Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Houby

Hlíva “na žluto” s kapustou

Uvařeno
sezóna zima

Hlíva je úžasná na podporu imunity. Zejména v zimě je dobré ji zařadit do jídelníčku. Zkuste tuto kombinaci s kmínem, kde vynikne její lahodná chuť.

Ingredience
na 1 porci
  • 1 lžíce oleje
  • cibule
  • 1-2 stroužky česneku
  • sůl
  • 0,5 lžičky kurkumy
  • 2 lžičky mahá koření (nebo jednotlivě kmín, koriandr, hořčičné semínko)
  • 150 g hlívy
  • 3 velké listy kapusty
  • vývar nebo voda
  • seitan (není nutný)
  • na dochucení: shoyu, umeocet

Jakub není fanda diet a kurzů s jídelníčkem. Je sportovec a masožrout, jak sám říká. Změnu jídelníčku zažil díky svoj...

Jak připravit hlívu s kapustou

  1. Cibuli a česnek si nakrájíme na kostičky a zpěníme na oleji.
  2. Posolíme velkou špetkou soli, přidáme půl lžičky kurkumy a 2 lžičky mahá koření (směs: kmín, koriandr a hořčičné semínko) a orestujeme.
  3. Přidáme na jemno nakrájenou hlívu, kapustu a seitan (není nutný). Pokapeme lžičkou shoyu a krátce orestujeme.
  4. Podlijeme vývarem a dusíme, až je kapusta i hlíva měkká.
  5. Dochutíme umeoctem.
  6. Podáváme s chlebem nebo uvařenou obilovinou.

Praktické

  • Pokud máte rádi smetanovou chuť, můžete pokrm zjemnit rostlinnou smetanou.
  • K hlívě je výborný kváskový chléb nebo třeba knedlík či těstoviny.

Obměna

  • Místo kapusty můžete použít třeba špenát nebo mangold nebo nemusíte používat nic.
  • Hlíva je výborná i samotná bez použití kapusty nebo jiné zeleniny.

Děti

  • Tento pokrm je vhodný pro děti od 2 let. Menším dětem jídlo podáváme bez dochucovadel a koření.

PS: Víte už jak na zdravé cukroví?

My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Jitka Hofreiterová
26. 11. 2023

Udělala jsem dneska k obědu, nakrájela ještě
2 sojové párky do směsi na kolečka, příloha rýže kombinovaná se 1/3 objemu quinei a – úspěch u všech 3 strávníků plus já.
Zdravím všechny Jitka

Uvařeno v rámci jarní očisty.
S manželem jsme si moc pochutnali. Syn moc nemá rád houby, ale snědl to.
Díky za super recept :)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Bílá houbová omáčka

Sezóna hub už začala a já jsem si vzpomněla na bílou houbovou omáčku, kterou jsem znala z dětství. Přemýšlela jsem, jak ji uvařit zdravě a chutně. Musím ří...

Jarní zeleninová směs s tofu a žampiony

Na jaře potřebujeme uvolnit játra a tak zařazujeme častěji tofu a zelenou zeleninu.

Fazole černé oko na houbách

Pár ingrediencí a taková dobrota! Připomíná to trochu guláš nebo něco dobrého na smetaně a na houbách. Musela jsem tyhle fazole udělat pro velký úspěch hne...

Pohanková bramboračka s houbami

Máme rádi všechny polévky, které připomínají bramborovou polévku. Tohle je naše oblíbená verze. Brambory ani jíšku do ní nedáváme a přitom všem chutná jako...

Těstovinový salát s houbami a chřestem

V teplých dnech přijde k chuti lehký, osvěžující salát s chřestem.

Žampiony s fazolemi nafialovo

Žampiony, zelí, paprika a fazole. Zajímavá chuťová i vizuální kombinace. Tato rychlovka nejlépe na talíři vynikne s rýží nebo těstovinami.