Hledáte praktickou a zdravou svačinku na cesty, která má i delší trvanlivost než pár dní? Oslovila vás burizonová mozaika a hledáte nějakou inovaci? Tak to jste tady správně. Právě vám přinášíme nový recept na zdravou musli tyčinku, vhodnou i pro děti od roka a půl.

1 musli

Ingredience

na poloviční plech

  • 100 g opražených ovesných vloček
  • 100 g opražených mandlí
  • 100 g slunečnicových semínek
  • 100 g směsi sezamových a lněných semínek
  • 100 g nakrájeného sušeného ovoce (sušená jablka, švestky a datle)
  • 100 g hrozinek
  • lžička skořice
  • 150 g – půlku 2,5 dcl hrnku sladěnky
  • 3 PL sezamového oleje
  • špetka soli

Postup

Nejprve je důležité připravit si veškeré ingredience, které budeme potřebovat, abychom je pak měli po ruce. Vločky opražíme na sucho na kvalitní nepřilnavé pánvi. Pražíme tak dlouho, dokud nezačnou vonět a lehce ztmavnou. Stejně tak opražíme mandle a semínka. Nejdříve je opláchneme v sítku pod studenou vodou, necháme okapat a na sucho do voňava opražíme na pánvi. Takto postupujeme jak s mandlemi, tak se slunečnicovými, sezamovými a lněnými semínky.

Sušené ovoce nakrájíme na malé kostičky, hrozinky opláchneme a také vysušíme na pánvi.

Do větší pánve dáme 3 PL oleje, špetku soli a sladěnku. Mícháme a počkáme, až začne sladěnka pěnit. V tomto okamžiku vypneme plamen a přidáme do pánve semínka, mandle, sušené ovoce, skořici a na závěr opražené vločky, které to celé jakoby zahustí. Důkladně promícháme a ihned dáme na plech vyložený pečícím papírem. Hmotu co nejpevněji upěchujeme, buď rukama, ale bývá to horké nebo pomocí malého prkýnka. Jestli se vám hmota bude lepit na ruce a prkýnko, pomůže potřít olejem. Nechte alespoň hodinu uležet a můžete krájet na libovolné tvary. Bohužel nestihla jsem vyfotit nakrájené tyčinky, byly hned pryč.

Praktické

Při pražení mandlí a semínek si opražte i nějaké navíc do zásoby. Budou se vám hodit třeba do polévky nebo jako posypka.

Obměna

Část semínek můžete nahradit dýňovými nebo změnit celou kombinaci ve prospěch vašich oblíbených. Stejně tak sušené ovoce může být libovolné. Doporučuji nevynechávat datle, příjemně to osladí i když sladké hrozinky také.

Děti

Od roka a půl už můžete dát dítěti do ruky tuto zdravou musli tyčinku. Samozřejmě záleží jak kouše a kolik má zubů.

32 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Dobrý den,
    nemám zkušenost se sladěnkou,je možné použít třeba agávový nebo datlový sirup?Děkuji za odpověď a pěkný den 🙂

    • Ideálně asi týden a skladovat v ledničce, jinak žluknou, já je mívám i déle, pokud mi je neobjeví děti a nesní :-).

  2. Tak já se včera také pokusila o musli tyčinky a dala jsem k vločkám domácí pečený čaj a opravdu je to moc dobré,chutnají i mému příteli a to je co říct.

  3. Včera jsem je dělala podruhé, ale ráno směs na plechu nebyla vůbec ztuhlá, nedala se krájet.. (a přitom napoprvé se mi povedly). Myslíte, že to ještě můžu zachránit když bych plech dala do trouby a trochu prosušila? Děkuju.

      • Děkuji, mohu potvrdit, že jako záchrana to jde. Nicméně i tak jsem udělala další várku a tentokrát nenamáčela semínka, jen je opražila a povedlo se skvěle. Zřejmě šlo tedy o tu vlhkost v namočených semínkách, které nebyly uplně vysušené.

