Pečené dýňové plátky jsou lahodnou přílohou k hlavnímu jídlu. Jsou velmi vhodné v zimě na zahřátí a také v průběhu roku v chladnějších dnech. Chutná dětem i dospělým a dá se mlsat i samotná. Má báječnou nasládlou chuť a konzistenci pyré. Vhodné i pro kojence!

Ingredience
  • dýně (velmi lahodné z hokaido nebo butternut)
  • 3 lžíce kvalitního oleje (sezamový, slunečnicový, olivový…)
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 1 stroužek česneku

Postup

Dýni omyjeme, odkrojíme stopku, není třeba loupat (pokud tedy už není dýně stará a tvrdá).  Ze sojové omáčky, oleje a rozdrceného česneku připravíme marinádu. Dýni pokrájíme na cca 1 cm silné plátky a poklademe je na vymazaný plech. Potřeme marinádou a dáme péct do trouby předehřáté na cca 160°C. Pečeme asi 15 minut, otočíme, potřeme zbytkem marinády a dopečeme do měkka asi 10 minut.  Dětem do 1 roku věku dýni pouze potřeme olejem, česnek a sojovou omáčku vynecháme. I tak chutná báječně.

Praktické

Dýně se dobře omývá kartáčkem na zeleninu. Na pečení je vhodný pečící papír. Dýně se k němu nelepí a dobře se obrací. Dýni neloupeme, pečením krásně změkne a lépe drží pohromadě. Slupka obsahuje spousty cenných a vlákninu, je škoda se jí zbavovat. Pokud slupku oloupeme, můžeme ji použít na vývar.

Kombinujeme

Dýně se hodí k čemukoliv, nejlépe k vařeným obilovinám, nebo pečeným plackám. Můžeme podávat ozdobené lžičkou tofunézy.

Obměna

Podobně lze připravit i cuketu nebo patizón, ale nejsou tak sladké.

 

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

Tomu bych nevěřila: Po 3 dnech na JJ stravě mi splasklo břicho!

cihal: Zdravím vás. Začala jsem dle videa polévkami k...

Mám tolik energie a vypadám i cítím se JINAK!

Luci88: Musím říct, že změny jsou obrovské. Mám tolik...

Moc mě to baví!

Libenk: Děkuji za výborný recept :-) Dnes upečeno a...

Hubneme, i když nedržíme dietu

Mayf: Dobrý den,moc jsme si pochutnali. Začali jsme nedávno...

Nemám chuť na sladké a už mi nechutná ani káva!

Petra: Tak pro dnešek jedno velké AHA! Nemám chutě...

Moje hmotnost je konečně stabilní

Iva V.: Ahoj Evi, já jsem úplně nadšená ze...

Dole 2 kg a spoustu cm a pokračuji dál

Ivana L.: Mám dole 2 kg. Ale zato těch...

Hltám všechny informace

Lenka B.: Ahoj Evi, děkuji za perfektně zpracovaný článek....

Děkuji – spadli jste nám z nebe…

Jana:Uzasny clanek. Neuveritelne, jak stejne to mame. Dceri jsou...

Nikdy bych nevěřila, že zelenina může chutnat tak dobře

Lenka: Taky pomalu objevují jemné chutě nových potravin a...

Děkuji za zorganizovaný celý jídelníček v kurzu

Bezinj: Druhý týden zvládám dobře, jídlo chutná i mému...

Jsem nadšená a hubnu

Siva: Dobrý den, jsem tady poprvé. Stránky JJ jsem...

Děkuji, že se na JJ můžu dozvědět zásadní fakta o jídle

Maki: Musím říct, že pravda je často dost krutá..jsem...

S JJ mám zaručenou jak pestrost, tak i že si pochutnáme

Martina: Tak když už je ta neděle, dopřála jsem...

Díky zdravé stravě mi zmizel myom

Havliar: Já chci moc pochválit stránky!!! Jsou super! Teď...

Vaření je rychlé, jednoduché a velmi chutné! Jsem vděčná, že jsem do toho šla.

Ivanavaokabu: Tolik nových chutí a tolik zeleniny jsem nesnědla...
  1. jak nemám doma dýni, tak jsem nesvá :-) a když je teď za nehoráznou cenu, tak kuouji. Musím pochválit pečenou dýni, je moc dobrá, ještě jsem k ní přidala cibulku a celer. Vše bylo výborné :-). Chystám se na ní zítra do práce k obědu :-) s obilnými plackami a tomto nečase doplněné teplou hrachovou polévkou :-)

  2. Moc dobré :-) díky za receptík. Kamarádka, co u mne byla na návštěvě a ochutnala se mne už i ptala na postup, protože si koupila hokaido ;-)

  3. taky miluju dýni a je jedno jak upravenou:)a recent na omáčku na špagety určo vyskoušim,už se těším:)

  4. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekHésiodos (2. část)
Další článekVladimír Kafka: Rakovina nezabíjí (3. část)