- 250 g obyčejné čočky (namočit alespoň 1-2 hodiny předem)
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- půl lžičky saturejky, nebo estragonu (není nutné)
- sůl
- umeocet
- jablečný ocet
- cibule
- olej
čočku na kyselo
- Čočku propláchneme na sítu a namočíme do studené vody alespoň na hodinu, ideálně na dvě.
- Vodu po namočení slijeme, čočku znovu propláchneme, zalijeme studenou vodou, přidáme koření a dáme vařit.
- Hlídáme množství vody, aby se nám nevyvařila, pokud jí není dost, přidáme horkou.
- Zhruba po půl hodině, když už je čočka měkká jí osolíme, ale ne moc, ještě tam nakonec přijde umeocet a ještě necháme 5 minut provařit.
- Ve trošce studené vody rozděláme lžíci škrobu a přidáme k čočce a vše ještě 5 minut povaříme. Čočka by měla díky škrobu zhoustnout.
- Odstavíme z plotny a dochutíme umeoctem a jablečným octem.
- Na oleji dáme nadrobno nakrájenou cibulku, osolíme a osmažíme do zlatova. Při podávání čočku cibulkou ozdobíme.
Praktické
- Čočku si můžeme jen uvařit den dopředu a pak jí jenom ohřát, zahustit a dochutit.
- Čočku (bílkovina) podáváme vždy s nějakou obilovinou (rýže, bulgur, kroupy) a tepelně upravenou zeleninou, jen tak je talíř kompletní a tělo dostane všechny aminokyseliny, které potřebuje ke stavbě svých bílkovin.
- Pokud se jedná pouze o uvařenou i dochucenou čočku (bez cibulky) , můžeme jí v lednici skladovat i pár dní, nebo z ní udělat polévku.
Obměna
- Místo klasické čočky můžeme použít i neloupanou červenou čočku.
Děti
- Tento pokrm je vhodný pro děti od 2 let.
PS: Víte už jak na zdravé cukroví?
My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.
Komentáře
Mnaaaaam ♥️
Čím zahájíme tentokrát víkend, tak třeba oblíbenou čočkou 😀
Smažená cibulka, rýže basmati, napařená mrkev, ředkvičky, posypka gomasio a naklíčené mungo fazolky.