Slibovala jsem, že zařadím mezi články i fotky, které jsem dala jen na Facebook. Přidávám k minulým úlovkům tedy i dnešní jako inspiraci, co už můžete v přírodě najít a donést do kuchyně.

Sedmikráska

Při procházce krátce po té, co slezl sníh, jsme našli nedaleko řeky první sedmikrásku. Teď už jich je k vidění mnohem více, ale ty pravé koberce s bílými květy teprve přijdou.

Žabinec ptačinec a kozlíček polníček

Co nacházíme i v zimě, ale po zmizení sněhu se to lépe hledalo, je žabinec ptačinec (viz foto vpravo jednou v detailu, jednou s Karolínkou). U řeky byl malinký, v parku naopak tak veliký, že jsem váhala, zda je to ještě žabinec ptačinec nebo už kozlíček polníček. Jsou totiž v podstatě stejné a rozdíl je hlavně ve velikosti.

Kopřiva

Kopřivu už jsme nacházeli docela často, i když ještě maličkou, takže bylo těžké posbírat bez rukavic a nepopálit se. Ale i těch pár kousanců mi stálo za to, abych jich několik uštípla na špenát.

Hluchavka

Velkou radost holkám udělala hluchavka. Vrhly se na její květy a snažily se vysát nektar. Moc sladké ještě nebyly, ale potěšily. Pár jsem jich přidala do špenátu a kvítka jsem použila na ozdobu pokrmu.

 

Medvědí česnek

Dnes jsme mezi školou a hudebkou s Markétkou opět nasbíraly divokou pažitku a objevily v lese vzácný medvědí česnek, který se tu jinak moc nevyskytuje. Na první pohled by se mohlo zdát, že jsme narazily na pole nevykvetlých sněženek, ale kdepak, byl to on! Hurá, konečně jsem ho našla i tady.

Česnáček

Nedaleko medvědího česneku už lezly ze země také mladičké rostlinky česnáčku, který, jak už název napovídá, voní po česneku. Pár kousků jsme přidaly do sáčku, bude se hodit pro svoje jemné česnekové aroma. Pokud nevíte, jak vypadá, podívejte se na fotku vpravo. Až vykvete, poznáte ho na tuty. Bude z něj docela vysoká rostlina.

Bršlice kozí noha

A posledním dnešním úlovkem byla bršlice kozí noha, kterou jsme taky nemohly nechat bez povšimnutí. Mladé rostlinky skutečně připomínají kozí kopýtka a její kořenitá vůně je také nezaměnitelná. Vpravo se můžete podívat, jak vypadá v raném stádiu. Přidaly jsme ji k ostatní divoké zelenině a vyrazily vařit večeři. 

Všechny ty zelené poklady jsme doma opraly ve vodě. Část padla na večeři a část jsme nechaly okapat a daly do skleněné zavírací misky a do lednice. Do každého jídla přijde něco a zítra či pozítří zase doplníme zásoby.

Právě teď

Staré známé “co roste teď, je to nejlepší pro naše zdraví”, platí o těchto divokých bylinách víc než o čemkoli jiném. Jsou bohaté na vitamíny, minerály a stopové prvky. Na jaře nám dodají to, co v zimě nejvíc chybělo. Pomáhají nám vyčistit a uvolnit játra a žlučníky, které jsou právě na svém vrcholu.

Bio zelenina zdarma

Pokud je nesbíráte v nějakém skutečně příšerném prostředí, jsou rozhodně víc bio než jakákoli běžně pěstovaná zelenina. A navíc zdarma 🙂 Jedinou nevýhodou je, že se nedají nasbírat příliš do zásoby. Holt musíme chodít ven, dýchat čerstvý vzduch a jako bonus si ještě můžeme odnést něco zdravého a čerstvého domů.

Fotky

Fotky všech výše uvedených jedlých bylin si můžete ještě v detailu prohlédnout poklepáním na fotku v galerii pod článkem. Poznáte, která je která?

Co roste u vás?

A nezapomeňte nám dát vědět, co už roste u vás a jakou divokou zeleninu používáte vy. Fotky vašich úlovků můžete vložit na náš Facebook, ať se můžeme inspirovat i my ostatní.

 


  1. Já když se doma zmínila, že jdeme hledat Medvědí česnek, tak mi rodiče chtěli udělat radost (jelikož mysleli, že nic nenajdeme), tak mi táta šel natrhat aspoň kopřivu (naposled jí povinně trhal jako malý kluk). No a já se teď moc nehnula z kuchyně, chtěla jsem to všechno nějak zužitkovat, abych nemusela nic vyhodit. Stálo to ale zato. Špenát a nebo polévku z kopřiv jsme jedli poprvé a moc nám to všem chutnalo. Medvědí česnek a kopřivu zkrátka zařazuji do našeho jídelníčku.
    Ještě mě ale napadá – sedmikráska nebo kvítka z hluchavky jsou také bohaté na vitamíny a čistí nám játra nebo je to jen na ozdobu pokrmů?
    A hluchavka má nějakou výraznou chuť? Přidává se spíž k jiným bylinkám nebo se z ní dá udělat např. špenát z hluchavky? A je jedno jakou barvu mají kvítky? Asi se ptám blbě, ale já o tom prostě nic nevím. Letos ale poprvé cítím, že mě to nějak láká vyzkoušet.

  2. Díky za článek. U nás už roste všechno, až na ten česnek 🙁 musím pořádně šmejdit, protože ten kupovaný je fakt drahý a navíc KUPOVANÝ 😀

    • Já ho dnes taky viděla na trhu – krásnější, větší, ale drahý jak pes a možná i pěstovaný ve skleníku, kdo ví. Vydloubala jsem pár kousků v lese a doufám, že se mi chytí a budu mít “vlastní” 🙂

  3. Krásný inspirativní článek. Děkuji, udělal mi velkou radost.
    Doteď jsem “z plevele” konzumovala jen kopřivy a sbírala klasické bylinky na čaje. Zato na zahrádce už sklízím přezimovanou pažitku a petrželku.
    Anka

    • To má radost, Anko, že vám udělal radost. Moje pažitka i petrželka jsou nějaké ještě přikrčené, kdybych začala stříhat, bylo by to tak na dvě polévky, musím si ještě počkat 🙂

      • Mě oboje zlikvidoval manžel v rycím nadšení… To je každoroční boj. On je neuvěřitelné pracovitý a rychlý 😀

        • Naprosto chapu ?, kdybych si nechranila u nas na zahrade tu prirozenou krasu prirody, jaky pohled na tu divocinku!, byly bychom snad uz i bez pampelisek, ktere se jednou ujal vyrezavat manzeluv tatinek…nepochodil! A to se narodil na vesnici, ktere se dnes ale cim dal vic civilizuji, takze paradoxne slepice uz dnes nechova nase babicka na vesnici, ale nase babicka ve meste…

  4. Zobrazit všech 9 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekFazolové karbanátky v rýžovém papíru
Další článek11. Bonus navíc – rytmus jídel