Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Zelí s vůní jara

Uvařeno
bez lepku

Jaro je tu a s ním i čerstvé jarní bylinky a pečené červené zelí s nimi chutná výtečně. Vyzkoušejte tento jednoduchý jarní recept a dejte vědět, jak jste si pochutnali.

Ingredience
  • malé fialové zelí
  • olej
  • dýňové semínko
  • umeocet
  • černý kmín (černucha)
  • černé sezamové semínko
  • kmín
  • jarní česnek
  • petrželka
  • gochugaru (chilli na kimchi)
  • sůl

Za 14 dní na jídelníčku Jíme Jinak jsem shodila 3 kg. U doktorky na kontrole pak ručička ukázala po dalším týdnu 5 kg...

Jak připravit červené zelí a jarními bylinkami

  1. Nakrájejte zelí na čtvrtky nebo na plátky.
  2. Připravte zálivku smícháním všeho koření, semínek, soli a nasekaných bylinek.
  3. Zelí dejte do pekáčku, lehce osolte, pokapejte trochou oleje a umeocta. Přidejte 2 lžíce vody.
  4. Nastavte fritézu na 185°C a 25 minut. Dejte péct.
  5. Asi v polovině otevřete a přidejte polovinu kondimentu. Lžící naberte šťávu, co se vytvořila a zelí polijte. Snažte se lehce pečínku otevřít, aby se kondiment dostal i mezi listy. Pokračujte v pečení.
  6. 2 minuty před koncem znovu otevřete a přidejte zbytek kondimentu. Po upečení posypejte petrželkou a servírujte jak je libo.

Praktické

  • Při pečení špičky zelí trochu seschnou. Budou mít chuť, jako když připravujete klasické chipsy z kadeřávku. Pokud se přece jen stane, že se nějaký list spálí, před podáváním ho odstraňte.
  • Do fritézy jsem použila skleněný pekáček. Kondiment, co se vytvořil, se tak neroztekl po dně.
  • Pokud nemáte horkovzdušnou fritézu, můžete péct i v klasické troubě.

Obměna

  • Můžete použít i medvědí česnek.
  • Místo gochugaru můžete použít jakoukoliv chilli papričku.

Děti

  • Kořeněné jídlo nevhodné pro děti

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

7 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Dobrý den prosím Vás ovesné vločky namacane z vody mi moc nejedou s čím se konzumuji děkuji.

Vierko, mohu poprosit o tip na tu horkovzdušnou fritézu? Už jsem zde viděla několik receptů s ní a zaujalo mě to.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Beluga na švestkách

Podzim se blíží a já si konečně začínám užívat jeho plodů a barev. Pokud máte rádi zajímavé a nezvyklé kontrasty chutí, určitě vyzkoušejte.

Žlutá květáková rýže

Květáková rýže na žluto s indickým kořením. Jednoduchá, chutná a voňavá zeleninová složka talíře, kterou si můžete na talíři doplnit dalšími dobrotami dle ...

Letní italská pánev

Letní italská pánev vám určitě připomene jeden velmi známý pokrm. Pokud tento recept připravíte, zkuste napsat, čemu je podle vás chuťově podobný.

Patizonová pánev

Patizon je skvělá zelenina, kterou lze připravit na všechny možné způsoby. Vyzkoušejte třeba tuto voňavou patizonovou pánev, jejiž příprava je velmi jednod...

Zimní kořeněný talíř

Tohle jídlo příjemně zahřeje i nasytí. Lehký rychlý pokrm, který v chladných zimních dnech přijde vhod.

Zelí s houbami

Velmi jednoduché a rychlé, ale přesto díky použitému koření velice chutné a voňavé jídlo, které vám může posloužit třeba jako rychlá večeře, pokud nemáte m...