Míša je oblíbený nanuk u dětí i dospělých, ale jeho složení není příliš ideální. Není nic jednoduššího, než si takovou zmrzlinu vyrobit doma. Stačí vám na to 3 ingredience! A pokud si s tím pohrajete a použijete tvořítka, můžete vyrobit identickou kopii Míši - zmrzlinu na špílku politou čokoládou.

Ingredience
kelímek zmrzliny
  • 1/2 hrnku rostlinného jogurtu (např. vyrobený dle tohoto receptu, nebo koupený – kokosový, sojový), případně rostlinné smetany (výborná je kokosová nebo sojová)
  • 3 hrsti ovoce (např. jahod)
  • 2-3 PL rýžového nebo jiného sirupu nebo sladu

Jak na ovocnou krémovou zmrzlinu á la Míša

  1. V mixéru rozmixujte ovoce, jogurt a sladidlo do krémové hmoty.
  2. Zmrzlinu přemístěte do krabičky (nebo do tvořítek a zaboř špílek) a dejte do mrazáku na několik hodin zmrazit.
  3. Vyndejte, nechejte trochu povolit a servírujte třeba s čerstvým ovocem.

Praktické

  • Vyrobte si více druhů: Udělej si několik druhů zmrzlin tak, že do každé použijete jiné ovoce – např. jednu jahodovou, meruňkovou, borůvkovou atp. Lze udělat i třeba jenom čokoládovou nebo vanilkovou variantu – zvyšte množství jogurtu a přidejte karob nebo kakao či vanilku.
  • Udělejte zmrzlinový pohár: Pokud budete mít více druhů zmrzlin, můžete sobě nebo dětem vytvořit skvělé zmrzlinové poháry s např. horkými malinami, sušenkou a kokosovou šlehačkou.
  • Čokoládová poleva: Pokud budete dělat zmrzliny do tvořítek, lze je po vyjmutí z tvořítka zalít čokoládou (můžete i posypat kokosem nebo oříšky) a vytvořit tak velmi podobnou kopii zmrzliny Míša.

Obměna

  • Pokud si nechcete vyrobit, ani nemůžete sehnat kvalitní rostlinný jogurt, použijte místo něj hustou rostlinnou smetanu (např. kokosovou smetanu = kokosový krém) nebo kokosový krém z kokosového mléka (kokosové mléko dejte do lednice na 1 den, poté otevřete plechovku a horní tuhá vrstva je kokosový krém, ten použijte).

Začátek nebyl snadný, ale výsledky jsou neuvěřitelné!

Rob: Dobrý den, skvělá práce!!! Po knihách: Fit pro život,...

Upravil se mi tlak, cholesterol i astma (v 73 letech)

Proda4: Dobrý den, patřím sice k začátečnicím ve stravování...

Nová inspirace

Andrea: Díky za kurz, sobě děkuji za odvahu za...

Manžel se na mě díval a ptal se, co je na mně nového (Sylva)

Sylva: Evi, Romane...Viléme, Jarmilo!!!:-) Funguje to. Nechápu jak, ale...

Behám ako rybička, kila idú dole (Marta)

Marta: Milá Evička, deň po dni varím podľa Jíme...

Nemůžu si pomoct, ty jídla z kurzu jsou tak dobrá, že vylizuji talíře i hrnce…

Magda: Ahoj všichni, dnes uvařil manžel - zelí, bramborový knedlík a...

Stal se zázrak. Dcera je nadšená z jídla

Trundova: Večer dcera (10 roků) snědla zbylou svíčkovou a...

Úžasně zpracovaný kurz do naprostých deitalů

Ilona L.: Evi, váš kurz byl naprosto úžasný. Zpracovaný...

Jeden z nejsilnějších zážitků…

Kateřina: Milá Evi, také jsem chtěla poděkovat za celý kurz....

Mám ohromnou radost, že hubnu

Kateřina: Začátkem ledna jsem se přihlásila do kurzu "hubneme...

Děkujeme za záchranu života!

karmaocean: Dobrý den, díky Bohu vás objevila manželka, začínali...

V lednici máme týden starou šunku: nikdo už ji nechce!

