Míša je oblíbený nanuk u dětí i dospělých, ale jeho složení není příliš ideální. Není nic jednoduššího, než si takovou zmrzlinu vyrobit doma. Stačí vám na to 3 ingredience! A pokud si s tím pohrajete a použijete tvořítka, můžete vyrobit identickou kopii Míši - zmrzlinu na špílku politou čokoládou.

Ingredience
kelímek zmrzliny
  • 1/2 hrnku rostlinného jogurtu (např. vyrobený dle tohoto receptu, nebo koupený – kokosový, sojový), případně rostlinné smetany (výborná je kokosová nebo sojová)
  • 3 hrsti ovoce (např. jahod)
  • 2-3 PL rýžového nebo jiného sirupu nebo sladu

Jak na ovocnou krémovou zmrzlinu á la Míša

  1. V mixéru rozmixujte ovoce, jogurt a sladidlo do krémové hmoty.
  2. Zmrzlinu přemístěte do krabičky (nebo do tvořítek a zaboř špílek) a dejte do mrazáku na několik hodin zmrazit.
  3. Vyndejte, nechejte trochu povolit a servírujte třeba s čerstvým ovocem.

Praktické

  • Vyrobte si více druhů: Udělej si několik druhů zmrzlin tak, že do každé použijete jiné ovoce – např. jednu jahodovou, meruňkovou, borůvkovou atp. Lze udělat i třeba jenom čokoládovou nebo vanilkovou variantu – zvyšte množství jogurtu a přidejte karob nebo kakao či vanilku.
  • Udělejte zmrzlinový pohár: Pokud budete mít více druhů zmrzlin, můžete sobě nebo dětem vytvořit skvělé zmrzlinové poháry s např. horkými malinami, sušenkou a kokosovou šlehačkou.
  • Čokoládová poleva: Pokud budete dělat zmrzliny do tvořítek, lze je po vyjmutí z tvořítka zalít čokoládou (můžete i posypat kokosem nebo oříšky) a vytvořit tak velmi podobnou kopii zmrzliny Míša.

Obměna

  • Pokud si nechcete vyrobit, ani nemůžete sehnat kvalitní rostlinný jogurt, použijte místo něj hustou rostlinnou smetanu (např. kokosovou smetanu = kokosový krém) nebo kokosový krém z kokosového mléka (kokosové mléko dejte do lednice na 1 den, poté otevřete plechovku a horní tuhá vrstva je kokosový krém, ten použijte).

Dříve jsem byla agresivní. Na JJ jsem vznášející se bytost

Market: Tak třetí den téměř za mnou a jsem...

Po kurzu mě vyřadili z diabetologie

Lentilka: Já se minulý rok přihlásila do Vánočního kurzu...

Šok: jí to i můj masomil manžel!

Jana: Šok! Jídla z kurzu jí i můj masomil...

Můj muž i tchán se jídlo pochvalují

L.fuca: Toto stravování mě baví a hlavně mi dělá...

Děkuji za skvělý kurz

Ilona: Děkuji, děvčata, za skvělý kurz. Tady to jde...

Vaříte super

Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné, vaříte...

Hubnutí přišlo tak nějak samo

Chania: Vynechala jsem pečivo, nepotřebuji ho. Cukr jsem přestala...

Dáváte mi pocit, že jsem doma

Tammy: Pocit, že jsem doma. Nebo u kámošky na...

Chtěla jsem se naučit vařit z dravě a kila dolů jsou příjemnou odměnou

Žaneta: Hlásím 3kg dole :). Pravda je, že jsem...

Od chvíle, kdy jsem na JJ nepotřebuji žádné knihy

Michaela H. S.: Mám veľa rôznych zdravých kuchárských kníh,...

Moc děkuji za recepty

Dana: Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné,...

Zbožňuji vaše recepty

Ema K.: Zbožňuji Vase recepty, vařím, peču, baštím, papám a...

Obdivuji vaše recepty a úžasné nápady

Lenka M.: Nejsem ortodoxní JJ, ale tuto stravu mám...

