Kvásek se nemusí přidávat pouze do chleba, ale lze z něj vytvořit i báječná granola! Na tento skvělý nápad přidávat kvásek do granoly přišli v zahraničí a je to dobrota. Nevěříte? Tak vyzkoušejte.

Ingredience
na 3 zavařovací sklenice
  • 1 hrnek aktivního kvásku
  • 1/2 hrnku rýžového sirupu nebo sladu + 1/4 hrnku rýžového sirupu nebo sladu
  • 1/2 hrnku oleje + 1/4 hrnku oleje
  • 3 hrnky ovesných vloček
  • 0,5 hrnku dýňových semínek
  • 0,5 hrnku slunečnicových semínek
  • 1 hrnek kokosu (strouhaný nebo plátky)
  • 0,5 hrnku ořechů (lískové, mandle)
  • 0,5-1 hrnek sušeného ovoce (rozinky, brusinky)
  • 0,5-1 lžička soli
  • 1 lžíce skořice
  • 2 lžičky vanilkového extraktu (nebo vnitřek 1 vanilkového lusku)

Jak připravit domácí kváskovou granolu

  1. Aktivní kvásek v misce metličkou smíchejte s 1/2 hrnku oleje (např. kokosový nebo rýžový) a 1/2 hrnku sladidla.
  2. Přisypejte vločky (buď jeden druh nebo můžete zkombinovat více druhů).
  3. Vše pořádně promíchejte.
  4. Misku zabalte do sáčku a nechejte kvasit 6-8 hodin v pokojové teplotě.
  5. Zapněte troubu na 160 °C.
  6. Plech si vyložte pečícím papírem.
  7. Nakrájejte sušené ovoce a nasekejte ořechy.
  8. Ořechy, ovoce, semínka, koření a sůl dobře promíchejte v misce s fermentovaným kváskem, sladidlem a vločkami.
  9. Do misky přidejte 1/4 hrnku sladidla a 1/4 hrnku oleje (např. kokosový nebo rýžový).
  10. Dobře vše promíchejte.
  11. Granolu vyklopte na plech a rovnoměrně rozprostřete.
  12. Pečte cca 40-55 minut dle toho, jak chcete mít granolu křupavou.
  13. Každých 10 minut granolu promíchejte.
  14. Až bude hotová, nechejte ji dobře vychladnout.
  15. Poté skladujte ve vzduchotěsné sklenici.
  16. Konzumujte jen tak jako mlsání nebo třeba s rostlinným mlékem nebo jogurtem, ovocem nebo třeba jako posypku na dezerty.

Obměna

  • Nám se nejvíce na granolu osvědčily ovesné vločky, ale můžeme použít i jiné vločky – např. ječné, pšeničné, žitné, pohankové aj. nebo jejich kombinaci.
  • Sušené ovoce můžete volit dle chuti. Výborné jsou rozinky, brusinky, domácí křížaly, sušené hrušky.
  • Oříšky jsou moc dobré lískové, kešu a mandle, ale můžete vyzkoušet také arašídy nebo vlašské či jiné oříšky.
  • Do granoly můžete přidat i jiná semínka – lněná, sezamová.
  • S kořením můžete také experimentovat. Vyzkoušejte třeba perníkové koření, sušený zázvor, kardamon, hřebíček, sušenou citronovou a pomerančovou kůru aj.

Praktické

  • Pokud jste milovníci čokolády, zamíchejte do granoly pár lžíci kakaa.
  • Pro bezlepkovou variantu zvolte bezlepkové vločky (bezlepkové ovesné nebo třeba pohankové) a bezlepkový kvásek (rýžový, pohankový nebo čirokový).
  • Semínka a oříšky můžete před zamícháním do granoly na několik hodin namočit do vody, aby se tzv. „aktivovala“. A poté je slít a zamíchat do těsta v 8. kroku.
  • Dobře upečená granola vydrží ve vzduchotěsné nádobě dlouhou dobu, pokud ji tedy dřív nesníte :-)

Prožívám teď zářící období (Kattynka)

Kattynka: Momentálně se nacházím v jiné životní rovině -...

Jde to krásně a jednoduše (Zdenka)

Zdenka: Ahoj Evi, stáhla jsem si a pročetla e-book...

