Na těsto:
- 250 g italské mouky T1 nebo pšeničné celozrnné polohrubé mouky
- 80 g kvásku lievito madre
- 140 g rýžového mléka
- 15 g slunečnicového oleje
- hrst rozinek
- špetička soli
Ostatní ingredience:

Odhal skutečné příčiny jarní únavy, detox potraviny a skryté překážky pro tvůj rozkvět! Jen do 17.2. Pak začínáme Jarní očistu.
PŘEJÍT NA ZÁZNAM

- mandle
- kešu
- slunečnicové semínko
- lískové oříšky
- agávový sirup
Jak připravit italský dezert piada dei morti
- Do mísy nebo pekárny vložte všechny ingredience na těsto. Promíchejte nebo volte program “těsto”.
- Po vykynutí vytvořte z těsta placku na vymazaný pečicí papír.
- V misce promíchejte ořechy se sirupem. Stačí, aby ořechy byly lepivé.
- Na těsto přidejte ořechy a pečte v předehřáté troubě na 200°C dozlatova.
- Nechte vychladnout.
Praktické
- Tento recept je připravován v domácí pekárně. Výhoda je, že nám pekárna připraví těsto a nechá ho nakynout za poloviční dobu. Použila jsem program TĚSTO. Pokud budete míchat v ručně, doba kynutí bude záležet na okolní teplotě a bude to trvat tak 3 hodiny, než těsto vykyne.
- Při pečení hlídejte, abyste nespálili povrch, sladký sirup se rád pálí. Přikryjte popřípadě pečicím papírem.
- Počátky piada dei morti lze hledat v keltských historkách na starověkou Romagnu, která slavila Nový rok na svátek Všech svatých. Ta konkrétní noc byla považována za jakési „otevřené dveře“ mezi světem živých a mrtvých. Z tohoto důvodu byla jako pocta duchům připravována některá speciální jídla. Jedním z nich byla právě piada dei morti“, která úspěšně dosáhla současnosti. Tento jednoduchý koláč je právě v tomto období možno koupit v pekárnách a v obchodech.
Obměna
- Můžete použít jakékoliv druhy ořechů
- Možno přidat i čokoládové kapky.
- Můžete použít jakékoliv sladidlo .
Děti
- Vhodné pro děti od 2 let. Pozor na kusy ořechů.
🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!
Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.
Komentáře
Vierko, tak toto mi moc chutná, moc dobré i s klasickým žitným kváskem, dala jsem ho stejné množství…příště dám víc oříšků..:)
Ahoj, prosím neberte tento komentář jako rýpání, ale když vidím ty lehce připečené oříšky na fotce, zajímal by mne názor redakce jíme jinak na stabilitu/labilitu ořechů a semen při tepelné úpravě s vysokou teplotou. Již několikrát na mne totiž na sociálních sítích skočilo video o teplotní labilitě semen a jejich nevhodnosti k pečení. Nechystáte již k tématu třeba článek? Díky, H. ;-)