- 20 g aktivního kvásku
- 50 g pohankové mouky
- 50 g vody
- 1 lžíce oleje
- sezamové semínko
- jarní cibulka nebo šalotka (nebo jiná zelenina)
- sůl
Jak připravit cibulové placky
- Pokud nemáme v lednici dostatečné množství odloženého zbylého kvásku (viz odstavec praktické), založíme si čerstvý smícháním 20 g aktivního kvásku, 50 g pohankové mouky, 50 g vody a sůl podle chuti.
- Rozmícháme, přikryjeme a necháme cca 3-4 hodiny kynout.
- Až těsto zdvojnásobí svůj objem a bude mít bublinky, pak je hotové.
- Pánev potřeme olejem a vložíme na ni lžíci těsta.
- Pomocí lžíce těsto roztáhneme a posypeme najemno nakrájenou jarní cibulkou (nebo šalotkou, nebo kimchi či pickles či jakoukoliv jinou najemno nakrájenou/nastrouhanou zeleninou dle chuti), sezamem a pokapeme troškou oleje.
- Jakmile bude ze spodní strany placka hotová, otočíme ji a osmažíme na druhé straně (té se sezamem a zeleninou).
- Dáme na talířek a opakujeme s dalšími plackami.
Praktické
- Pokud pravidelně pečeme, uchováváme si zbylý (přebytečný) kvásek ve skleničce a použijeme ho do tohoto receptu (už není tedy třeba přidávat mouku a vodu).
- Tyto placky jsou skvělé jako svačina na výlet, do práce nebo do školy (třeba s pomazánkou). Můžeme je podávat i ke guláši nebo polévce.
- Zbylé placky skladujeme v lednici cca 3 dny.
- Bezlepkový kvásek si můžeme udělat podle tohoto receptu.
Obměna
- Místo jarní cibulky můžeme dát jakoukoliv jinou nadrobno nakrájenou nebo nastrouhanou zeleninou. Placky jsou výborné i s kimchi nebo pickles.
- Sezam můžeme nahradit slunečnicovými semínky, dýňovými nebo nasekanými mandlemi či jinými ořechy (vlašské).
- Kdo chce, může si do těsta na placky zamíchat i koření nebo sůl. Nebo je pokapat v 5. kroku sojovou omáčkou či posypat lahůdkovým droždím.
Děti
- Placky jsou vhodné pro děti od 2. roku.
Komentáře
Dobrý den, udělala jsem těsto dle receptu, kvásek mám žitný,po třech hodinách těsto ani trochu nenakynulo, prosím co jsem udělala špatně.Děkuji.Dana
Dobry den, sly by placky i ze zitneho kvasku(a pak smichat s pohankou)? Bezlepkovy kvasek zatim nemam. Dekuji :)