Když jsem udělal tuhle omáčku, ani Eva nepřišla na to, z čeho je. Hádala křen a různá dochucovadla, ale žádná tam nejsou. Ani smetana, ani ocet, jak tipovala. Je to tak snadné!
Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • 3 petržele
  • 3 topinambury (nemusí být)
  • 1,5 jablka
  • 1/2 lžičky rozmarýnu
  • 1 lžička majoránky
  • zeleninový vývar / horká voda asi 400 ml
  • olej
  • sůl

Jak připravit smetanovou omáčku z petržele, topinambur a jablek

  1. Ohřejeme zeleninový vývar nebo dáme vařit vodu.
  2. Cibuli oloupeme a nakrájíme na větší kostky, stejně tak pastiňák a topinambury, jablka oloupeme a zbavíme jadřinců.
  3. Na dno hrnce dáme olej, vložíme cibuli, osolíme a orestujeme.
  4. Přidáme zbývající zeleninu a společně chvíli restujeme na mírném plameni, aby zelenina zkaramelizovala a byla krásně sladká.
  5. Podlijeme horkým vývarem/vodou tak, aby vývar nepřesahoval zeleninu, přidáme koření a vaříme 15 minut pod pokličkou do změknutí zeleniny.
  6. Na poledních 5 minut přidáme jablka.
  7. Odstavíme a vše dohladka rozmixujeme ponorným mixérem. Pokud je omáčka příliš hustá, rozředíme ji vývarem/vodou.
  8. Podáváme.

Praktické

  • Petržele je nejvíc, jablek asi poloviční množství oproti petrželi, topinambur asi polovina jablek.
  • Pokud máte omáčku příliš řídkou, zahustěte ji pomoci kukuřičného škrobu – přidejte 1-2 lžíce škrobu rozmíchaného v trošce studené vody a krátce povaříme do zhoustnutí.

Obměna

  • Topinambury můžete vynechat nebo nahradit jednou petrželí. Jsou sladké a po mixování krémové, někdo jejich chuť ale nemá rád.
  • Petržel skvěle nahradí ještě sladší a voňavější pastiňák.
  • Bylinky můžete podle chuti vyměnit za tymián, bazalku apod.
  • Pokud potřebujeme, můžeme doladit rostlinnou smetanou, umeoctem a jablečným octem.

Kombinujeme

  • Omáčka perfektně zastoupí jiné smetanové omáčky. Díky jablkům je jemná a nasládlá.
  • Hodí se k vařeným obilovinám, stejně jako ke knedlíkům.
  • Dá se použít i jako dip k syrové zelenině.

Děti

  • Omáčku můžete podávat už nejmenším dětem, pouze do roka nesolíme a nedáváme olej, připravíme tedy jen ve vývaru.

🎅 Zdravé cukroví  a dezerty

Bez cukru, mléka, vajec a bílé mouky.

Pojďte si zdravě pochutnat!

  • zdravé Vánoční cukroví
  • ➡ nejoblíbenějších dezerty
  • ➡ 23 videoreceptů + ebook

Překvapte i náročné mlsaly.

Zjistěte více

9 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Tak uvařeno. Prostě opravdu luxusní. Někomu kombinace se sladkým jablíčkem nechutná, ale já to mám ráda. I bez topinamburů je výborná.

    • Tak to aspoń máme potvrzeno, že to jde i bez nich i od někoho dalšího 🙂 Díky! Roman bude mít radost.

  2. No právě, kde vzít topinambury, vim o jejich účincích na cukrovku atd.ale nikdy jsem je naživo neviděla

    • My si je pěstujeme, jinak je mívají na některých trzích a některých zdravých výživách. Ale s těmi si nelamte hlavu, šest let jsem vařila bez nich než jsem je objevila 😉

  3. Zobrazit všech 9 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVždy buď raději připraven aneb jak jsem hladověla po cestě do Mexika
Další článekLektiny, postrach zdravé výživy? (MUDr. Strnadelová)