Výborný dort, kde se prolíná chuť sytého korpusu s lahodnou lehkou šlehačkou. Spojení kokosu, vlašských ořechů a ananasu je jemně tropické, ale hodí se ke každému ročnímu období.

Základem je vždy korpus, který lze doplnit třeba kokosovou šlehačkou nebo různými ovocnými agary a je výborný i samotný jen lehce zaprášený sušeným sladem.

Ingredience

Na korpus

  • 1 a 1/2 hrnku (200ml) polohrubé mouky špaldové
  • 3/4 hrnku agáve nebo jiného sladidla
  • 1 lžička sody bikarbony
  • 1 hrnek rostlinného mléka
  • 2 lžíce jablečného octu
  • 1/2 hrnku rostlinného oleje
  • 1/2 hrnku sušeného kokosu
  • 2/3 nasekaných vlašských ořechů
  • 2/3 hrnku najemno nasekaného ananasu

Šlehačka

  • 2 konzervy kokosového mléka s vysokým obsahem tuku(např. zn Albert, nevhodná Alnatura) uložené nejméně přes noc v lednici
  • 1 a 1/2 lžíce agaru
  • 2 lžíce kokosového tuku
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1/3-1/2 hrnku agáve nebo jiného sladidla

Jak vyrobit ořechový dort

Korpus dortu

  1. Troubu předehřejte na 180st. a formu o velikosti cca 25cm vymažte a vysypte moukou.
  2. Ve větší míse smíchejte mouku, agáve, pečící sodu a špetku soli.
  3. Pak přidejte mléko, ocet a olej.
  4. Můžete přidat i 2-3lžíce ananasové šťávy.
  5. Promíchejte a přidejte kokos, ořechy a ananas.
  6. Opět řádně promícheje a těsto vlijte do formy.
  7. Vložte do trouby a pečte asi 30-40min.
  8. Udělejte test špejlí, pokud je čistá, dort vyndejte a nechte vychladnout.

Slehačka

  1. Na šlehačku otevřete obě konzervy mléka a vylijte tekutou složku (mělo by jí být minimum).
  2. Tuhou část z jedné konzervy vydlabejte do rendlíku a přidejte ještě asi 1/3 tuhé části i z druhé konzervy (tu pak vraťte do lednice).
  3. Zahřejte a hned poté, co se mléko rozpustí přidejte kukuřiční škrob, agáve sirup a agar a dobře rozmíchejte.
  4. Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte 5 minut. Poté vmíchejte kokosový olej, nechte vychladnout a poté plně ztuhnout několik hodin v lednici (nejlépe přes noc).
  5. Ztuhlý disk pak vyndejte z rendlíku a dohladka rozmixujte, poté přidejte zbylou kokosovou smetanu z druhé konzervy a vyšlehejte společně s krémem do nadýchané šlehačky.

Na plně vychladlý dort navrstvěte šlehačku a ozdobte dle chuti a nápadu.
Já použila maliny. Je dobrý i opražený kokos s kousky ananasu a nasekanými ořechy.

Zbavila jsem se kávy, hubnu a žaludek se uklidnil (Ilona)

Ilona: Hezký den všem :-) Už se blížím konci...

Podle tak nádherně popsaných postupů – to se to vaří!

ivlik: Vaření jde suprově, vzhledem k tomu že jsem...

Dva týdny jsou pryč a s nimi i 3,2 kg (Jana)

Jana: Zdravím, dva týdny Hubneme do plavek jsou pryč...

Jíst jinak si užívám společně s celou rodinou (Evka)

Evka: Ahoj Evi. Tento kurz som si kúpila pre...

Chutě na sladké jsou pryč (Kristýna)

Kristýna: Ahoj, já mám dnes vzkaz pro ty, co...

Schudla som 4 kg a po dlhej dobe sa nehanbím vhupnúť do plaviek (Katarina)

Katarina: Hubneme do plavek je moj najobĺúbenější program -...

Miso polévky jí se mnou i manžel (Sára)

Sára: Ahoj, také teď snídám zeleninovou miso polévku a...

