Míša je oblíbený nanuk u dětí i dospělých, ale jeho složení není příliš ideální. Není nic jednoduššího, než si takovou zmrzlinu vyrobit doma. Stačí vám na to 3 ingredience! A pokud si s tím pohrajete a použijete tvořítka, můžete vyrobit identickou kopii Míši - zmrzlinu na špílku politou čokoládou.

Ingredience
kelímek zmrzliny
  • 1/2 hrnku rostlinného jogurtu (např. vyrobený dle tohoto receptu, nebo koupený – kokosový, sojový), případně rostlinné smetany (výborná je kokosová nebo sojová)
  • 3 hrsti ovoce (např. jahod)
  • 2-3 PL rýžového nebo jiného sirupu nebo sladu

Jak na ovocnou krémovou zmrzlinu á la Míša

  1. V mixéru rozmixujte ovoce, jogurt a sladidlo do krémové hmoty.
  2. Zmrzlinu přemístěte do krabičky (nebo do tvořítek a zaboř špílek) a dejte do mrazáku na několik hodin zmrazit.
  3. Vyndejte, nechejte trochu povolit a servírujte třeba s čerstvým ovocem.

Praktické

  • Vyrobte si více druhů: Udělej si několik druhů zmrzlin tak, že do každé použijete jiné ovoce – např. jednu jahodovou, meruňkovou, borůvkovou atp. Lze udělat i třeba jenom čokoládovou nebo vanilkovou variantu – zvyšte množství jogurtu a přidejte karob nebo kakao či vanilku.
  • Udělejte zmrzlinový pohár: Pokud budete mít více druhů zmrzlin, můžete sobě nebo dětem vytvořit skvělé zmrzlinové poháry s např. horkými malinami, sušenkou a kokosovou šlehačkou.
  • Čokoládová poleva: Pokud budete dělat zmrzliny do tvořítek, lze je po vyjmutí z tvořítka zalít čokoládou (můžete i posypat kokosem nebo oříšky) a vytvořit tak velmi podobnou kopii zmrzliny Míša.

Obměna

  • Pokud si nechcete vyrobit, ani nemůžete sehnat kvalitní rostlinný jogurt, použijte místo něj hustou rostlinnou smetanu (např. kokosovou smetanu = kokosový krém) nebo kokosový krém z kokosového mléka (kokosové mléko dejte do lednice na 1 den, poté otevřete plechovku a horní tuhá vrstva je kokosový krém, ten použijte).

Děkuji – spadli jste nám z nebe…

Jana:Uzasny clanek. Neuveritelne, jak stejne to mame. Dceri jsou...

Po zvážení jsem se nestačila divit!

Eva: První týden jsem nedržela půst, byli jsme na...

Už po týdnu se cítím lépe a dokonce jsem zvládla i půst

Slunivok: Já jsem se radostně pustila do jarní očisty....

Z jídel jsem nadšená, jedí to i moji chlapi

Maca.s.: Z jídel jsem úplně nadšená, už jsem dělala...

Přerod tetičky Tsunami na tanečnici salsy pokračuje.

Evi, Helčo. Co jste mi to udělaly! Místo práce...

Klub JJ mě vyrazil dech

Jana: Evi a Helčo, jste úžasné , Klub jíme...

Upravil se mi tlak, cholesterol i astma (v 73 letech)

Proda4: Dobrý den, patřím sice k začátečnicím ve stravování...

Hlavním motivem pro mě bylo sdíleni a inspirace

Pavlína: Dámy, dobrý den. Pro mě je to dnes...

Konečně více vnímám své tělo

Avka: Ahoj celému týmu JJ a všem, kteří prošli...

Přestala mi být konečně zima

Ilona L.: Evi a Helenko, hlásim úspěchy po odezněni...

S vámi je očista vždy příjemnější

Iva: Každý rok si říkám, že budu šetřit a...

Dcera se mnou začala snídat polévku!

Kajkule: Všechna jídla jsou moc dobrá! Moc vás chválím, pěkně...

Nejlepší polévka. Kluci vylízali i hrnec a vaříme ji i dnes

Michaela: Prý nejlepší polévka světa a to došel zázvor....

