Domů > Zdravé recepty > Omáčky

Sladké zeleninové pyré á la svíčková

Uvařeno
bez sóji

Někdy se stane, že chcete udělat svíčkovou, ale zjistíte, že vám na ni chybí zelenina, která do ní patří. A tak použijete jinou a vznikne z toho výborné sladké zeleninové pyré, na kterém si báječně pošmáknete. Nebojte se experimentovat!

Ingredience
pro 1 porci
  • 1 lžíce oleje
  • 1 menší červená cibule
  • 2 menší mrkve
  • kousek celeru
  • kousek kedlubny
  • pár růžiček květáku
  • koření: 2 jalovce, 2 kuličky nového koření, 2 menší bobkové listy, 2 kuličky pepře
  • špetka soli

Vždy jsem toužila po dokonalé postavě a krásném oblečení: cvičila, držela diety a různé výživové směry a jako introve...

Jak na sladké zeleninové pyré á la svíčková
  1. Do hrnce nalijte olej a nechejte ho rozehřát.
  2. Mezi tím si nakrájejte nadrobno cibuli, na kostičky mrkev, celer, kedlubnu a na růžičky rozeberte květák.
  3. Jakmile bude olej horký, vložte cibuli, posolte, zakryjte pokličkou, snižte plamen na nejnižší a nechejte dusit.
  4. Jakmile bude cibule zlatavá, přidejte zbylou zeleninu a koření.
  5. Osmahněte a až se zelenina bude připalovat, nalijte vývar nebo vodu.
  6. Pod pokličkou na mírném plameni duste cca 7 minut, až bude zelenina měkká.
  7. Poté vyndejte koření a rozmixujte na jemné pyré.
  8. Pokud bude potřeba, dochuťte nebo zjemněte rostlinnou smetanou.
Praktické
  • Aby byl talíř kompletní, přidejte jakoukoliv obilovinu (např. špaldové kernoto) a bílkovinu (např. tempehové mini “kotletky” v tomatové marinádě nebo uzený tempeh/tofu).

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

“Rajská omáčka” z červené řepy

Všem milovníkům rajčat určitě udělá radost tato falešná rajčatová omáčka, která se výborně hodí jak na těstoviny, tak jako omáčka ke knedlíkům a seitanu. P...
13
7

Pikantní kvašené cuketové řezy

Křehké a lahodné rychle naložené cukety. Alternativa kvašených okurek, která se skvěle hodí ke každému jídlu jako bohatý zdroj enzymů, vitamínů a minerálů ...

Smetanová omáčka z kedlubnu s mangoldem

Skvělá omáčka k těstovinám, obilovinám, knedlíkům nebo plackám. Skvěle při ní zužitkujete sezónní zeleninu a ještě si pochutnáte na rychlém a jednoduchém j...

Cuketová omáčka s fazolemi, hříbky a mangoldem

Když je hodně hub, cuket a mangoldu, dělám tuhle omáčku. Je rychlá a moc nám chutná. A můžete v ní skvěle využít i přerostlou cuketu s tvrdou slupkou.

Sladké cibulky s umeboškou

Cibule obsahuje mnoho dobře využitelného vápníku a tohle je skvělý způsob jak si servírovat. Slaďounké cibulky s umeboškou milujeme my i děti a návštěvy je...
16
43

Nakládaná cuketa – kvašáky

Cuketové kvašáky nám moc chutnají. Vlastně sotva poznáme rozdíl od okurkových. Naučila nás je kamarádka Jitka, a protože máme vždycky víc cuket než okurek,...