Když jsem udělal tuhle omáčku, ani Eva nepřišla na to, z čeho je. Hádala křen a různá dochucovadla, ale žádná tam nejsou. Ani smetana, ani ocet, jak tipovala. Je to tak snadné!
Ingredience
pro 4 porce
- 1 cibule
- 3 petržele
- 3 topinambury (nemusí být)
- 1,5 jablka
- 1/2 lžičky rozmarýnu
- 1 lžička majoránky
- zeleninový vývar / horká voda asi 400 ml
- olej
- sůl
Jak připravit smetanovou omáčku z petržele, topinambur a jablek
- Ohřejeme zeleninový vývar nebo dáme vařit vodu.
- Cibuli oloupeme a nakrájíme na větší kostky, stejně tak pastiňák a topinambury, jablka oloupeme a zbavíme jadřinců.
- Na dno hrnce dáme olej, vložíme cibuli, osolíme a orestujeme.
- Přidáme zbývající zeleninu a společně chvíli restujeme na mírném plameni, aby zelenina zkaramelizovala a byla krásně sladká.
- Podlijeme horkým vývarem/vodou tak, aby vývar nepřesahoval zeleninu, přidáme koření a vaříme 15 minut pod pokličkou do změknutí zeleniny.
- Na poledních 5 minut přidáme jablka.
- Odstavíme a vše dohladka rozmixujeme ponorným mixérem. Pokud je omáčka příliš hustá, rozředíme ji vývarem/vodou.
- Podáváme.
Praktické
- Petržele je nejvíc, jablek asi poloviční množství oproti petrželi, topinambur asi polovina jablek.
- Pokud máte omáčku příliš řídkou, zahustěte ji pomoci kukuřičného škrobu – přidejte 1-2 lžíce škrobu rozmíchaného v trošce studené vody a krátce povaříme do zhoustnutí.
Obměna
- Topinambury můžete vynechat nebo nahradit jednou petrželí. Jsou sladké a po mixování krémové, někdo jejich chuť ale nemá rád.
- Petržel skvěle nahradí ještě sladší a voňavější pastiňák.
- Bylinky můžete podle chuti vyměnit za tymián, bazalku apod.
- Pokud potřebujeme, můžeme doladit rostlinnou smetanou, umeoctem a jablečným octem.
Kombinujeme
- Omáčka perfektně zastoupí jiné smetanové omáčky. Díky jablkům je jemná a nasládlá.
- Hodí se k vařeným obilovinám, stejně jako ke knedlíkům.
- Dá se použít i jako dip k syrové zelenině.
Děti
- Omáčku můžete podávat už nejmenším dětem, pouze do roka nesolíme a nedáváme olej, připravíme tedy jen ve vývaru.
Omacka je opravdu luxusni 👍 moc dekuji za super recept! Doma byla pochvala – jen jsem nestihla ani vyfotit😆
Máme radost Jitko, že vám všem chutnalo. Děkujeme ❤
Dnes jsem toto vyzkoušela. Nebyly topinambury k sehnání, takže jen z pastiňáku a jablíček… já jsem nadšená!!!! Moc díky za tento recept, co jsem to jedla, tak jsem si tolikrát říkala: ježiši, to je tak dobré ☆☆☆ Měla jsem krom obilovin a napařené karotky ještě bonusem pomalu pečenou červenou papriku palermo. Moc děkuju za tento recept. Neuvěřitelně jsem si pochutnala a bříško je taky rádo ;-) DÍKY!
Je úžasná, dokonce chutnala i mé mamce, která jí klasicky nezdravě :)
Tak to je super, děkujeme za zprávu! :-)
Jééé hned zítra vyzkouším. Mám topinambur plný záhon a vůbec nevím co nimi? Ještě nikdy jsem je nejedla. Kdysi jsem je dostala a zasadila, pak ale nenašla žádný kloudný recept navíc je konvenční web jen plný informací o jejich „nechutnosti“ tak jsem vážně zvědavá. A krémové „smetanové“ omáčky miluju
Souhlasím, je luxusní. Měla jsem málo petržele, nahradila jsem to celerem a moc mi to chutnalo.
Taky často nahrazuju celere, protože petržel je tu nedostatkové zboží :-)
Tak uvařeno. Prostě opravdu luxusní. Někomu kombinace se sladkým jablíčkem nechutná, ale já to mám ráda. I bez topinamburů je výborná.
Tak to aspoń máme potvrzeno, že to jde i bez nich i od někoho dalšího :-) Díky! Roman bude mít radost.
No právě, kde vzít topinambury, vim o jejich účincích na cukrovku atd.ale nikdy jsem je naživo neviděla
My si je pěstujeme, jinak je mívají na některých trzích a některých zdravých výživách. Ale s těmi si nelamte hlavu, šest let jsem vařila bez nich než jsem je objevila ?
Kde se dají koupit topinambury prosím?
Tak tohle vypadá parádně, dost se mi to líbí do kombinace s chilli nebo zázvorem. :)
To bude určitě dobrá chlapácká verze, Přémo :-)