Tato buchta je jednoduchá, rychlá a taková podzimní, se spoustou semínek a oříšků. Pokud máte chuť a čas, můžete ji použít jako korpus nějakého dortu a různě si tuto obyčejnou buchtu načančat a zkrášlit.
Ingredience
forma o průměru 24 cm
- 200 g špaldové mouky
- 1 lžíce datlového sirupu
- cca 210 g rýžového mléka
- 50 g slunečnicového oleje
- 1 lžička skořice
- špetka badyánu
- špetka mletého hřebíčku
- špetku kardamomu
- šťáva z půlky citrónu
- špetička soli
- 6 g prášku do pečiva
- 1 malinká lžička jedlé sody
- 2 lžičky lněného semínka
- 150 g různých ořechů – v receptu jsou mandle, lískové oříšky, dýňově semínko, slunečnicové semínko, kešu
- 20 g + 20 g rozinek
Jak připravit jednoduchou rychlou buchtu
- Předehřejte troubu na 180°C.
- Nejdříve dejte do mixéru všechny ořechy, lněné semínko, 20 g rozinek a nahrubo rozmixujte.
- Do mísy dejte všechny suché ingredience a rozmixovanou směs. Pořádně smíchejte.
- Poté přidejte olej, rozinky vcelku, mléko a citrónovou šťávu. Promíchejte.
- Vymažte dortovou formu olejem a nebo vystelte pečícím papírem. Nalijte směs do formy a pečte ve vyhřáté troubě asi 25 minut. Doba pečení bude záležet na vaší troubě. Špejlí vyzkoušejte, zda je buchta správně propečená.
Praktické
- Kardamomu stačí jen špetička, čerstvě namletý je hodně výrazný.
- Nezapomeňte na citrónovou šťávu, která aktivuje jedlou sodu.
Obměna
- Můžete přidat i jiné koření nebo vanilku.
- Používám datlový sirup, stačí ho málo a neovlivní konzistenci těsta.
Děti
- Vhodné pro děti od 2 let, ale pozor na kusy ořechů.
Pohled na celek 😀
Testování nového receptu od Vierky dopadlo na výbornou, tak jednoduché a přitom, tak chutné 😀
Je hezčí než ta moje. Šikula.
Výborná buchta, nastrouhala jsem na hrubo ještě velké jablko.Je voňavá, mokrá, vypadá hezky.Moc by mně chutnala ještě s citronovou polevou ale nevím, jak ji udělat ze sirupu rýžového, citronové šťávy a dál nevím. Možná zkusím přidat agar, co z toho vyjde.😆
Nadi, k citronové stave a sirupu přidávám mandlove máslo, když je bílé, vypadá to dokonale citronově. Někdy je třeba přidat i trosku vody. Poleva sice neztuhne úplně ale zaschne. Na takové buchtičky ideální.
Velmi aromatický, vůně v celém domě. Požitek smyslů. Děkuji.
💯✨Perfektní Alenko.
Opravdu výborná buchta, dělala jsem v bezlepkové variantě a chutná i manželovi.
Dobrý den, mohu se zeptat, jakou jste použila mouku? Případně směs? Taky bych zkusila bezlepkovou. Děkuji.
Taky by mě zajímala bezlepková varianta :-):-)
No vypadá krásně ale ještě jsem nezkoušela. Kdybych přidala mrkev…byl by z toho nad nádherný mrkvový dort. Díky za recept.
Za pokus s tou mrkví to stojí.
Vierko, tak tato tvá buchta je skvělá, před chvílí dopečená, děti mají online, tak se tu prošly a díl staršího syn už celý zmizel..:))) pro mě to tedy není žádná skromná buchta, ale vcelku luxusní dezert..:)) tolik oříšků..je výborná…
Děkuji😘💕😘💕😘💕, a mám radost, že chutnalo i dětem.