Na zdraví bychom rozhodně měli myslet, ale ne s plnou pusou müsli, jak se nám snaží reklamy na tyto produkty namluvit. Snídat müsli nebo granolu má na první pohled mnoho výhod a hlavně nám chutná, ale pojďme se na to podívat z jiného úhlu. Zřejmě budete překvapeni.

1Toxický akrylamid v granole

Akrylamid je chemická látka, která se tvoří přirozeně v potravinách obsahujících škrob při použití vysoké teploty (např. pečení, smažení, grilování). Díky ní potravina hezky „zezlátne“ a získá chuť, kterou máme tolik rádi a kvůli které potraviny pečeme, smažíme a grilujeme. Dle Evropského úřadu pro bezpečnost potraviny je akrylamid rakovinotvorný a genotoxický (poškozuje DNA). Právě pečené granoly (a je úplně jedno, jestli jsou ze zdravé výživy, anebo supermarketu) jsou jedním z rizikových výrobků, co do obsahu akrylamidu a měli bychom je jíst pouze výjimečně.

2Obilí a ovoce = nevhodná kombinace pro trávení

Ovoce a obilovina není pro naše trávení vhodná kombinace. Rychlé sacharidy z ovoce zablokují složité sacharidy z obilí a tím pádem v našem trávicím traktu vzniká potrava pro kvasinky a plísně, které se pak v těle začnou množit. A my (často si ale nepřipouštíme, že by na vině mohla být tato kombinace) začneme trpět na různé gynekologické a trávicí problémy. Typickým příkladem je pro nás ženy známá kvasinková infekce a dále pocit plného a těžkého žaludku, plynatost a nadýmání.

3Antinutrienty v obilí

Dřívější generace věděla, že vločky se musí upravit
Zeptejte se dřívější generace, jistě si ještě pamatují na to, jak byly krabice s ovesnými vločkami označeny doporučením je vždy přes noc nechat namočit. Věřte, že tam toto doporučení nebylo jen tak… ;-)

Ovesné vločky, ale i další zrniny, ořechy a semínka, které müsli a granoly obsahují, jsou vybaveny látkami (tzv. fytáty), které v těchto zrníčkách plní zásobní funkci energie a minerálů. Pokud takové zrníčko sníme bez úpravy (fytáty se eliminují máčením, klíčením, fermentací a vařením), obsažené fytáty (zejména kyselina fytová) vytvoří s ionty železa, zinku a vápníku nerozpustné komplexy (soli) a brání jejich vstřebávání do našeho těla. A tak tyto minerály odchází z těla nevyužity a nám mohou chybět a vznikat zubní kazy, ztráta kostní hmoty, demineralizace atp. 

Zvířata, která se zrny živí, mají až 4 žaludky nebo mají ve střevní stěně obsažen enzym fytázu, který kyselinu fytovou rozloží. My nemáme ale ani 4 žaludky, ani tento enzym. Musíme si tedy pomoci jinak – namáčením, klíčením, fermentací a následným vařením. Müsli ani granola se ale přes noc nenamáčí, nefermentuje, ani neklíčí a spolu s miskou müsli zkonzumujeme i spoustu kyseliny fytové, která nám zabrání vstřebat potřebné minerály. Navíc zde naprosto chybí zelenina, která vyrovnává překyselující účinek a kompenzuje právě kyselinu fytovou.

4Syrové obilí je nestravitelné

Stejně jako syrová mouka, ani syrové obiloviny nejsou vhodné k přímé konzumaci. Nejenom že mají moučnou a škrobovitou chuť a nejsou chuťově tak přijatelné, jako tepelně upravené, ale pro náš trávicí trakt jsou velmi těžce stravitelné, protože obsahují nerozpustnou formu vlákniny, která komplikuje jejich stravitelnost. Proto je vždy důležité je vhodně tepelně upravit. Suché syrové müsli tedy není příliš vhodné pro pravidelnou konzumaci.

