Čočka je plná rostlinných bílkovin a vlákniny. Kromě toho obsahuje spousty vitamínů ze skupiny B, mnoho minerálů jako draslík, fosfor, vápník, hořčík i železo. Energeticky zvyšuje vitalitu ledvin a posiluje krevní oběh. Nesmí se jí ale sníst plný talíř, jak u nás bývá zvykem, ale jen malé množství, jako součást kompletního talíře.

Ingredience
4 porce
  • 250 g obyčejné čočky (namočit alespoň 1-2 hodiny předem)
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • půl lžičky saturejky, nebo estragonu (není nutné)
  • sůl
  • umeocet
  • jablečný ocet
  • cibule
  • olej

Jak připravit čočku na kyselo

  1. Čočku propláchneme na sítu a namočíme do studené vody alespoň na hodinu, ideálně na dvě.
  2. Vodu po namočení slijeme, čočku znovu propláchneme, zalijeme studenou vodou, přidáme koření a dáme vařit.
  3. Hlídáme množství vody, aby se nám nevyvařila, pokud jí není dost, přidáme horkou.
  4. Zhruba po půl hodině, když už je čočka měkká jí osolíme, ale ne moc, ještě tam nakonec přijde umeocet a ještě necháme 5 minut provařit.
  5. Ve trošce studené vody rozděláme lžíci škrobu a přidáme k čočce a vše ještě 5 minut povaříme. Čočka by měla díky škrobu zhoustnout.
  6. Odstavíme z plotny a dochutíme umeoctem a jablečným octem.
  7. Na oleji dáme nadrobno nakrájenou cibulku, osolíme a osmažíme do zlatova. Při podávání čočku cibulkou ozdobíme.

Praktické

  • Čočku si můžeme jen uvařit den dopředu a pak jí jenom ohřát, zahustit a dochutit.
  • Čočku (bílkovina) podáváme vždy s nějakou obilovinou (rýže, bulgur, kroupy) a tepelně upravenou zeleninou, jen tak je talíř kompletní a tělo dostane všechny aminokyseliny, které potřebuje ke stavbě svých bílkovin.
  • Pokud se jedná pouze o uvařenou i dochucenou čočku (bez cibulky) , můžeme jí v lednici skladovat i pár dní, nebo z ní udělat polévku.

Obměna

  • Místo klasické čočky můžeme použít i neloupanou červenou čočku.

Děti

  • Tento pokrm je vhodný pro děti od 2 let.

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!

Shodila jsem 6 kg a 12 cm v pase (Lenka)

Lenka: Ahoj všem. Jsem absolventkou programu Hubneme do plavek....

Jíme Jinak není jen o vaření (Šárka)

Šárka: Opět tleskám Evě a všem tvůrcům Jíme Jinak...

Očista byla super!

Janakralicek: Očista byla super, diplom jsem si udělila, byla...

Nechutná mi sladké: to jsem ani nemyslela, že se někdy stane

Katchenka: Velkou inspirací na to, co vařit, mi jsou...

Zvládl jsem si dva měsíce vařit sám, i když dřív jsem vařit neuměl (Jaroslav)

Jaroslav: Dobrý den, chtěl bych zhodnotit jarní očistu, která...

Jsem na vašich stránkách závislá

Miluše: Miluji Jíme Jinak! Jsem na vašich stránkách závislá...

JJ mi pomohlo najít směr, kterým chci jít

Petrushe: Ahoj Evi, chci touto cestou moc poděkovat za...

Díky novým videím v kurzu mám pocit, že jsme si blíž

Tereza: Moc moc chválím za nové zpracování kurzu (videa),...

Moc jsme si s manželem pochutnávali (Marta)

Marta: Evi, Romane, dík za stránky Jíme Jinak vůbec....

Jako bych měla tak trochu křídla :-) (Hana)

Hana: Po dvanáctém dni opravdu skvělý pocit, energie a...

Mám ohromnou radost, že hubnu

Kateřina: Začátkem ledna jsem se přihlásila do kurzu "hubneme...

Nepřibírám a alergii mám pod kontrolou i bez medikace (Eva)

Eva: Takže po jarní očistě a hubnutí do plavek...

Inspirující kurz pro začátečníky

Lenka: Milá Evo, milá Helčo, ještě jednou vřelé díky za...

Nezmizela mi jen přebytečná kila, ale i návaly, chuť na sladké a zlepšila se má paměť

kamlibe: Po dvou týdnech vaření z vašeho jídelníčku se dostavila...

Dodáváte mi odvahu zkoušet nové

Magda: Přidávám se k ostatním Evičko, moc děkuji za...
  1. Velice chutný recept na čočku. Na to, že mi moc čočka nechutnala a ani jsem jí neuměla chutně připravit, tak se oblizoval můj mlsny muž i naše malé dítka… 👋

  2. Dříve jsem znal jen čočku s párkem, tohle mi přijde jako lepší varianta 😀 Příloha je bezpluchý oves a hlavně je tam moje první kimchi 😀 Recept je jednoduchý a moc dobrý, koření jsem zvolil estragon, to byla mňamka.

  3. Ahoj, chtěla bych se podělit o svůj tip na zahuštění čočky – protože nepoužívám škroby, tak jen trochu čočky přímo v hrnci rozmixuji tyčovým mixérem, přidám trochu teplé/horké vody, ocet, vše zamíchám a mám prima konzistenci.
    Díky za Váš recept a tip na servírování a kombinování.

    • Taky takto zahuštuji, a nebo z uvařeného vývaru vyndám měkkou čočku a v tom čočkovem vývaru rozmixuji uvařenou rýži -je chuťově neutrální-a pak tam dam zpět tu čočku na prohráti…

  4. Asi to není nic nového, ale jelikož u nás všichni byli a jsou zvyklí na klasickou čočku, čili sladkokyselou, tak se mi osvědčilo dosladit jablečnou ovocenkou.

  5. Nezlobte se za poněkud rýpavý dotaz, ale proč považujete luštěniny za bílkoviny, když jich obsahují jen kolem 20% (a tempeh nebo tofu ještě méně. Mnohem větší část tvoří sacharidy. Proč je tedy nutné je ještě doplňovat o obiloviny, když jsou luštěniny samy o sobě „kompletní“.

    • Děkujeme za dotaz, rýpavý rozhodně není, naopak mě to podnítilo napsat článek o kompletních bílkovinách, kde vše vysvětlíme. Sem by se to nevešlo, tak sledujte prosím nové články.

  6. Zobrazit všech 13 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSalát Coleslaw
Další článekSlepované linecké cukroví