Korejský fermentovaný salát kimchi je výborná vitamínová bomba. V různých žebříčcích o nejzdravější jídlo je na prvních příčkách. Vytvořte si ho doma ve veganské verzi a navíc zcela bez cukru. S tímto fotopostupem to zvládne opravdu každý.

Ingredience
na sklenici kimchi

  • 1 malé čínské zelí
  • 2 mrkve
  • 1 malý pórek nebo svazek jarní cibulky
  • 1 tuřín / bílá nebo černá ředkev / malý daikon
  • 2 menší jablíčka
  • 4 stroužky česneku
  • 3 lžíce nastrouhaného zázvoru
  • 1 cibule
  • 1 lžička chilli prášku
  • 1-2 lžíce tamari nebo shoyu
  • 1 lžička soli
  • 1-2 lžíce sladké papriky v prášku (nemusí být, kvůli barvě)
  • (můžete přidat lžičku kari pasty)
  • velká sklenice, malá sklenice, gumička, talířek, mísa

Postup

  1. Nakrájíme si čínské zelí na kostičky, pórek nebo jarní cibulku na tenká kolečka, cibuli na půlměsíčky, tuřín nebo ředkev a mrkev pomocí škrabky naškrábáme na tenké plátky nebo kolečka.
  2. Nakrájenou zeleninu dáme do větší mísy.
  3. Najemno nastrouháme do mísy jablíčka (bez slupky).
  4. Přidáme prolisovaný česnek, nastrouhaný zázvor, sůl, chilli, papriku, tamari, případně i kari pastu.
  5. Vše pomocí čistých rukou pořádně promačkáme a promasírujeme minimálně 5 minut tak, aby zelenina pustila hodně šťávy.
  6. Zeleninu napěchujeme do čisté sklenice a pořádně stlačíme rukou každou vrstvu.
  7. Na zeleninu přiložíme omytý list zelí a rukou stlačíme, aby byl list ponořený pod tekutinou.
  8. Menší sklenici, která se vejde do té větší s kimchi, naplníme až povrch studenou vodou a zavřeme víčkem. Tuto menší sklenici vložíme do té větší a stlačíme, aby stoupla v kimchi tekutina.
  9. Celou velkou sklenici s kimchi obejmeme klasickou gumičkou a celou sklenici podložíme talířkem.
  10. Kimchi necháme 3-5 dní kvasit, pak ochutnáme a pokud je kimchi hotové, přendáme ho do lednice.

Fotopostup

ZELÍ NAKRÁJÍME NA KOSTKY
MRKEV POMOCÍ ŠKRABKY NAKROUHÁME
PÓREK NAKRÁJÍME NA KOLEČKA
ŘEDKEV POMOCÍ ŠKRABKY NAKROUHÁME
NASTROUHÁME ZÁZVOR A ČESNEK A PŘIDÁME K ZELENINĚ
NASTROUHÁME JABLÍČKA A PŘIDÁME OCHUCOVADLA A KOŘENÍ
ZELENINU POŘÁDNĚ PROMAČKÁME, ABY PUSTILA ŠŤÁVU
HOTOVÁ PROMASÍROVANÁ ZELENINA MÁ PLNO ŠŤÁVY
ZELENINU NATLAČÍME DO SKLENICE
NATLAČENÁ ZELENINA VE SKLENICI
NAHORU POLOŽÍME LIST ZELÍ A PŘITLAČÍME, ABY BYL PONOŘENÝ
NA LIST DÁME MENŠÍ SKLENICI NAPLNĚNOU VODOU A ZAGUMIČKUJEME

Jíst jinak je to nejlepší, co mě mohlo v životě potkat

Zabazaba: Jíst jinak jsem začala kvůli své dceři s...

Moc mě to baví!

Libenk: Děkuji za výborný recept 🙂 Dnes upečeno a...

Objevila jsem kapustu a nemohu se jí nabažit!

Stipl2: Misto cizrny sel do hrnce opeceny tempeh a...

Obleču šaty, které jsem X let neoblékla

Ilona L.: Mám jednu naprosto luxusní zprávu! Moje 69letá...

Moc se mi líbí nové stránky

Jana: Nové stránky jsou úžasné! Skvěle se v nich teď...

Jde to i se dvěma maličkými dětmi

Martina: Ahoj Evi a Helčo, a všichni ostatní ?. Jsem s...

Děkuji za skvělé stránky

Eliška: Dobrý den, moc děkuji za skvělé stránky, které...

Děkuji, že se na JJ můžu dozvědět zásadní fakta o jídle

Maki: Musím říct, že pravda je často dost krutá..jsem...

Přestala mě pálit žáha, ustaly trávicí problémy a kalhoty se oblékají snadněji

Ilona: Cítím se lépe: nepálí mě žáha, nemám žádné...

Úspěch – chutná i příteli

Iveta: Co mám uvařeno, nabízím i příteli a nezdráhá...

Dáváte mi pocit, že jsem doma

Tammy: Pocit, že jsem doma. Nebo u kámošky na...

