Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Kaddu ka Raita

Uvařeno
bez lepku
bez sóji

Lahodná indická omáčka nebo dip, který se opravdu hodí ke spoustě jídel. Doufám, že i vám zachutná.

Ingredience
Na raitu:
  • hrnek nastrouhané dýně
  • hrnek sójového jogurtu řeckého typu
  • sůl
  • olej
  • sušené listy kari
  • hořčičné černé semínko
  • půl lžičky kmínu
  • chilli paprička
  • malinký stroužek česneku
  • citrónová šťáva
Další ingredience:
  • 1 hrnek uvařené cizrny
  • olej
  • sekaný česnek
  • kurkuma
  • čerstvá petrželka
  • pažitka
  • umeocet
  • bezlepkový kuskus

Každý večer mi bylo zle, cítila jsem oblast jater a žlučníku, byla jsem téměř pořád na kapkách na trávení. Po přechod...

Jak připravit dýňovou omáčku Kaddu ka Raita

  1. Dýni nastrouhejte, přiveďte k varu vodu a dýni v ní povařte 3 minuty. Nechte okapat a vychladnout.
  2. Do mísy nalijte jogurt, přidejte dýni, sůl, citrónovou šťávu, prolisovaný česnek a promíchejte. Ochutnejte a podle své chuti dolaďte.
  3. Připravte tadku. Do kastrůlku dejte 2 lžíce oleje, přidejte hořčičná semínka, kmín a kari listy. Lehounce osmahněte. Nakonec přidejte chilli papričku.
  4. Nalijte tadku na raitu.
  5. Připravte kuskus, jak je uvedeno na obalu.
  6. Na pánev dejte olej, přidejte nasekaný česnek, kurkumu a osmahněte. Přidejte uvařenou cizrnu, 1 polévkovou lžíci umeocta, dosolte, promíchejte a pár minut krátce povařte.
  7. Naservírujte kuskus, cizrnu a dýňovou raitu, vše posypte petrželkou a pažitkou.

Praktické

  • Tadka je technika, při které se celé nebo mleté koření krátce osmaží v oleji, aby se uvolnily jejich éterické oleje, čímž se jejich chuť stane aromatičtější. Tato technika je oblíbená v Indii, v Bangladéši, v Pákistánu a na Srí Lance.
  • Raitu můžete podávat i indickým plackám, chlebům, na pečenou zeleninu, k obilovinám.
  • Pro verzi bez sóji použijte místo sójového jiný rostlinný jogurt.

Obměna

  • Můžete použít třeba slunečnicový nebo sezamový olej.
  • Pokud vám nevadí lepek, můžete použít i klasický pšeničný kuskus.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření.

PS: Jarní očista odstartovala - naskočte!

Zatočíme s jarní únavou, kily navíc i zdravotními problémy. Je čas na 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček, postavu i psychiku. Už za pár týdnů uvidíte výsledky - ověřeno na lidech! 😊

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

9 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Romana.Spackova
10. 3. 2023

Dobrý den,mohu se zeptat,kde kupujete soj.jogurt řeckého typu? Děkuji!

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Gratinovaná hlíva s krémem

Jednoduchý a rychlý recept, na kterém si jistě pochutnáte. Houby jsou vynikající skoro ke všemu, např. k plackám a z krému můžete snadno připravit klasicko...

Červené fazole s čekankou

Vyzkoušejte tuto výbornou směs fazolí a čekanky, kterou skvěle doplňuje pečená dýně a pohanka. Určitě si pochutnáte.

Fazolky po indicku

Fazolky patří k létu, je to zelenina, kterou si můžete snadno sami vypěstovat. Tento letní, i když pikantní, recept je příjemnou přílohou k rýži i chlebu. ...

Maková pomazánka

Velmi jednoduchá a zdravá pomazánka. Pokud máte uvařené fazole, budete ji mít připravenou během okamžiku. Je skvělá na svačinku třeba ke kváskovému chlebu,...

Beluga na švestkách

Podzim se blíží a já si konečně začínám užívat jeho plodů a barev. Pokud máte rádi zajímavé a nezvyklé kontrasty chutí, určitě vyzkoušejte.

Luštěninový nákyp

Tento bezlepkový nákyp vás chuťově určitě nezklame. Navíc pokud máte uvařené luštěniny, budete ho mít připravený během chvilky.