Kvásek se nemusí přidávat pouze do chleba, ale lze z něj vytvořit i báječná granola! Na tento skvělý nápad přidávat kvásek do granoly přišli v zahraničí a je to dobrota. Nevěříte? Tak vyzkoušejte.

Ingredience
na 3 zavařovací sklenice
  • 1 hrnek aktivního kvásku
  • 1/2 hrnku rýžového sirupu nebo sladu + 1/4 hrnku rýžového sirupu nebo sladu
  • 1/2 hrnku oleje + 1/4 hrnku oleje
  • 3 hrnky ovesných vloček
  • 0,5 hrnku dýňových semínek
  • 0,5 hrnku slunečnicových semínek
  • 1 hrnek kokosu (strouhaný nebo plátky)
  • 0,5 hrnku ořechů (lískové, mandle)
  • 0,5-1 hrnek sušeného ovoce (rozinky, brusinky)
  • 0,5-1 lžička soli
  • 1 lžíce skořice
  • 2 lžičky vanilkového extraktu (nebo vnitřek 1 vanilkového lusku)

Jak připravit domácí kváskovou granolu

  1. Aktivní kvásek v misce metličkou smíchejte s 1/2 hrnku oleje (např. kokosový nebo rýžový) a 1/2 hrnku sladidla.
  2. Přisypejte vločky (buď jeden druh nebo můžete zkombinovat více druhů).
  3. Vše pořádně promíchejte.
  4. Misku zabalte do sáčku a nechejte kvasit 6-8 hodin v pokojové teplotě.
  5. Zapněte troubu na 160 °C.
  6. Plech si vyložte pečícím papírem.
  7. Nakrájejte sušené ovoce a nasekejte ořechy.
  8. Ořechy, ovoce, semínka, koření a sůl dobře promíchejte v misce s fermentovaným kváskem, medem a vločkami.
  9. Do misky přidejte 1/4 hrnku sladidla a 1/4 hrnku oleje (např. kokosový nebo rýžový).
  10. Dobře vše promíchejte.
  11. Granolu vyklopte na plech a rovnoměrně rozprostřete.
  12. Pečte cca 40-55 minut dle toho, jak chcete mít granolu křupavou.
  13. Každých 10 minut granolu promíchejte.
  14. Až bude hotová, nechejte ji dobře vychladnout.
  15. Poté skladujte ve vzduchotěsné sklenici.
  16. Konzumujte jen tak jako mlsání nebo třeba s rostlinným mlékem nebo jogurtem, ovocem nebo třeba jako posypku na dezerty.

Obměna

  • Nám se nejvíce na granolu osvědčily ovesné vločky, ale můžeme použít i jiné vločky – např. ječné, pšeničné, žitné, pohankové aj. nebo jejich kombinaci.
  • Sušené ovoce můžete volit dle chuti. Výborné jsou rozinky, brusinky, domácí křížaly, sušené hrušky.
  • Oříšky jsou moc dobré lískové, kešu a mandle, ale můžete vyzkoušet také arašídy nebo vlašské či jiné oříšky.
  • Do granoly můžete přidat i jiná semínka – lněná, sezamová.
  • S kořením můžete také experimentovat. Vyzkoušejte třeba perníkové koření, sušený zázvor, kardamon, hřebíček, sušenou citronovou a pomerančovou kůru aj.

Praktické

  • Pokud jste milovníci čokolády, zamíchejte do granoly pár lžíci kakaa.
  • Pro bezlepkovou variantu zvolte bezlepkové vločky (bezlepkové ovesné nebo třeba pohankové) a bezlepkový kvásek (rýžový, pohankový nebo čirokový).
  • Semínka a oříšky můžete před zamícháním do granoly na několik hodin namočit do vody, aby se tzv. „aktivovala“. A poté je slít a zamíchat do těsta v 8. kroku.
  • Dobře upečená granola vydrží ve vzduchotěsné nádobě dlouhou dobu, pokud ji tedy dřív nesníte 🙂

JJ je pro mě hodnotným zdrojem věrohodných informací

Katka: Ačkoliv maso a vajíčka mám moc ráda, články...

