Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Moučníky

Skromná buchta

Uvařeno
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec

Tato buchta je jednoduchá, rychlá a taková podzimní, se spoustou semínek a oříšků. Pokud máte chuť a čas, můžete ji použít jako korpus nějakého dortu a různě si tuto obyčejnou buchtu načančat a zkrášlit.

Ingredience
forma o průměru 24 cm
  • 200 g špaldové mouky
  • 1 lžíce datlového sirupu
  • cca 210 g rýžového mléka
  • 50 g slunečnicového oleje
  • 1 lžička skořice
  • špetka badyánu
  • špetka mletého hřebíčku
  • špetku kardamomu
  • šťáva z půlky citrónu
  • špetička soli
  • 6 g prášku do pečiva
  • 1 malinká lžička jedlé sody
  • 2 lžičky lněného semínka
  • 150 g různých ořechů - v receptu jsou mandle, lískové oříšky, dýňově semínko, slunečnicové semínko, kešu
  • 20 g + 20 g rozinek

Považoval jsem se za typického masožravce. Vyrostl jsem na vepřovém, skopovém, mléku kravském a ovčí...

Jak připravit jednoduchou rychlou buchtu

  1. Předehřejte troubu na 180°C.
  2. Nejdříve dejte do mixéru všechny ořechy, lněné semínko, 20 g rozinek a nahrubo rozmixujte.
  3. Do mísy dejte všechny suché ingredience a rozmixovanou směs. Pořádně smíchejte.
  4. Poté přidejte olej, rozinky vcelku, mléko a citrónovou šťávu. Promíchejte.
  5. Vymažte dortovou formu olejem a nebo vystelte pečícím papírem. Nalijte směs do formy a pečte ve vyhřáté troubě asi 25 minut. Doba pečení bude záležet na vaší troubě. Špejlí vyzkoušejte, zda je buchta správně propečená.

Praktické

  • Kardamomu stačí jen špetička, čerstvě namletý je hodně výrazný.
  • Nezapomeňte na citrónovou šťávu, která aktivuje jedlou sodu.

Obměna

  • Můžete přidat i jiné koření nebo vanilku.
  • Používám datlový sirup, stačí ho málo a neovlivní konzistenci těsta.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale pozor na kusy ořechů.

 

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

16 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Tak tuhle buchtu můžu jist pořád dokola.Moc mi chutná.Také receptíky od Vierky patří mezi mé oblíbené. ❤️

Jaroslav Hlávka
13. 11. 2023

Zase jiný design 🙂

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Dvoubarevné sušenky

Dvoubarevné sušenky jsou rychlé na přípravu, jsou bez cukru, mléka a vajec a nejsou přehnaně sladké, jako ty kupované.

Vláčné fofr bochánky

Jednoduchý recept na voňavé sladké bochánky. Nic rychlejšího snad ani neexistuje. Prostě je to hned hotové, žádné piplání, než se vám předehřeje trouba, má...

Rychlá bezlepková buchta

Občas přijde vhod dezert, který rychle připravíme, šoupneme do trouby a dál se nestaráme. Přesně taková je tato buchta, která je nejen bez cukru a mléka, a...

Blondies s mákem (bez lepku)

Pokud máte rádi mák tak, jako já, jistě vás potěší tento rychlý dezert, který je navíc bez lepku, cukru, vajec i mléka. Není to klasická nadýchaná buchta, ...

Sušenky Garibaldi

V Anglii si na těchto sušenkách pochutnávají už 160 let, vy si je nyní můžete připravit ve zdravější verzi bez cukru, mléka a vajec. 

Jablkový chlebíček

Vláčný a voňavý jablečný dezert zcela bez cukru a mléka, který si podle vaší chuti můžete ještě vyladit oblíbenou polevou.