- 1 menší kapusta
- 1 uzený tempeh (tofu)
- 3 stroužky česneku
- 1 hrnek jemných ovesných vloček/hrašky
- 2 lžíce majoránky
- 2 lžíce mahá koření nebo mletý kmín
- sojová omáčka a sůl dle chuti
Jak připravit kapustové karbanátky bez masa pečené v troubě
- Kapustu rozebereme na jednotlivé listy a oblanšírujeme nebo napaříme doměkka.
- Kapustové listy rozmixujeme v blenderu na jemnou směs.
- Najemno si nastrouháme tempeh.
- Do mísy dáme rozmixovanou směs kapusty a přidáme všechny ostatní ingredience.
- Vše smícháme a vytvoříme těsto, ze kterého se dají tvarovat karbanátky.
- Pokud by bylo moc mokré, přidáme ještě hrašku nebo jemné vločky.
- Těsto ochutnáme, pokud by bylo málo slané, přidáme sůl nebo sojovou omáčku, pokud by bylo málo cítit koření, přidáme ho.
- Suchýma a čistýma rukama tvarujeme placičky.
- Pečeme v troubě cca 20–30 minut na 200 °C.
- Podáváme.
Praktické
- Můžeme tvarovat i jiné tvary.
- Karbanátky můžeme péct nebo smažit na pánvi s olejem.
- Tyto karbanátky jsou výborné podávané spolu s hořčicí a chlebem jako svačina do práce, školy, na výlet nebo jako večeře. Můžete je také dát do hamburgeru nebo podávat k omáčkám.
- Pokud máte bezlepkovou dietu, použijte bezlepkové ovesné nebo jiné vločky.
- Luštěninové mouky, tedy i hrašku, používáme jen výjimečně a jen pokud jsme zdraví. Nejsou vhodné pro běžnou konzumaci a ani nemohou nahradit plnohodnotně vařenou luštěninu.
Obměna
- Pokud nemáte tempeh, použijte uzené tofu.
- Koření můžete zvolit dle chuti. Můžete použít i různou směs koření (kari, grilovací aj).
Děti
- Tento recept je vhodný pro děti od 2 let a pouze malý kousek (jsou mastné a těžké na trávení).
PS: Víte už jak na zdravé cukroví?
My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.
Komentáře
Aj ku mne už dorazila biolog.jeseň🙂 chute na ľahké omáčky striedajú chute na smažené/pečené..
Jen jsem se chtěla zeptat, jak je míněno použití hrašky. Uvádíte použít pouze v případě, že jsme zdraví. Čemu škodí? Děkuji