Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Congee z červené thajské rýže

Uvařeno
bez lepku
bez sóji

Taky se vám stává, že si zamilujte jídlo natolik, že byste ho mohli jíst pořád a pořád a pořád? Mně se to stalo s congee neboli rýžovou kaší. A nejkrásnější na tom je, že může být pokaždé jiné. Podle chutě, podle sezóny, podle hladu. Může být bohaté nebo chudší, vždyť jen to co, s congee udělá tamari a gomasio, je neuvěřitelné.

Ingredience
1 porce
  • 80 g thajské červené rýže
  • 30 g červené a žluté papriky
  • 30 g žluté cukety
  • 30 g zelené cukety
  • 1 žampion
  • 1 lžička nakrájené červené cibulky
  • olivový olej
  • tamari
  • gomasio
  • sůl

Monika se stravuje jinak od ledna a přidala se do kurzu Hubneme do plavek. Hubnutí pro ni není snadn...

Jak připravit rýžovou kaši z červené thajské rýže

    1. Vařte rýži po dobu 1 hodiny a 30 minut v rýžovaru nebo tak, jak jste zvyklí (ve větším množství vody).
    2. Nasekejte cibulku, nakrájejte papriky a cukety na proužky, žampion nakrájejte na malé kostičky.
    3. Do pánve nalijte olej a přidejte nejprve žampion. Orestujte. Poté přidejte zeleninu, kromě cibule. Lehce osolte a restujte několik minut na prudším plameni.
    4. Když je rýže připravena, nandejte jí do misky, přidejte orestované žampiony a zeleninu, syrovou cibuli, polijte omáčkou tamari a posypejte gomasiem.

Praktické

  • Solte opravdu jen lehce, tamari pokrm skvěle ochutí.
  • Rýži nesolte vůbec.
  • Pro vezri bez sóji použijte na osolení jen sůl nebo hrachovou tamari.

Obměna

  • Nepoužíváte-li tamari, můžete použít i shoyu.
  • Můžete použít jakoukoliv sezónní zeleninu.

Děti

  • Kaše je vhodná pro děti od 1,5 roku, pokud vynecháme tamari a dáme jen maličko soli, zeleninu pro ně vařte o trochu déle.

 

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

9 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Ideme na bike, k rannej polievke to chcelo este nejaku vyzivu a toto bodlo uplne skvele.

Květoslava
3. 10. 2020

Výborné, moc jsem si pochutnala! Děkuji za recept. Květa

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Kořeněné cukety s fazolemi a červenou rýží

Cukety jsou úžasné v tom, že si je můžeme dochutit podle svých preferencí. Třeba tyhle jsou pikantní a spolu s fazolemi a černou rýží naprosto delikatesní....

Podzimní kaše s pečenou zeleninou

Lahodná rýžová kaše s vynikající pečenou zeleninou, která vás potěší a v chladných dnech i příjemně zahřeje. Ideální také jako zdravá snídaně.

Kantonská veganská rýže

Pokud si také rádi občas připravíte recept připomínající živočišné jídlo, ne ze stesku po něm, ale prostě proto, že jste hračičky a baví vás experimentovat...

Sekihan se špízy

Jednoduchý recept inspirovaný Japonskem, to je sekihan – červené adzuki s rýží. Se zeleninovými špízy s tempehem je vynikající! Tradice servírování r...

Tuřín po indicku

Tuřín je to chutná a zdravá zelenina. Obsahuje řadu minerálů, mimo jiné velké množství manganu, draslíku, fosforu, hořčíku, vápníku, železa a zinku. Z vita...

Tofu s rýží, čočkou a zeleninovou zálivkou

Lahodné, bezlepkové, rychlé, barevné, chutné … Tofu s tímto dipem je pochoutka. Dip lze přizpůsobit podle sezóny a dostupné zeleniny.