5Müsli i granoly jsou příliš suché a jangové

Ani z pohledu energetického působení na tom müsli a granoly nejsou dobře. Jsou ze své podstaty velmi suché, tedy stahující a vysušující (jangové). Nesvědčí to zejména našim játrům, ale ani naše střeva nebudou z této kombinace nadšená. Takové pokrmy nás pak nutí buď je zapíjet, což pro trávení opět není ideální, nebo rovnu podávat v jogurtech či mléku, což také nedoporučujeme.

6Müsli i granoly jsou plné cukru

Vyrobte si vlastní bez cukru
zdravá granola bez cukru
müsli tyčinky bez cukru
quinoové müsli tyčinky

Většina müsli a granol obsahují kromě přirozeného a vysokého obsahu cukru v sušeném ovoci ještě cukr přidaný – ať už ve formě klasického bílého, třtinového či kokosového cukru, anebo různých druhů sirupů. Ani zdravé müsli a granoly neobsahující žádný cukr nejsou výhrou. Sušené ovoce je velmi energeticky vydatnou potravinou, která obsahuje hodně cukru a ve větším množství nebo při časté konzumaci není pro naše tělo vhodné. Naši předkové si sušené ovoce nechávali na zimu, když bylo málo jídla. Datle se tradičně jedí na poušti, kde jídlo není a lidé potřebují velké množství energie.

7Sušené ovoce obsahuje éčka

V müsli a granolách se nejčastěji vyskytuje konzervant oxid siřičitý, který obsahuje sušené ovoce a stabilizátor a zahušťovadlo polydextróza (E 1200) a další „éčka“. I když jsou možná považována za bezpečná, nikdo stále neví, co s námi udělá koktejl různých aditiv, které konzumujeme. Proto je vhodné se jim vyhýbat.

8Müsli obsahuje jedovaté extrudáty

Müsli v sobě často kromě ovesných vloček obsahují i nejrůznější extrudované tvary (kroužky, polštářky, hvězdičky), pufovaná zrna, burizony, anebo kukuřičné či jiné lupínky. Tyto „potraviny“ se vyrábí nepřirozeným průmyslovým zpracováním, při kterém se hodnotné obiloviny mění v jedovatou substanci.

9Nevhodná snídaně pro naše tělo

Z pohledu potřeb našeho těla je müsli nebo granola (případně zalité studeným mlékem) nevhodnou snídaní. Naše snídaně by měla být vlhká. Toto pravidlo znali a dodržovali i naši předkové. Jejich snídaně se vždy skládala z teplé polévky nebo kaše.

Co na snídani místo müsli a granoly?
– Snídaně od A do Z – miso polévka a obilná kaše se zeleninou
– Jak a co zdravě snídat – doma i v práci
– Jak si poskládat ranní kaši krok za krokem
– Sytá a rychlá snídaně: miso polévka a kaše 2v1
– Ovesná kaše makové panenky
– Kukuřičná kaše se špaldovým kernottem, melounem a čokoládovou polevou
– Ovesná kaše s mrkví a dýňovým semínkem
– Řepová miso polévka plná omega3

Závěr

Granolu a müsli běžně nesnídáme, ani si je nedáváme jako pravidelnou svačinku. Důležité jsou věci, které děláme na pravidelné bázi, každodenně. Pokud si tedy uděláte domácí verzi granoly bez cukru (nebo slanou bylinkovou granolu jako posyp na salát) a jste jinak zdraví, dát si ji občas na zpestření či svačinku není problém. Naopak problémem je jíst ji na denní bázi jako snídani či svačinu, navíc ještě zalitou mléčnými výrobky (mlékem, jogurtem).

Nevíte jak začít? Potřebujete návod pro začátečníky? Krok za krokem?

Přidejte se do našeho kurzu zdarma a pochopte, jak je vše jednoduché!

