Domů > Zdravé recepty > Vaše recepty a fotky

Ořechovo-ananasový dortik s kokosovou šlehačkou

Uvařeno
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec

Výborný dort, kde se prolíná chuť sytého korpusu s lahodnou lehkou šlehačkou. Spojení kokosu, vlašských ořechů a ananasu je jemně tropické, ale hodí se ke každému ročnímu období.

Ingredience
Na korpus
  • 1 a 1/2 hrnku (200ml) polohrubé mouky špaldové
  • 3/4 hrnku agáve nebo jiného sladidla
  • 1 lžička sody bikarbony
  • 1 hrnek rostlinného mléka
  • 2 lžíce jablečného octu
  • 1/2 hrnku rostlinného oleje
  • 1/2 hrnku sušeného kokosu
  • 2/3 nasekaných vlašských ořechů
  • 2/3 hrnku najemno nasekaného ananasu
Šlehačka
  • 2 konzervy kokosového mléka s vysokým obsahem tuku(např. zn Albert, nevhodná Alnatura) uložené nejméně přes noc v lednici
  • 1 a 1/2 lžíce agaru
  • 2 lžíce kokosového tuku
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1/3-1/2 hrnku agáve nebo jiného sladidla

Nadšení střídají slzy. Tak nějak by se daly popsat moje začátky, když jsem doma udělala revoluci a začala jíst jinak....

Základem je vždy korpus, který lze doplnit třeba kokosovou šlehačkou nebo různými ovocnými agary a je výborný i samotný jen lehce zaprášený sušeným sladem.

Jak vyrobit ořechový dort

Korpus dortu

  1. Troubu předehřejte na 180st. a formu o velikosti cca 25cm vymažte a vysypte moukou.
  2. Ve větší míse smíchejte mouku, agáve, pečící sodu a špetku soli.
  3. Pak přidejte mléko, ocet a olej.
  4. Můžete přidat i 2-3lžíce ananasové šťávy.
  5. Promíchejte a přidejte kokos, ořechy a ananas.
  6. Opět řádně promícheje a těsto vlijte do formy.
  7. Vložte do trouby a pečte asi 30-40min.
  8. Udělejte test špejlí, pokud je čistá, dort vyndejte a nechte vychladnout.

Slehačka

  1. Na šlehačku otevřete obě konzervy mléka a vylijte tekutou složku (mělo by jí být minimum).
  2. Tuhou část z jedné konzervy vydlabejte do rendlíku a přidejte ještě asi 1/3 tuhé části i z druhé konzervy (tu pak vraťte do lednice).
  3. Zahřejte a hned poté, co se mléko rozpustí přidejte kukuřiční škrob, agáve sirup a agar a dobře rozmíchejte.
  4. Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte 5 minut. Poté vmíchejte kokosový olej, nechte vychladnout a poté plně ztuhnout několik hodin v lednici (nejlépe přes noc).
  5. Ztuhlý disk pak vyndejte z rendlíku a dohladka rozmixujte, poté přidejte zbylou kokosovou smetanu z druhé konzervy a vyšlehejte společně s krémem do nadýchané šlehačky.

Na plně vychladlý dort navrstvěte šlehačku a ozdobte dle chuti a nápadu.
Já použila maliny. Je dobrý i opražený kokos s kousky ananasu a nasekanými ořechy.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Jmenuji se Marcela, moc ráda vařím a výtvarničím a to hlavně s dětmi. Chtěla bych se s vámi podělit o naše výtvory a třeba vás i inspirovat.

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Nekolikrat vyzkouseno a moc chutnalo. Jen mam problem s tou kokosovou slehackou. Slehacku to tedy vubec nepripominalo. Bejaka rada jak na to? Neslo mi to vubec vyslehat.

Místo dortu jsem udělala buchtu na velký pekáč s použitím nakrájených jablek a místo agave sirupu jsem dala rýžový, šlehačku jsem vypustila. Výborná, šťavnatá, nadýchaná buchta:))

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

2
69

Borůvkový páj s pudinkem

Poslední dobou mám hroznou chuť mlsat a proto jakmile se objevily první borůvky, hned jsem přemýšlela co s nimi vyvedu. A tak vznikl borůvkový páj. Pokud n...

Meloun více chutí

Zbyla už po melounu jen slupka? Tak ji znovu naplňte novým melounem – tentokrát agarovým s ovocem.

Nepečený jablečný dort s rybízem

Jestli něco osvěží víc než zmrzlina, tak je to tenhle dort. Jako jako dítě jsem ho milovala a dnes si ho užíváme ve zdravější variantě bez cukru a bez lepk...

Sladké jidáše ve tvaru zajíčka

Na Velikonoce se tradiční peklo sladké kynuté pečivo tzv. Jidáše. My jsme je připravili netradičně ve tvaru roztomilých velikonočních zajíčků :-) Toto těst...