Kateřina nám poslala recept na bezlepkového velikonočního beránka.

  • 1 beránekjeden a půl hrnku pohankové mouky
  • čtyři lžíce sezamového oleje
  • hrnek máku
  • kypřicí prášek – půl pytlíku
  • trochu ovocného cukru (fruktózy)
  • půl hrnku kokosového mléka – jako tekutá složka

Postup

Konzistence těsta by měla být asi jako na bábovku. Forma byla vysapána kokosem. Poprvé jsem pekla uplně bez receptu, jen podle fantazie a beránek se krásně vyklopil a fanatasticky chutnal! Pekla jsme ho v horkovzdušné troubě na 175 stunů po dobu 40 minut. Formu jsem měla menší litinovou, ne takovou tu typickou velkou hnědou keramickou. Už se těším až vyzkouším další varianty:-)

Konečně vím, jak nahradit chuťově mléko a vejce

Ivetuska1: Od začátku kurzu už mám dvě kila dole....

Všichni pějí na vaše jídla chválu

Helena Š.: Dobrý den, protože nejsem na sociálních sítí, ale...

Ušetřili jste mi roky života. Je tu vše přehledně na jednom místě

Anna: Web Jíme Jinak mně obohatil o spoustu různých...

Jde z vás nakažlivá energie

Iveta: Jde z Vás ohromná energie, která je krásně...

Cítím z klubu tu lásku a pečlivost, s jakou k nám přistupujete

Lenka W.: Dobrý den, Evi, je mi hodně dobře,...

Jste prostě skvělí – vážím vás i vaší práce

Jára: Nesmírně si vážím vás i vaší práce, jste...

Po 10 dnech jsem zhubla 2,5 kg, nechybí mi káva ani sladké (Zdenka)

Zdenka: Milá Evo, po 10 dnech do plavek jsem...

Díky za kurz, který mě nikam netlačil, ale naopak motivoval

MoniVr: Dobrý den, chci moc poděkovat, cítím se moc...

Jsem nadšená fantazií a pestrostí receptů (Marie)

Marie: Vařím podle Evičky a všechna jídla jsou skvělá....

Pomohli jste mi zachránit maminku

Pátik: Pomohli jste mi zachránit maminku. Měla deprese a...

Musím pořídit nový šatník – zhubla jsem z 60 na 53 kg!

Hanka: Jen jsem Vám chtěla poděkovat. V kurzu jsem...

Přidala se ke mně i kolegyně z práce

Hanina515: Nemám ani extra chutě, když dětem peču klasickou buchtu,...

JJ je pro mě hodnotným zdrojem věrohodných informací

Katka: Ačkoliv maso a vajíčka mám moc ráda, články...

Rozloučila jsem se s pneumatikou na břiše (Vlaďka)

Vlaďka: Kurz Jarní očista je sice oficiálně u konce,...

Cítím se skvěle a 4 kg za 10 dní je super výsledek (Monika)

Monika: Tak mám za sebou půst. Mám sice pouze...

Můj přítel – masožrout a sladkomil – vyjedl talíř pomalu i s glazurou

Vendtechman: Dneska pokus o ryzove nudle a seitan se...
  1. zkousela jsem podle receptu, mleko jsem dala sojove, sladidlo panelu. udelala jsem polovicni davku, mam pidi beranci formu. vysel mi krasny! moc dekuji za recept!

