cereálie
Dítě na klasické stravě sní za den více než 21 kostek...
Chcete pro své děti to nejlepší? Ale jak se v té spoustě výrobků v obchodě vyznat? Co jim koupit? Podle čeho vybírat? Podle obalu?...
Snídaně s glyfosátem. Máme se bát?
Nikdo z nás samozřejmě nechce snídat chemickou látku na hubení plevele. Víte však, že právě glyfosát byl nalezen v 95% rozšířených cereálií v USA,...
Šokující výsledky: Pouhá změna struktury potravin změní naše chutě k jídlu
Celý oves, ovesné vločky, instantní ovesná kaše nebo ovesné polštářky. Která potravina způsobí brzký hlad? Jedná se pořád o jednu a tu samou potravinu...
Extrudované chlebíčky a cereálie: toto jste o nich nevěděli!
Je řešení nahradit běžné pečivo extrudovaným? Jsou rýžové polystyreny, kukuřičné a jiné obilné chlebíčky vhodné pro dětskou výživu? A co cornflakes nebo pufované křupky?...
Co musíte vědět o sušenkách
Lákavé obaly se běžně ohání ještě lákavějším slovním spojením typu „plné cereálií“, ačkoliv výstižnější by bylo „narvané bílou moukou“. A to není zdaleka jediný...
Studie: Nezdravé jídlo zhoršuje paměť a schopnost ovládat chutě na jídlo
Podle nových studií nezdravé stravování zhoršuje paměť a omezuje mozkové funkce. Ale nejen to. Také ovlivňuje schopnost rozpoznat, že jsme nasycení. I pouhý týden na fast-foodovém...
Takto se posuzují snídaňové cereálie. Většina by neprošla
Cereálie jsou oblíbenou snídaní malých i velkých. Které jsou dobré, a které ne? To můžeme posoudit pomocí kritérií kvality Úřadu pro potraviny. Většina by...
Zdravé snídaňové cereálie? Místo vlákniny si dáváte cukrovou bombu
Snídaňové cereálie snídá řada Čechů. Jsou rychlé, levné a doufáme, že i zdravé. Podle informací na etiketách jsou plné vlákniny a doplněné o vitamíny...
Návod, jak v dnešní době vybírat zdravé potraviny
Přibývá důkazů, že kvalita potravin má na nás mnohem zásadnější zdravotní dopad než poměr jednotlivých makroživin. Konzumace vysoce zpracovaných potravin v posledních letech výrazně...
Kdy nám celozrnné potraviny škodí?
To, že bílá mouka jsou jen prázdné kalorie, věděli vědci již dávno. Nyní se to dostalo více do povědomí a opět se dává přednost...
13 chyb v jídelníčku, které nás drží od vysněné postavy i...
Většina lidí cítí, že potřebují udělat ve stravě změnu, ale většinou neví, jak začít. Někdy se mylně domnívají, že řešením je vynechat maso, vejce...
Typické chyby při veganské a vegetariánské stravě
Jíst vegansky ještě neznamená jíst zdravě. Když vyřadíme ze stravy živočišné produkty, automaticky to neznamená, že jíme dobře. I na veganské a vegetariánské stravě...
Mysli na své zdraví: nejez müsli, ani granolu
Na zdraví bychom rozhodně měli myslet, ale ne s plnou pusou müsli, jak se nám snaží reklamy na tyto produkty namluvit. Snídat müsli nebo...
Alarmující výsledky studií: Průmyslově zpracované potraviny nás ničí
Snídaňové cereálie, zmrzliny, pizzy, slazené nápoje, rozmrazované pečivo a další průmyslově zpracované potraviny souvisí s výrazným rizikem předčasného úmrtí a dalších zdravotních problémů. Potvrdily...
Skrytý cukr: je i tam, kde byste ho nečekali!
Vyznat se v tak široké nabídce produktů, jejich složení a etiket není vůbec snadné. Výrobci používají čím dál tím rafinovanější finty. A tak i...
Obilné vločky – přehled druhů, výroba a skladování
Nejlepší podoba, v jaké lze obiloviny konzumovat, je ta původní – celé zrno. Neporušené zrno se dobře skladuje a obsahuje všechny živiny. Vločky jsou...
Je lepší kváskový chléb nebo extrudované chlebíčky?
Je vhodnější dát si k svačině kváskový chléb nebo pufované výrobky, jako jsou rýžové a jiné chlebíčky, extrudované "žížaly" a různé křupky? A co...
Obilný slovníček – znáte všechny pojmy?
Cereální, grahamový, celozrnný, vícezrnné... krupice, lámanka, kroupy. Víte, co tyto pojmy znamenají?
Nebezpečný akrylamid v běžných potravinách, které jíme. Jak se mu vyhnout?
Máte rádi křupavé hnědé kůrky pečiva? Dobře propečené hranolky nebo čipsy? Sice nám chutnají, ale jejich častá konzumace může mít neblahé účinky na naše...
Nenápadná droga jménem glukózo-fruktózový sirup. Máte ji také v jídelníčku?
Čím dál tím více potravin se sladí místo klasického cukru glukózo-fruktózovým sirupem. Leckomu to možná bude znít zdravěji a zajásá, že výrobci konečně přestali...