Po kurzu mě vyřadili z diabetologie

Lentilka: Já se minulý rok přihlásila do Vánočního kurzu...

Cukroví bylo šup šup hotové

Magdalena: Tohle univerzální těsto je super svou variabilitou. Použila...

Hlavním motivem pro mě bylo sdíleni a inspirace

Pavlína: Dámy, dobrý den. Pro mě je to dnes...

Moc mě to baví!

Libenk: Děkuji za výborný recept 🙂 Dnes upečeno a...

Váš kurz mě znovu nakopnul

Iva: Milá Evo a Helčo, psala jsem osobní mail...

Zánět močového měchýře je pryč bez ATB

Mona: Abych se taky pochlubila úspěchy, tak musím říct,...

9 kilo dole, odběr krve super, bez pilulek

Mirka: Vaše stránky jsem okukovala delší dobu,ale až v únoru...

Kurz mě nakopl a konečně přemýšlím o tom, co jím

Lucka: Ahoj Evi a Helí, byly jste úžasné a...

Každý nový článek je obrovským přínosem

Martina: Díky moc za celý "seriál" o cestování, který...

Óda na jara a jarní očistu (Marek)

Postit se dá i s radostí a humorem, jak...

Zhubla jsem 5 kg za 3 týdny a 9 cm v pase

Lenka: vaše recepty okukuju již dlouho, až letos jsem vyzkoušela...

Díky kurzu mám najednou více času na důležité věci

Monimar: Milá Evičko, utíká to a ve vánočním programu...

Kurz se mi líbí čím dál tím víc

Tereza: Ahoj Evi, na Vánočním detoxu jsem již po...

S každým jídlem si říkám: „Tohle je TOP“

Eva: S každým dalším jídlem si říkám "tak tohle je...

Pořád je tu něco zajímavého a nového, ani nestíhám sledovat!

Katka: Ahoj holky, moc děkuju za stránky, čerpám z...

  1. Dneska upečená. Je opravdu skvělá. Zpočátku to byla jenom tužší hmota, ale postupně jsem ji lžící v troubě rozsekala a teď je z ní sypká směs. Mikuláš se blíží, tak doufám že do balíčků mi něco zůstane. Fajn dárek. Saša

    • To je dobrý nápad dát to do balíčků na Mikuláše, Sašo. To se asi budu sama inspirovat touhle myšlenkou. Dík 🙂

  2. Dobry den, moc bych chtela poprosit o radu. Delala jsem podle receptu vyjma sladidla. To nepouzivam. A po fermentaci byl to jeden lepkavy kus cehoci, co se nedalo poradne propect. Rozdelovala jsem vetsi kusy, prohrabavala furt, nakonec se to spalilo, ale i tak uvnitr hrudek to bylo mazlave s jakoby “uvarene”. Co delam spatne prosim?

    • Asi moc kvasku, Olgo. Zkuste priste sussi verzi a pect dele pri mensi teplote, aby se to propeklo a nespalilo.

  3. ještě bych se chtěla zeptat autorky receptu, jaký kvásek jste použila? klasický žitný? já mám doma jen bezlepkový kukuřičný kvásek a ten ve výsledku nebyl vůbec cítit, řekla bych, že to chutná docela jako normální musli. bylo záměrem, aby tam ta mírně nakyslá chut od kvásku byla trochu poznat, nebo je dobře, že se ztratila a není patrná?

    • Ano, zkoušela jsem žitný i pšeničný. Oba jsou fajn 🙂 Přijde mi, že bezlepkové kvásky nejsou ani moc cítit v pečivu. Zkuste žitný, ten má tu pravou chlebovou chuť i aroma 🙂

  4. recept na tuhle granolu už znám zpaměti 🙂 nejdřív jsem se bála toho kvásku, aby to tam nebylo cítit, ale byla to zbytečná obava. je to perfektní, děti se o ni doslova rvou – je ale pravda, že kupované musli nikdy neochutnaly. díky za recept

  5. Zobrazit všech 10 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSmažená kurkumová rýže s tofu
Další článekNepečené „tvarohovo-pudingové“ řezy s ovocem