Pomazánka která konzistencí i chutí připomíná tvarohovou pomazánku. Je rychlá a chutná a pokud si odvykáte z mléčných výrobků, bude se vám hodit.
Ingredience
  • balíček tofu (cca 200 g) s řasou nebo uzeného či jiného ochuceného
  • 100 g mandlí namletých na jemno
  • 1-2 stroužky česneku
  • umeocet
  • sójová omáčka
  • pár lžic vody
  • 1 střední na jemno nastrouhaná mrkev nebo jarní cibulka nakrájená na jemno

Jak připravit pomazánku z česneku

  1. Mandle nameleme na jemno v mixéru a přidáme stroužek až dva česneku, podle toho, jak ho máme rádi.
  2. Dále přidáme tofu a vše důkladně promixujeme s několika lžícemi vody dohladka. Vody přidejte tolik, aby měla pomazánka roztíratelnou konzistenci.
  3. Dochutíme asi lžící umeocta a trochou sójové omáčky.
  4. Na struhadle nastrouháme na jemno syrovou mrkev a vmícháme ji na závěr do pomazánky, místo mrkve můžeme použít jarní cibulku.
  5. Pokud použijeme na chleba, zdobíme naklíčeným obilím nebo petrželkou.

Praktické

  • Pomazánka vydrží zhruba 4 dny v lednici.

Obměna

  • Menší část mandlí můžeme nahradit vlašskými ořechy a ochutit místo česnekem strouhaným křenem.

Kombinace

  • Pomazánku můžeme dát na pufované chlebíčky, knäckebroty, palačinky, placky, slané krekry i na kváskové pečivo. Hodí se ale i jako kondiment na talíř.

Děti

  • Co se týče ingrediencí, mohou vše již od 2 let, ale pravděpodobně jim česnek nebude chutnat. Proto doporučuji odebrat ještě před přidáním česneku.

Přestala mi být konečně zima

Ilona L.: Evi a Helenko, hlásim úspěchy po odezněni...

Poděkování

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila cca před měsícem....

Díky kurzu jsem snížila přísun chipsů a dalších nesmyslů

Gseidlova: Všechny recepty jsou vynikající. Snížila jsem výrazně přísun...

Jíme jinak je fantastický web

Sisi: Jíme jinak je fantastický web, který vás musí...

Nějak mi zmizelo 6 kg

Dagmar: mám výbornou náladu, protože jsem ze skříně vytáhla oblečení,...

V lednici máme týden starou šunku: nikdo už ji nechce!

Veronika: Ja mám rôzne stravovacie omedzenia, takže pre mňa bol...

Díky JJ mám imunitu jak hrom

Eva: Škoda, že jsem takhle nezačala jíst už ve...

Nová inspirace

Andrea: Díky za kurz, sobě děkuji za odvahu za...

Chtěla jsem se naučit vařit z dravě a kila dolů jsou příjemnou odměnou

Žaneta: Hlásím 3kg dole :). Pravda je, že jsem...

Vaříte super

Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné, vaříte...

Děti nepoznaly, že je to zdravé

Alena: můj 6letý masař nepoznal, že sekaná není z masa,...

Články jsou tak nabité tipy, že jde z toho hlava kolem 🙂

Martina: Díky moc za celý “seriál” Cestujeme se zdravou stravou,...

Děkuji za perfektní kurz a cenné rady

Kateřina: Ahoj, zdravím všechny účastníky kurzu ? Děkuji celému...

Díky JJ jsem ušetřila, cítím se lépe, hubnu a lépe i vypadám!

Kateřina: Na JJ stravě jsem oproti normálnímu stravování ušetřila...

Nechutná mi sladké: to jsem ani nemyslela, že se někdy stane

Katchenka: Velkou inspirací na to, co vařit, mi jsou...

Za týden co jíme jinak o čtyři kila méně

Merci 72: Krásné ráno děvčata. Chtěla bych Vám mockrát...

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

48 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

    • Martino, mohou se klidně namočit, to jim neuškodí, ale není to nutné, v tomto receptu to není podmínka.

