Na každou procházku beru košíček, protože divoká jarní zelenina už roste a skvěle doplní naše jarní talíře. Dnes jsme si přinesly 8 druhů divoké zeleniny. Znáte je všechny?

edmikráska

Už v lednu jsme našli nedaleko řeky první sedmikrásky. Teď už jich je k vidění mnohem více, ale ty pravé koberce s bílými květy teprve přijdou. Lístky dáváme do salátu, květy jsou skvělé na zdobení polévek.

Divoká pažitka

To je naše oblíbená divoká zelenina. V lese byla menší, kolem sníh, ale na louce byla dvakrát tak vysoká. Chodíme na ní už pár dní a přidáváme do každé polévky a na každé jídlo. Dokud se dá snadno najít, protože kolem ještě není vysoká tráva.

Žabinec ptačinec a kozlíček polníček

Co nacházíme i v zimě, ale po zmizení sněhu se to lépe hledalo, je žabinec ptačinec (viz foto vpravo jednou v detailu, jednou s Karolínkou). U řeky byl malinký, v parku naopak tak veliký, že jsem váhala, zda je to ještě žabinec ptačinec nebo už kozlíček polníček. Jsou totiž v podstatě stejné a rozdíl je hlavně ve velikosti.

Kopřiva

Kopřivu už jsme nacházeli docela často, i když ještě maličkou, takže bylo těžké posbírat bez rukavic a nepopálit se. Ale i těch pár kousanců mi stálo za to, abych jich několik uštípla na špenát.

Hluchavka

Zatím jsou to maličké lístečky, které se hodí do špenátu i do salátu, na kvítky plné nektaru si ještě počkáme.

Medvědí česnek

Protože byla teplá zima, na místech, kde vloni byl až v březnu, jsme ho našli už teď.

Česnáček

Nedaleko medvědího česneku už lezly ze země také mladičké rostlinky česnáčku, který, jak už název napovídá, voní po česneku. Pár kousků jsme přidali do sáčku, bude se hodit pro svoje jemné česnekové aroma. Pokud nevíte, jak vypadá, podívejte se na fotku vpravo. Až vykvete, poznáte ho na tuty. Bude z něj docela vysoká rostlina.

Bršlice kozí noha

A posledním dnešním úlovkem byla bršlice kozí noha, kterou jsme taky nemohli nechat bez povšimnutí. Mladé rostlinky skutečně připomínají kozí kopýtka a její kořenitá vůně je nezaměnitelná. Vpravo se můžete podívat, jak vypadají mladé rostliny. Přidali jsme ji k ostatní divoké zelenině a vyrazili vařit oběd.

Nejlepší je čerstvá divoká zelenina

Všechny ty zelené poklady jsme doma opraly ve vodě. Část padla do jídla a část jsme nechaly okapat a daly do skleněné zavírací misky a do lednice. Do každého jídla přijde něco a zítra či pozítří zase doplníme zásoby.

Právě teď roste to, co potřebujeme

Příroda nám vždycky nabízí to, co právě nejvíc potřebujeme. Po zimě jsou to mladé zelené a silné jarní rostliny bohaté na vitamíny, minerály a stopové prvky. Na jaře nám dodají to, co v zimě nejvíc chybělo. Pomáhají nám vyčistit a uvolnit játra a žlučníky, které na jaře na svém vrcholu.

Bio zelenina zdarma

Pokud je nesbíráte v nějakém skutečně příšerném prostředí, jsou rozhodně víc bio než jakákoli běžně pěstovaná zelenina. A navíc zdarma :-) Jedinou nevýhodou je, že se nedají nasbírat příliš do zásoby, protože rychle vadnou. Holt musíme víc chodit ven, dýchat čerstvý vzduch a jako bonus si ještě můžeme odnést něco zdravého a čerstvého domů.

Fotky

Fotky všech výše uvedených jedlých bylin si můžete ještě v detailu prohlédnout poklepáním na fotku v galerii pod článkem. Poznáte, která je která?

Co roste u vás?

A nezapomeňte nám dát vědět, co už roste u vás a jakou divokou zeleninu používáte vy. Fotky vašich úlovků můžete vložit na náš Facebook, ať se můžeme inspirovat i my ostatní.

 

 

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Díky kurzu člověk přemýšlí, co vaří

Kacezak: Tak a první týden je za námi. Jsme...

