Pomazánka která konzistencí i chutí připomíná tvarohovou pomazánku. Je rychlá a chutná a pokud si odvykáte z mléčných výrobků, bude se vám hodit.

Ingredience
  • balíček tofu (cca 200 g) s řasou nebo uzeného či jiného ochuceného
  • 100 g mandlí namletých na jemno
  • 1-2 stroužky česneku
  • umeocet
  • sójová omáčka
  • pár lžic vody
  • 1 střední na jemno nastrouhaná mrkev nebo jarní cibulka nakrájená na jemno

Jak připravit pomazánku z česneku

  1. Mandle nameleme na jemno v mixéru a přidáme stroužek až dva česneku, podle toho, jak ho máme rádi.
  2. Dále přidáme tofu a vše důkladně promixujeme s několika lžícemi vody dohladka. Vody přidejte tolik, aby měla pomazánka roztíratelnou konzistenci.
  3. Dochutíme asi lžící umeocta a trochou sójové omáčky.
  4. Na struhadle nastrouháme na jemno syrovou mrkev a vmícháme ji na závěr do pomazánky, místo mrkve můžeme použít jarní cibulku.
  5. Pokud použijeme na chleba, zdobíme naklíčeným obilím nebo petrželkou.

Praktické

  • Pomazánka vydrží zhruba 4 dny v lednici.

Obměna

  • Menší část mandlí můžeme nahradit vlašskými ořechy a ochutit místo česnekem strouhaným křenem.

Kombinace

  • Pomazánku můžeme dát na pufované chlebíčky, knäckebroty, palačinky, placky, slané krekry i na kváskové pečivo. Hodí se ale i jako kondiment na talíř.

Děti

  • Co se týče ingrediencí, mohou vše již od 2 let, ale pravděpodobně jim česnek nebude chutnat. Proto doporučuji odebrat ještě před přidáním česneku.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Manžel si ani nevšiml, že jíme jinak

Alena.brunova: Před pár dny mne manžel načapal u monitoru, odkud...

Děkuji, že JJ děláte s láskou a obrovským nadšením

Žaneta: Moc se mi Vaše stránky líbí, je vidět,...

Alergie a průjmy mizí (Andrea)

Andrea: Zdravím všechny a přeji krásný večer 🌞 Zahájila...

Už 4. týden bez kafe a spím hlubokým spánkem!

Tereza: Přidávám též pozitivní ohlas - kávu jsem zkusila...

Nikdy bych nevěřila, že zelenina může chutnat tak dobře

Lenka: Taky pomalu objevují jemné chutě nových potravin a...

JJ mi změnila pohled na jídlo a dodalo sebevědomí si dělat věci po svém

Venisy: Skupina Jíme Jinak mi před šesti lety změnila...

Cítím, jak moje tělo jásá (Monika)

Monika: Díky Evi, že jste vymyslela klub Jíme Jinak....

Děkuji za skvělý kurz

Ilona: Děkuji, děvčata, za skvělý kurz. Tady to jde...

Všichni ostatní si všimli, že jsem zhubla

Vera: Mám teď za sebou týdenní pobyt s našimi studenty,...

Můj 19letý syn začal sám vařit dle JJ

Magda: Před chvílí se starší syn (19 let) ptá,...

Manžel sa pomaly a isto pridáva k môjmu stravovaniu (Iveta)

Iveta: Ahoj. Môžem povedať, že som dosiahla 14. deň...

Meditace pro mě je, když si stoupnu ke sporáku a vařím dle JJ

Sidonia: Pro mě meditace je, když přijdu z práce...

Překvapilo mě, jak je jídlo rychle hotové

Pavlína: Velice příjemně mě překvapilo, jak je jídlo rychle...

Zlepšily se mi vlasy, nehty i kůže (Lidka)

Lidka: Kila dole jsou super, ale víc se mi...

Díky JJ se nám změnil život

Lenka W.: DĚKUJI DĚKUJI DĚKUJI - změnil se nám...

Nevěřila jsem, že jídlo může být tak chutné

Holajna: Dnes jsem uvařila první jídlo. Všechno bylo vynikající....

Neuvěřitelných 51 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

    • Martino, mohou se klidně namočit, to jim neuškodí, ale není to nutné, v tomto receptu to není podmínka.

  1. Tak na tuhle pomazánku jsem se těšila celý včerejší úplňkový půst. Naprosto předčila má očekávání. Vynikající!

  2. Výborná!dosud jsem jen nakrájela tofu na chleba, tohle je další level. díky jarní očistě jsem narazila na tento úžasný recept a pochutnal si i manžel.díky

  3. Já si osobně myslím, že dá. Když za dob minulých jsem zavařovala svíčkovou, guláš, pečené maso, zelí aj. a vezla sebou autem do bývalé Jugoslávie, kde vydržely i týden bez lednice, tak proč ne pomazánky. Jen dodržet správný postup při zavařování.

