Míša je oblíbený nanuk u dětí i dospělých, ale jeho složení není příliš ideální. Není nic jednoduššího, než si takovou zmrzlinu vyrobit doma. Stačí vám na to 3 ingredience! A pokud si s tím pohrajete a použijete tvořítka, můžete vyrobit identickou kopii Míši - zmrzlinu na špílku politou čokoládou.

Ingredience
kelímek zmrzliny
  • 1/2 hrnku rostlinného jogurtu (např. vyrobený dle tohoto receptu, nebo koupený – kokosový, sojový), případně rostlinné smetany (výborná je kokosová nebo sojová)
  • 3 hrsti ovoce (např. jahod)
  • 2-3 PL rýžového nebo jiného sirupu nebo sladu

Jak na ovocnou krémovou zmrzlinu á la Míša

  1. V mixéru rozmixujte ovoce, jogurt a sladidlo do krémové hmoty.
  2. Zmrzlinu přemístěte do krabičky (nebo do tvořítek a zaboř špílek) a dejte do mrazáku na několik hodin zmrazit.
  3. Vyndejte, nechejte trochu povolit a servírujte třeba s čerstvým ovocem.

Praktické

  • Vyrobte si více druhů: Udělej si několik druhů zmrzlin tak, že do každé použijete jiné ovoce – např. jednu jahodovou, meruňkovou, borůvkovou atp. Lze udělat i třeba jenom čokoládovou nebo vanilkovou variantu – zvyšte množství jogurtu a přidejte karob nebo kakao či vanilku.
  • Udělejte zmrzlinový pohár: Pokud budete mít více druhů zmrzlin, můžete sobě nebo dětem vytvořit skvělé zmrzlinové poháry s např. horkými malinami, sušenkou a kokosovou šlehačkou.
  • Čokoládová poleva: Pokud budete dělat zmrzliny do tvořítek, lze je po vyjmutí z tvořítka zalít čokoládou (můžete i posypat kokosem nebo oříšky) a vytvořit tak velmi podobnou kopii zmrzliny Míša.

Obměna

  • Pokud si nechcete vyrobit, ani nemůžete sehnat kvalitní rostlinný jogurt, použijte místo něj hustou rostlinnou smetanu (např. kokosovou smetanu = kokosový krém) nebo kokosový krém z kokosového mléka (kokosové mléko dejte do lednice na 1 den, poté otevřete plechovku a horní tuhá vrstva je kokosový krém, ten použijte).

Chuťové orgie díky kurzu Jarní očista

Dudysek: Zdravím moc do JJ a musím vyjádřit velké...

Mám dole 2 kg bez snažení, i když se krmím

Věrka: Chci vám poděkovat za skvělé recepty, za celý...

Začátek nebyl snadný, ale výsledky jsou neuvěřitelné!

Rob: Dobrý den, skvělá práce!!! Po knihách: Fit pro život,...

JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani popsat

Miluše: JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani...

Kurz byl nejkrásnějším dárkem, který jsem kdy dostala

Dagbri: Jsem moc ráda, že jsem na Vaše stránky...

Děkuji za vaši osvětu ohledně jídla a kurz zdarma

Andrea A.: Ráda bych Vám, vám všem, moc poděkovala...

Vaše chutná jídla obohatila náš stereotypní jídelníček

MoniVr: Dobrý den, mám za sebou polovinu kurzu a...

Díky vám mohu něco udělat pro zdraví sebe i svých blízkých

Zdeňka H.: Velice ráda vařím z Vašich receptů, naposledy to...

Miluju vás a vaši práci. Mám konečně zpět svou menstruaci

Ilona L.: Evi posilam muj posledni komentar do jarni...

Bez ranní polévky to u mě už nejde

Zdlang: Devcata, jsem spokojena, jak to valim a zvladam,...

Královský oběd za půl hodiny

Lucie.L.: Chtěla jsem poděkovat za dnešní promyšlené "menu" pro...

Váš web mě stále obohacuje

Katka: Váš web mi přináší zajímavé články, obohacuje mne...

Dcera se mnou začala snídat polévku!

