jsem se odnaučila pít kávu a vůbec mi nechybí

Pzajickova: Dobrý den, já jsem se s vámi holky...

Splaskla jsem v obličeji a mám lepší náladu

Stipl2: Po týdnu mám 2,5 kg dole a vidím,...

Úklid podle vás je super: kuchyň takový vítr dlouho nezažila

Radka: Jsem nadšená ze spousty skvělých receptů a rad....

Po zvážení jsem se nestačila divit!

Eva: První týden jsem nedržela půst, byli jsme na...

Zachránili jste mi zdraví

Veronika: Adventní půst nevyšel aneb jak se to nemá...

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

  1. Jaksi nemám dost vody, jak to napravit? Tlačila jsem hodně, ale je jí málo. Mám dolít obyčejnou vodou?

  2. Ahoj prosím o radu. Přinesla jsem z obchodu bílou ředkev, ale je hořká. Je k vyhození? nebo se to v kimchi ztratí ? Máte zkušenost?

    • Otázka je, zda je hořká přirozeně nebo už je nějak pokažená. Sama o sobě je nahořklá, ale ne o mnoho víc než ředkvičky. Pokud se to nedá jíst, tak bych to neriskovala a do kimchii nedávala.

      • Děkuji za odpověď, už jsem ji vyhodila. Byla i taková gumová takže šla. Dala jsem místo ní jen ředkvičky a moc se těším na výsledek. Mimochodem dnes jsem dělala k obědu belugu s červenou řepou a vůbec jsem nevěděla co od toho čekat, že je vylízaný hrnec asi psát nemusím. Naprosto dokonalé jídlo! Dík za inspiraci.

        • To bude jistější. Když je gumová, ale není zkažená, dá se ještě naložit do umeocta 😉 Jo jo, beluga nezklame, mňamka, co? 🙂

  3. Dobrý den, kolegyně v práci mi vychválila kimchi. Pickles zvládám, ale u kimchi mám strach z ostrosti. Nešlo by těch ostrých přísad dát míň?

    • Toto kimchi moc ostré není, chutná i dětem 🙂 Klidně ale ještě uberte. Nebo přidejte víc jablíčka a bude sladší 😉

  4. Když jsem toto kimčí dělal prvně, měli jsme plnou ledničku mnoha různých směsí především s červenou řepou, ale i zelí s křenem/hořčicí. Na toto nebyla moc vwlká odezva, tak jsem pokračovala v dalších kombinacích a klasice, ale…….. před pár dny manžel najednou z ničeho nic povídá: a kde máme to pálivé? 🙂 ……….tak přece jen vyhrálo.

  5. Měla bych dotaz – opravdu se to má nechat kvasit takto odvíčkované, jak je na fotografii…? Včera jsem dělala a vypadá to velice podobně jako u vás (ty sklenice), jen jsem raději přiklopila víčko a nedovřela ho, takže tam škvíra je…

    • Ano, nechávám to tak, jak to vidíte na poslední fotografii z galerie, ale klidně to můžete i přiklopit, pokud to víčko neutáhnete. Je důležité, aby to bylo vše pod vodou a žádný kousek zeleniny nevyčníval nad hladinu. Ať se povede a chutná 🙂

    • My těhle věcí děláme vždycky tolik, abychom měli na měsíc dva vystaráno, takže pár týdnů určitě. U nás se dřív sní než zkazí 🙂

  6. Ahoj,
    právě jsem ho zamíchala a musím říct, že má pořádný říz:)
    Ale my máme rádi pálivé, takže výborné i nevykvašené, měla jsem ho k večeři. Dala jsem si ho do misky s kysaným zelím a přikusovala kváskový chléb, včera jsem pekla. Výborná večeře. Jsem zvědavá, jestli tak bude pálit i po vykvašení:)
    Mňam.

    • To je ostrota, že? Roman to má taky rád, já jsem v chutích jak dítě, mám ráda sladké, ale kousíček tohohle si taky s chutí dám. Ještě kdyby mi to někdo nachystal 🙂

  7. Ahoj,
    můžu dát zeleninu do kvašáčku, ve kterém běžně kvasím, nebo je lepší dát ho do sklenice?
    Děkuji, už se na něj těším 🙂
    Eva

  8. Dobrý den, včera jsem připravoval Kimchi. Vše proběhlo v pořádku, i vody je dost. Jediné čeho se bojím je že mi pár kousků zeleniny vyplavalo z pod zelného listu na hladinu, a tímpádem nejsou 100% pod vodou. Může se to takhle skazit?

    • Dobrý den, doporučuji pro jistotu čistou omytou vidličkou schovat kusy pod list a list poradne zatížit – třeba další sklenici anebo tyto kousky opatrne odebrat a s ničím nehybat.

  9. Už několik let se na něj chystám. Od kamarádky jsem dostala kimchi dýňové a bylo také výborné. Snad se k tomu konečně letos dostanu.

  10. Zobrazit všech 23 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekBylinková grilovaná zelenina
Další článekMěla jsem ty nejčernější myšlenky, Pavlína (40 let)