Pečené dýňové plátky jsou lahodnou přílohou k hlavnímu jídlu. Jsou velmi vhodné v zimě na zahřátí a také v průběhu roku v chladnějších dnech. Chutná dětem i dospělým a dá se mlsat i samotná. Má báječnou nasládlou chuť a konzistenci pyré. Vhodné i pro kojence!

Ingredience
  • dýně (velmi lahodné z hokaido nebo butternut)
  • 3 lžíce kvalitního oleje (sezamový, slunečnicový, olivový…)
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 1 stroužek česneku

Postup

Dýni omyjeme, odkrojíme stopku, není třeba loupat (pokud tedy už není dýně stará a tvrdá).  Ze sojové omáčky, oleje a rozdrceného česneku připravíme marinádu. Dýni pokrájíme na cca 1 cm silné plátky a poklademe je na vymazaný plech. Potřeme marinádou a dáme péct do trouby předehřáté na cca 160°C. Pečeme asi 15 minut, otočíme, potřeme zbytkem marinády a dopečeme do měkka asi 10 minut.  Dětem do 1 roku věku dýni pouze potřeme olejem, česnek a sojovou omáčku vynecháme. I tak chutná báječně.

Praktické

Dýně se dobře omývá kartáčkem na zeleninu. Na pečení je vhodný pečící papír. Dýně se k němu nelepí a dobře se obrací. Dýni neloupeme, pečením krásně změkne a lépe drží pohromadě. Slupka obsahuje spousty cenných a vlákninu, je škoda se jí zbavovat. Pokud slupku oloupeme, můžeme ji použít na vývar.

Kombinujeme

Dýně se hodí k čemukoliv, nejlépe k vařeným obilovinám, nebo pečeným plackám. Můžeme podávat ozdobené lžičkou tofunézy.

Obměna

Podobně lze připravit i cuketu nebo patizón, ale nejsou tak sladké.

 

Manžel, velký masožravec, vidí, že mu omezení masa prospívá

Stramis: Já vařím podle JJ od listopadu, teď mám...

Jsem v klubu již 3. rokem a je k nezaplacení!

Marie J: děkuji za Váš úžasný web. V klubu...

S každým jídlem si říkám: „Tohle je TOP“

Eva: S každým dalším jídlem si říkám "tak tohle je...

Hlavní je ten pocit, jak se po kurzu cítím!

Alko: Splaskla jsem přes prsa o 6 cm, v...

Konečně vím „ jak na to“

Marcela: Ahoj holky, Evičko, Helenko, opravdu moc pěkný kurs. Přála...

9 kilo dole, odběr krve super, bez pilulek

Mirka: Vaše stránky jsem okukovala delší dobu,ale až v únoru...

Výsledky se dostavují okamžitě

Magda:  Jsem moc ráda, že jsem s vámi všemi...

Nějak mi zmizelo 6 kg

Dagmar: mám výbornou náladu, protože jsem ze skříně vytáhla oblečení,...

Z vašich článků jde cítit tolik pozitivní energie! Čtu je každý den.

Dagstr: Z Vašich článků a rozhovorů jde tolik pozitivní energie....

Děkuji za skvělé stránky

Eliška: Dobrý den, moc děkuji za skvělé stránky, které...

Mám lepší a vypnutější pleť

Evča: Ahoj Evi, nevím, jestli to se patří, přesto...

Bez ranní polévky to u mě už nejde

Zdlang: Devcata, jsem spokojena, jak to valim a zvladam,...

Díky JJ se mi běhá lehčeji a déle vydržím – je to tak jednoduché!

Hanka: Dobrý den, hlásím, že po dvou týdnech na...

Nechutná mi sladké: to jsem ani nemyslela, že se někdy stane

Katchenka: Velkou inspirací na to, co vařit, mi jsou...

Dodáváte mi odvahu zkoušet nové

Magda: Přidávám se k ostatním Evičko, moc děkuji za...

Syn začal dobrovolně jíst dušenou zeleninu

Alena.brunova: Teda ty kapustičky na zádíčka! To je mňamkošinka!...

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

  1. jak nemám doma dýni, tak jsem nesvá 🙂 a když je teď za nehoráznou cenu, tak kuouji. Musím pochválit pečenou dýni, je moc dobrá, ještě jsem k ní přidala cibulku a celer. Vše bylo výborné :-). Chystám se na ní zítra do práce k obědu 🙂 s obilnými plackami a tomto nečase doplněné teplou hrachovou polévkou 🙂

  2. Jsou neodolatelne!!! Ocenuji jednoduchost a bajecnou chut!!!
    Dekuji za gurmansky zazitek pro dnesni den 🙂

  3. Moc dobré 🙂 díky za receptík. Kamarádka, co u mne byla na návštěvě a ochutnala se mne už i ptala na postup, protože si koupila hokaido 😉

  4. taky miluju dýni a je jedno jak upravenou:)a recent na omáčku na špagety určo vyskoušim,už se těším:)

  5. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekHésiodos (2. část)
Další článekVladimír Kafka: Rakovina nezabíjí (3. část)