Chci se naučit jíst zdravě

 

Kurz byl nejkrásnějším dárkem, který jsem kdy dostala
Dagbri: Jsem moc ráda, že jsem na Vaše stránky...
Výsledky se dostavují okamžitě
Magda:  Jsem moc ráda, že jsem s vámi všemi...
Nejlepší polévka. Kluci vylízali i hrnec a vaříme ji i dnes
Michaela: Prý nejlepší polévka světa a to došel zázvor....
Každé jídlo mě překvapuje svou chutí a jednoduchostí (Michaela)
Michaela: Dnešní den je 4. dnem s Jíme jinak,...
Děkuji a držím palce!
Jindra: Pěkný den :) Už více než 20 let...
Bez ranní polévky to u mě už nejde
Zdlang: Devcata, jsem spokojena, jak to valim a zvladam,...
Hubnutí jde samo
Iva1: Dobrý den, pořád se bavím a pořád hubnu,...
Zhubla jsem 3 kilča a budu pokračovat dále (Radka)
Radka: Zdravím, jsem na konci, ale pro mě to...
S každým jídlem si říkám: „Tohle je TOP“
Eva: S každým dalším jídlem si říkám "tak tohle je...
Po 14 dnech mám úbytek 5 kg a cítím spoustu nové energie (Alena)
Alena: Ahoj všem, mám za sebou 14 denní kurz...
Oooo, já vařím a peču (Soňa)
Soňa: Oooo, já vařím a peču !! Kdybyste věděly,...
Po zvážení jsem se nestačila divit!
Eva: První týden jsem nedržela půst, byli jsme na...
Manžel, velký masožravec, vidí, že mu omezení masa prospívá
Stramis: Já vařím podle JJ od listopadu, teď mám...
Mám první den za sebou a jsem velmi spokojená (Vlaďka)
Vlaďka: Dobrý den, dnes mám první den za sebou...
Jsem nadšená, jak mi jídlo chutná a nemám chuť na sladké
Dagmar: Dobrý den Evi, jsem nadšená, jak mi jídlo...
Trávenie sa postupne lepší a mám dolu 5 kg (Monika)
Monika: Aj ja mávam problém so zápchou a nafukovaním,...
  1. Pěkný den, a když na kokosovem oleji osmahnu vločky, pak na pár sekund přidám mleté vlašské ořechy, zaliji javorovým sirupem a nechám dojít, aby trošku krupalo, je to také špatně? Již je to tepelná úprava, ne? Děkuji za odpověď

    • Šárko, jde to takhle občas udělat a zdravý člověk to zvládne. Ale podobná jídla jsou moderní a prezentována jako zdravá a to je omyl. A je pak chybou takové věci denně snídat nebo svačit, to nám začne škodit. Jde o to, že syrové nenamočené a ve vodě neuvařené obilí je pro tělo těžko stravitelné. Když vezmu zrna ovsa a budu se je snažit žvýkat, nebude to úplně ono, nejsem kůň 😉 A nepomůže tomu ani když zrníčko proženu vločkovačem a nadělám z něj placky nebo ho osmažím s olejem. Aby se mi dobře trávilo, potřebuju ho upravit máčením a varem.

    • Není jogurt jako jogurt a granola jako granola. Podívejte se na složení a způsob domácí připravy a jistě na to přijdete 😉

    • Lucko a také granola by měla být jen zpestřením, ne jak většina lidí ji jíst každý den v domnění, že je zdravá… ;) Domácí granola je trošku něco jiného než kupovaná. Občas si tou domácí zdravou zpestřit jídelníček není problém :)

      • Děkuji za odpověď, když si ale dělám granolu doma a k tomu domácí jogurt – to je taky špatně? V čem vadí jogurt s granolou?

        • Vadí kombinace kravského mléka a ovoce. Pokud si uděláte domácí granolu a rostlinný jogurt, není co řešit.

  2. Zobrazit všech 9 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekNejrychlejší hummus – z červené čočky
Další článekHráškové rizoto – ideální jídlo pro celou rodinu