Syn zahodil instantní polévku, aby si dal moji

Dagbri: Mám dobré zprávy. Když starší syn ochutnal tuto...

Potěšilo mě, že jste to vzali za správný konec

Štěpánka: Holky, mate to krasne. Daly jste si hodne...

Zánět močového měchýře je pryč bez ATB

Mona: Abych se taky pochlubila úspěchy, tak musím říct,...

Dodáváte mi odvahu zkoušet nové

Magda: Přidávám se k ostatním Evičko, moc děkuji za...

Kurz mi pomohl mnohé si uvědomit

Slechtova777: Kurz mi velmi pomohl si uvědomit, že někdy...

Zlepšily se mi oči (Radmila)

Radmila: Oči mám stále jasnější, mám z toho radost.

Kurz se mi líbí čím dál tím víc

Tereza: Ahoj Evi, na Vánočním detoxu jsem již po...

Stačilo začít vařit jinak a 13 kg je dole (Slavomíra)

Slavomíra: Stačí variť dle Jíme Jinak a prejde chuť...

Hlavním motivem pro mě bylo sdíleni a inspirace

Pavlína: Dámy, dobrý den. Pro mě je to dnes...
  1. Nekolikrat vyzkouseno a moc chutnalo. Jen mam problem s tou kokosovou slehackou. Slehacku to tedy vubec nepripominalo. Bejaka rada jak na to? Neslo mi to vubec vyslehat.

      • Ja vim, parkrat jsme meli. Ale pokazde to prestalo fungovat a strikat. Takze uz jsme to prestali kupovat. Vzdycky koukam, jak nekdo dokaze vykouzlit krasnou slehacku z toho kokosoveho mleka. Mne se to zatim nepodarilo a uz jsem par znacek vyzkousela. Naposledy jsem delala tento dortik k narozeninam a bohuzel nevypadal s tou moji slehackou( spis to bylo jak nejaka zcvrkla hmota) moc reprezentativne. Tak snad priste:)

        • Zdravím, vyzkoušela jsem o víkendu jako dort k narozeninám, korpus jsem přelila agarovým rozvarem s ananasem a šlehačka se kupodivu povedla tak, že to byl skoro krém a dalo se s tím krásně zdobit! Použila jsem ztuhlé kokosové mléko ze 3 konzerv – vylila jsem dost vody, tak jsem se bála, aby to ze dvou nebylo málo a pro jistotu jsem dala víc škrobu a trošku víc tuku. Pak jsem to nechala v chladu – ne v lednici, jen ve spíži – ztuhlo to tak akorát a opravdu s tím šlo hezky pracovat. Asi je to o zkoušení konzistence a také o práci s teplotou… z lednice už by to bylo moc tvrdé.
          Případně si zkuste sehnat přímo kokosový krém – ne olej, prodává se to v malé krabičce (popis: renuka creamed coconut, 100% pure coconut, 200 g) je to zavařené v igelitu – s tím by se to mohlo povést… Přeji hodně zdaru :-)

  2. Místo dortu jsem udělala buchtu na velký pekáč s použitím nakrájených jablek a místo agave sirupu jsem dala rýžový, šlehačku jsem vypustila. Výborná, šťavnatá, nadýchaná buchta:))

    • Moc se mi líbí, jak si ženy umíte poradit a vykouzlit super moučník, aniž byste dodržely přesně recept. Chválíme!

    • Pokud se budete držet návodu a budete mít to správné kokos. mléko, tak by neměl být problém. Důležité je aby mléko bylo z ledničky. Já jsem dělala několikrát a zatím nebyl problém. Tak ať se příště podaří ?

  3. V původním receptu byl třtinový nebo kokosový cukr, pozměnila jsem na agáve a jsem ráda, že zůstal v té nadýchané podobě. Ovšem ten slad je takový těžší-hutnější…nevím co by udělal. Souhlasím s valmi Naďo, že by byl těžký-mokrý.

  4. Zobrazit všech 11 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekCelozrnné palačinky s jablečným pyré
Další článekČokoládovo – kávový dort s křupinkami