Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Lahanorizo

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna podzim
sezóna zima

S tímto receptem se podíváme do řecké kuchyně. I v originálu je recept veganský a je tak jednoduchý a rychlý, že mu nejde odolat. Doufám, že i vám zachutná.

Ingredience
  • 1 středně velká cibule
  • 1 kus pórku, bílá část
  • 1 středně velká mrkev
  • olej
  • 3 stroužky česneku
  • asi 400 g hlávkového zelí
  • 180 g kulaté rýže
  • 3 lžíce rajčatového protlaku
  • šťáva z 1 velkého citrónu
  • sůl
  • pepř
  • čerstvá petrželka

Začátkem roku 2020 jsem natrefila na stránky Jíme Jinak, posléze jsem si zaplatila členství v

Jak připravit řecké rizoto Lahanorizo

  1. Nasekejte cibuli, pórek a mrkev. Jemně osmahněte na pánvi s olejem. Přidejte nasekaný česnek a opět krátce orestujte.
  2. Nyní přidejte nahrubo nakrájené zelí, rajčatový protlak, sůl a promíchejte.
  3. Přidejte dobře propláchnutou rýži, zalijte vodou nebo zeleninovým vývarem a vařte 18 minut.
  4. Ke konci vaření přidejte citrónovou šťávu, petrželku a podáváme.

Praktické

  • Doba vaření bude záviset na zvolené rýži. 
  • Konzistence přizpůsobte vaší chuti. Můžete nechat řidší nebo hustější.
  • Nezapomeňte na citrónovou šťávu, zvýrazní všechny chutě a je neodmyslitelnou součástí originálního receptu.
  • Při potížích s klouby a ledvinami rajčata vynecháváme.

Obměna

  • Rýže je v tomto receptu velmi důležitá. Můžete použít hnědou rýži, ale nebude tak krémová, aby se vám rozpouštěla ​​v ústech. Také žádná dlouhozrnná rýže.
  • Rajčatové šťávy můžete přidat i více. Nejméně alespoň 2 plné lžíce.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a pepř.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

30 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Moc dobré 😋

Hajickova.Lenka
23. 1. 2024

Opět dobrota a rychlovka. Děkuji 👍

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Tempeh s pomerančovou glazurou

Vyzkoušejte tento recept na tempeh ovoněný omáčkou z pomerančové a citrónové šťávy. Jeho příprava je velmi jednoduchá a v kombinaci s opečeným fenyklem bud...

Rýžová kaše s omáčkou čtyř ingrediencí

Kompletní jídlo skvěle doladěné lahodnou omáčkou. Tato omáčka je velmi vhodná pro zimní období místo oleje v syrovém stavu, který ochlazuje organizmus.

Ječné kroupy s brokolicí Romanesco

Jednoduché a rychlé jídlo, na kterém si jistě pochutnáte. Pokud neseženete brokolici Romanesco, nenechte se odradit, můžete použít tu klasickou nebo květák...

Dušené zelí z jednoho hrnce

Rychlé, jednoduché a voňavé jídlo, skvělé k obilovinám, jehož příprava je snadná a téměř bez práce

Zimní Kung Pao (vegan)

Pikantní voňavé jídlo, které vás zahřeje, taková je tato variace na oblíbené Kung Pao. Dejte vědět, jak vám chutnalo.

Květák s cizrnou v lepivé omáčce

Pro milovníky koření, indické kuchyně a improvizovaných receptů. Nelekejte se ingrediencí, snažte se nic nevynechat, právě koření dává obyčejnému jídlu tu ...