    • Jano, tento recept nemám odzkoušený. Pokud se do něj pustíte, dejte pak vědět. Asi bych to nejprve vyzkoušela s poloviční dávkou.
      Česnekové krekry
      Suroviny:
      • 300g celozrnné hladké špaldové mouky a 200g pšeničné hladké
      • 1 kypřící prášek na pečení bez fosfátů
      • 2 lžíce mletých lněných semínek
      • 1 lžička granulovaného česneku nebo 1 lžíce jemně nastrouhaného česneku
      • 1 lžička soli
      • špetka pepře
      • 4 lžíce oleje
      • 250ml vody
      • 3lžíce vody a špetka soli na potření
      • sezamové semínko na posypání
      Postup:
      Do mísy nasypte mouku. Přidejte prášek na pečení, lněné semínka, česnek, sůl a pepř. Promíchejte a přilijte olej a vodu. Vypracujte tužší nelepivé těsto(podle potřeby přidejte buď vodu nebo mouku).
      Těsto rozdělte zhruba na poloviny. Na pečícím papíru vyválejte tenkou placku a tu rozdělte na čtverečky pomocí rádýlka a i s pečícím papírem přeneste na plech. To samé udělejte i s druhou částí těsta. Pokud chcete můžete místo obyčejných čtverečků udělat pomocí vykrajovátek různé tvary a ty pak naskládat na plech(nebo na pečící papír na plechu).
      Těsto potřete vodou se solí a posypte sezamovým semínkem(nebo čímkoliv podle chuti). Pečte v troubě předehřáté na 200°C asi 15 až 25 minut. Potom troubu vypněte a krekry v ní nechte ještě dosušit. Hotové krekry od sebe oddělte a nechte vychladnout.
      Do těsta na krekry můžete také přidat asi půl hrnku lahůdkového droždí. Budou pak chutnat trochu jako sýrové.

    • A jestli nechcete péct a máte sušičku či horké radiátory, doporučuji krekry z různých semínek a nastavené třeba pohankou. Stačí zadat do vyhledávače např. raw krekry a vyjede vám spousta receptů. Jsou výborné :-)

    • Náš velký hit kuliček obilných kuliček na slano z německé makrobiotické kuchařky. Lze je dělat i bez dýně, ale s ní jsou mnohem lepší. Kukuřici v tomto případě neberu jako zeleninu :)

      Rýžovojáhlové míčky se sezamem, vlašáky a mandlemi
      zbytky uvařené rýže
      šálek umytých opražených jáhel
      malé Hokkaido na kostičky
      půlka kukuřice
      špetka soli, vanilka
      mandlové máslo, tahini
      sezam, vlašáky, mandle

      Klasicky uvaříme obilí s dýní a kukuřicí a smícháme s čajovou lžičkou tahini, lžící mandlového másla a trochou vanilky. Vytvarujeme malé kuličky do kterých strčíme mandli a obalujeme v sezamu, sekaných vlašácách, mandlích… Ugrilujeme nebo upečeme v troubě (20min) na střední teplotu dokud nejsou kuličky do zlatova.

  2. Používám i obměně recept, který je z webu Éthique na pohankový perník. Kroupy se namočí (třeba přes noc, mohou se nechat i naklíčit, ale stačí i hodina), zcedí (lze je i propláchnout, což doporučuji, pokud vám vadí vůně pohanky. Když se totiž pořádně propláchnou, je charakteristická vůně a pachuť téměř pryč) a pak rozmixují a tvoří část těsta. Suchý byl v tomto případě mák, u perníku je to kakao s karobem a příp. rapadura. Marmeládou buď mažu navrch nebo pokud je výsledný produkt dostatečně vysoký, tak rozříznu a namažu dovnitř.

      • Janko, přesně. A když nechci perníkového, tak nedám perníkové koření. Když ne čokoládového, vynechám koření, kakao a karob a přidám třeba vanilku a citrónovou kůru. Nebo mák a je makový :-) Nebo ořechy a uvažuji o tofu, pak by byl tvarohový. Skoro tedy :-) Pohanka mě baví :-)

    • Janino, díky za odkaz na stránky. Tam je skvělých věcí. Perník už pomalu ujídáme, mám obavy, že na svačinu do školky nezbyde.

      Kokosový cukr došel, tak jsem do těsta rozmixovala sušenou klikvu a velesladkou hrušku. Sice to není moc JJ, zato komplet bezlepkové a neskutečně dobré.

