- 100 g vařených bílých fazolí
- 30 g konopného semínka
- 2 lžíce tamari
- 10 g lahůdkového droždí
- špetička gochugaru (chilli na kimchi)
- zaatar domácí směs
- sůl
- 175 g vody
- šťáva z poloviny citrónu
- 1 plochá lžička agaru
- 1 plná lžička kukuřičného škrobu
- 1 lžíce oleje
Jak připravit pikantní paštiku z fazolí
- Všechny ingredience s výjimkou koření dejte do sekáčku a rozmixujte.
- Jakoukoliv mističku vymažte olejem a poprašte kořením zaatar.
- Do kastrůlku dejte rozmixovanou směs a na středním plameni uveďte za stálého míchání k varu.
- Jakmile se hmota začne vařit, ztlumte plamen a vařte 4 minuty. Stále míchejte!
- Poté vlijte hmotu do misky a nechte vychladnout nejdříve na lince, potom zakryjte víčkem a dejte do lednice. Až hmota ztuhne, máte hotovo.
Praktické
- Použijte kastrůlek nebo malou pánev s nepřilnavým povrchem.
- Paštika má podle mě bezvadnou konzistenci. Lze jí krájet a poté i rozmazat.
- Spotřebujte do 3 dnů.
- Pro verzi bez sóji použijte pohankovou nebo hrachovou tamari namísto sójové a nebo tamari úplně vynechte a použijte více soli.
Obměna
- Koření zaatar můžete vynechat, pokud ho nemáte, a použít třeba jen mletou sladkou papriku.
- Gochugaru není nutné, ale dá paštice lehce pikantní chuť. Nemáte-li, použijte černý pepř.
- Používám bílé fazole cannellini, protože mají měkkou slupku a na tyto recepty jsou obzvlášť vhodné. Můžete nahradit jiným druhem fazolí s měkkou slupkou.
Děti
- Bez pikantního koření a s menším množstvím soli vhodné pro děti od 2 let.
PS: Víte už jak na zdravé cukroví?
My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.
Komentáře
Dnes som si urobila túto paštiku. Je vynikajúca. Ja som si tam ešte pridala lyžicu miso pasty. Ďakujem za recept.
Jak prosím chutná tamari? Co bych mohla dát místo toho?