Veronika: Ja mám rôzne stravovacie omedzenia, takže pre mňa bol...

Podle tak nádherně popsaných postupů – to se to vaří!

ivlik: Vaření jde suprově, vzhledem k tomu že jsem...

Díky vám jsem začala vařit polévky – jsou tak chutné i rychlé na přípravu!

Marta: Milá paní Evo, chtěla bych Vám moc poděkovat za...

Včera jsem zvládla první den a super (Gabriela)

Gabriela: Dobrý den, chci vám moc poděkovat za úžasná...

Roky jsem bojovala se zácpou a únavou – konečně jsou pryč!

Marcela: Ahoj, chtěla jsem vám poděkovat za super kurz...
    • Nám se to taky stává, protože zmrzlinu moc nenabízím :-)) Teď zrovna cucají loňskou bezinkovou 😃😃

  1. Chtěla jsem se zeptat, jak je to s pitím přemražené vody?? Četla jsem, že rozmražená voda je velmi zdravá…jako i přemražená v mrazáku. Prosím, je tady někdo, kdo o tom něco ví?

    • Taky jsem to kdysi kdesi četla, šlo o vrácení původní energie vody a snad i to mělo mít vliv na chlorovanou vodu (i když tam je dobré převařit), ale nedělám to. Máme vodu ze studny, tak to neřešíme, tu naši si ještě filtrujeme a jsme spokojení. Když potkáme studánku, bereme tu, protože to je nejlepší.

      • Evi můžeš mi prosím doporučit filtr? Máme studnu, ale léta ji na vaření nepoužíváme kvůli dusičnanum, přijde mi to škoda, ale ještě jsem se nedokopala ke změně, tak beru pořád Želivku, nechutná mi ani po převaření.

  2. Zmrzlina bude určitě dobrá, ale nedávala bych do ní sójovou smetanu ani jogurt, není to nic zdravého.

    Když už rostlinný původ, tak kokos, ten je nutričně hodnotný a nenese s sebou rizika jako sója.

    • Díky za poznámku, Terezie. Je potřeba se na to podívat tak, že hledáme tu nejlepší možnou alternativu. Sója není jen špatná, je potřeba vědět, kdy ano, kdy ne a jak zpracovaná má být (viz např. https://www.jimejinak.cz/soja-ano-nebo-ne-2/). Pokud se chceme za každou cenu vyhnout soje, dá se použít jiná rostlinná verze, jak se říká v receptu, ideální je domácí mléko, jogurt nebo smetana. Nejzdravější samozřejmě je nic ledového nejíst :-)

  3. Tyhle zmrzliny máme rádi, dělám podobný. A pokud chce člověk zmrzlinu hned, tak jde rozmixovat mražený ovoce s jogurtem a sirupem.

    Ale bohužel miluju chuť Míši hlavně kvůli tvarohu a ten nijak vegetariánsky nahradit nejde…

    • Já jsem Míšu dělala z kešu (konzistence tekutějšího tvarohu – čili do mixéru trochu víc vody než kešů, malininko umeocta, něco málo sladidla a citronové šťávy). Po zmrznutí jsem to namáčela do čokolády a zázrak byl na světě:-) Kešu mi připadá, že (s citronem) dělá konzistenci i chuť mléčných výrobků.

      • Díky za inspiraci, Kaludie. Já ume ocet dávám skoro všude, ale do tohohle by mě to nenapadlo :-)

        • Ume dávám vždycky když solím cokoliv, co nevařím. Sůl nepřevařená mi dělá výrazně špatně na ledviny. (Odzkoušeno teda i na jiných především těhotných…)

          • No, to každopádně učíme na všech kurzech, že nepřevařená sůl škodí, ale ume je i kyselý :-)

  4. Když už dělám nanuky, rozmixuji ovoce a podle množství hmoty přisypu chia semínka. Když hmota zgelovatí, naplím vaničky nebo formičky na nanuky a zmrazím. Nanuky pak nejsou tvrdé a s krystalky ledu :-)

  5. Zobrazit všech 20 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekCelozrnné palačinky s ovocnou omáčkou
Další článekTřešňové hody: 6 nejoblíbenějších dezertů z třešní