Domů > Zdravé recepty > Omáčky

Luxusní omáčka s jablky

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna podzim

Když jsem udělal tuhle omáčku, ani Eva nepřišla na to, z čeho je. Hádala křen a různá dochucovadla, ale žádná tam nejsou. Ani smetana, ani ocet, jak tipovala. Je to tak snadné!

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • 3 petržele
  • 3 topinambury (nemusí být)
  • 1,5 jablka
  • 1/2 lžičky rozmarýnu
  • 1 lžička majoránky
  • zeleninový vývar / horká voda asi 400 ml
  • olej
  • sůl

Monika se stravuje jinak od ledna a přidala se do kurzu Hubneme do plavek. Hubnutí pro ni není snadn...

Jak připravit smetanovou omáčku z petržele, topinambur a jablek

  1. Ohřejeme zeleninový vývar nebo dáme vařit vodu.
  2. Cibuli oloupeme a nakrájíme na větší kostky, stejně tak pastiňák a topinambury, jablka oloupeme a zbavíme jadřinců.
  3. Na dno hrnce dáme olej, vložíme cibuli, osolíme a orestujeme.
  4. Přidáme zbývající zeleninu a společně chvíli restujeme na mírném plameni, aby zelenina zkaramelizovala a byla krásně sladká.
  5. Podlijeme horkým vývarem/vodou tak, aby vývar nepřesahoval zeleninu, přidáme koření a vaříme 15 minut pod pokličkou do změknutí zeleniny.
  6. Na poledních 5 minut přidáme jablka.
  7. Odstavíme a vše dohladka rozmixujeme ponorným mixérem. Pokud je omáčka příliš hustá, rozředíme ji vývarem/vodou.
  8. Podáváme.

Praktické

  • Petržele je nejvíc, jablek asi poloviční množství oproti petrželi, topinambur asi polovina jablek.
  • Pokud máte omáčku příliš řídkou, zahustěte ji pomoci kukuřičného škrobu – přidejte 1-2 lžíce škrobu rozmíchaného v trošce studené vody a krátce povaříme do zhoustnutí.

Obměna

  • Topinambury můžete vynechat nebo nahradit jednou petrželí. Jsou sladké a po mixování krémové, někdo jejich chuť ale nemá rád.
  • Petržel skvěle nahradí ještě sladší a voňavější pastiňák.
  • Bylinky můžete podle chuti vyměnit za tymián, bazalku apod.
  • Pokud potřebujeme, můžeme doladit rostlinnou smetanou, umeoctem a jablečným octem.

Kombinujeme

  • Omáčka perfektně zastoupí jiné smetanové omáčky. Díky jablkům je jemná a nasládlá.
  • Hodí se k vařeným obilovinám, stejně jako ke knedlíkům.
  • Dá se použít i jako dip k syrové zelenině.

Děti

  • Omáčku můžete podávat už nejmenším dětem, pouze do roka nesolíme a nedáváme olej, připravíme tedy jen ve vývaru.

S radostí pečuji o stránky Jíme Jinak, točím a stříhám videa, fotím jídla, vyrábím naše online kurzy a mnoho dalšího. Jídelníček Jíme Jinak mám vyzkoušený na vlastní kůži a ke klasickému už bych se nevrátil. Taky díky tomu, že mi Eva vaří samé dobroty!😉

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Klub
Kateřina
13. 10. 2022

Fakt výborná omáčka! Dneska jsem ji přidala k sedláckým kroupám a napařené zelenině ( mrkev, kapustičky, brokolice ) a hodilo se to skvěle :)

Klub

Omacka je opravdu luxusni 👍 moc dekuji za super recept! Doma byla pochvala – jen jsem nestihla ani vyfotit😆

Ukázat další komentáře