    • To mám taky moc ráda, málokdy ho seženu, už jsem si říkala, že si ho snad začnu vyrábět 🙂

        • To nemusíte, Dagmar, zrovna jsem si procházela plány na rok 2018 a přepisovala si mraky věcí do kolonky plány na rok 2019….tolik jsem toho neudělala, co jsem si plánovala :-)) Ale taky jsem toho hodně udělala, takže ve výsledku jsem spokojená a nemít plán, tak toho byl zlomek, takhle je to větší část 😉

          • Taky jsme ted procházeli plány, ale máme málo položek. Tak mě napadá, že když vymyslím kategorie, budou se mít obzvlášť děti čeho chytit. Díky za impluz.

            • Máte toho málo??? 🙂 Tak to my vám pár stránek pošleme :-))) Kategorie: zdraví, rodina, přátelé, sport, cestování, koníčky, zábava, práce, osobní rozvoj, domácnost (u nás tedy dům, garáž, zahrada, pole,…spousta práce a nedodělaných projektů :-)))

  1. Tak na tuhle pomazánku jsem se těšila celý včerejší úplňkový půst. Naprosto předčila má očekávání. Vynikající!

  2. Výborná!dosud jsem jen nakrájela tofu na chleba, tohle je další level. díky jarní očistě jsem narazila na tento úžasný recept a pochutnal si i manžel.díky

  3. Já si osobně myslím, že dá. Když za dob minulých jsem zavařovala svíčkovou, guláš, pečené maso, zelí aj. a vezla sebou autem do bývalé Jugoslávie, kde vydržely i týden bez lednice, tak proč ne pomazánky. Jen dodržet správný postup při zavařování.

  4. Zajimalo by me, zda by se tato pomazanka (popripade i dalsi, treba cizrnova) dala pripravit a zavarit do sklenicek na cesty? Nemate nekdo s timto zkusenosti?

  5. Jednoduché, rychlé a výborné. Mňam a děkuji.
    Chci se zeptat ohledně mandlí. V tomto receptu jsou, předpokládám, myšleny mandle loupané. Ale někde jinde jsem viděla, že zda nechám slupku, nebo ne, tak to je na mě a pak se výsledek liší pouze barvou. Je to tak? Anebo může mít díky slupce nahořklou chuť? Nebo snad v receptech jsou myšleny pouze mandle loupané?
    Děkuji.

  6. Pomazánka je vynikající, neodolala jsem a svačím :).

    Chci se zeptat, na naklíčené OBILOVINY. Mně se obilí klíčit moc nedaří, spíš zasmrádne a zplesniví. Co z obilovin se dá klíčit?

    Jinak s klíčením mám dobré zkušenosti s neloupanou čočkou a vojtěškou alfa alfa, ale vynikající je i naklíčená slunečnice, klasická, ta, co se prodává jako semínka. Náš klíčící favorit.

    • Já také nejradši klíčím semínka a ještě luštěniny, třeba čočka je skvělá.

  7. Taky děláme podobné pomazánky, někdy teda pro návštěvy zahřeším a přidám do ní sojakrém nebo sojanézu a všem chutná a ptají se mě co tam je za sýr. 🙂
    Jen už tofu nemixuju, ale najemno strouhám, jsem zjistila, že to má takovou lepší “chuť”.
    A mám dotaz a říkám si, že tady to celkem žije. Chtěla bych nějak uskladnit medvědí česnek a mražení teda nepřipadá v úvahu… nebyl by nějaký recept na pesto? Nebo tip jak mít medvědí česnek v zásobě i mimo sezonu? 🙂

    • Já ho mám tedy v mrazáku, ale zkuste ho pomlít se solí a dát do malých zavařovacích skleniček, pak do tmy a chladu.

