Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rizota

Congee z červené thajské rýže

Uvařeno
bez lepku
bez sóji

Taky se vám stává, že si zamilujte jídlo natolik, že byste ho mohli jíst pořád a pořád a pořád? Mně se to stalo s congee neboli rýžovou kaší. A nejkrásnější na tom je, že může být pokaždé jiné. Podle chutě, podle sezóny, podle hladu. Může být bohaté nebo chudší, vždyť jen to co, s congee udělá tamari a gomasio, je neuvěřitelné.

Ingredience
1 porce
  • 80 g thajské červené rýže
  • 30 g červené a žluté papriky
  • 30 g žluté cukety
  • 30 g zelené cukety
  • 1 žampion
  • 1 lžička nakrájené červené cibulky
  • olivový olej
  • tamari
  • gomasio
  • sůl

Vážné onemocnění a to, že jsem díky lékům přibrala 10 kg, bylo pro mě velkým impulsem ke změně. Díky úpravě jídelníčk...

Jak připravit rýžovou kaši z červené thajské rýže

    1. Vařte rýži po dobu 1 hodiny a 30 minut v rýžovaru nebo tak, jak jste zvyklí (ve větším množství vody).
    2. Nasekejte cibulku, nakrájejte papriky a cukety na proužky, žampion nakrájejte na malé kostičky.
    3. Do pánve nalijte olej a přidejte nejprve žampion. Orestujte. Poté přidejte zeleninu, kromě cibule. Lehce osolte a restujte několik minut na prudším plameni.
    4. Když je rýže připravena, nandejte jí do misky, přidejte orestované žampiony a zeleninu, syrovou cibuli, polijte omáčkou tamari a posypejte gomasiem.

Praktické

  • Solte opravdu jen lehce, tamari pokrm skvěle ochutí.
  • Rýži nesolte vůbec.
  • Pro vezri bez sóji použijte na osolení jen sůl nebo hrachovou tamari.

Obměna

  • Nepoužíváte-li tamari, můžete použít i shoyu.
  • Můžete použít jakoukoliv sezónní zeleninu.

Děti

  • Kaše je vhodná pro děti od 1,5 roku, pokud vynecháme tamari a dáme jen maličko soli, zeleninu pro ně vařte o trochu déle.

 

PS: Začínáme Jarní očistu!

Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Květoslava
3. 10. 2020

Výborné, moc jsem si pochutnala! Děkuji za recept. Květa

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Sekihan se špízy

Jednoduchý recept inspirovaný Japonskem, to je sekihan – červené adzuki s rýží. Se zeleninovými špízy s tempehem je vynikající! Tradice servírování r...

Tofu s hatcho miso omáčkou

Výborné pikantní, kořeněné jídlo s jednoduše upraveným tofu, které krásně doladí pokrm a jde skvěle dohromady s chuťově výraznou omáčkou.

Podzimní kaše s pečenou zeleninou

Lahodná rýžová kaše s vynikající pečenou zeleninou, která vás potěší a v chladných dnech i příjemně zahřeje.

Kořeněné cukety s fazolemi a červenou rýží

Cukety jsou úžasné v tom, že si je můžeme dochutit podle svých preferencí. Třeba tyhle jsou pikantní a spolu s fazolemi a černou rýží naprosto delikatesní....

Ďábelské fazole s červenou rýží

Barva ohně, tepla … červená barva tohoto jídla nelže. Tyto fazole jsou opravdu ďábelské. V chladných dnech vás toto intenzivní, kořeněné a pikantní j...

Dušený batát Katmandu

Je to chuťově velmi zajímavé jídlo, které si obzvlášť vychutnáte, pokud nevynecháte žádné koření.