Máte rádi ořechy a mírně pikantní chutě? Připravte si tuto návykovou ořechovou směs. Bude se perfektně hodit na vánoční tabuli nebo na Silvestrovské zobání. A pokud ještě nemáte vánoční dárky, pak je tato směs zabalená do ozdobné skleničky dobrou volbou!
Ingredience
na 1 mističku
  • 100 g směs ořechů (kešu, mandle, vlašské aj.)
  • 1 lžíce oleje
  • 3/4 lžíce sladu
  • chilli dle chuti
  • 1/2-1 lžička uzené papriky
  • větší špetka soli

Jak připravit pikantní obalované ořechy

  1. Na horké pánvi si opražíme ořechy.
  2. Až budou zlatavé, přilijeme k nim olej a slad.
  3. Na mírném plameni slad zpěníme, mícháme a přidáváme postupně uzenou papriku a chilli prášek.
  4. Přidáme sůl (nebo místo soli umeocet a sojovou omáčku).
  5. Mícháme, aby se ořechy ve směsi obalily.
  6. Nejdříve budou hodně lepit, jakmile ale zchládnou, budou krásně držet.
  7. Ochutnáme a pokud se nám zdá, že jsou málo ochucené, přidáme ještě koření nebo sojovou omáčku/umeocet.
  8. Vypneme.
  9. Ořechy přemístíme do misky a ještě posypeme uzenou paprikou a promícháme, abychom je zbavily lepivosti.
  10. Uchováváme v uzavřené dóze na chladnějším místě.

Praktické

  • Tato pikantní směs ořechů může sloužit jako krásný a chutný dárek k Vánocům nebo narozeninám. Stačí zabalit do hezké skleničky nebo krabičky.
  • Hodí se jako svačinka, místo nezdravých slaných chipsů nebo popcornu jako večerní mlsání nebo jako občerstvení na oslavách.
  • Ještě o úroveň lepší chuť dostanete, když smícháte olej s rostlinným sirupem, vmícháme koření a ořechy. Obalíte a dáte péct do trouby na 110°C cca 30 minut – 3x za tuto dobu promíchejte a pak ještě 15 minut dosušte na 70°C.

Obměna

  • Pokud nechcete použít sůl, použijte místo ní umeocet.
  • Můžete do směsi ořechů přidat i semínka nebo arašídy.
  • Místo chilli se dá použít i kari koření.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti od 2 let, nepřeháníme to se solí a kořením.

Pořád je tu něco zajímavého a nového, ani nestíhám sledovat!

Katka: Ahoj holky, moc děkuju za stránky, čerpám z...

Nějak mi zmizelo 6 kg

Dagmar: mám výbornou náladu, protože jsem ze skříně vytáhla oblečení,...

Děkuji moc za videa

Magda: Děvčata, děkuji moc za videa, jsou úžasná a...

Přítel mi řekl, že by tak chtěl jíst už pořád

Lucie: Ráda bych napsala takové shrnutí mého kurzu. Především...

Už nechci vařit klasiku, kterou jsem dříve vařila

Pavlivlmaeorua: S pomocí dcery jsem se dostala k programu...

Stojí to za to!

Pařízková: Ahoj všichni, jsem ráda, že jsem s jj...

Členství v Klubu byla jedna z našich nejlepších investic

Martina: Dlouho jsem váhala, zda si můžeme dovolit z...

Své porce musím bránit před rodinou:-)

Adad: Dobrý den, děkuji za krásný a hlavně srozumitelný...

Je úžasné, jak jde váha sama dolů!

Jajabre: Zdravím všechny. Zítra to bude 14 dní. Koupila...

Všichni pějí na vaše jídla chválu

Helena Š.: Dobrý den, protože nejsem na sociálních sítí, ale...

Od doby, co jsme na JJ nás zubařka chválí

Petra: Tak u nás (zejména u mě) to byla...

Obdivuji vaše recepty a úžasné nápady

Lenka M.: Nejsem ortodoxní JJ, ale tuto stravu mám...

Hubnutí přišlo tak nějak samo

Chania: Vynechala jsem pečivo, nepotřebuji ho. Cukr jsem přestala...

Váš web mě stále obohacuje

Katka: Váš web mi přináší zajímavé články, obohacuje mne...

Můj muž i tchán se jídlo pochvalují

L.fuca: Toto stravování mě baví a hlavně mi dělá...

Obleču šaty, které jsem X let neoblékla

Ilona L.: Mám jednu naprosto luxusní zprávu! Moje 69letá...

8 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Mě to do druhého dne navlhlo. Vám se to nikomu nestalo? Nechtěla jsem to dát do skeničky, že bych to z ní nevydolovala, tak to bylo venku a navlhloo to.

  2. Fantastické !!! Včera jsme upekly s mamkou, nabalily do malých sáčků a uděláme radost kamarádkám :-))) PS: dnes peču znovu, ale už pro sebe 😉

    • Děkujeme za zprávu 🙂 Jsem moc ráda, že chutnalo! U nás je to návyková záležitost 😀

    • Díky za milou reakci, Jaroslavo 😉 Bez cukru je u nás všechno, určitě se vám budou líbit i další recepty.

  3. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekTeplé nápoje pro zimní dny: jde to i bez cukru!
Další článekJedlé kaštany: zdroj životodárné energie