Miluji mák, naši českou superpotravinu. Proto je tato kaše s mákem mým jednoznačným favoritem. Zkuste ji taky na snídani či svačinku. Jsem si jistá, že budete vylizovat misky jako já... P.S. S nahrubo strouhaným jablíčkem chutná tak trochu jako nudle s mákem :-)

Ingredience
na 1 porci
  • 70 g jemných ovesných vloček
  • cca 200 g rostlinného mléka
  • 20 g mletého máku
  • 10 g vlašských ořechů
  • 1/2-1 lžička mleté cejlonské skořice
  • kokosový olej nebo kokosové máslo (není nutné)
  • pro mlsaly: slad/sirup (není nutné)
  • sůl

Jak připravit makovou kaši

  1. Jemné ovesné vločky si večer nasypeme do skleničky a zalijeme cca 140 g rostlinného mléka.
  2. Zavřeme víčkem a dáme celou skleničku do lednice.
  3. Ráno přemístíme obsah skleničky do hrnce a případně ještě zalijeme zbylým rostlinným mlékem (pokud vločky vsákly všechno mléko), nasypeme mák, skořici a špetku soli.
  4. Vaříme na mírném plameni cca 5-7 minut, až vznikne kaše (případně doplňujeme mléko/vodu, dle potřeby).
  5. Vypneme, přemístíme do misky, posypeme nasekanými vlašskými oříšky a zamícháme do kaše lžičku kokosového oleje nebo másla pro chuť. Kdo by chtěl mít kaši sladší, může si přidat i sladidlo.

Praktické

  • Pokud byste chtěli mít kaši sladkou, můžete si ji v průběhu vaření nebo na konci osladit oblíbeným sladidlem.
  • Tato kaše se dá jíst jako snídaně (např. s napařenou dýní, mrkví nebo batátem), i jako svačinka (např. je výborná zamíchaná s nastrouhaným jablíčkem místo sladidla).
  • V případě bezlepkové diety použijte bezlepkové ovesné vločky (nebo vločky jáhlové, pohankové, rýžové).

Obměna

  • Ovesné vločky můžete nahradit i třeba pohankou, rýží nebo jáhlami. Tyto kombinace jsou také výborné.
  • Jednou za čas si můžete do této kaše zamíchat i syrové nahrubo nastrouhané jablíčko namísto sladidla. Tato kaše chutná skoro jako nudle s mákem 🙂
  • Místo rostlinného mléka můžete použít i oříškové mléko, jablečný nebo hruškový mošt, anebo jen vodu (ale v případě vody bude kaše méně ochucená).

Děti

  • Dětem můžeme podávat kaši od 1,5 roku.

Díky kurzu člověk přemýšlí, co vaří

Kacezak: Tak a první týden je za námi. Jsme...

Díky JJ jsem ušetřila, cítím se lépe, hubnu a lépe i vypadám!

Kateřina: Na JJ stravě jsem oproti normálnímu stravování ušetřila...

Bez masa je mi skvěle

Petra: Nejdřív jsem to vůbec neplánovala, ale nakonec jsem maso...

Přerod tetičky Tsunami na tanečnici salsy pokračuje.

Evi, Helčo. Co jste mi to udělaly! Místo práce...

Zánět močového měchýře je pryč bez ATB

Mona: Abych se taky pochlubila úspěchy, tak musím říct,...

Děkuji, že JJ děláte s láskou a obrovským nadšením

Žaneta: Moc se mi Vaše stránky líbí, je vidět,...

Ukázali jste mi cestu, jak lépe zvládnout nový životní styl

Alča K.: Získala jsem lásku a nadšení pro vaření,...

Za týden co jíme jinak o čtyři kila méně

Merci 72: Krásné ráno děvčata. Chtěla bych Vám mockrát...

Vstávám teď tak, že vyskakuju z postele

KatkaM.: Cítím se báječně a nejsem unavená a opuchlá....

Podpora v kurzu byla úžasná

Bilkorji: Kurz VÝBORNÝ, pro potěchu těla, duše i oka...

Moc mě to baví!

Libenk: Děkuji za výborný recept 🙂 Dnes upečeno a...

Jsem pyšná, že jím jinak

Ivkanecasova: Dobrý den, super video, moc děkuji :-). Před...

Kurz se mi líbí čím dál tím víc

Tereza: Ahoj Evi, na Vánočním detoxu jsem již po...

Je to fakt supééér! Tři týdny, tři kila. (Hana, 50 let)

Milá Evi, jsem ve Vašem klubu JJ a v kurzu...

Manžel si liboval, že je to nejlepší jídlo, jaké jsem kdy udělala

Dagbri: Napařování jsem se bála, jelikož jsem to nikdy...

Nikdy jsem tak ráda nevařila… až teď!

Jana: Nikdy jsem tak ráda nevařila jako nyní s...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Zobrazit 5 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekNepečený „medovník“
Další článekPickles z řepy a daikonu