  4. Dneska jsem narazila na nesířené rozinky v Lidlu – a nebyly ani moc drahé. Jen doufám, že jsou opravdu nesířené 🙂

  5. Dobrý den, můžu se zeptat jak mohou být opražené všechny ingredience do téhle tyčinky zdravé?Bez opražení možná ale po něm nikoli .

  6. Chtela bych se zeptat, jestly ty ovesne vlocky nejsou v tycinkach moc tvrde, ja jsem tam dala vlocky jemne, tedy drcene, smes chutna super, ale ty vlocky mi pripadnou tvrdsi, tak si rikam, jak by teprve chutnaly vlocky cele, ale tycinky mi ted chladnou, tak treba se jeste nalezi…a nevadi, ze vlocky nejsou proprane? Vzdycky skoro vse propiram, vlocky obzvlast….chapu, ze v tomto pripade by to asi neslo…

    • mně v tom vločky připadají dobré – nejsou tvrdé, resp. jak ztuhnou s tím sladem, tak jsou, ale je to takové příjemně kousavé. Já vločky neproplachuju, nevidím důvod. Mouku taky neproplachuju a vločky jsou pro mě taková podobná kategorie.

      • Asi po 5 minutách chládnutí jsem ukrojila první kousek a musím říct, že vločky již tak tvrdkavé nebyly…a jsou teda vynikající!!! doufám, že i dceři budou chutnat na zítřejším výletě…co se týká proplachování, vyčetla jsem toto v knize Radost ze zdravých dětí…

  7. Ehm-nevím, jestli to sem můžu napsat, ale jelikož podle JJ nevařím moc dlouho a postupuji pomalu, tak místo oleje jsem dala přepuštěné máslo a místo sladěnky domácí med. Taky to pěkně zapěnilo a müsli bylo moc dobré. Jen mi moc nešlo krájet, docela se to rozpadalo-možná jsem to pořáně neutlačila, nebo nevím. Tak jsme jedli lžičkou, taky dobrý 🙂

    • slad je tam to lepidlo, řekla bych, že zde slepí kompaktněji než med. A důležité (možná důležitější než výběr lepidla) je to, aby všechny ingredience byly suché (já semínka/rozinky ani neomývám, když jsem omyla a vysušila, rozpadalo se)

  8. Dobry den, dik za inovaci burizonove mozaiky, Heli! Mne se mozaika ani mysli nechce krajet, prozo smes pechuju do teflonovych forem na mufiny, je to takovy ten plech s dulkama. Ma to pak roztomily tvar babovicky, akorat do ruky…a co zbyde, necham jen tak zatvrdnout jako sypkou smes, syn to rad zobe lzickou :0)

  9. lze použít jiný olej než sezamový? nám moc chutnala burizonová mozaika jen ten olej je na nás zvláštně aromatický… díky

  10. Minulý týden jsem zdravé musli tyčinky připravovala na cyklo víkend. Byly trochu jiné, 250 g ovesných vloček, 50 g kokosu, 150 g slunečn.semínek, 50 g vlašských ořechů, 100 g rozinek, 25 g goji, kokos.olej a 200 g sladěnky. Byly vynikající. Příště zkusím tyto podle jj, přece jen kokos, olej z něj a goji nejsou úplně z naší krajiny…

  11. a ja bych zase potrebovala vedet, jestli nekdo vi anglicky nazev sladěnky? nebo co tu v Anglii je stejne, podobne sladence? Dekuji.

      • Jejda,jak ja prisla na ten chmel :-), nejak se mi slad a chmel spojil dohromady….myslite, ze muzu k vareni, nemyslim tech tycinek, pouzit sypany sladovit s datem expirace 3.2.2015?

        • já bych ho klidně použila, je to suché, nemá se tam co zkazit… teda pokud neztvrdne tak, že se to nedá ze sklenice vydolovat (což se mi stalo) 🙂

  12. Zobrazit všech 32 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Stisknutím tlačítka souhlasíte, že zpracujeme Vaše osobní údaje (e-mail a jméno), abychom mohli komentář evidovat a zobrazit. E-mail nezveřejníme. Zásady ochrany osobních údajů.