Hledáte praktickou a zdravou svačinku na cesty, která má i delší trvanlivost než pár dní? Oslovila vás burizonová mozaika a hledáte nějakou inovaci? Tak to jste tady správně. Právě vám přinášíme nový recept na zdravou musli tyčinku, vhodnou i pro děti od roka a půl.

Ingredience
na 1/2 plechu
  • 100 g opražených ovesných vloček
  • 100 g opražených mandlí
  • 100 g slunečnicových semínek
  • 100 g směsi sezamových a lněných semínek
  • 100 g nakrájeného sušeného ovoce (sušená jablka, švestky a datle)
  • 100 g hrozinek
  • lžička skořice
  • 150 g – půlku 2,5 dcl hrnku sladěnky
  • 3 PL sezamového oleje
  • špetka soli

Jak připravit zdravé müsli tyčinky

  1. Nejprve je důležité připravit si veškeré ingredience, které budeme potřebovat, abychom je pak měli po ruce.
  2. Vločky opražíme na sucho na kvalitní nepřilnavé pánvi. Pražíme tak dlouho, dokud nezačnou vonět a lehce ztmavnou.
  3. Stejně tak opražíme mandle a semínka. Nejdříve je opláchneme v sítku pod studenou vodou, necháme okapat a na sucho do voňava opražíme na pánvi.
  4. Takto postupujeme jak s mandlemi, tak se slunečnicovými, sezamovými a lněnými semínky.
  5. Sušené ovoce nakrájíme na malé kostičky, hrozinky opláchneme a také vysušíme na pánvi.
  6. Do větší pánve dáme 3 PL oleje, špetku soli a sladěnku.
  7. Mícháme a počkáme, až začne sladěnka pěnit.
  8. V tomto okamžiku vypneme plamen a přidáme do pánve semínka, mandle, sušené ovoce, skořici a na závěr opražené vločky, které to celé jakoby zahustí.
  9. Důkladně promícháme a ihned dáme na plech vyložený pečícím papírem.
  10. Hmotu co nejpevněji upěchujeme, buď rukama, ale bývá to horké nebo pomocí malého prkýnka. Jestli se vám hmota bude lepit na ruce a prkýnko, pomůže potřít olejem.
  11. Nechte alespoň hodinu uležet a můžete krájet na libovolné tvary.

Praktické

  • Při pražení mandlí a semínek si opražte i nějaké navíc do zásoby. Budou se vám hodit třeba do polévky nebo jako posypka.

Obměna

  • Část semínek můžete nahradit dýňovými nebo změnit celou kombinaci ve prospěch vašich oblíbených. Stejně tak sušené ovoce může být libovolné. Doporučuji nevynechávat datle, příjemně to osladí i když sladké hrozinky také.

Děti

  • Od roka a půl už můžete dát dítěti do ruky tuto zdravou müsli tyčinku. Samozřejmě záleží jak kouše a kolik má zubů.

Díky Vám jsem našla správnou cestu (Monika)

Monika: Je mi 51 let :-)...Díky Vám jsem našla...

Zatím každé jídlo, které jsem dle JJ vařila, bylo mňam

Kattru: Zatím každé jídlo bylo moc dobré a ani...

Raňajky papkáme spolu s manželom a velmi nám chutia (Marta)

Marta: Ďakujem Evička za všetky recepty. Ume ocot, tamari, shoyu,...

Necítím hlad mezi jídly a už nepotřebuji sladkosti (Zdenka)

Zdenka: Dobrý den, dnes mám 4. den. Nejdříve jsem...

Podzimní detox nemá chybu! Samé dobroty, které mě léčí

Pavlína M.: Již 9 měsíců jsem s Jíme Jinak...

Okolí si všímá změny a já se cítím báječně

Pcmunoav: Přihlásila jsem se do programu Hubneme do plavek,...

Otoky pryč a cholesterol v normě (Jitka)

Jitka: Posílám pozdní gratulaci k výročí skvělých stránek. Jsem...

Cítím se lépe, kila mizí a manžel si pochutnává se mnou (Jarmila)

Jarmila: Ahoj všichni, chtěla bych touto cestou moc poděkovat...

Operace žíly není třeba a menstruační bolesti jsou pryč (Jana)

Jana: Milá, nejmilejší Evi, má žíla je ve velice...

Po 14 dnech mám úbytek 5 kg a cítím spoustu nové energie (Alena)

Alena: Ahoj všem, mám za sebou 14 denní kurz...

Velké díky za filmový festival

Ivana: Holky, nechtělo se mi přihlašovat na festivalové stránky,...

Jíme jinak mi dává smysl

Palmate: Děkuji za váš kurz. Studuji čínskou medicínu a...

Kurz byl nejkrásnějším dárkem, který jsem kdy dostala

Dagbri: Jsem moc ráda, že jsem na Vaše stránky...

Hubnu a přitom nemám pocit, že se v něčem omezuji (Andrea)

Andrea: Jsem v kurzu Hubneme do plavek už dva...

6 kg za měsíc pryč jen díky stravě (Tereza)

Tereza: Krásný den, tady je můj sumář po měsíci...

Díky vám trávím v kuchyni víc času

Pavlaoanv0: Díky vám v kuchyni trávím víc času a...
    • Dělala jsem je skoro před 14 dny (viz můj příspěvek dříve), byly s námi i na dovolené a pár jich ještě zbylo a jsou stále super. Myslím, že pokud je brzy nesníme, vydržely by fakt dlouho… Celou dobu je mám při pokojové teplotě. Teda pouze po upečení byly asi dva dny v lednici, protože tou dobou byla pokojová teplota ke 30 stupňům :-D. Na dovolené a nyní je už normálně :-)

    • Zuzko, určitě bych se nebála použít místo sladu nějaký bezlepkový sirup, určitě tím nic nezkazíte 😉

  1. Jsou úžasné. Dělala jsem po druhé a zase se povedly. A to jsem je teď dělala jen se seminky a mandlemi. Dětem chutnají více.

