Kvásek se nemusí přidávat pouze do chleba, ale lze z něj vytvořit i báječná granola! Na tento skvělý nápad přidávat kvásek do granoly přišli v zahraničí a je to dobrota. Nevěříte? Tak vyzkoušejte.
Ingredience
na 3 zavařovací sklenice

- 1 hrnek aktivního kvásku
- 1/2 hrnku rýžového sirupu nebo sladu + 1/4 hrnku rýžového sirupu nebo sladu
- 1/2 hrnku oleje + 1/4 hrnku oleje
- 3 hrnky ovesných vloček
- 0,5 hrnku dýňových semínek
- 0,5 hrnku slunečnicových semínek
- 1 hrnek kokosu (strouhaný nebo plátky)
- 0,5 hrnku ořechů (lískové, mandle)
- 0,5-1 hrnek sušeného ovoce (rozinky, brusinky)
- 0,5-1 lžička soli
- 1 lžíce skořice
- 2 lžičky vanilkového extraktu (nebo vnitřek 1 vanilkového lusku)
Jak připravit domácí kváskovou granolu
- Aktivní kvásek v misce metličkou smíchejte s 1/2 hrnku oleje (např. kokosový nebo rýžový) a 1/2 hrnku sladidla.
- Přisypejte vločky (buď jeden druh nebo můžete zkombinovat více druhů).
- Vše pořádně promíchejte.
- Misku zabalte do sáčku a nechejte kvasit 6-8 hodin v pokojové teplotě.
- Zapněte troubu na 160 °C.
- Plech si vyložte pečícím papírem.
- Nakrájejte sušené ovoce a nasekejte ořechy.
- Ořechy, ovoce, semínka, koření a sůl dobře promíchejte v misce s fermentovaným kváskem, sladidlem a vločkami.
- Do misky přidejte 1/4 hrnku sladidla a 1/4 hrnku oleje (např. kokosový nebo rýžový).
- Dobře vše promíchejte.
- Granolu vyklopte na plech a rovnoměrně rozprostřete.
- Pečte cca 40-55 minut dle toho, jak chcete mít granolu křupavou.
- Každých 10 minut granolu promíchejte.
- Až bude hotová, nechejte ji dobře vychladnout.
- Poté skladujte ve vzduchotěsné sklenici.
- Konzumujte jen tak jako mlsání nebo třeba s rostlinným mlékem nebo jogurtem, ovocem nebo třeba jako posypku na dezerty.
Obměna
- Nám se nejvíce na granolu osvědčily ovesné vločky, ale můžeme použít i jiné vločky – např. ječné, pšeničné, žitné, pohankové aj. nebo jejich kombinaci.
- Sušené ovoce můžete volit dle chuti. Výborné jsou rozinky, brusinky, domácí křížaly, sušené hrušky.
- Oříšky jsou moc dobré lískové, kešu a mandle, ale můžete vyzkoušet také arašídy nebo vlašské či jiné oříšky.
- Do granoly můžete přidat i jiná semínka – lněná, sezamová.
- S kořením můžete také experimentovat. Vyzkoušejte třeba perníkové koření, sušený zázvor, kardamon, hřebíček, sušenou citronovou a pomerančovou kůru aj.
Praktické
- Pokud jste milovníci čokolády, zamíchejte do granoly pár lžíci kakaa.
- Pro bezlepkovou variantu zvolte bezlepkové vločky (bezlepkové ovesné nebo třeba pohankové) a bezlepkový kvásek (rýžový, pohankový nebo čirokový).
- Semínka a oříšky můžete před zamícháním do granoly na několik hodin namočit do vody, aby se tzv. „aktivovala“. A poté je slít a zamíchat do těsta v 8. kroku.
- Dobře upečená granola vydrží ve vzduchotěsné nádobě dlouhou dobu, pokud ji tedy dřív nesníte :-)
Evi prosím v 8. bodě píšeš smíchat s medem, ale v ingrediencích není, nebo je myšlen ten rýžový sirup, nebo slad? Prostě říkáš sladu med?
Já běžně med na vaření a pečení nepoužívám, ale svátečně se samozřejmě může použít. Ajka se asi upsala, opravíme to. Já dávám do všeho slad.
Díky…:)
😉
Tak dnes jsem vyrobila granolu, v druhé části jsem nedala žádný olej, dala jsem koření, ořechy, , kokos…dala jsem to na chvíli zapéct, promíchala, chvíli pekla a pak dala dosušit na 40 stupňů na 1 hodinu do sušičky a výsledek je skvělý, dětem to moc chutná, tak děkuji ta tip…
To jsme rádi 👍
Dneska upečená. Je opravdu skvělá. Zpočátku to byla jenom tužší hmota, ale postupně jsem ji lžící v troubě rozsekala a teď je z ní sypká směs. Mikuláš se blíží, tak doufám že do balíčků mi něco zůstane. Fajn dárek. Saša
To je dobrý nápad dát to do balíčků na Mikuláše, Sašo. To se asi budu sama inspirovat touhle myšlenkou. Dík :-)
Dobry den, moc bych chtela poprosit o radu. Delala jsem podle receptu vyjma sladidla. To nepouzivam. A po fermentaci byl to jeden lepkavy kus cehoci, co se nedalo poradne propect. Rozdelovala jsem vetsi kusy, prohrabavala furt, nakonec se to spalilo, ale i tak uvnitr hrudek to bylo mazlave s jakoby “uvarene”. Co delam spatne prosim?
Asi moc kvasku, Olgo. Zkuste priste sussi verzi a pect dele pri mensi teplote, aby se to propeklo a nespalilo.
Je skvělá! U nás doma chutná všem ;-)
Díky za zprávu :-)
ještě bych se chtěla zeptat autorky receptu, jaký kvásek jste použila? klasický žitný? já mám doma jen bezlepkový kukuřičný kvásek a ten ve výsledku nebyl vůbec cítit, řekla bych, že to chutná docela jako normální musli. bylo záměrem, aby tam ta mírně nakyslá chut od kvásku byla trochu poznat, nebo je dobře, že se ztratila a není patrná?
Ano, zkoušela jsem žitný i pšeničný. Oba jsou fajn :-) Přijde mi, že bezlepkové kvásky nejsou ani moc cítit v pečivu. Zkuste žitný, ten má tu pravou chlebovou chuť i aroma :)
recept na tuhle granolu už znám zpaměti :-) nejdřív jsem se bála toho kvásku, aby to tam nebylo cítit, ale byla to zbytečná obava. je to perfektní, děti se o ni doslova rvou – je ale pravda, že kupované musli nikdy neochutnaly. díky za recept
Tak to mate velkou vyhodu a vdecne stravniky jako my. Diky za hezkou zpravu.