Český mák je jedinečná, ale v dnešní době trochu opomíjená, potravina. Přitom se obsahem látek vyrovná kdejakým exotickým superpotravinám! Víte například, že se mák pančuje, anebo že jsme jeho největšími pěstiteli na světě a jeho vývoz převyšuje dokonce i tradiční chmel? A tušíte, jak je to s tím vápníkem v něm?

1. Mák byl tak žádaný, že se o něj vedly i války

Historie máku sahá až do neolitu. Dříve se používal kromě jídla i k ozdobě, jako platidlo či lék. Svůj význam měl mák i například v antickém Řecku. V České republice jsou nejstarší nálezy máku z pozdní doby bronzové. Byly ceněny jeho kulinářské vlastnosti, ale v této době už měli lidé také povědomí o jeho narkotických účincích. Mák byl dokonce tak žádaný, že se kvůli němu vedly i války – kvůli opiu.

Věděli jste, že…?
– ČR je největším pěstitelem potravinářského máku na světě. Na druhém místě je Turecko.
– Ročně se u nás sklidí okolo 26 tisíc tun máku.
– Na každého z nás připadá cca 430 g máku, což je největší spotřeba máku na světě.
– Mák předstihuje ve vývozu chmel.
– V posledních letech se k nám mák dováží z třetích zemí. S naším mákem se ale nedá srovnat. Důvodem je nižší cena.
– Kvůli nižší ceně se mák často pančuje – kvalitní se míchá s technickým z dovozu.

2. Mák jako potravina i droga

  • V dnešní době se téměř všechen mák v ČR pěstuje pro potravinářské účely. Jedná se o tzv. mák semenného typu, mák setý, který má nízké hladiny morfinových alkaloidů. Z 97 % se u nás pěstuje mák modrý. Méně častý, bílý mák, se pěstuje zejména pro export. Existuje ale také mák šedý nebo okrový.
  • Technický mák se pěstuje zejména v západní Evropě. Hlavním produktem je makovina (drť makovice s částí stonku), ve které je obsaženo nejvíce morfinových alkaloidů.

Mák do olejových barev
Věděli jste, že maková semena se využívají nejen k jídlu, ale také do olejových barev pro výtvarníky? Respektive se pro jejich výrobu používá lisovaný olej z máku.

3. Mák obsahuje více vápníku než mléko, ale má nízkou vstřebatelnost

Mák patří mezi potraviny s nejvyváženějším obsahem nutričně významných látek„Mák dodává našemu tělu vápník, kvalitní bílkoviny, esenciální nenasycené mastné kyseliny a má skvělou schopnost nás zasytit. To vše, a nejenom to, můžeme říct pouze o kvalitním modrém máku,“ říká Mgr. Markéta Chýlková, vedoucí legislativního oddělení Potravinářské komory. V máku se nachází 12x více vápníku než má kravské mléko (1400 mg na 100 g), ale kvůli obsaženým šťavelanům je jeho vstřebatelnost nižší (cca o 5 %). Není tedy vhodné v rostlinné stravě spoléhat pouze na jeden zdroj vápníku, naopak se zaměřit na co nejširší spektrum jídel bohatých na vápník (brokolice, kadeřávek, tofu, mandle, sezam aj.). Vstřebávání vápníku z rostlinných zdrojů včetně máku podporuje dostatečný příjem hořčíku, dostatek vitamínu D, C, kyseliny listové, zinku a fosforu.

4. Pozor na pančování máku – vybírejte obezřetně!

Z důvodu snížení výrobních nákladů se mák často pančuje – ten náš kvalitní, se míchá s nekvalitním technickým mákem z dovozu. Největší riziko je u mletého máku.

Jak poznat kvalitní mák?

  • Kvalitní mák má příjemnou makovou vůni, nasládlou chuť a modrou barvu.
  • Levný technický mák se liší barvou – je často rezavý, hnědý nebo šedý. Je bez vůně, chutná hořce až pálivě.

5. Mák rychle žlukne, je třeba ho správně skladovat

Mák obsahuje až 60 % oleje. Tento olej je velmi náchylný k oxidaci a žluknutí. Doporučujeme ho skladovat v uzavřené nádobě, v temnu, suchu a chladu. Nejlépe v lednici. Pokud můžete, vždy si namelte mák těsně před tím, než ho budete používat a zbylý namletý mák skladujte v lednici a spotřebujte do 3 dnů.

6. Mák je naše česká superpotravina

  • srovnatelný obsah bílkovin jako libové hovězí nebo vepřové maso.
  • Má velké množství vlákniny, která zlepšuje zažívání a navozuje pocit sytosti.
  • Kyselina olejová a mononenasycené mastné kyseliny pomáhají snižovat hladinu „špatného“ cholesterolu a zvyšovat hladinu „dobrého“ cholesterolu v krvi.
  • Mák je dále zdrojem proteinu, omega-3 a omega-6 mastných kyselin a podporuje využitelnost vitaminů rozpustných v tucích.
  • Každá porce máku obsahuje významné množství vitamínu E a řadu minerálních látek (měď, zinek, hořčík, železo a vápník).

Máte rádi mák?

V jaké podobě ho nejčastěji jíte? Jaký je váš oblíbený makový recept?

Netušila jsem, že se dají uvařit takové mňamky, jaké jsou tady na JJ

Spenito: Ahojky Eví a holky, jsem tady taky poprvé...

Mám lepší a vypnutější pleť

Evča: Ahoj Evi, nevím, jestli to se patří, přesto...

Ušetřili jste mi roky života. Je tu vše přehledně na jednom místě

Anna: Web Jíme Jinak mně obohatil o spoustu různých...

Neuvěřitelných 13 cm v pase dole!

Iveta: Od začátku ledna mám 5 kg dole, díky...

Díky JJ mám imunitu jak hrom

Eva: Škoda, že jsem takhle nezačala jíst už ve...

Každý nový článek je obrovským přínosem

Martina: Díky moc za celý "seriál" o cestování, který...

Nejlepší polévka. Kluci vylízali i hrnec a vaříme ji i dnes

Michaela: Prý nejlepší polévka světa a to došel zázvor....

Díky kurzu mám najednou více času na důležité věci

Monimar: Milá Evičko, utíká to a ve vánočním programu...

Vaše stránky jsou pro mě nejpřínosnější a nejčastěji navštěvované

Lena.klimova: Mockrát děkuji za vaše webové stránky, které jsou...

Lituji, že jsem vás neobjevila dřív. Měníte můj život k lepšímu

Eva: Jsem s vámi moc ráda! Měníte mi život...

Hubneme, i když nedržíme dietu

Mayf: Dobrý den,moc jsme si pochutnali. Začali jsme nedávno...

Děkuji za vaše recepty, mám 7 kg dole (72 let)

Zdeňka H.: Paní Evo. Bude mi 72 let, ráda...

Cítím se mnohem více v pohodě

Avka: Zase mě začalo bavit vařit a zjišťuji, jak...

Pochutnali jsme si a v bříšku máme jak v pokojíčku

Martya: No to jsme si pochutnali. Jak říkala moje...

Děkuji za tolik receptů, nápadů a podpory v perfektním kurzu

Alkcz: Milá Evi, Helčo a Romane, Chtěla bych vám všem...

Můj přítel – masožrout a sladkomil – vyjedl talíř pomalu i s glazurou

Vendtechman: Dneska pokus o ryzove nudle a seitan se...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Zobrazit 3 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSoutěž o knihu Rychlé meditace pro zklidnění těla a mysli
Další článekJsem v pohodě bez masa už 33 let (Iveta, 57 let)