  8. Zdravím, výborný tip, hned zítra ji vyzkouším 🙂
    Jen mě pobavila poznámka o tom česneku. Moje dvouletá dcerka jablko teda do pusy nevezme, ale česnek a cibuli tu křoupá jako divá 😀

  9. Výborná je pomazánka z uzeného tofu+olivový olej+ cibule +kyselá okurka (nejlépe kvašená) + možno maličko pepře. Rychlé, dobré, mazací 🙂

    • Janino, jak tak koukám 🙂 patříš mezi dlouhodobé návštěvníky na JJ a tím pádem máš i plno vyzkoušeno z vaření 🙂 nechtěla by jsi nám dát taky nějaké tipy na recepty 🙂

      Docela by mne i zajímal všech harmonogram, jelikož nestíhám při tomto vaření úplně vše. Vařit, chodit ven s dětma, uklízet – hlavně ten výbuch po hlavním vaření 🙂 chod celého domu, dětí a někteří z vás chodíte ještě do práce 🙂 No snad časem budu jednička ve všem 🙂

      • Jo, dlouhodobá, to jsem 😀 Cožpak tipy, ty nejsou problém, problém je recept. Celý život jsem se držela receptů a teprve s JJ jsem se naučila kreativitě, což ale znamená, že vařím intuitivně, bez vážení, měření, plánování. Takže třeba výše uvedený “recept” na pomazánku z uzeného tofu je takový příklad. Nevím, kolik čeho 😀 Fotila jsem si na fcb jídla, občas to dělám ještě teď, ale to se recepty nazvat nedá 😀 No a zrovna můj harmonogram je jiný než většiny maminek tady – holky mám velké, rodina je skvělá, jedí jako já a ještě po mně uklízí, když uvařím. Ze začátku jsem ale nestíhala taky, chce to čas, ono si to “sedne” 🙂

  10. luxusní – škoda že na ostatní skoro nic nezbylo 🙂

    doteď jsem dělala tofu-pomazánky jen s rozdušenou cibulí a nikdy se mi to nepovedlo ochutit a domastit (aby pořádně mazala)… tak je moc ráda nemám.

    Tohle zkusím příště ještě se slunečnicovými semínky

  11. Mě by docela zajímalo tohle – kdysi mi bylo řečeno, že mandle nejsou úplně ideální, že jsou v podstatě “jedovaté”, denní dávka pro osobu max. 4 kousky. Držíte se toho??? Protože mně je z nich fakt (když to řeknu podomácku) “blbě”, může to škodit? Díky…

    • To ale není pravda, jsou dva druhy mandlí, sladké, ty jsou bezpečné a hořké, tam je max. dávka 10ks. Jíme samozřejmě ty sladké, tam se není třeba obávat. Že je vám po nich blbě, tak to je tím, že jsou dost tučné, proto by se to nemělo přehánět.

      Hořké i sladké mandle mají podobné složení. Hořké obsahují 5 % amygdalinu, kdežto sladké pouze 0,1 %. Větší množství hořkých mandlí je škodlivé. Produktem rozloženého amygdalinu je totiž kyanovodík (cyankáli). Pro dospělého člověka může být nebezpečná už dávka 10 hořkých mandlí!

      Jinak mandle obsahují velké množství vlákniny, která je důležitá pro dobré fungování trávicí soustavy. Mají vysokou energetickou hodnotu, obsahují hodně vitaminu B, hlavně B2 (riboflavinu), vitaminu E (tokoferolu) a kyseliny listové. Mandle jsou významným zdrojem minerálních látek. Ve 100 g najdeme 290 mg hořčíku, 260 mg vápníku, 730 mg draslíku, 1 mg mědi a 3 mg zinku.

      • Dobrý den, ale ty mandle, co se kupují v obchodě, jsou sladké, ne? Jak poznám, jestli jsem nekoupila ty hořké? Teď jste mě vyděsila 🙂

  12. Z tofu jsou pomazánky moc dobré, já je kombinuji s uvařenou obilovinou (je toho víc) a pro chuť někdy přidám lah. sušené droždí.

    • Také to tak miluji, tahle je ale chuťově hodně podobná tvarohu bez těch obilovin.

  13. Zobrazit všech 48 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekŠpagetová dýně
Další článekOmáčka z bílých fazolí