Začátek nebyl snadný, ale výsledky jsou neuvěřitelné!

Rob: Dobrý den, skvělá práce!!! Po knihách: Fit pro život,...

Bez masa je mi skvěle

Petra: Nejdřív jsem to vůbec neplánovala, ale nakonec jsem maso...

Díky kurzu jsem snížila přísun chipsů a dalších nesmyslů

Gseidlova: Všechny recepty jsou vynikající. Snížila jsem výrazně přísun...
    • Nám se to taky stává, protože zmrzlinu moc nenabízím :-)) Teď zrovna cucají loňskou bezinkovou 😃😃

  1. Chtěla jsem se zeptat, jak je to s pitím přemražené vody?? Četla jsem, že rozmražená voda je velmi zdravá…jako i přemražená v mrazáku. Prosím, je tady někdo, kdo o tom něco ví?

    • Taky jsem to kdysi kdesi četla, šlo o vrácení původní energie vody a snad i to mělo mít vliv na chlorovanou vodu (i když tam je dobré převařit), ale nedělám to. Máme vodu ze studny, tak to neřešíme, tu naši si ještě filtrujeme a jsme spokojení. Když potkáme studánku, bereme tu, protože to je nejlepší.

      • Evi můžeš mi prosím doporučit filtr? Máme studnu, ale léta ji na vaření nepoužíváme kvůli dusičnanum, přijde mi to škoda, ale ještě jsem se nedokopala ke změně, tak beru pořád Želivku, nechutná mi ani po převaření.

  2. Zmrzlina bude určitě dobrá, ale nedávala bych do ní sójovou smetanu ani jogurt, není to nic zdravého.

    Když už rostlinný původ, tak kokos, ten je nutričně hodnotný a nenese s sebou rizika jako sója.

    • Díky za poznámku, Terezie. Je potřeba se na to podívat tak, že hledáme tu nejlepší možnou alternativu. Sója není jen špatná, je potřeba vědět, kdy ano, kdy ne a jak zpracovaná má být (viz např. https://www.jimejinak.cz/soja-ano-nebo-ne-2/). Pokud se chceme za každou cenu vyhnout soje, dá se použít jiná rostlinná verze, jak se říká v receptu, ideální je domácí mléko, jogurt nebo smetana. Nejzdravější samozřejmě je nic ledového nejíst :-)

  3. Tyhle zmrzliny máme rádi, dělám podobný. A pokud chce člověk zmrzlinu hned, tak jde rozmixovat mražený ovoce s jogurtem a sirupem.

    Ale bohužel miluju chuť Míši hlavně kvůli tvarohu a ten nijak vegetariánsky nahradit nejde…

    • Já jsem Míšu dělala z kešu (konzistence tekutějšího tvarohu – čili do mixéru trochu víc vody než kešů, malininko umeocta, něco málo sladidla a citronové šťávy). Po zmrznutí jsem to namáčela do čokolády a zázrak byl na světě:-) Kešu mi připadá, že (s citronem) dělá konzistenci i chuť mléčných výrobků.

      • Díky za inspiraci, Kaludie. Já ume ocet dávám skoro všude, ale do tohohle by mě to nenapadlo :-)

        • Ume dávám vždycky když solím cokoliv, co nevařím. Sůl nepřevařená mi dělá výrazně špatně na ledviny. (Odzkoušeno teda i na jiných především těhotných…)

          • No, to každopádně učíme na všech kurzech, že nepřevařená sůl škodí, ale ume je i kyselý :-)

  4. Když už dělám nanuky, rozmixuji ovoce a podle množství hmoty přisypu chia semínka. Když hmota zgelovatí, naplím vaničky nebo formičky na nanuky a zmrazím. Nanuky pak nejsou tvrdé a s krystalky ledu :-)

  5. Zobrazit všech 20 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekCelozrnné palačinky s ovocnou omáčkou
Další článekTřešňové hody: 6 nejoblíbenějších dezertů z třešní