Kvásek se nemusí přidávat pouze do chleba, ale lze z něj vytvořit i báječná granola! Na tento skvělý nápad přidávat kvásek do granoly přišli v zahraničí a je to dobrota. Nevěříte? Tak vyzkoušejte.
Ingredience
na 3 zavařovací sklenice
  • 1 hrnek aktivního kvásku
  • 1/2 hrnku rýžového sirupu nebo sladu + 1/4 hrnku rýžového sirupu nebo sladu
  • 1/2 hrnku oleje + 1/4 hrnku oleje
  • 3 hrnky ovesných vloček
  • 0,5 hrnku dýňových semínek
  • 0,5 hrnku slunečnicových semínek
  • 1 hrnek kokosu (strouhaný nebo plátky)
  • 0,5 hrnku ořechů (lískové, mandle)
  • 0,5-1 hrnek sušeného ovoce (rozinky, brusinky)
  • 0,5-1 lžička soli
  • 1 lžíce skořice
  • 2 lžičky vanilkového extraktu (nebo vnitřek 1 vanilkového lusku)

Jak připravit domácí kváskovou granolu

  1. Aktivní kvásek v misce metličkou smíchejte s 1/2 hrnku oleje (např. kokosový nebo rýžový) a 1/2 hrnku sladidla.
  2. Přisypejte vločky (buď jeden druh nebo můžete zkombinovat více druhů).
  3. Vše pořádně promíchejte.
  4. Misku zabalte do sáčku a nechejte kvasit 6-8 hodin v pokojové teplotě.
  5. Zapněte troubu na 160 °C.
  6. Plech si vyložte pečícím papírem.
  7. Nakrájejte sušené ovoce a nasekejte ořechy.
  8. Ořechy, ovoce, semínka, koření a sůl dobře promíchejte v misce s fermentovaným kváskem, medem a vločkami.
  9. Do misky přidejte 1/4 hrnku sladidla a 1/4 hrnku oleje (např. kokosový nebo rýžový).
  10. Dobře vše promíchejte.
  11. Granolu vyklopte na plech a rovnoměrně rozprostřete.
  12. Pečte cca 40-55 minut dle toho, jak chcete mít granolu křupavou.
  13. Každých 10 minut granolu promíchejte.
  14. Až bude hotová, nechejte ji dobře vychladnout.
  15. Poté skladujte ve vzduchotěsné sklenici.
  16. Konzumujte jen tak jako mlsání nebo třeba s rostlinným mlékem nebo jogurtem, ovocem nebo třeba jako posypku na dezerty.

Obměna

  • Nám se nejvíce na granolu osvědčily ovesné vločky, ale můžeme použít i jiné vločky – např. ječné, pšeničné, žitné, pohankové aj. nebo jejich kombinaci.
  • Sušené ovoce můžete volit dle chuti. Výborné jsou rozinky, brusinky, domácí křížaly, sušené hrušky.
  • Oříšky jsou moc dobré lískové, kešu a mandle, ale můžete vyzkoušet také arašídy nebo vlašské či jiné oříšky.
  • Do granoly můžete přidat i jiná semínka – lněná, sezamová.
  • S kořením můžete také experimentovat. Vyzkoušejte třeba perníkové koření, sušený zázvor, kardamon, hřebíček, sušenou citronovou a pomerančovou kůru aj.

Praktické

  • Pokud jste milovníci čokolády, zamíchejte do granoly pár lžíci kakaa.
  • Pro bezlepkovou variantu zvolte bezlepkové vločky (bezlepkové ovesné nebo třeba pohankové) a bezlepkový kvásek (rýžový, pohankový nebo čirokový).
  • Semínka a oříšky můžete před zamícháním do granoly na několik hodin namočit do vody, aby se tzv. “aktivovala”. A poté je slít a zamíchat do těsta v 8. kroku.
  • Dobře upečená granola vydrží ve vzduchotěsné nádobě dlouhou dobu, pokud ji tedy dřív nesníte 🙂

Dcera díky vám měla svůj první štrůdl a byla nadšená

Stramis: Včera jsem zkoušela bezlepkové těsto z jahel a...

