Miluji mák, naši českou superpotravinu. Proto je tato kaše s mákem mým jednoznačným favoritem. Zkuste ji taky na snídani či svačinku. Jsem si jistá, že budete vylizovat misky jako já... P.S. S nahrubo strouhaným jablíčkem chutná tak trochu jako nudle s mákem :-)
Ingredience
na 1 porci
  • 70 g jemných ovesných vloček
  • cca 200 g rostlinného mléka
  • 20 g mletého máku
  • 10 g vlašských ořechů
  • 1/2-1 lžička mleté cejlonské skořice
  • kokosový olej nebo kokosové máslo (není nutné)
  • pro mlsaly: slad/sirup (není nutné)
  • sůl

Jak připravit makovou kaši

  1. Jemné ovesné vločky si večer nasypeme do skleničky a zalijeme cca 140 g rostlinného mléka.
  2. Zavřeme víčkem a dáme celou skleničku do lednice.
  3. Ráno přemístíme obsah skleničky do hrnce a případně ještě zalijeme zbylým rostlinným mlékem (pokud vločky vsákly všechno mléko), nasypeme mák, skořici a špetku soli.
  4. Vaříme na mírném plameni cca 5-7 minut, až vznikne kaše (případně doplňujeme mléko/vodu, dle potřeby).
  5. Vypneme, přemístíme do misky, posypeme nasekanými vlašskými oříšky a zamícháme do kaše lžičku kokosového oleje nebo másla pro chuť. Kdo by chtěl mít kaši sladší, může si přidat i sladidlo.

Praktické

  • Pokud byste chtěli mít kaši sladkou, můžete si ji v průběhu vaření nebo na konci osladit oblíbeným sladidlem.
  • Tato kaše se dá jíst jako snídaně (např. s napařenou dýní, mrkví nebo batátem), i jako svačinka (např. je výborná zamíchaná s nastrouhaným jablíčkem místo sladidla).
  • V případě bezlepkové diety použijte bezlepkové ovesné vločky (nebo vločky jáhlové, pohankové, rýžové).

Obměna

  • Ovesné vločky můžete nahradit i třeba pohankou, rýží nebo jáhlami. Tyto kombinace jsou také výborné.
  • Jednou za čas si můžete do této kaše zamíchat i syrové nahrubo nastrouhané jablíčko namísto sladidla. Tato kaše chutná skoro jako nudle s mákem 🙂
  • Místo rostlinného mléka můžete použít i oříškové mléko, jablečný nebo hruškový mošt, anebo jen vodu (ale v případě vody bude kaše méně ochucená).

Děti

  • Dětem můžeme podávat kaši od 1,5 roku.

Díky vám trávím v kuchyni víc času

Pavlaoanv0: Díky vám v kuchyni trávím víc času a...

Funguje to: po celou zimu jsme fit!

Eva: Chci moc poděkovat za stránky. Momentálně jsem si...

JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani popsat

Miluše: JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani...

Přerod tetičky Tsunami na tanečnici salsy pokračuje.

Evi, Helčo. Co jste mi to udělaly! Místo práce...

Díky kurzu již chápu souvislosti

Ilona: Jsem šťastná, že jsem si váš kurz koupila....

Bez vás bych byla ztracená

Martina: Díky za všechny vaše skvělé nápady, já bych...

Kurz mě nakopl a konečně přemýšlím o tom, co jím

Lucka: Ahoj Evi a Helí, byly jste úžasné a...

Děkuji a držím palce!

Jindra: Pěkný den 🙂 Už více než 20 let...

Jsem ráda, že jsem na vás narazila v pravou chvíli

Mayf: Dobrý den, jsem rada, že jsme na vás...

Splaskla jsem v obličeji a mám lepší náladu

Stipl2: Po týdnu mám 2,5 kg dole a vidím,...

Díky kurzu člověk přemýšlí, co vaří

Kacezak: Tak a první týden je za námi. Jsme...

Poděkování

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila cca před měsícem....

I večer jsem plná energie. To už jsem dlouho nezažila!

Petra: Chci moc poděkovat za super kurz. Už je...

Jsem vaší velkou fanynkou a na JJ stránkách jsem už závislá

Miluše V.: Evi, moc děkuji za milé setkání v...

Konečně vím, jak nahradit chuťově mléko a vejce

Ivetuska1: Od začátku kurzu už mám dvě kila dole....

Těším se na každé nové jídlo

Tlamiisek: Když jde o hubnutí, mám většinou krizi hned...
  1. Zobrazit 5 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekNepečený “medovník”
Další článekPickles z řepy a daikonu