Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Místo masa

Kořeněná pohanka

Uvařeno
bez lepku
sezóna podzim
sezóna zima

Jednoduché, bezlepkové, rychlé, z několika málo ingrediencí…takové je toto voňavé jídlo, na kterém si určitě pochutnáte.

Ingredience
  • pohanka
  • tempeh
  • olej
  • mletá sladká paprika
  • lisovaný česnek
  • kmín
  • semínka černuchy
  • kešu oříšky
  • mizuna
  • sůl
  • tamari
  • sezamové semínko

Nejsem důsledná a nemám výdrž, sama sebe vnímám, že jsem zatím jen “zdolala první schod” a přemohla tu ne...

Jak připravit kořeněnou pohanku s tempehem

  1. Dobře propláchnutou pohanku uvařte a dejte stranou.
  2. Do pánve dejte olej, kmín a semínka černuchy, prolisovaný česnek, sladkou papriku, na kostičky nakrájený tempeh, sezam, kešu a orestujte.
  3. Přidejte tamari a trochu vody. Vařte pár minut na vysoké teplotě, poté vsypte pohanku, osolte, promíchejte a na pár sekund dovařte.
  4. Místo obvyklé petrželky jsem jako posypku použila mizunu.

Praktické

  • Po uvaření proplachuji pohanku studenou vodou, aby se tolik nelepila.
  • Pro verzi bez sóji použijte domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.) a hrachovou nebo pohankovou tamari namísto sójové. 

Obměna

  • Můžete použít i jinou libovolnou obilovinu dle vaší chuti.
  • Místo mizuny použijte na posypku petrželku nebo rukolu.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale uberem olej, sůl a koření.
  • Pozor na kešu ořechy vcelku.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

17 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Vynikající 👌

Slavomíra
23. 9. 2023

Zo zvyšku ryže +šampiňóny,mrkva,listy reďkovky a cvikly,kimchi…bola opäť rýchla a chutná večera_upršaný pozdrav zo Slovenska do slnečného? Talianska😀

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Květák s cizrnou v lepivé omáčce

Pro milovníky koření, indické kuchyně a improvizovaných receptů. Nelekejte se ingrediencí, snažte se nic nevynechat, právě koření dává obyčejnému jídlu tu ...

Korejský Goguma bap

Jednoduchý a přitom lahodný recept inspirovaný korejskou kuchyní. Vyzkoušejte a uvidíte, že díky vynikající zálivce i obyčejná rýže s batátem bude mít neuv...

Pikantní zimní tempeh s černými nudlemi

Co myslíte, může se člověk zamilovat do tempehu, sečuánského pepře či shiitake? Za nás rozhodně ano. Ochutnejte toto lahodné asijské jídlo, které je za pou...

Černý talíř

Vyzkoušejte tento rychlý, jednoduchý a lahodný recept obsahující černou rýži a fazole. Pochutnáte si a zároveň uděláte něco pro posílení vašich ledvin.

Kořeněný květák na zahřátí

Krásný zahřívající pokrm s jednou nečekanou ale velmi chutnou ingrediencí, která z obyčejného květáku dělá luxusní. Jídlo je velice jednoduché na přípravu ...

Cajunské světlé chilli

Chutná a kořeněná a také rychle připravená, to jsou důvody, proč je směs Cajun jedna z mých nejoblíbenějších.