Kvásek se nemusí přidávat pouze do chleba, ale lze z něj vytvořit i báječná granola! Na tento skvělý nápad přidávat kvásek do granoly přišli v zahraničí a je to dobrota. Nevěříte? Tak vyzkoušejte.
Ingredience
na 3 zavařovací sklenice
  • 1 hrnek aktivního kvásku
  • 1/2 hrnku rýžového sirupu nebo sladu + 1/4 hrnku rýžového sirupu nebo sladu
  • 1/2 hrnku oleje + 1/4 hrnku oleje
  • 3 hrnky ovesných vloček
  • 0,5 hrnku dýňových semínek
  • 0,5 hrnku slunečnicových semínek
  • 1 hrnek kokosu (strouhaný nebo plátky)
  • 0,5 hrnku ořechů (lískové, mandle)
  • 0,5-1 hrnek sušeného ovoce (rozinky, brusinky)
  • 0,5-1 lžička soli
  • 1 lžíce skořice
  • 2 lžičky vanilkového extraktu (nebo vnitřek 1 vanilkového lusku)

Jak připravit domácí kváskovou granolu

  1. Aktivní kvásek v misce metličkou smíchejte s 1/2 hrnku oleje (např. kokosový nebo rýžový) a 1/2 hrnku sladidla.
  2. Přisypejte vločky (buď jeden druh nebo můžete zkombinovat více druhů).
  3. Vše pořádně promíchejte.
  4. Misku zabalte do sáčku a nechejte kvasit 6-8 hodin v pokojové teplotě.
  5. Zapněte troubu na 160 °C.
  6. Plech si vyložte pečícím papírem.
  7. Nakrájejte sušené ovoce a nasekejte ořechy.
  8. Ořechy, ovoce, semínka, koření a sůl dobře promíchejte v misce s fermentovaným kváskem, medem a vločkami.
  9. Do misky přidejte 1/4 hrnku sladidla a 1/4 hrnku oleje (např. kokosový nebo rýžový).
  10. Dobře vše promíchejte.
  11. Granolu vyklopte na plech a rovnoměrně rozprostřete.
  12. Pečte cca 40-55 minut dle toho, jak chcete mít granolu křupavou.
  13. Každých 10 minut granolu promíchejte.
  14. Až bude hotová, nechejte ji dobře vychladnout.
  15. Poté skladujte ve vzduchotěsné sklenici.
  16. Konzumujte jen tak jako mlsání nebo třeba s rostlinným mlékem nebo jogurtem, ovocem nebo třeba jako posypku na dezerty.

Obměna

  • Nám se nejvíce na granolu osvědčily ovesné vločky, ale můžeme použít i jiné vločky – např. ječné, pšeničné, žitné, pohankové aj. nebo jejich kombinaci.
  • Sušené ovoce můžete volit dle chuti. Výborné jsou rozinky, brusinky, domácí křížaly, sušené hrušky.
  • Oříšky jsou moc dobré lískové, kešu a mandle, ale můžete vyzkoušet také arašídy nebo vlašské či jiné oříšky.
  • Do granoly můžete přidat i jiná semínka – lněná, sezamová.
  • S kořením můžete také experimentovat. Vyzkoušejte třeba perníkové koření, sušený zázvor, kardamon, hřebíček, sušenou citronovou a pomerančovou kůru aj.

Praktické

  • Pokud jste milovníci čokolády, zamíchejte do granoly pár lžíci kakaa.
  • Pro bezlepkovou variantu zvolte bezlepkové vločky (bezlepkové ovesné nebo třeba pohankové) a bezlepkový kvásek (rýžový, pohankový nebo čirokový).
  • Semínka a oříšky můžete před zamícháním do granoly na několik hodin namočit do vody, aby se tzv. “aktivovala”. A poté je slít a zamíchat do těsta v 8. kroku.
  • Dobře upečená granola vydrží ve vzduchotěsné nádobě dlouhou dobu, pokud ji tedy dřív nesníte 🙂

Přidala se ke mně i kolegyně z práce

Hanina515: Nemám ani extra chutě, když dětem peču klasickou buchtu,...

Vše zvládám levou zadní a na tréninku mi nestíhají

Gabča: Jsem na detoxu poprvé a moc mě překvapilo,...

Splaskla jsem v obličeji a mám lepší náladu

Stipl2: Po týdnu mám 2,5 kg dole a vidím,...

Je to fakt supééér! Tři týdny, tři kila. (Hana, 50 let)

Milá Evi, jsem ve Vašem klubu JJ a v kurzu...

Ač jsem 3 roky na vege stravě, na JJ receptech funguje mé tělo lépe

Pavlivlmaeorua: Zdravím, nejprve bych chtěla poděkovat, za úžasný dar,...

Moc se mi líbí nové stránky

Jana: Nové stránky jsou úžasné! Skvěle se v nich teď...

Díky JJ mě to vždy nakopne zkusit něco nového

Lentvaruzk: Moc se mi vaše videa libí. Děkuji za...

Dcera se mnou začala snídat polévku!

Kajkule: Všechna jídla jsou moc dobrá! Moc vás chválím, pěkně...

Začínám konečně vnímat své tělo. 8,5 kg dole!

Dagmar: Zaplacením dalšího Vašeho kurzu jsem získala další inspiraci...

Všechny vaše recepty jsou úžasné

Bobina: Všechny vaše recepty, které jsem zatím vyzkoušela (hlavní...

Hubnutí jde samo

Iva1: Dobrý den, pořád se bavím a pořád hubnu,...

Moje hmotnost je konečně stabilní

Iva V.: Ahoj Evi, já jsem úplně nadšená ze...

Lituji, že jsem vás neobjevila dřív. Měníte můj život k lepšímu

Eva: Jsem s vámi moc ráda! Měníte mi život...

Jídelníček z kurzu si můj muž velmi chválil, i když podobně vařím už 10 let

Evakostrnova: Jedlá sú fantastické, klobúk dole, varím podobné už...

Děkuji za vaše recepty, mám 7 kg dole (72 let)

Zdeňka H.: Paní Evo. Bude mi 72 let, ráda...

To, co děláte, mě obohacuje, inspiruje a učí

Pavla: děkuji Vám za Vaši lásku k jídlu, díky níž...

6 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. ještě bych se chtěla zeptat autorky receptu, jaký kvásek jste použila? klasický žitný? já mám doma jen bezlepkový kukuřičný kvásek a ten ve výsledku nebyl vůbec cítit, řekla bych, že to chutná docela jako normální musli. bylo záměrem, aby tam ta mírně nakyslá chut od kvásku byla trochu poznat, nebo je dobře, že se ztratila a není patrná?

    • Ano, zkoušela jsem žitný i pšeničný. Oba jsou fajn 🙂 Přijde mi, že bezlepkové kvásky nejsou ani moc cítit v pečivu. Zkuste žitný, ten má tu pravou chlebovou chuť i aroma 🙂

  2. recept na tuhle granolu už znám zpaměti 🙂 nejdřív jsem se bála toho kvásku, aby to tam nebylo cítit, ale byla to zbytečná obava. je to perfektní, děti se o ni doslova rvou – je ale pravda, že kupované musli nikdy neochutnaly. díky za recept

  3. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSmažená kurkumová rýže s tofu
Další článekNepečené “tvarohovo-pudingové” řezy s ovocem