Díky zdravé stravě mi zmizel myom

Havliar: Já chci moc pochválit stránky!!! Jsou super! Teď...

Je mi mnohem líp ve vlastním těle

Hanka: Dobrý den, děkuji za kurz. Zhubla v pase...

Nevěřila jsem, že dokážu být bez čokolády

Marcella H.: Březen byl můj první měsíc, kdy jsem se...

Váš kurz mě znovu nakopnul

Iva: Milá Evo a Helčo, psala jsem osobní mail...

Díky kurzu jsem snížila přísun chipsů a dalších nesmyslů

Gseidlova: Všechny recepty jsou vynikající. Snížila jsem výrazně přísun...

Počáteční panika odpadla a já vařím ráda, stále a s chutí (Cačenka)

Cačenka: Ahoj všem, Jíme Jinak miluju, počáteční panika odpadla...

Díky za obrovskou inspiraci

Touto cestou chci Evě a Heleně poděkovat za záslužnou...

Děkuji za cenné vychytávky a úžasnou motivaci

Annabirke S.: Ahoj Evi. O pochvalu nemáte nouzi, ale...

Miluju vás a vaši práci. Mám konečně zpět svou menstruaci

Ilona L.: Evi posilam muj posledni komentar do jarni...

Potěšilo mě, že jste to vzali za správný konec

Štěpánka: Holky, mate to krasne. Daly jste si hodne...

Zhubla jsem a nejspíš se zbavím i cukrovky (Milena, 70 let)

Milena: Ahoj Evi, když tady čtu ostatní, připadám si tady...

Zhubla jsem 5 kg za 3 týdny a 9 cm v pase

Lenka: vaše recepty okukuju již dlouho, až letos jsem vyzkoušela...

Jsem nadšená, jak mi jídlo chutná a nemám chuť na sladké

Dagmar: Dobrý den Evi, jsem nadšená, jak mi jídlo...

Zlepšilo se mi trávení a zhubla jsem (Zuzana)

Zuzana: Výzvu do plaviek som skončila včera. Viem, že...
  1. Dneska upečená. Je opravdu skvělá. Zpočátku to byla jenom tužší hmota, ale postupně jsem ji lžící v troubě rozsekala a teď je z ní sypká směs. Mikuláš se blíží, tak doufám že do balíčků mi něco zůstane. Fajn dárek. Saša

    • To je dobrý nápad dát to do balíčků na Mikuláše, Sašo. To se asi budu sama inspirovat touhle myšlenkou. Dík :-)

  2. Dobry den, moc bych chtela poprosit o radu. Delala jsem podle receptu vyjma sladidla. To nepouzivam. A po fermentaci byl to jeden lepkavy kus cehoci, co se nedalo poradne propect. Rozdelovala jsem vetsi kusy, prohrabavala furt, nakonec se to spalilo, ale i tak uvnitr hrudek to bylo mazlave s jakoby “uvarene”. Co delam spatne prosim?

    • Asi moc kvasku, Olgo. Zkuste priste sussi verzi a pect dele pri mensi teplote, aby se to propeklo a nespalilo.

  3. ještě bych se chtěla zeptat autorky receptu, jaký kvásek jste použila? klasický žitný? já mám doma jen bezlepkový kukuřičný kvásek a ten ve výsledku nebyl vůbec cítit, řekla bych, že to chutná docela jako normální musli. bylo záměrem, aby tam ta mírně nakyslá chut od kvásku byla trochu poznat, nebo je dobře, že se ztratila a není patrná?

    • Ano, zkoušela jsem žitný i pšeničný. Oba jsou fajn :-) Přijde mi, že bezlepkové kvásky nejsou ani moc cítit v pečivu. Zkuste žitný, ten má tu pravou chlebovou chuť i aroma :)

  4. recept na tuhle granolu už znám zpaměti :-) nejdřív jsem se bála toho kvásku, aby to tam nebylo cítit, ale byla to zbytečná obava. je to perfektní, děti se o ni doslova rvou – je ale pravda, že kupované musli nikdy neochutnaly. díky za recept

  5. Zobrazit všech 16 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSmažená kurkumová rýže s tofu
Další článek4 důvody, proč okamžitě přestat používat kosmetické pudry a dětské zásypy