Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Ezogelin çorbası – turecká hustá polévka

Uvařeno
Dnes se s vámi podělím o recept na polévku z turecké kuchyně, která doslova voní Anatolií. Hlavní složkou této výživné, chutné a přitom jednoduché polévky je červená čočka.
Ingredience
  • 30 g rýže
  • 45 g bulguru
  • 150 g červené loupané čočky
  • 1 lžička sušené máty
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 vrchovatá lžička mleté papriky
  • 3 lžíce rajčatové šťávy nebo protlaku
  • 1 velká cibule
  • 4 stroužky česneku
  • olej
  • pepř
  • sůl
  • zeleninový vývar/voda
  • petrželka
  • citrónová šťáva

Zuzka šla do očisty proto, že chtěla krom jiného zhubnout, zbavit se ekzému a bolesti kolen. Vedla si poctivě deníček...

Jak připravit tureckou hustou polévku

  1. Moje zjednodušená verze. Do cedníku dejte bulgur, čočku a rýži. Pořádně propláchněte.
  2. Do kastrolu dejte olej a přidejte najemno nasekanou cibulku, kmín a česnek. Osmahněte, přidejte papriku, znovu osmahněte.
  3. Nyní podlijte vývarem nebo vodou, přidejte mátu a rajčatovou omáčku, čočku, rýži a bulgur, osolte, promíchejte a vařte asi 20 minut.
  4. Když je hotovo, vmíchejte do polévky citrónovou šťávu a přidejte sekanou petrželku

Praktické

  • Vyberte rýži takovou, aby měla stejnou dobu vaření jako bulgur.
  • Někdy je možné vidět recepty s částí obsahu rozmixovanou, v originálním receptu se nemixuje.
  • Hustotu můžete ovlivnit množstvím tekutiny.

Obměna

  • Pokud chcete polévku pikantnější, můžete přidat chilli papričku.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření.

Pro zajímavost

  • Polévky mají v turecké kuchyni zvláštní místo. Polévku navíc konzumují všechny vrstvy obyvatelstva. Začít den snídaní s polévkou je běžným zvykem zejména na venkově.
  • Název této polévky je „Ezo Gelin Corbasi“, říká se jí i „nevěstina polévka“. Předpokládá se, že její název pochází od mladé ženy jménem „Ezo Gelin“, která žila na počátku 20. století v jihovýchodním Turecku v Gaziantepu.

 

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

63 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Dneska jsem ji zkusila, akorát jsem ji trošku pozměnila.
Přidala jsem čerstvé nakrájené zelí a thymian, na talíři ještě zjemnila vegánskou smetanou.. mňamka..

Šíša 🌾
7. 3. 2024

Vierko, děkuji za úžasný recept. Chuť skvělá právě díky mátě. 😋To by mě nenapadlo. Neměla jsem červenou čočku, tak jsem dala dopředu namočný půlený hrách. Vařila jsem to ráno a dala do peřin. Jen ta polévka vyšla na talíři trochu do kopce. 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣 Přeji veselé vaření Š.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Bob po indicku

Jestli se v Indii používá bob, to opravdu nevím, ale záleží na tom velmi málo. Koření dokáže zázraky s jakoukoli přísadou a tak tato byla volba jasná. Po s...

Fazolky po indicku

Fazolky patří k létu, je to zelenina, kterou si můžete snadno sami vypěstovat. Tento letní, i když pikantní, recept je příjemnou přílohou k rýži i chlebu. ...

Libanonský hashweh jinak

Toto tradiční libanonské jídlo je jednoduché na přípravu a má neskutečné aroma a vynikající chuť. Vyzkoušejte tuto jeho veganskou verzi a dejte vědět, jak ...

Veganská libyjská Shorba

Tentokrát jsem se nechala inspirovat libyjskou shorbou, moje verze je ovšem oproti originálním receptu veganská. Příprava je velice jednoduchá a nezabere v...

Zapečený bezpluchý oves (fotopostup)

Vynikající kůrka, měkký střed a příchuť řepy. Toto jídlo je opravdu lahůdka a určitě si na něm pochutnáte i vy.

Řecká Gemista (plněná zelenina)

V tomto původně řeckém receptu je možné zužitkovat letní úrodu zeleniny. Název receptu gemista znamená v překladu z řečtiny plněný. Pro chuťovou autenticit...