Konečně vím „ jak na to“

Marcela: Ahoj holky, Evičko, Helenko, opravdu moc pěkný kurs. Přála...

Děkuji za cenné vychytávky a úžasnou motivaci

Annabirke S.: Ahoj Evi. O pochvalu nemáte nouzi, ale...

Vaření dle JJ je zábava a rychlovka a navíc s dobrým pocitem

Spenito: Klasické konvenční vaření mně v poslední době přestávalo...

Z jídel jsem nadšená, jedí to i moji chlapi

Maca.s.: Z jídel jsem úplně nadšená, už jsem dělala...

Mínus 5kg a 5cm v pase (Liana)

Liana: Ahoj Eva, u mňa je to -5 kg...

Děkuji za to, co děláte!

Zlatka: Dakujem velmi pekne za vsetko co robite pre...

Zhubla jsem, zlepšilo se i zažívání a atopický ekzém. (Olga)

Olga: Tak už jím podle Jíme Jinak asi měsíc...

Uzdravila jsem se z těžké nemoci a energii bych mohla rozdávat (Božena)

Božena: Skončila jsem kurs Hubneme do plavek. Míry...

Kurz byl nejkrásnějším dárkem, který jsem kdy dostala

Dagbri: Jsem moc ráda, že jsem na Vaše stránky...

Děkuji a držím palce!

Jindra: Pěkný den :) Už více než 20 let...

Jídelníček z kurzu si můj muž velmi chválil, i když podobně vařím už 10 let

Evakostrnova: Jedlá sú fantastické, klobúk dole, varím podobné už...

Nemám chuť na sladké a už mi nechutná ani káva!

Petra: Tak pro dnešek jedno velké AHA! Nemám chutě...

Konečně po všech nezdarech našla (Veronika)

Veronika: Na luštěniny jsem si zvykla téměř hned, ty...

Děkuji, že je tady vše na jednom místě přehledně a srozumitelně

Dobrevpet: Jsem moc ráda, že jsem narazila na vaše...

Díky JJ solíme o polovinu méně a přestali jsme mlsat

Anicer: Tak do jarní očisty jsme doma vstoupili jako úplní...
  1. Chci se s vámi podělit o moji radost.
    Udělala jsem pesto z čerstvého jitrocele
    kopinatého,jarní cibulky ,bršlice a pár kešu oříšků.
    Byla to velká mňamka. Pak jsem vyzkoušela různá pesta z pažitky,řebříčkových lístečků,pampeliškových listů ,kopřivy, libečku atd a chci ještě vyzkoušet další kombinace všeho možného ,co mi roste na zahradě i mimo zahradu Moc mě to baví i chutná. Jo a krom pesta si pochutnávám na různých bylinkových „špenátech“ a to je taky velká mňamka. Posledně jsem si udělala přílohu ke „špenátu“ z těsta z Jíme jinak/ mouka ,voda a malinko soli / které mám v lednici a podle potřeby z něj odebírám. Když dojde, udělám nové. Dělám z něj pečivo, plněné čínské knedlíčky s jakoukoliv náplní – https://www.youtube.com/watch?v=OneefHzPb6k , placky atd.
    Chtěla jsem si udělat placky na suché pánvi, ale dostala jsem nápad a ty vyválené placky jsem uvařila . Bylo to moc dobré, takové větší těstoviny – každou placku jsem vzala třemi prsty za střed a zmáčkla k sobě a šup s ni do vody.
    Milá Evičko a moje milé „spolužačky“ děkuji vám všem za všechny vaše nápady,zkušenosti a info ,které mě moc pomohly až tak,že se ze mě stala milovnice kuchtění a hlavně jezení . Život je nádhernej. MM

    • Já taky 👍👍👍 taky už o něm chci několik let napsat, ale mám v konceptech ještě tucet bylinke a vůbec to nestíhám a najednou je po sezóně, auuu!

  2. Ještě řeřišnice, růžice lístku jsou u nás v lese na jednom místě celou zimu i pod sněhem a její ségra potočnice, která je v lesních potocích taky celoročně.

    • Navíc se obě krásně jmenují. Je toho samozřejmě mnohem víc, ani to nestíháme fotit a sdílet. Ale postupně přidáváme, jak jen síly stačí :-)

  3. Zobrazit všech 9 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článek13 tipů, jak využít zbytky potravin v kuchyni
Další článekJarní česnečka s naklíčenou čočkou