Manžel si liboval, že je to nejlepší jídlo, jaké jsem kdy udělala

Dagbri: Napařování jsem se bála, jelikož jsem to nikdy...

Bez ranní polévky to u mě už nejde

Zdlang: Devcata, jsem spokojena, jak to valim a zvladam,...

Jsem v klubu již 3. rokem a je k nezaplacení!

Marie J: děkuji za Váš úžasný web. V klubu...

  1. Chtěla jsem se zeptat, jak je to s pitím přemražené vody?? Četla jsem, že rozmražená voda je velmi zdravá…jako i přemražená v mrazáku. Prosím, je tady někdo, kdo o tom něco ví?

    • Taky jsem to kdysi kdesi četla, šlo o vrácení původní energie vody a snad i to mělo mít vliv na chlorovanou vodu (i když tam je dobré převařit), ale nedělám to. Máme vodu ze studny, tak to neřešíme, tu naši si ještě filtrujeme a jsme spokojení. Když potkáme studánku, bereme tu, protože to je nejlepší.

      • Evi můžeš mi prosím doporučit filtr? Máme studnu, ale léta ji na vaření nepoužíváme kvůli dusičnanum, přijde mi to škoda, ale ještě jsem se nedokopala ke změně, tak beru pořád Želivku, nechutná mi ani po převaření.

        • Já mám Berkey, pro kluky na něj máme slevu 25% vizhttps://www.jimejinak.cz/pomocnici-do-kuchyne-ti-nejlepsi-se-super-slevou/amp/ než jsme pořídili filtr používala jsem alespoň Šungit.

  2. Zmrzlina bude určitě dobrá, ale nedávala bych do ní sójovou smetanu ani jogurt, není to nic zdravého.

    Když už rostlinný původ, tak kokos, ten je nutričně hodnotný a nenese s sebou rizika jako sója.

    • Díky za poznámku, Terezie. Je potřeba se na to podívat tak, že hledáme tu nejlepší možnou alternativu. Sója není jen špatná, je potřeba vědět, kdy ano, kdy ne a jak zpracovaná má být (viz např. https://www.jimejinak.cz/soja-ano-nebo-ne-2/). Pokud se chceme za každou cenu vyhnout soje, dá se použít jiná rostlinná verze, jak se říká v receptu, ideální je domácí mléko, jogurt nebo smetana. Nejzdravější samozřejmě je nic ledového nejíst 🙂

  3. Tyhle zmrzliny máme rádi, dělám podobný. A pokud chce člověk zmrzlinu hned, tak jde rozmixovat mražený ovoce s jogurtem a sirupem.

    Ale bohužel miluju chuť Míši hlavně kvůli tvarohu a ten nijak vegetariánsky nahradit nejde…

    • Já jsem Míšu dělala z kešu (konzistence tekutějšího tvarohu – čili do mixéru trochu víc vody než kešů, malininko umeocta, něco málo sladidla a citronové šťávy). Po zmrznutí jsem to namáčela do čokolády a zázrak byl na světě:-) Kešu mi připadá, že (s citronem) dělá konzistenci i chuť mléčných výrobků.

      • Díky za inspiraci, Kaludie. Já ume ocet dávám skoro všude, ale do tohohle by mě to nenapadlo 🙂

        • Ume dávám vždycky když solím cokoliv, co nevařím. Sůl nepřevařená mi dělá výrazně špatně na ledviny. (Odzkoušeno teda i na jiných především těhotných…)

          • No, to každopádně učíme na všech kurzech, že nepřevařená sůl škodí, ale ume je i kyselý 🙂

  4. Když už dělám nanuky, rozmixuji ovoce a podle množství hmoty přisypu chia semínka. Když hmota zgelovatí, naplím vaničky nebo formičky na nanuky a zmrazím. Nanuky pak nejsou tvrdé a s krystalky ledu 🙂

  5. Zobrazit všech 18 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVedro útočí! 10 fit receptů, kterými se zchladíte
Další článekZhubnout do prázdnin? V pohodě!