Červená řepa se tuto sezónu pro mě stala favoritem. Kromě toho, že snižuje krevní tlak, má i skvělé účinky na naši pleť.

Ingredience
pro 4 porce

  • 1 hrnek kapustiček
  • 1 větší mrkev
  • 1 menší petržel
  • 1 menší červená řepa (100 g)
  • hrnek uvařených krup
  • lžíce ovesných vloček
  • 1 větší stroužek česneku
  • 2 bobkové listy
  • půl lžičky majoránky
  • sůl
  • 3/4 litru zeleninového vývaru nebo horké vody
  • umeocet
  • na ozdobení: petrželka, pražené semínko

Postup

  1. Pokud nemáme uvařené kroupy, namočíme je na pár hodin nebo přes noc a uvaříme do měkka.
  2. Ohřejeme zeleninový vývar nebo použijeme horkou vodu.
  3. Mrkev, petržel a červenou řepu nastrouháme na hrubo na struhadle nebo v mixéru.
  4. Větší kapustičky nakrájíme napůl, menší necháme vcelku.
  5. Zeleninový vývar přivedeme k varu, osolíme a přidáme nastrouhanou zeleninu a kapustičky, ovesné vločky, česnek a bobkový list.
  6. Vaříme 10-15 minut do změknutí zeleniny.
  7. Ke konci varu přidáme kroupy a majoránku.
  8. Dochutíme trochou umeocta.
  9. Na závěr ozdobíme restovanou mrkví a zelenou petrželkou. Můžeme posypat praženým semínkem.

Obměna

Místo krup můžeme použít jakoukoliv jinou uvařenou obilovinu.

Pokud bychom chtěli obilovinu uvařit zároveň v polévce, použijeme takovou, která má krátkou dobu varu – amarant, quinoa, kuskus, bulgur, bílá rýže, jáhly.

Děti od roka

Polévku vaříme jen s malým množstvím soli, šetříme dochucovadly a vynecháme česnek.

Děti od 2 let

Mohou polévku podle receptu.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

    • Polívečka vypadá krásně, ale já si ji teda dávám až po cvičení, aby mi při obrácených ásanách nešla naproti 😃😃

  1. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekOmáčka ze zeleniny a červené čočky se zázvorem
Další článekČerstvý vzduch potřebujeme k životu