Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Houby

Restovaná zelenina se žampiony

Uvařeno
bez sóji
sezóna jaro

Zkuste zkombinovat čínské zelí pak Choi se žampiony, tymiánem a další zeleninou. Vznikne skvělá dobrota.

Ingredience
pro 4 porce
  • 2 červené cibule
  • 1 větší mrkev
  • 1 čínské zelí pak Choi
  • 100 g žampiónů Portobello (nebo bílých)
  • česnek
  • tymián
  • olej
  • na ozdobu: pražené slunečnicové semínka

Ráda bych také přispěla svým krátkým příběhem, abych možná trochu pomohla těm, kteří mají podobné pocity  jako já, že...

Jak připravit restovanou zeleninu s žampiony

  1. Zelí pak Choi umyjeme a necháme okapat.
  2. Cibuli nakrájíme na proužky, mrkev na sirčičky, žampióny na proužky a česnek nasekáme na jemno.
  3. Okapané zelí nakrájíme na silnější proužky a zelenou část si dáme stranou.
  4. Rozpálíme na pánvi olej, přidáme cibuli, žampióny, mrkev, česnek, bílou část zelí, trochu soli a tymián.
  5. Restujeme pár minut do změknutí zeleniny a přidáme zelenou část pak Choi.
  6. Ještě společně pár minut restujeme a sundáme z ohně.
  7. Ozdobíme slunečnicovými semínky.

Praktické

  • Pokud máte rádi pikantní chuť, přidejte špetku chilli nebo pálivé papriky.
  • Restovaná zelenina se hodí jako příloha k jakémukoliv pokrmu.
  • Skvělá je také zamíchaná s uvařenou obilovinou jako je bulgur, rýže nebo pohanka a máte rychlou večeři.

Obměna

  • Místo čínského zelí pak Choi můžete použít běžné čínské nebo pekingské zelí.
  • Místo tmavých žampiónů Portobello můžete použít jakýkoliv jiný druh.

Děti

  • Takto upravenou zeleninu můžeme dávat dětem až kolem 1,5 roku, ale ne pikantní verzi.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Kateřina
25. 4. 2022

Perfektní večeře! Přidala jsem chilli a trochu sójovky, k tomu zbylé křupavé noky( rýžovo-kokosové ) místo omáčky kopeček ochucené čočkové majonézy :)

Chlapi chtěli čínu, tak jsem jim do toho přidala trochu mirinu. Houby jsem měla jen shitake a protože jsem držela půst, sojovkou si museli dochutit sami. Manžel si přidal oblíbenou čili pap. a moc mu to chutnalo. Starší si vzal jen lžičku, ale příště tam přidám seitan a sblajzne to taky.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Fazole černé oko na houbách

Pár ingrediencí a taková dobrota! Připomíná to trochu guláš nebo něco dobrého na smetaně a na houbách. Musela jsem tyhle fazole udělat pro velký úspěch hne...

Žampionové kung-pao s bulgurem

Máte rádi klasickou čínu? Tak tohle je mnohem lepší a zdravější verze!

Pohanková bramboračka s houbami

Máme rádi všechny polévky, které připomínají bramborovou polévku. Tohle je naše oblíbená verze. Brambory ani jíšku do ní nedáváme a přitom všem chutná jako...

Houbová smaženice s mangoldem

Už nevíte, co s bujícím mangoldem a čerstvými hříbky? Pokud máte obojího dostatek, vyzkoušejte rychlou smaženici. Po té naší vám nebude těžko, protože je b...

Hrachová kaše se zeleninou a libečkem

Hrachová kaše s čerstvými bylinkami a zeleninou je velmi chutná a rychle hotová. Dá se podávat k hlavnímu jídlu nebo jako pomazánka k pečivu či plackám.