Čočka je plná rostlinných bílkovin a vlákniny. Kromě toho obsahuje spousty vitamínů ze skupiny B, mnoho minerálů jako draslík, fosfor, vápník, hořčík i železo. Energeticky zvyšuje vitalitu ledvin a posiluje krevní oběh. Nesmí se jí ale sníst plný talíř, jak u nás bývá zvykem, ale jen malé množství, jako součást kompletního talíře.

Ingredience
4 porce
  • 250 g obyčejné čočky (namočit alespoň 1-2 hodiny předem)
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • půl lžičky saturejky, nebo estragonu (není nutné)
  • sůl
  • umeocet
  • jablečný ocet
  • cibule
  • olej

Jak připravit čočku na kyselo

  1. Čočku propláchneme na sítu a namočíme do studené vody alespoň na hodinu, ideálně na dvě.
  2. Vodu po namočení slijeme, čočku znovu propláchneme, zalijeme studenou vodou, přidáme koření a dáme vařit.
  3. Hlídáme množství vody, aby se nám nevyvařila, pokud jí není dost, přidáme horkou.
  4. Zhruba po půl hodině, když už je čočka měkká jí osolíme, ale ne moc, ještě tam nakonec přijde umeocet a ještě necháme 5 minut provařit.
  5. Ve trošce studené vody rozděláme lžíci škrobu a přidáme k čočce a vše ještě 5 minut povaříme. Čočka by měla díky škrobu zhoustnout.
  6. Odstavíme z plotny a dochutíme umeoctem a jablečným octem.
  7. Na oleji dáme nadrobno nakrájenou cibulku, osolíme a osmažíme do zlatova. Při podávání čočku cibulkou ozdobíme.

Praktické

  • Čočku si můžeme jen uvařit den dopředu a pak jí jenom ohřát, zahustit a dochutit.
  • Čočku (bílkovina) podáváme vždy s nějakou obilovinou (rýže, bulgur, kroupy) a tepelně upravenou zeleninou, jen tak je talíř kompletní a tělo dostane všechny aminokyseliny, které potřebuje ke stavbě svých bílkovin.
  • Pokud se jedná pouze o uvařenou i dochucenou čočku (bez cibulky) , můžeme jí v lednici skladovat i pár dní, nebo z ní udělat polévku.

Obměna

  • Místo klasické čočky můžeme použít i neloupanou červenou čočku.

Děti

  • Tento pokrm je vhodný pro děti od 2 let.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Zamilovala jsem se do česnekové pomazánky

Vendtechman: Prave jsem se zamilovala do dnesni cesnekove pomazánky...

Můj jídelníček se díky vám úplně změnil

Petr C.: Nováček již nejsem, čerpám z Vašich volně dostupných...

Děkuji za vaše recepty, mám 7 kg dole (72 let)

Zdeňka H.: Paní Evo. Bude mi 72 let, ráda...

Vaření dle JJ je jednoduché a nejsem unavená, takže to jde samo

Jana: Těch informací je hodně, ale strašně mě to...

Jsem nadšená jak z výsledků, tak z vaření (Vlastimila)

Vlastimila: Krásný den všem 🌞 Včera jsem dokončila 14....

Jídlo jsou pestrá a rozmanitá, že už se nechci vrátit ke klasice

Viky: Hezký den, jídla jsou pestrá, rozmanitých chutí, že...

Závislost na sladkém je pryč a s ní i 8 kg váhy (Stanislava)

Stanislava: Evi, chcem sa ti podakovať za kurz Hubneme...

Pochutnali jsme si a v bříšku máme jak v pokojíčku

Martya: No to jsme si pochutnali. Jak říkala moje...

Zvládl jsem si dva měsíce vařit sám, i když dřív jsem vařit neuměl (Jaroslav)

Jaroslav: Dobrý den, chtěl bych zhodnotit jarní očistu, která...

Je až neuvěřitelné, jakou mám energii (Kamlibe)

Kamlibe: Moc děkuji za skvělý, pěkně a přehledně vedený...

Včera jsem zvládla první den a super (Gabriela)

Gabriela: Dobrý den, chci vám moc poděkovat za úžasná...

návod na obiloviny

Dobrý den! Vstoupila jsem do klubu před pár dny....

Mám první den za sebou a jsem velmi spokojená (Vlaďka)

Vlaďka: Dobrý den, dnes mám první den za sebou...

Nehoní mě „mlsná“ a nějaké kilčo je dole (Iva)

Iva: Ahoj Evi, mám za sebou 14 dní a...

Recepty v kurzu jsou perfektně připravené

Dudkoa: Jste super, zatím mám za sebou 10. den...
  1. Velice chutný recept na čočku. Na to, že mi moc čočka nechutnala a ani jsem jí neuměla chutně připravit, tak se oblizoval můj mlsny muž i naše malé dítka… 👋

  2. Dříve jsem znal jen čočku s párkem, tohle mi přijde jako lepší varianta 😀 Příloha je bezpluchý oves a hlavně je tam moje první kimchi 😀 Recept je jednoduchý a moc dobrý, koření jsem zvolil estragon, to byla mňamka.

  3. dětem chutnala, trošku jsem ji dosladila sirupem, byla k nerozeznání od té klasické co jsem dělávala (a to mně ji všichni vždycky chválili) :)

  4. Ahoj, chtěla bych se podělit o svůj tip na zahuštění čočky – protože nepoužívám škroby, tak jen trochu čočky přímo v hrnci rozmixuji tyčovým mixérem, přidám trochu teplé/horké vody, ocet, vše zamíchám a mám prima konzistenci.
    Díky za Váš recept a tip na servírování a kombinování.

    • Taky takto zahuštuji, a nebo z uvařeného vývaru vyndám měkkou čočku a v tom čočkovem vývaru rozmixuji uvařenou rýži -je chuťově neutrální-a pak tam dam zpět tu čočku na prohráti…

  5. Asi to není nic nového, ale jelikož u nás všichni byli a jsou zvyklí na klasickou čočku, čili sladkokyselou, tak se mi osvědčilo dosladit jablečnou ovocenkou.

  6. Nezlobte se za poněkud rýpavý dotaz, ale proč považujete luštěniny za bílkoviny, když jich obsahují jen kolem 20% (a tempeh nebo tofu ještě méně. Mnohem větší část tvoří sacharidy. Proč je tedy nutné je ještě doplňovat o obiloviny, když jsou luštěniny samy o sobě „kompletní“.

    • Děkujeme za dotaz, rýpavý rozhodně není, naopak mě to podnítilo napsat článek o kompletních bílkovinách, kde vše vysvětlíme. Sem by se to nevešlo, tak sledujte prosím nové články.

  7. Zobrazit všech 15 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSalát Coleslaw
Další článekSlepované linecké cukroví