Když jsem udělal tuhle omáčku, ani Eva nepřišla na to, z čeho je. Hádala křen a různá dochucovadla, ale žádná tam nejsou. Ani smetana, ani ocet, jak tipovala. Je to tak snadné!

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • 3 petržele
  • 3 topinambury (nemusí být)
  • 1,5 jablka
  • 1/2 lžičky rozmarýnu
  • 1 lžička majoránky
  • zeleninový vývar / horká voda asi 400 ml
  • olej
  • sůl

Jak připravit smetanovou omáčku z petržele, topinambur a jablek

  1. Ohřejeme zeleninový vývar nebo dáme vařit vodu.
  2. Cibuli oloupeme a nakrájíme na větší kostky, stejně tak pastiňák a topinambury, jablka oloupeme a zbavíme jadřinců.
  3. Na dno hrnce dáme olej, vložíme cibuli, osolíme a orestujeme.
  4. Přidáme zbývající zeleninu a společně chvíli restujeme na mírném plameni, aby zelenina zkaramelizovala a byla krásně sladká.
  5. Podlijeme horkým vývarem/vodou tak, aby vývar nepřesahoval zeleninu, přidáme koření a vaříme 15 minut pod pokličkou do změknutí zeleniny.
  6. Na poledních 5 minut přidáme jablka.
  7. Odstavíme a vše dohladka rozmixujeme ponorným mixérem. Pokud je omáčka příliš hustá, rozředíme ji vývarem/vodou.
  8. Podáváme.

Praktické

  • Petržele je nejvíc, jablek asi poloviční množství oproti petrželi, topinambur asi polovina jablek.
  • Pokud máte omáčku příliš řídkou, zahustěte ji pomoci kukuřičného škrobu – přidejte 1-2 lžíce škrobu rozmíchaného v trošce studené vody a krátce povaříme do zhoustnutí.

Obměna

  • Topinambury můžete vynechat nebo nahradit jednou petrželí. Jsou sladké a po mixování krémové, někdo jejich chuť ale nemá rád.
  • Petržel skvěle nahradí ještě sladší a voňavější pastiňák.
  • Bylinky můžete podle chuti vyměnit za tymián, bazalku apod.
  • Pokud potřebujeme, můžeme doladit rostlinnou smetanou, umeoctem a jablečným octem.

Kombinujeme

  • Omáčka perfektně zastoupí jiné smetanové omáčky. Díky jablkům je jemná a nasládlá.
  • Hodí se k vařeným obilovinám, stejně jako ke knedlíkům.
  • Dá se použít i jako dip k syrové zelenině.

Děti

  • Omáčku můžete podávat už nejmenším dětem, pouze do roka nesolíme a nedáváme olej, připravíme tedy jen ve vývaru.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Byla jsem překvapená, jak dobře jsou jídla ochucená (Jarmila)

Jarmila: Nejsem zvyklá psát komentáře, ale musím udělat výjimku....

Žádné pálení žáhy a v bříšku krásně. (Kateřina)

Kateřina: Ahoj všichni. Jsem tu absolutní nováček a už...

Jsem nadšená jak z výsledků, tak z vaření (Vlastimila)

Vlastimila: Krásný den všem 🌞 Včera jsem dokončila 14....

Nová inspirace

Andrea: Díky za kurz, sobě děkuji za odvahu za...

MŇÁM! Zatím nejlepší polévka! I manžel profík kuchař chválil

Gitaberangb: MŇÁÁÁM!!!! Zatím pro mě nejlepší polévka - JJ...

Díky JJ mi snížili léky na revmatoidní artritidu

Eva: Ještě jednou děkuji za Jíme jinak, děláte to...

Jíme Jinak mě baví (Olga, 76 let)

Olga: Ahoj Evičko, chci tímto moc poděkovat a popřát...

Shodila jsem 20 kg a únava ustoupila (Hana)

Hana: Chci vám moc poděkovat za tyto stránky, jsou...

Zhubla jsem 20 kg (Jitkanec)

Jitkanec: Ahojte všichni, začala jsem vařit podle Jíme Jinak...

Nikdy bych nevěřila, že zelenina může chutnat tak dobře

Lenka: Taky pomalu objevují jemné chutě nových potravin a...

S manželkou jsme si užili skvělou páteční večeři (Jaroslav)

Jaroslav: Jsem velmi rád, že jsem si koupil Super...

Měníte mi život k lepšímu

Pája: Ahoj, moc díky, v 50 mi měníte život...

Moc se mi líbí nové stránky

Jana: Nové stránky jsou úžasné! Skvěle se v nich teď...

Každý ma chváli, ako som pekne schudla (Miriam)

Miriam: Prvý krát som si spravila tento vývar. A...

Za 14 dnů jsem shodila 3 kg a 5 cm v pase (Lenka)

Lenka: Dobrý den Evo, absolvovala jsem právě kurz Hubněte...

Nemusím vymýšlet, co vařit, hubnu a jsem trpělivější a laskavější (Zuzka)

Zuzka: Zdravím všechny kurzovníky. Včerejší půst jsem dala kroupovo-zeleninový...
  1. Dnes jsem toto vyzkoušela. Nebyly topinambury k sehnání, takže jen z pastiňáku a jablíček… já jsem nadšená!!!! Moc díky za tento recept, co jsem to jedla, tak jsem si tolikrát říkala: ježiši, to je tak dobré ☆☆☆ Měla jsem krom obilovin a napařené karotky ještě bonusem pomalu pečenou červenou papriku palermo. Moc děkuju za tento recept. Neuvěřitelně jsem si pochutnala a bříško je taky rádo ;-) DÍKY!

  2. Jééé hned zítra vyzkouším. Mám topinambur plný záhon a vůbec nevím co nimi? Ještě nikdy jsem je nejedla. Kdysi jsem je dostala a zasadila, pak ale nenašla žádný kloudný recept navíc je konvenční web jen plný informací o jejich „nechutnosti“ tak jsem vážně zvědavá. A krémové „smetanové“ omáčky miluju

    • Tak to aspoń máme potvrzeno, že to jde i bez nich i od někoho dalšího :-) Díky! Roman bude mít radost.

  3. No právě, kde vzít topinambury, vim o jejich účincích na cukrovku atd.ale nikdy jsem je naživo neviděla

    • My si je pěstujeme, jinak je mívají na některých trzích a některých zdravých výživách. Ale s těmi si nelamte hlavu, šest let jsem vařila bez nich než jsem je objevila ?

  4. Zobrazit všech 15 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVždy buď raději připraven aneb jak jsem hladověla po cestě do Mexika
Další článekLektiny, postrach zdravé výživy? (MUDr. Strnadelová)