Český mák je jedinečná, ale v dnešní době trochu opomíjená, potravina. Přitom se obsahem látek vyrovná kdejakým exotickým superpotravinám! Víte například, že se mák pančuje, anebo že jsme jeho největšími pěstiteli na světě a jeho vývoz převyšuje dokonce i tradiční chmel? A tušíte, jak je to s tím vápníkem v něm?
1. Mák byl tak žádaný, že se o něj vedly i války
Historie máku sahá až do neolitu. Dříve se používal kromě jídla i k ozdobě, jako platidlo či lék. Svůj význam měl mák i například v antickém Řecku. V České republice jsou nejstarší nálezy máku z pozdní doby bronzové. Byly ceněny jeho kulinářské vlastnosti, ale v této době už měli lidé také povědomí o jeho narkotických účincích. Mák byl dokonce tak žádaný, že se kvůli němu vedly i války – kvůli opiu.
Věděli jste, že…?
– ČR je největším pěstitelem potravinářského máku na světě. Na druhém místě je Turecko.
– Ročně se u nás sklidí okolo 26 tisíc tun máku.
– Na každého z nás připadá cca 430 g máku, což je největší spotřeba máku na světě.
– Mák předstihuje ve vývozu chmel.
– V posledních letech se k nám mák dováží z třetích zemí. S naším mákem se ale nedá srovnat. Důvodem je nižší cena.
– Kvůli nižší ceně se mák často pančuje – kvalitní se míchá s technickým z dovozu.
2. Mák jako potravina i droga
V dnešní době se téměř všechen mák v ČR pěstuje pro potravinářské účely. Jedná se o tzv. mák semenného typu, mák setý, který má nízké hladiny morfinových alkaloidů. Z 97 % se u nás pěstuje mák modrý. Méně častý, bílý mák, se pěstuje zejména pro export. Existuje ale také mák šedý nebo okrový.
- Technický mák se pěstuje zejména v západní Evropě. Hlavním produktem je makovina (drť makovice s částí stonku), ve které je obsaženo nejvíce morfinových alkaloidů.
Mák do olejových barev
Věděli jste, že maková semena se využívají nejen k jídlu, ale také do olejových barev pro výtvarníky? Respektive se pro jejich výrobu používá lisovaný olej z máku.
3. Mák obsahuje více vápníku než mléko, ale má nízkou vstřebatelnost
Mák patří mezi potraviny s nejvyváženějším obsahem nutričně významných látek. „Mák dodává našemu tělu vápník, kvalitní bílkoviny, esenciální nenasycené mastné kyseliny a má skvělou schopnost nás zasytit. To vše, a nejenom to, můžeme říct pouze o kvalitním modrém máku,“ říká Mgr. Markéta Chýlková, vedoucí legislativního oddělení Potravinářské komory. V máku se nachází 12x více vápníku než má kravské mléko (1400 mg na 100 g), ale kvůli obsaženým šťavelanům je jeho vstřebatelnost nižší (cca o 5 %). Není tedy vhodné v rostlinné stravě spoléhat pouze na jeden zdroj vápníku, naopak se zaměřit na co nejširší spektrum jídel bohatých na vápník (brokolice, kadeřávek, tofu, mandle, sezam aj.). Vstřebávání vápníku z rostlinných zdrojů včetně máku podporuje dostatečný příjem hořčíku, dostatek vitamínu D, C, kyseliny listové, zinku a fosforu.
4. Pozor na pančování máku – vybírejte obezřetně!
Z důvodu snížení výrobních nákladů se mák často pančuje – ten náš kvalitní, se míchá s nekvalitním technickým mákem z dovozu. Největší riziko je u mletého máku.
Jak poznat kvalitní mák?
- Kvalitní mák má příjemnou makovou vůni, nasládlou chuť a modrou barvu.
- Levný technický mák se liší barvou – je často rezavý, hnědý nebo šedý. Je bez vůně, chutná hořce až pálivě.