  4. Jednoduché, rychlé a výborné. Mňam a děkuji.
    Chci se zeptat ohledně mandlí. V tomto receptu jsou, předpokládám, myšleny mandle loupané. Ale někde jinde jsem viděla, že zda nechám slupku, nebo ne, tak to je na mě a pak se výsledek liší pouze barvou. Je to tak? Anebo může mít díky slupce nahořklou chuť? Nebo snad v receptech jsou myšleny pouze mandle loupané?
    Děkuji.

  5. Pomazánka je vynikající, neodolala jsem a svačím :).

    Chci se zeptat, na naklíčené OBILOVINY. Mně se obilí klíčit moc nedaří, spíš zasmrádne a zplesniví. Co z obilovin se dá klíčit?

    Jinak s klíčením mám dobré zkušenosti s neloupanou čočkou a vojtěškou alfa alfa, ale vynikající je i naklíčená slunečnice, klasická, ta, co se prodává jako semínka. Náš klíčící favorit.

  6. Taky děláme podobné pomazánky, někdy teda pro návštěvy zahřeším a přidám do ní sojakrém nebo sojanézu a všem chutná a ptají se mě co tam je za sýr. :)
    Jen už tofu nemixuju, ale najemno strouhám, jsem zjistila, že to má takovou lepší „chuť“.
    A mám dotaz a říkám si, že tady to celkem žije. Chtěla bych nějak uskladnit medvědí česnek a mražení teda nepřipadá v úvahu… nebyl by nějaký recept na pesto? Nebo tip jak mít medvědí česnek v zásobě i mimo sezonu? :)

  7. Zdravím, výborný tip, hned zítra ji vyzkouším :-)
    Jen mě pobavila poznámka o tom česneku. Moje dvouletá dcerka jablko teda do pusy nevezme, ale česnek a cibuli tu křoupá jako divá :-D

  8. Výborná je pomazánka z uzeného tofu+olivový olej+ cibule +kyselá okurka (nejlépe kvašená) + možno maličko pepře. Rychlé, dobré, mazací :-)

    • Janino, jak tak koukám :-) patříš mezi dlouhodobé návštěvníky na JJ a tím pádem máš i plno vyzkoušeno z vaření :-) nechtěla by jsi nám dát taky nějaké tipy na recepty :-)

      Docela by mne i zajímal všech harmonogram, jelikož nestíhám při tomto vaření úplně vše. Vařit, chodit ven s dětma, uklízet – hlavně ten výbuch po hlavním vaření :-) chod celého domu, dětí a někteří z vás chodíte ještě do práce :-) No snad časem budu jednička ve všem :-)

      • Jo, dlouhodobá, to jsem :-D Cožpak tipy, ty nejsou problém, problém je recept. Celý život jsem se držela receptů a teprve s JJ jsem se naučila kreativitě, což ale znamená, že vařím intuitivně, bez vážení, měření, plánování. Takže třeba výše uvedený „recept“ na pomazánku z uzeného tofu je takový příklad. Nevím, kolik čeho :-D Fotila jsem si na fcb jídla, občas to dělám ještě teď, ale to se recepty nazvat nedá :-D No a zrovna můj harmonogram je jiný než většiny maminek tady – holky mám velké, rodina je skvělá, jedí jako já a ještě po mně uklízí, když uvařím. Ze začátku jsem ale nestíhala taky, chce to čas, ono si to „sedne“ :-)

  9. luxusní – škoda že na ostatní skoro nic nezbylo :-)

    doteď jsem dělala tofu-pomazánky jen s rozdušenou cibulí a nikdy se mi to nepovedlo ochutit a domastit (aby pořádně mazala)… tak je moc ráda nemám.

    Tohle zkusím příště ještě se slunečnicovými semínky

  10. Mě by docela zajímalo tohle – kdysi mi bylo řečeno, že mandle nejsou úplně ideální, že jsou v podstatě „jedovaté“, denní dávka pro osobu max. 4 kousky. Držíte se toho??? Protože mně je z nich fakt (když to řeknu podomácku) „blbě“, může to škodit? Díky…

    • To ale není pravda, jsou dva druhy mandlí, sladké, ty jsou bezpečné a hořké, tam je max. dávka 10ks. Jíme samozřejmě ty sladké, tam se není třeba obávat. Že je vám po nich blbě, tak to je tím, že jsou dost tučné, proto by se to nemělo přehánět.

      Hořké i sladké mandle mají podobné složení. Hořké obsahují 5 % amygdalinu, kdežto sladké pouze 0,1 %. Větší množství hořkých mandlí je škodlivé. Produktem rozloženého amygdalinu je totiž kyanovodík (cyankáli). Pro dospělého člověka může být nebezpečná už dávka 10 hořkých mandlí!

      Jinak mandle obsahují velké množství vlákniny, která je důležitá pro dobré fungování trávicí soustavy. Mají vysokou energetickou hodnotu, obsahují hodně vitaminu B, hlavně B2 (riboflavinu), vitaminu E (tokoferolu) a kyseliny listové. Mandle jsou významným zdrojem minerálních látek. Ve 100 g najdeme 290 mg hořčíku, 260 mg vápníku, 730 mg draslíku, 1 mg mědi a 3 mg zinku.

  11. Zobrazit všech 51 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekŠpagetová dýně
Další článekOmáčka z bílých fazolí