Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Sladkosti

Domácí křupavá granola s kváskem

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec

Kvásek se nemusí přidávat pouze do chleba, ale lze z něj vytvořit i báječná granola! Na tento skvělý nápad přidávat kvásek do granoly přišli v zahraničí a je to dobrota. Nevěříte? Tak vyzkoušejte.

Ingredience
na 3 zavařovací sklenice
  • 1 hrnek aktivního kvásku
  • 1/2 hrnku rýžového sirupu nebo sladu + 1/4 hrnku rýžového sirupu nebo sladu
  • 1/2 hrnku oleje + 1/4 hrnku oleje
  • 3 hrnky ovesných vloček
  • 0,5 hrnku dýňových semínek
  • 0,5 hrnku slunečnicových semínek
  • 1 hrnek kokosu (strouhaný nebo plátky)
  • 0,5 hrnku ořechů (lískové, mandle)
  • 0,5-1 hrnek sušeného ovoce (rozinky, brusinky)
  • 0,5-1 lžička soli
  • 1 lžíce skořice
  • 2 lžičky vanilkového extraktu (nebo vnitřek 1 vanilkového lusku)

Já měla sama problémů víc než dost (záněty střev, žaludku, potravinové alergie, celiakie) a když mi půlroční miminko ...

Jak připravit domácí kváskovou granolu

  1. Aktivní kvásek v misce metličkou smíchejte s 1/2 hrnku oleje (např. kokosový nebo rýžový) a 1/2 hrnku sladidla.
  2. Přisypejte vločky (buď jeden druh nebo můžete zkombinovat více druhů).
  3. Vše pořádně promíchejte.
  4. Misku zabalte do sáčku a nechejte kvasit 6-8 hodin v pokojové teplotě.
  5. Zapněte troubu na 160 °C.
  6. Plech si vyložte pečícím papírem.
  7. Nakrájejte sušené ovoce a nasekejte ořechy.
  8. Ořechy, ovoce, semínka, koření a sůl dobře promíchejte v misce s fermentovaným kváskem, sladidlem a vločkami.
  9. Do misky přidejte 1/4 hrnku sladidla a 1/4 hrnku oleje (např. kokosový nebo rýžový).
  10. Dobře vše promíchejte.
  11. Granolu vyklopte na plech a rovnoměrně rozprostřete.
  12. Pečte cca 40-55 minut dle toho, jak chcete mít granolu křupavou.
  13. Každých 10 minut granolu promíchejte.
  14. Až bude hotová, nechejte ji dobře vychladnout.
  15. Poté skladujte ve vzduchotěsné sklenici.
  16. Konzumujte jen tak jako mlsání nebo třeba s rostlinným mlékem nebo jogurtem, ovocem nebo třeba jako posypku na dezerty.

Obměna

  • Nám se nejvíce na granolu osvědčily ovesné vločky, ale můžeme použít i jiné vločky – např. ječné, pšeničné, žitné, pohankové aj. nebo jejich kombinaci.
  • Sušené ovoce můžete volit dle chuti. Výborné jsou rozinky, brusinky, domácí křížaly, sušené hrušky.
  • Oříšky jsou moc dobré lískové, kešu a mandle, ale můžete vyzkoušet také arašídy nebo vlašské či jiné oříšky.
  • Do granoly můžete přidat i jiná semínka – lněná, sezamová.
  • S kořením můžete také experimentovat. Vyzkoušejte třeba perníkové koření, sušený zázvor, kardamon, hřebíček, sušenou citronovou a pomerančovou kůru aj.

Praktické

  • Pokud jste milovníci čokolády, zamíchejte do granoly pár lžíci kakaa.
  • Pro bezlepkovou variantu zvolte bezlepkové vločky (bezlepkové ovesné nebo třeba pohankové) a bezlepkový kvásek (rýžový, pohankový nebo čirokový).
  • Semínka a oříšky můžete před zamícháním do granoly na několik hodin namočit do vody, aby se tzv. “aktivovala”. A poté je slít a zamíchat do těsta v 8. kroku.
  • Dobře upečená granola vydrží ve vzduchotěsné nádobě dlouhou dobu, pokud ji tedy dřív nesníte :-)

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Klub

Zrovna ji peču. V troubě je již 1,5 hodiny a je stále mokrá. Proč to? Děkuji za odpověď.

Klub

Manžel ochutnala tuto báječnou pochoutku, přidal si, pochvalně mručel a řekl: “Pozdravuj je!”. Tak vás od něj tedy pozdravuji. 😂

Ukázat další komentáře

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Kokosový pohár s tapioka perličkami

Mléčná rýže byla můj oblíbený dezert před změnou jídelníčku. Tenhle dezert ji nejen nahradí, ale dokonale předčí. Když ho v létě podáte pěkně vychlazený, u...

Třešňový želé řez (bez lepku)

Třešňový řez s želé je příjemným letním osvěžením. Naše varianta je samozřejmě bez cukru, bez vajíček, bez mléka a želé je rostlinného původu. Navíc je to ...
1
19

Nepečená kokosová roláda

Šťavnatá, extra kokosová dvoubarevná zdravá roláda bez pečení. Luxusní dezert bez cukru, který potěší každou návštěvu.

Luxusní švestkový krém za pár minut

Je lepší horký nebo vychlazený? Milujeme obě varianty! Tenhle dezert je super svačina i občerstvení pro návštěvy. Dá se udělat předem, je to rychlovka. A h...

Citrónový krém s mandlovým máslem

Máte-li rádi krémové dezerty, pak určitě vyzkoušejte tuhle osvěžující variantu. Chutná skvěle a přitom neobsahuje cukr ani mléko.