  2. Dobrý den,
    nemám zkušenost se sladěnkou,je možné použít třeba agávový nebo datlový sirup?Děkuji za odpověď a pěkný den :-)

    • Ideálně asi týden a skladovat v ledničce, jinak žluknou, já je mívám i déle, pokud mi je neobjeví děti a nesní :-).

      • opravdu jenom týden? Já pražím vždy na plechy v troubě do zásoby na několik týdnů a skladuji v uzavřené sklenici. Jsou opražená, nemá co žluknout, aspoň myslím a doufám. Změnu chuti nepozoruji.

  3. Tak já se včera také pokusila o musli tyčinky a dala jsem k vločkám domácí pečený čaj a opravdu je to moc dobré,chutnají i mému příteli a to je co říct.

  4. Včera jsem je dělala podruhé, ale ráno směs na plechu nebyla vůbec ztuhlá, nedala se krájet.. (a přitom napoprvé se mi povedly). Myslíte, že to ještě můžu zachránit když bych plech dala do trouby a trochu prosušila? Děkuju.

      • Děkuji, mohu potvrdit, že jako záchrana to jde. Nicméně i tak jsem udělala další várku a tentokrát nenamáčela semínka, jen je opražila a povedlo se skvěle. Zřejmě šlo tedy o tu vlhkost v namočených semínkách, které nebyly uplně vysušené.

  5. Dneska jsem narazila na nesířené rozinky v Lidlu – a nebyly ani moc drahé. Jen doufám, že jsou opravdu nesířené :-)

  6. Dobrý den, můžu se zeptat jak mohou být opražené všechny ingredience do téhle tyčinky zdravé?Bez opražení možná ale po něm nikoli .

    • Opláchuté a opražené jsou lépe stravitelné, tedy uvnitř těla lépe využitelné. Nepraží se do přepálení tuku! To by potom bylo samozřejmě nezdravé až karcinogenní.

  7. Chtela bych se zeptat, jestly ty ovesne vlocky nejsou v tycinkach moc tvrde, ja jsem tam dala vlocky jemne, tedy drcene, smes chutna super, ale ty vlocky mi pripadnou tvrdsi, tak si rikam, jak by teprve chutnaly vlocky cele, ale tycinky mi ted chladnou, tak treba se jeste nalezi…a nevadi, ze vlocky nejsou proprane? Vzdycky skoro vse propiram, vlocky obzvlast….chapu, ze v tomto pripade by to asi neslo…

    • mně v tom vločky připadají dobré – nejsou tvrdé, resp. jak ztuhnou s tím sladem, tak jsou, ale je to takové příjemně kousavé. Já vločky neproplachuju, nevidím důvod. Mouku taky neproplachuju a vločky jsou pro mě taková podobná kategorie.

      • Asi po 5 minutách chládnutí jsem ukrojila první kousek a musím říct, že vločky již tak tvrdkavé nebyly…a jsou teda vynikající!!! doufám, že i dceři budou chutnat na zítřejším výletě…co se týká proplachování, vyčetla jsem toto v knize Radost ze zdravých dětí…

  8. Ehm-nevím, jestli to sem můžu napsat, ale jelikož podle JJ nevařím moc dlouho a postupuji pomalu, tak místo oleje jsem dala přepuštěné máslo a místo sladěnky domácí med. Taky to pěkně zapěnilo a müsli bylo moc dobré. Jen mi moc nešlo krájet, docela se to rozpadalo-možná jsem to pořáně neutlačila, nebo nevím. Tak jsme jedli lžičkou, taky dobrý :-)

    • slad je tam to lepidlo, řekla bych, že zde slepí kompaktněji než med. A důležité (možná důležitější než výběr lepidla) je to, aby všechny ingredience byly suché (já semínka/rozinky ani neomývám, když jsem omyla a vysušila, rozpadalo se)

  9. Dobry den, dik za inovaci burizonove mozaiky, Heli! Mne se mozaika ani mysli nechce krajet, prozo smes pechuju do teflonovych forem na mufiny, je to takovy ten plech s dulkama. Ma to pak roztomily tvar babovicky, akorat do ruky…a co zbyde, necham jen tak zatvrdnout jako sypkou smes, syn to rad zobe lzickou :0)

  10. lze použít jiný olej než sezamový? nám moc chutnala burizonová mozaika jen ten olej je na nás zvláštně aromatický… díky

  11. Minulý týden jsem zdravé musli tyčinky připravovala na cyklo víkend. Byly trochu jiné, 250 g ovesných vloček, 50 g kokosu, 150 g slunečn.semínek, 50 g vlašských ořechů, 100 g rozinek, 25 g goji, kokos.olej a 200 g sladěnky. Byly vynikající. Příště zkusím tyto podle jj, přece jen kokos, olej z něj a goji nejsou úplně z naší krajiny…

  12. a ja bych zase potrebovala vedet, jestli nekdo vi anglicky nazev sladěnky? nebo co tu v Anglii je stejne, podobne sladence? Dekuji.

      • Jejda,jak ja prisla na ten chmel :-), nejak se mi slad a chmel spojil dohromady….myslite, ze muzu k vareni, nemyslim tech tycinek, pouzit sypany sladovit s datem expirace 3.2.2015?

        • já bych ho klidně použila, je to suché, nemá se tam co zkazit… teda pokud neztvrdne tak, že se to nedá ze sklenice vydolovat (což se mi stalo) :-)

  13. Zobrazit všech 45 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekMám se ráda (Pylma)
Další článekStravovací návyky