- dýně (velmi lahodné z hokaido nebo butternut)
- 3 lžíce kvalitního oleje (sezamový, slunečnicový, olivový…)
- 1 lžíce sojové omáčky
- 1 stroužek česneku
Jak upéct dýni
- Dýni omyjeme, odkrojíme stopku, není třeba loupat (pokud tedy už není dýně stará a tvrdá).
- Ze sojové omáčky, oleje a rozdrceného česneku připravíme marinádu.
- Dýni pokrájíme na cca 1 cm silné plátky a poklademe je na vymazaný plech nebo pečící papír.
- Potřeme marinádou a dáme péct do trouby předehřáté na cca 180°C. Pečeme cca 25 minut, až dýně začne zlátnout a je při píchnutí vidličkou měkká.
Praktické
- Dýně se dobře omývá kartáčkem na zeleninu.
- Na pečení je skvělý nepřilnavý pekáč, pak není třeba vymazávat.
- Dýni neloupeme, pečením krásně změkne a lépe drží pohromadě. Slupka obsahuje spousty cenných látek a vlákninu, je škoda se jí zbavovat. Pokud slupku oloupeme, protože už je příliš tuhá, můžeme ji použít na vývar.
Obměna
- Podobně lze připravit i cuketu nebo patizón, ale nejsou tak sladké.
Děti
- Pečenou dýni můžeme dát už nejmenším dětem, ale těm do + roka pouze slabě potřeme olejem, česnek a sojovou omáčku vynecháme.
PS: Pozor, zavíráme vstup do Jarní očisty!
Poslední šance. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤
Komentáře
To bylo žrádýlko. Moc dobrá podle tohoto receptu, měla zkaramelizovanou sladkoslanou krustičku. Mňam mňam
Miluju u JJ , ze má spoustu nápadů a kombinaci a způsobů , jak upravit zeleninu, aby to bylo pestré a nezevsednélo a pokaždé úplně luxusní , teda jsme si pošmákli 😂 děkujeme JJ
Měli jsme s :
TEMPEH ALÁ HUSO
https://www.jimejinak.cz/huso-knedlo-zelo/
KUCMOCH NASLANO SE ZELIM
jen jsem to nesmichala 😂😂😂
https://www.jimejinak.cz/kucmoch-naslano-se-zelim/