5. Mák rychle žlukne, je třeba ho správně skladovat
Mák obsahuje až 60 % oleje. Tento olej je velmi náchylný k oxidaci a žluknutí. Doporučujeme ho skladovat v uzavřené nádobě, v temnu, suchu a chladu. Nejlépe v lednici. Pokud můžete, vždy si namelte mák těsně před tím, než ho budete používat a zbylý namletý mák skladujte v lednici a spotřebujte do 3 dnů.
6. Mák je naše česká superpotravina
- Má srovnatelný obsah bílkovin jako libové hovězí nebo vepřové maso.
- Má velké množství vlákniny, která zlepšuje zažívání a navozuje pocit sytosti.
- Kyselina olejová a mononenasycené mastné kyseliny pomáhají snižovat hladinu „špatného“ cholesterolu a zvyšovat hladinu „dobrého“ cholesterolu v krvi.
- Mák je dále zdrojem proteinu, omega-3 a omega-6 mastných kyselin a podporuje využitelnost vitaminů rozpustných v tucích.
- Každá porce máku obsahuje významné množství vitamínu E a řadu minerálních látek (měď, zinek, hořčík, železo a vápník).
Máte rádi mák?
V jaké podobě ho nejčastěji jíte? Jaký je váš oblíbený makový recept?
Jaký, prosím, používáte mlýnek na mák? Už jsem měla dva a ani jednou jsem neměla štěstí. Moc děkuji.
Já malý tříštivý mlýnek na kávu nebo ruční mixér s nádobkou na sekání ořechů.
Dobrý den, po mlýnku na mák jsem se dívala, byl zbytečně drahý a našla jsem tip na elektrický kávový mlýnek, jak i tady radila paní, koupila jsem za pár stovek z lídlu a spokojenost.
Jen jsem chtěla ukázat, jaký jsme zdědili po babičce. Funguje skvěle. 💙
No ten je překrásný!
Jo jo, také jsme takový do nedávna měli, ale už fakt dosloužil , ale mlel krásně i lněná semínka…teď máme z JIHOKOVU, a je také dobrý. Měli jsme i od tescomy, no mlel skvěle, ale je to celé nějaké plastové a jak se do různých záhybů dostal mák, tak to pak začalo vcelku smrdět a nešlo s tím nic dělat, tak jsem ho fakt vyhodila a už nikdy více…
A kde prosím kupujete kvalitní mák?
Dobrý den Anno, zdrojů je hodně a tak je z čeho vybírat. Doporučuji dát přednost tomu v BIO kvalitě, nabízí ho např. i Countrylife, na nákup v tomto e-shopu máte jako členka Klubu slevu 😉 https://www.jimejinak.cz/sleva-na-cely-sortiment-v-eshopu-country-life-2/
Jak je to prosim s makem z pohledu energie a pusobeni na tělo? Je lepší jej povarit, upéct nebo jist jen pomlety? Vždy když jej sním mne za chvíli začne bolet břicho.. nic jiného (ořechy, semínka,..) mne to nedělá.. mak mám moc ráda, ale to utrpení potom.. děkuju za tip.
Lucko já mám po máku okamžité pálení žáhy…. měla jsem ho ráda, ale bohužel jsem se ho musela vzdát…
dekuji Lebell :-)
Je dobré ho kompenzovat mrkví, nejlépe vařenou, dělám to tak i v dezertech 😉
Aha, děkuji. to jsem nikdy neslyšela ;-)
To není z mé hlavy, to je vyčteno z knížek a fakt to funguje.
Mák je velmi tučný, těžce stravitelný a překyselující. Je vhodné ho povařit, pomlít a kompenzovat vařenou mrkví či jinou silně zásadotvornou zeleninou, pak problém nedělá. Obvykle pak nevadí ani makové mléko apod.
Ano, makovec s jablky dle kucharky ze Svatojanu
A nedala byste sem recept? :-)
To by bylo skvělé! :-)