Pečené dýňové plátky jsou lahodnou přílohou k hlavnímu jídlu. Jsou velmi vhodné v zimě na zahřátí a také v průběhu roku v chladnějších dnech. Chutná dětem i dospělým a dá se mlsat i samotná.

 

Ingredience
  • dýně (velmi lahodné z hokaido nebo butternut)
  • 3 lžíce kvalitního oleje (sezamový, slunečnicový, olivový…)
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 1 stroužek česneku

Jak upéct dýni

  1. Dýni omyjeme, odkrojíme stopku, není třeba loupat (pokud tedy už není dýně stará a tvrdá).
  2. Ze sojové omáčky, oleje a rozdrceného česneku připravíme marinádu.
  3. Dýni pokrájíme na cca 1 cm silné plátky a poklademe je na vymazaný plech nebo pečící papír.
  4. Potřeme marinádou a dáme péct do trouby předehřáté na cca 180°C. Pečeme cca 25 minut, až dýně začne zlátnout a je při píchnutí vidličkou měkká.

Praktické

  • Dýně se dobře omývá kartáčkem na zeleninu.
  • Na pečení je skvělý nepřilnavý pekáč, pak není třeba vymazávat.
  • Dýni neloupeme, pečením krásně změkne a lépe drží pohromadě. Slupka obsahuje spousty cenných látek a vlákninu, je škoda se jí zbavovat. Pokud slupku oloupeme, protože už je příliš tuhá, můžeme ji použít na vývar.

Obměna

  • Podobně lze připravit i cuketu nebo patizón, ale nejsou tak sladké.

Děti

  • Pečenou dýni můžeme dát už nejmenším dětem, ale těm do + roka pouze slabě potřeme olejem, česnek a sojovou omáčku vynecháme.

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

Jsem ráda, že jsem na vás narazila v pravou chvíli

Mayf: Dobrý den, jsem rada, že jsme na vás...

Kurz mě nakopl a konečně přemýšlím o tom, co jím

Lucka: Ahoj Evi a Helí, byly jste úžasné a...

Díky kurzu mám mnohem více času

Stramis: Z programu jsem naprosto nadšená. Mám díky vaření...

Vaše videorecepty jsou úžasné, každý den se zdokonaluji

Iva: Ahoj! Od 21.12. nepiju kávu, od 25.12. nejím...

Zlepšilo se mi trávení a zhubla jsem (Zuzana)

Zuzana: Výzvu do plaviek som skončila včera. Viem, že...

Po zvážení jsem se nestačila divit!

Eva: První týden jsem nedržela půst, byli jsme na...

Všichni pějí na vaše jídla chválu

Helena Š.: Dobrý den, protože nejsem na sociálních sítí, ale...

I po 3 letech na vege stravě mě JJ posunulo mnohem dál

Pavlivlmaeorua: Již jsem prošla kurzem jarní očista, naprosto mě...

Vaření dle JJ je jednoduché a nejsem unavená, takže to jde samo

Jana: Těch informací je hodně, ale strašně mě to...

Zhubla jsem 5 kg za 6 týdnů (Andrea)

Andrea: Milá Evi, podle Jíme Jinak se stravuji už...

Můj čtyřletý syn to označil „Boží“ (Kateřina)

Kateřina: Zdravím všechny, dovolená s Duhovým koníkem v kombinací...

Moje okolie si hneď všimlo, že som sa nejak „zmenšila“ (Adriana)

Adriana: Milá Evka, chcela by som ti v prvom...

Díky vám jsem začala po 20 letech snídat!

Duetka: Jídlo je úplně skvělé. Díky vám Evi konečně...

Objevila jsem kapustu a nemohu se jí nabažit!

Stipl2: Misto cizrny sel do hrnce opeceny tempeh a...

Lepší než doktor

Mija: Krásný den všem, chtěla bych se poprvé podělit...

První vyzkoušený salátek z kurzu a naprosto výborný!

Iva: Teda mňam, mňam, mňam, první vyzkoušený salátek z...
  1. jak nemám doma dýni, tak jsem nesvá :-) a když je teď za nehoráznou cenu, tak kuouji. Musím pochválit pečenou dýni, je moc dobrá, ještě jsem k ní přidala cibulku a celer. Vše bylo výborné :-). Chystám se na ní zítra do práce k obědu :-) s obilnými plackami a tomto nečase doplněné teplou hrachovou polévkou :-)

  2. Moc dobré :-) díky za receptík. Kamarádka, co u mne byla na návštěvě a ochutnala se mne už i ptala na postup, protože si koupila hokaido ;-)

  3. taky miluju dýni a je jedno jak upravenou:)a recent na omáčku na špagety určo vyskoušim,už se těším:)

  4. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článek3 nejoblíbenější světové podzimní polévky
Další článekCo jíst na podzim, abychom se vyhnuli rýmám, chřipkám a nebolela nás záda