- balíček tofu (cca 200 g) s řasou nebo uzeného či jiného ochuceného
- 100 g mandlí namletých na jemno
- 1-2 stroužky česneku
- umeocet
- sójová omáčka
- pár lžic vody
- 1 střední na jemno nastrouhaná mrkev nebo jarní cibulka nakrájená na jemno
Jak připravit pomazánku z česneku
- Mandle nameleme na jemno v mixéru a přidáme stroužek až dva česneku, podle toho, jak ho máme rádi.
- Dále přidáme tofu a vše důkladně promixujeme s několika lžícemi vody dohladka. Vody přidejte tolik, aby měla pomazánka roztíratelnou konzistenci.
- Dochutíme asi lžící umeocta a trochou sójové omáčky.
- Na struhadle nastrouháme na jemno syrovou mrkev a vmícháme ji na závěr do pomazánky, místo mrkve můžeme použít jarní cibulku.
- Pokud použijeme na chleba, zdobíme naklíčeným obilím nebo petrželkou.
Praktické
- Pomazánka vydrží zhruba 4 dny v lednici.
Obměna
- Menší část mandlí můžeme nahradit vlašskými ořechy a ochutit místo česnekem strouhaným křenem.
Kombinace
- Pomazánku můžeme dát na pufované chlebíčky, knäckebroty, palačinky, placky, slané krekry i na kváskové pečivo. Hodí se ale i jako kondiment na talíř.
Děti
- Co se týče ingrediencí, mohou vše již od 2 let, ale pravděpodobně jim česnek nebude chutnat. Proto doporučuji odebrat ještě před přidáním česneku.
Komentáře
Vážení, v jednoduchosti je síla 👌výborná pomazánka, dcera si mázla na topinky, byla hned pryč, děkuji za recept a přeji všem příjemné letní dny, je krásně 😊
Božská a extra rychlá dobrota 😃