Letos úspěch na entou

Neli: Stromeček čeká v kýbli s vodou na balkoně,...

Děti nepoznaly, že je to zdravé

Alena: můj 6letý masař nepoznal, že sekaná není z masa,...

Musím pořídit nový šatník – zhubla jsem z 60 na 53 kg!

Hanka: Jen jsem Vám chtěla poděkovat. V kurzu jsem...

Každý nový článek je obrovským přínosem

Martina: Díky moc za celý "seriál" o cestování, který...

Jsem nabitá energií a pořád se usmívám

Spenito: Ahoj Ajko (a holky 🙂 ), líbí se...

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

  1. Jaksi nemám dost vody, jak to napravit? Tlačila jsem hodně, ale je jí málo. Mám dolít obyčejnou vodou?

  2. Ahoj prosím o radu. Přinesla jsem z obchodu bílou ředkev, ale je hořká. Je k vyhození? nebo se to v kimchi ztratí ? Máte zkušenost?

    • Otázka je, zda je hořká přirozeně nebo už je nějak pokažená. Sama o sobě je nahořklá, ale ne o mnoho víc než ředkvičky. Pokud se to nedá jíst, tak bych to neriskovala a do kimchii nedávala.

      • Děkuji za odpověď, už jsem ji vyhodila. Byla i taková gumová takže šla. Dala jsem místo ní jen ředkvičky a moc se těším na výsledek. Mimochodem dnes jsem dělala k obědu belugu s červenou řepou a vůbec jsem nevěděla co od toho čekat, že je vylízaný hrnec asi psát nemusím. Naprosto dokonalé jídlo! Dík za inspiraci.

        • To bude jistější. Když je gumová, ale není zkažená, dá se ještě naložit do umeocta 😉 Jo jo, beluga nezklame, mňamka, co? 🙂

  3. Dobrý den, kolegyně v práci mi vychválila kimchi. Pickles zvládám, ale u kimchi mám strach z ostrosti. Nešlo by těch ostrých přísad dát míň?

    • Toto kimchi moc ostré není, chutná i dětem 🙂 Klidně ale ještě uberte. Nebo přidejte víc jablíčka a bude sladší 😉

  4. Když jsem toto kimčí dělal prvně, měli jsme plnou ledničku mnoha různých směsí především s červenou řepou, ale i zelí s křenem/hořčicí. Na toto nebyla moc vwlká odezva, tak jsem pokračovala v dalších kombinacích a klasice, ale…….. před pár dny manžel najednou z ničeho nic povídá: a kde máme to pálivé? 🙂 ……….tak přece jen vyhrálo.

  5. Měla bych dotaz – opravdu se to má nechat kvasit takto odvíčkované, jak je na fotografii…? Včera jsem dělala a vypadá to velice podobně jako u vás (ty sklenice), jen jsem raději přiklopila víčko a nedovřela ho, takže tam škvíra je…

    • Ano, nechávám to tak, jak to vidíte na poslední fotografii z galerie, ale klidně to můžete i přiklopit, pokud to víčko neutáhnete. Je důležité, aby to bylo vše pod vodou a žádný kousek zeleniny nevyčníval nad hladinu. Ať se povede a chutná 🙂

    • My těhle věcí děláme vždycky tolik, abychom měli na měsíc dva vystaráno, takže pár týdnů určitě. U nás se dřív sní než zkazí 🙂

  6. Ahoj,
    právě jsem ho zamíchala a musím říct, že má pořádný říz:)
    Ale my máme rádi pálivé, takže výborné i nevykvašené, měla jsem ho k večeři. Dala jsem si ho do misky s kysaným zelím a přikusovala kváskový chléb, včera jsem pekla. Výborná večeře. Jsem zvědavá, jestli tak bude pálit i po vykvašení:)
    Mňam.

    • To je ostrota, že? Roman to má taky rád, já jsem v chutích jak dítě, mám ráda sladké, ale kousíček tohohle si taky s chutí dám. Ještě kdyby mi to někdo nachystal 🙂

  7. Ahoj,
    můžu dát zeleninu do kvašáčku, ve kterém běžně kvasím, nebo je lepší dát ho do sklenice?
    Děkuji, už se na něj těším 🙂
    Eva

  8. Dobrý den, včera jsem připravoval Kimchi. Vše proběhlo v pořádku, i vody je dost. Jediné čeho se bojím je že mi pár kousků zeleniny vyplavalo z pod zelného listu na hladinu, a tímpádem nejsou 100% pod vodou. Může se to takhle skazit?

    • Dobrý den, doporučuji pro jistotu čistou omytou vidličkou schovat kusy pod list a list poradne zatížit – třeba další sklenici anebo tyto kousky opatrne odebrat a s ničím nehybat.

  9. Už několik let se na něj chystám. Od kamarádky jsem dostala kimchi dýňové a bylo také výborné. Snad se k tomu konečně letos dostanu.

  10. Zobrazit všech 23 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekBylinková grilovaná zelenina
Další článekMěla jsem ty nejčernější myšlenky, Pavlína (40 let)