Bez ranní polévky to u mě už nejde

Zdlang: Devcata, jsem spokojena, jak to valim a zvladam,...

Jídelníček z kurzu si můj muž velmi chválil, i když podobně vařím už 10 let

Evakostrnova: Jedlá sú fantastické, klobúk dole, varím podobné už...

Naučili jste mě, že jídlo není jen o obživě, ale také o radosti a potěšení

Lenka: Jsem přesvědčená, že člověku se dostávají informace, které...

Díky kurzu člověk přemýšlí, co vaří

Kacezak: Tak a první týden je za námi. Jsme...

Zamilovala jsem se do česnekové pomazánky

Vendtechman: Prave jsem se zamilovala do dnesni cesnekove pomazánky...

Dříve jsem byla agresivní. Na JJ jsem vznášející se bytost

Market: Tak třetí den téměř za mnou a jsem...

Děkuji za tolik receptů, nápadů a podpory v perfektním kurzu

Alkcz: Milá Evi, Helčo a Romane, Chtěla bych vám všem...

Konečně vím, jak nahradit chuťově mléko a vejce

Ivetuska1: Od začátku kurzu už mám dvě kila dole....

Kurz pro začátečníky

Alena: Děkuji za spoustu podnětů, které jsem na vašem...

Děkuji za cenné vychytávky a úžasnou motivaci

Annabirke S.: Ahoj Evi. O pochvalu nemáte nouzi, ale...

Děkuji za to, co děláte a šíříte

Inka: Pěkný předvánoční čas. Dnes jsem narazila Evi na...

Už nikdy nechci zpět: konečně se cítím se fit

Evacernosk: Děkuji za tento kurz, přesto že jsem dané...

Faldy na břiše jsou pryč, zálibně se dívám do zrcadla

Lucka: Tak činím nyní bilancování mé  Jarní očisty. Jelikož...

Za týden co jíme jinak o čtyři kila méně

Merci 72: Krásné ráno děvčata. Chtěla bych Vám mockrát...

Díky vám jsem začala po 20 letech snídat!

Duetka: Jídlo je úplně skvělé. Díky vám Evi konečně...

  1. Dobry den, moc bych chtela poprosit o radu. Delala jsem podle receptu vyjma sladidla. To nepouzivam. A po fermentaci byl to jeden lepkavy kus cehoci, co se nedalo poradne propect. Rozdelovala jsem vetsi kusy, prohrabavala furt, nakonec se to spalilo, ale i tak uvnitr hrudek to bylo mazlave s jakoby “uvarene”. Co delam spatne prosim?

    • Asi moc kvasku, Olgo. Zkuste priste sussi verzi a pect dele pri mensi teplote, aby se to propeklo a nespalilo.

  2. ještě bych se chtěla zeptat autorky receptu, jaký kvásek jste použila? klasický žitný? já mám doma jen bezlepkový kukuřičný kvásek a ten ve výsledku nebyl vůbec cítit, řekla bych, že to chutná docela jako normální musli. bylo záměrem, aby tam ta mírně nakyslá chut od kvásku byla trochu poznat, nebo je dobře, že se ztratila a není patrná?

    • Ano, zkoušela jsem žitný i pšeničný. Oba jsou fajn 🙂 Přijde mi, že bezlepkové kvásky nejsou ani moc cítit v pečivu. Zkuste žitný, ten má tu pravou chlebovou chuť i aroma 🙂

  3. recept na tuhle granolu už znám zpaměti 🙂 nejdřív jsem se bála toho kvásku, aby to tam nebylo cítit, ale byla to zbytečná obava. je to perfektní, děti se o ni doslova rvou – je ale pravda, že kupované musli nikdy neochutnaly. díky za recept

  4. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSmažená kurkumová rýže s tofu
Další článekNepečené “tvarohovo-pudingové” řezy s ovocem