Čočka je plná rostlinných bílkovin a vlákniny. Kromě toho obsahuje spousty vitamínů ze skupiny B, mnoho minerálů jako draslík, fosfor, vápník, hořčík i železo. Energeticky zvyšuje vitalitu ledvin a posiluje krevní oběh. Nesmí se jí ale sníst plný talíř, jak u nás bývá zvykem, ale jen malé množství, jako součást kompletního talíře.

Ingredience
4 porce
  • 250 g obyčejné čočky (namočit alespoň 1-2 hodiny předem)
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • půl lžičky saturejky, nebo estragonu (není nutné)
  • sůl
  • umeocet
  • jablečný ocet
  • cibule
  • olej

Jak připravit čočku na kyselo

  1. Čočku propláchneme na sítu a namočíme do studené vody alespoň na hodinu, ideálně na dvě.
  2. Vodu po namočení slijeme, čočku znovu propláchneme, zalijeme studenou vodou, přidáme koření a dáme vařit.
  3. Hlídáme množství vody, aby se nám nevyvařila, pokud jí není dost, přidáme horkou.
  4. Zhruba po půl hodině, když už je čočka měkká jí osolíme, ale ne moc, ještě tam nakonec přijde umeocet a ještě necháme 5 minut provařit.
  5. Ve trošce studené vody rozděláme lžíci škrobu a přidáme k čočce a vše ještě 5 minut povaříme. Čočka by měla díky škrobu zhoustnout.
  6. Odstavíme z plotny a dochutíme umeoctem a jablečným octem.
  7. Na oleji dáme nadrobno nakrájenou cibulku, osolíme a osmažíme do zlatova. Při podávání čočku cibulkou ozdobíme.

Praktické

  • Čočku si můžeme jen uvařit den dopředu a pak jí jenom ohřát, zahustit a dochutit.
  • Čočku (bílkovina) podáváme vždy s nějakou obilovinou (rýže, bulgur, kroupy) a tepelně upravenou zeleninou, jen tak je talíř kompletní a tělo dostane všechny aminokyseliny, které potřebuje ke stavbě svých bílkovin.
  • Pokud se jedná pouze o uvařenou i dochucenou čočku (bez cibulky) , můžeme jí v lednici skladovat i pár dní, nebo z ní udělat polévku.

Obměna

  • Místo klasické čočky můžeme použít i neloupanou červenou čočku.

Děti

  • Tento pokrm je vhodný pro děti od 2 let.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Mám lepší a vypnutější pleť

Evča: Ahoj Evi, nevím, jestli to se patří, přesto...

Vaše stránky jsou pro mě nejpřínosnější a nejčastěji navštěvované

Lena.klimova: Mockrát děkuji za vaše webové stránky, které jsou...

I večer jsem plná energie. To už jsem dlouho nezažila!

Petra: Chci moc poděkovat za super kurz. Už je...

Podle tak nádherně popsaných postupů – to se to vaří!

ivlik: Vaření jde suprově, vzhledem k tomu že jsem...

Ubývají cm i kg. Stojí to za to!

Ilona: Ahoj, dnes, šestý den - úbytek váhy 2...

První vyzkoušený salátek z kurzu a naprosto výborný!

Iva: Teda mňam, mňam, mňam, první vyzkoušený salátek z...

Dle JJ vařím a peču, už od toho neuteču

Petra B.: Dle JJ vařím, smažím, peču od toho už neuteču. Ať...

Jde to i se dvěma maličkými dětmi

Martina: Ahoj Evi a Helčo, a všichni ostatní ?. Jsem s...

Díky JJ se mi běhá lehčeji a déle vydržím – je to tak jednoduché!

Hanka: Dobrý den, hlásím, že po dvou týdnech na...

Roky jsem bojovala se zácpou a únavou – konečně jsou pryč!

Marcela: Ahoj, chtěla jsem vám poděkovat za super kurz...

Je to fakt supééér! Tři týdny, tři kila. (Hana, 50 let)

Milá Evi, jsem ve Vašem klubu JJ a v kurzu...

Obleču šaty, které jsem X let neoblékla

Ilona L.: Mám jednu naprosto luxusní zprávu! Moje 69letá...

Tomu bych nevěřila: Po 3 dnech na JJ stravě mi splasklo břicho!

cihal: Zdravím vás. Začala jsem dle videa polévkami k...

Jeden z nejsilnějších zážitků…

Kateřina: Milá Evi, také jsem chtěla poděkovat za celý kurz....

Dodáváte mi odvahu zkoušet nové

Magda: Přidávám se k ostatním Evičko, moc děkuji za...

Z vašich článků jde cítit tolik pozitivní energie! Čtu je každý den.

Dagstr: Z Vašich článků a rozhovorů jde tolik pozitivní energie....
  1. dětem chutnala, trošku jsem ji dosladila sirupem, byla k nerozeznání od té klasické co jsem dělávala (a to mně ji všichni vždycky chválili) :)

  2. Ahoj, chtěla bych se podělit o svůj tip na zahuštění čočky – protože nepoužívám škroby, tak jen trochu čočky přímo v hrnci rozmixuji tyčovým mixérem, přidám trochu teplé/horké vody, ocet, vše zamíchám a mám prima konzistenci.
    Díky za Váš recept a tip na servírování a kombinování.

  3. Asi to není nic nového, ale jelikož u nás všichni byli a jsou zvyklí na klasickou čočku, čili sladkokyselou, tak se mi osvědčilo dosladit jablečnou ovocenkou.

  4. Nezlobte se za poněkud rýpavý dotaz, ale proč považujete luštěniny za bílkoviny, když jich obsahují jen kolem 20% (a tempeh nebo tofu ještě méně. Mnohem větší část tvoří sacharidy. Proč je tedy nutné je ještě doplňovat o obiloviny, když jsou luštěniny samy o sobě „kompletní“.

    • Děkujeme za dotaz, rýpavý rozhodně není, naopak mě to podnítilo napsat článek o kompletních bílkovinách, kde vše vysvětlíme. Sem by se to nevešlo, tak sledujte prosím nové články.

  5. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSalát Coleslaw
Další článekSlepované linecké cukroví