Kajkule: Všechna jídla jsou moc dobrá! Moc vás chválím, pěkně...

Prva pochvala (dalsie celkom urcite budu nasledovat)

Anička: Dobry den, pred par dnami som objavila vasu stranku...

Děti nepoznaly, že je to zdravé

Alena: můj 6letý masař nepoznal, že sekaná není z masa,...

Díky JJ solíme o polovinu méně a přestali jsme mlsat

Anicer: Tak do jarní očisty jsme doma vstoupili jako úplní...

  1. Chtěla jsem se zeptat, jak je to s pitím přemražené vody?? Četla jsem, že rozmražená voda je velmi zdravá…jako i přemražená v mrazáku. Prosím, je tady někdo, kdo o tom něco ví?

    • Taky jsem to kdysi kdesi četla, šlo o vrácení původní energie vody a snad i to mělo mít vliv na chlorovanou vodu (i když tam je dobré převařit), ale nedělám to. Máme vodu ze studny, tak to neřešíme, tu naši si ještě filtrujeme a jsme spokojení. Když potkáme studánku, bereme tu, protože to je nejlepší.

      • Evi můžeš mi prosím doporučit filtr? Máme studnu, ale léta ji na vaření nepoužíváme kvůli dusičnanum, přijde mi to škoda, ale ještě jsem se nedokopala ke změně, tak beru pořád Želivku, nechutná mi ani po převaření.

        • Já mám Berkey, pro kluky na něj máme slevu 25% vizhttps://www.jimejinak.cz/pomocnici-do-kuchyne-ti-nejlepsi-se-super-slevou/amp/ než jsme pořídili filtr používala jsem alespoň Šungit.

  2. Zmrzlina bude určitě dobrá, ale nedávala bych do ní sójovou smetanu ani jogurt, není to nic zdravého.

    Když už rostlinný původ, tak kokos, ten je nutričně hodnotný a nenese s sebou rizika jako sója.

    • Díky za poznámku, Terezie. Je potřeba se na to podívat tak, že hledáme tu nejlepší možnou alternativu. Sója není jen špatná, je potřeba vědět, kdy ano, kdy ne a jak zpracovaná má být (viz např. https://www.jimejinak.cz/soja-ano-nebo-ne-2/). Pokud se chceme za každou cenu vyhnout soje, dá se použít jiná rostlinná verze, jak se říká v receptu, ideální je domácí mléko, jogurt nebo smetana. Nejzdravější samozřejmě je nic ledového nejíst 🙂

  3. Tyhle zmrzliny máme rádi, dělám podobný. A pokud chce člověk zmrzlinu hned, tak jde rozmixovat mražený ovoce s jogurtem a sirupem.

    Ale bohužel miluju chuť Míši hlavně kvůli tvarohu a ten nijak vegetariánsky nahradit nejde…

    • Já jsem Míšu dělala z kešu (konzistence tekutějšího tvarohu – čili do mixéru trochu víc vody než kešů, malininko umeocta, něco málo sladidla a citronové šťávy). Po zmrznutí jsem to namáčela do čokolády a zázrak byl na světě:-) Kešu mi připadá, že (s citronem) dělá konzistenci i chuť mléčných výrobků.

      • Díky za inspiraci, Kaludie. Já ume ocet dávám skoro všude, ale do tohohle by mě to nenapadlo 🙂

        • Ume dávám vždycky když solím cokoliv, co nevařím. Sůl nepřevařená mi dělá výrazně špatně na ledviny. (Odzkoušeno teda i na jiných především těhotných…)

          • No, to každopádně učíme na všech kurzech, že nepřevařená sůl škodí, ale ume je i kyselý 🙂

  4. Když už dělám nanuky, rozmixuji ovoce a podle množství hmoty přisypu chia semínka. Když hmota zgelovatí, naplím vaničky nebo formičky na nanuky a zmrazím. Nanuky pak nejsou tvrdé a s krystalky ledu 🙂

  5. Zobrazit všech 18 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVedro útočí! 10 fit receptů, kterými se zchladíte
Další článekZhubnout do prázdnin? V pohodě!