Tento recept je z jimejinak.cz, kde najdete tisíce zdravých receptů, videa a online kurzy vaření.
Jak na to – korejská kimchi nakládaná zelenina
Přidat do
Zadejte název skupiny
Uvařeno
Skvělý nápad! Přidejte fotku a inspirujte ostatní.
Přetáhněte sem fotku nebo klikněte pro výběr.
bez lepku
bez cukru
sezóna zima
Korejský fermentovaný salát kimchi je výborná vitamínová bomba. V různých žebříčcích o nejzdravější jídlo je na prvních příčkách. Vytvořte si ho doma ve veganské verzi a navíc zcela bez cukru. S tímto fotopostupem to zvládne opravdu každý.
Ingredience
na sklenici kimchi
1 malé čínské zelí
2 mrkve
1 malý pórek nebo svazek jarní cibulky
1 tuřín / bílá nebo černá ředkev / malý daikon
2 menší jablíčka
4 stroužky česneku
3 lžíce nastrouhaného zázvoru
1 cibule
1 lžička chilli prášku
1-2 lžíce tamari nebo shoyu
1 lžička soli
1-2 lžíce sladké papriky v prášku (nemusí být, kvůli barvě)
(můžete přidat lžičku kari pasty)
velká sklenice, malá sklenice, gumička, talířek, mísa
Za 14 dní na jídelníčku Jíme Jinak jsem shodila 3 kg. U doktorky na kontrole pak ručička ukázala po dalším týdnu 5 kg...
Ingredience
na sklenici kimchi
1 malé čínské zelí
2 mrkve
1 malý pórek nebo svazek jarní cibulky
1 tuřín / bílá nebo černá ředkev / malý daikon
2 menší jablíčka
4 stroužky česneku
3 lžíce nastrouhaného zázvoru
1 cibule
1 lžička chilli prášku
1-2 lžíce tamari nebo shoyu
1 lžička soli
1-2 lžíce sladké papriky v prášku (nemusí být, kvůli barvě)
(můžete přidat lžičku kari pasty)
velká sklenice, malá sklenice, gumička, talířek, mísa
Postup
Nakrájíme si čínské zelí na kostičky, pórek nebo jarní cibulku na tenká kolečka, cibuli na půlměsíčky, tuřín nebo ředkev a mrkev pomocí škrabky naškrábáme na tenké plátky nebo kolečka.
Nakrájenou zeleninu dáme do větší mísy.
Najemno nastrouháme do mísy jablíčka (bez slupky).
Přidáme prolisovaný česnek, nastrouhaný zázvor, sůl, chilli, papriku, tamari, případně i kari pastu.
Vše pomocí čistých rukou pořádně promačkáme a promasírujeme minimálně 5 minut tak, aby zelenina pustila hodně šťávy.
Zeleninu napěchujeme do čisté sklenice a pořádně stlačíme rukou každou vrstvu.
Na zeleninu přiložíme omytý list zelí a rukou stlačíme, aby byl list ponořený pod tekutinou.
Menší sklenici, která se vejde do té větší s kimchi, naplníme až povrch studenou vodou a zavřeme víčkem. Tuto menší sklenici vložíme do té větší a stlačíme, aby stoupla v kimchi tekutina.
Celou velkou sklenici s kimchi obejmeme klasickou gumičkou a celou sklenici podložíme talířkem.
Kimchi necháme 3-5 dní kvasit, pak ochutnáme a pokud je kimchi hotové, přendáme ho do lednice.
Fotopostup
ZELÍ NAKRÁJÍME NA KOSTKYMRKEV POMOCÍ ŠKRABKY NAKROUHÁMEPÓREK NAKRÁJÍME NA KOLEČKAŘEDKEV POMOCÍ ŠKRABKY NAKROUHÁMENASTROUHÁME ZÁZVOR A ČESNEK A PŘIDÁME K ZELENINĚNASTROUHÁME JABLÍČKA A PŘIDÁME OCHUCOVADLA A KOŘENÍZELENINU POŘÁDNĚ PROMAČKÁME, ABY PUSTILA ŠŤÁVUHOTOVÁ PROMASÍROVANÁ ZELENINA MÁ PLNO ŠŤÁVYZELENINU NATLAČÍME DO SKLENICENATLAČENÁ ZELENINA VE SKLENICINAHORU POLOŽÍME LIST ZELÍ A PŘITLAČÍME, ABY BYL PONOŘENÝNA LIST DÁME MENŠÍ SKLENICI NAPLNĚNOU VODOU A ZAGUMIČKUJEME
PS: Začínáme Jarní očistu!
Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.
ahoj, můžu prosím nahradit tuřín kedlubnou nebo to není zrovna dobrý nápad? :-) Všechno ostatní mám v lednici a ráda bych se do toho hned pustila..
děkuji za radu
Děkuju mockrát za návod, vyzkouším. P.S. ten předposlední obrázek, ten zelný list, když jsem uviděla, myslela jsem, že vidím namočenou zubní protézu 🙂😀
Ukázat další komentáře
Ingredience
na sklenici kimchi
1 malé čínské zelí
2 mrkve
1 malý pórek nebo svazek jarní cibulky
1 tuřín / bílá nebo černá ředkev / malý daikon
2 menší jablíčka
4 stroužky česneku
3 lžíce nastrouhaného zázvoru
1 cibule
1 lžička chilli prášku
1-2 lžíce tamari nebo shoyu
1 lžička soli
1-2 lžíce sladké papriky v prášku (nemusí být, kvůli barvě)
(můžete přidat lžičku kari pasty)
velká sklenice, malá sklenice, gumička, talířek, mísa
Já si letos koupila takový fleesovo-bavlněný pruh na záda, to je taková lahoda. Někdy ho nechám doma, že tam přeci není taková zima a jak toho hned lituju. Tuto zimu celkově kroužím kolem ledvin, je mi jasné, že je mám oslabené. Proto ku mě přicházejí tyto články.
Výborná kvašená zelenina nabitá vitamíny a živinami pro naše tělo a náš střevní mikrobiom. Stačí nastrouhat, naložit do sklenice, zatížit a za 5 dnů je hot...
Luxusní tradiční kimči, které jsem se naučila přímo z korejské rodiny. V Koreji se recepty na kimchi předávají z generace na generaci a každá rodina má ten...
Červená řepa má nejvyšší obsah železa a mědi ze všech zelenin. Kvašení ji pozvedne ještě o úroveň výš. Pickles z řepy v kombinaci se zázvorem a anýzem léčí...
Křehké a lahodné rychle naložené cukety. Alternativa kvašených okurek, která se skvěle hodí ke každému jídlu jako bohatý zdroj enzymů, vitamínů a minerálů ...
Vodní pickles s ume octem je velmi jednoduché a velmi chutné. Skvěle se hodí pro případ, že vám vyroste mnoho ředkviček najednou a nestíháte je konzumovat....
Květák naložený v umeoctu dobře vypadá i chutná. Jeho příprava je velmi snadná a skvěle se tak zužitkují případné přebytky ze zahrádky. Během pár dní je to...
Komentáře
ahoj, můžu prosím nahradit tuřín kedlubnou nebo to není zrovna dobrý nápad? :-) Všechno ostatní mám v lednici a ráda bych se do toho hned pustila..
děkuji za radu
Děkuju mockrát za návod, vyzkouším. P.S. ten předposlední obrázek, ten zelný list, když jsem uviděla, myslela jsem, že vidím namočenou zubní protézu 🙂😀