    • Jani, chápu to dobře, že kroupy nejdříve uvaříš a následně dáš péct s ostatníma surovinama? Nebo pečeš nevařené kroupy? Děkuju za odpověď.

      • koukněte na web z Janina odkazu. Je to tam krásně vysvětleno, včetně toho, jakou vybrat pohanku.
        Kroupy jsou naklíčené a umleté zasyrova. Chovají se pak podobně jako mouka, až tedy na to, že jsou vlhké. A perník chutná skvěle.

        • Lamm, děkuju za odpověď. Včera jsem se dívala na étique, jsou tam úžasné recepty. Mělo mě to trknout dřív, děkuju :-)

          • Já jsem ze stránek a jejích receptů také nadšená. V neděli jsme měli kopřivovou polévku, včera bezlepkové palačinky a i teď tam hledám inspiraci na večeři. Jo a jdu pražit cizrnu :)

      • Přehlédla jsem dotaz :-) Je to přesně tak, kroupy stačí namočit i třeba jen na hodinu, pohanka měkne rychle. Ať se pečení daří!

    • Janino,chtěla bych moc ,moc poděkovat o zmínce webu Éthique,zase mě to nabylo novou enegií k tvoření…A vůbec chci projevit velikou vděčnost za partu z JJ.Tímto způsobem možná přijdu na chuť i pohance.Celkově ty bezlepkové obiloviny mi nějak celkově dělaly problém a během vánočního půstu jsem začala zařazovat více kukuřice,rýže docela šla dobře,o pohance jsem psala a jáhly na začatku JJ v poho,pak veliké přejedení,opravdu střídaní je důležité :O))).

  3. Dobrý den,
    jsem autorkou receptu a moc ráda vyzkouším všechny vaše doporučení o obměnách. Chci zkusit s domácím mandlovým mlékem. Janino, jak prosím pracujete s marmeládou? Tu přidáte hned do těsta? A pohankové kroupy nevaříte, pouze namočíte?

    • Dobry den, chtela jsem Vam napsat, ze jsem pekla beranka podle Vaseho receptu a byl moc dobry, akorat jsem ho pekla v uzevrene forme a dost mi tam vadila chut kypriciho prasku, premyslela jsem, cim to je a napadlo me, ze bud tim, ze se nedostal uplne z testa nebo ze me chutove bunky jsou citlivejsi nez driv….kazdopadne dekuji za inspiraci!

  4. To je makovník, který jsem pekla v neděli! :-) Dala jsem místo mouky namočené pohankové kroupy, mouku už moc nepoužívám. Je výborný. S marmeládou ještě lepší ;-)

    • Ty kroupy pak rozmixuješ? Nebo jak je používáš místo mouky? Vždyť mouka je suché a když se kroupy namočí, tak jsou mokré. Co tam dáváš, Janino, jako suchou ingredienci? Jen ten mák?

      • Ajko, jak kdy, někdy suchou vlastně žádnou :-) Hlavně odpadá smíchat něco s něčím a pak dohromady a tak. Naházím všechno do robotu, nejdřív namočené kroupy a pak to ostatní, umixuji, vyklopím a peču. Rychlé, dobré a těch obměn!

    • Janino, můžu dát místo máku třeba ořechy a místo kokosového mléka domácí ovesné? Dělám taky z namočené pohanky, jen mák synovi ještě nedávám, tak třeba poradíte..:)))) Tu fruktozu asi taky nahradím..třeba nějakým sirupem a uberu na tekutině…

      • Nejsem autorem receptu :-) Tedy pekla jsem velmi podobný, tak mě potěšilo, že zrovna někdo pekl taky. A přesně, je to inspirace a obměny jsou očekávané :-) Ořechy, jiné mléko, fruktózou vůbec nesladím, to spíš občas rapadurou. Tvořte, zkoušejte :-)

  5. Zobrazit všech 29 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKrásné Vánoce a šťastný nový rok
Další článekHrušky s kávovou polevou