Čočková polévka s kváskem je tak dobrá, že by si člověk dal k obědu dvě a oželel by hlavní chod. Jde připravit i bezlepkově. A kdo nemá kvásek, tomu poradíme, jak to jde udělat bez něj.
Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek vařené čočky
  • 1 lžíce kvásku (nebo bílé miso pasty)
  • 1 cibule
  • kus kapusty (hrnek pokrájené)
  • kus celeru (1/2 hrnku strouhaného)
  • koření: mletý kmín, 2 bobkové listy
  • 3/4 litru zeleninového vývaru (nebo vody)
  • lžíce oleje
  • špetka soli
  • umeocet (pokud nepoužijete kvásek)

Postup

  1. Dáme ohřát vývar, očistíme zeleninu.
  2. Cibuli a kapustu pokrájíme na proužky, celer nastrouháme na hrubo.
  3. V hrnci rozpálíme olej, vložíme na něj cibuli, osolíme, přidáme kmín a orestujeme.
  4. Přidáme kapustu, celer, bobkový list a restujeme několik minut.
  5. Zalijeme horkým vývarem/vodou a pod pokličkou na mírném plameni vaříme cca 20 minut.
  6. Na závěr přidáme čočku, rozmícháme lžíci kvásku v trošce vody a za stálého míchání krátce zavaříme do polévky, aby nebyl syrový.
  7. Pokud je to potřeba, dochutíme sojovou omáčkou nebo umeoctem.

Praktické

  • Bezlepkovou verzi připravíte snadno – použijete bezlepkový kvásek (kukuřičný, rýžový, pohankový apod.) nebo bilé miso.
  • Čím více kvásku, tím hustější a kyselejší polévka – začněte s menším množstvím kvásku a chvíli počkejte, až se provaří. Přidat můžete vždycky.
  • Pokud potřebujete dosolit, použijte trošku sojové omáčky. V případě, že použijete miso, počítejte, že také solí.
  • V našem receptu jsme použili předem uvařenou neloupanou červenou čočku, ale můžete sáhnout po kterékoli jiné. Pokud ji nemáte uvařenou, můžete do polévky přidat na začátku loupanou červenou čočku, ta se vám stihne uvařit stejně rychle jako zelenina.
  • To černé, co plave na vrchu, je řasa hijiky, se kterou se vařila čočka

Obměna

  • Místo kvásků můžete použít bílé miso, bude to chutnat méně výrazně, ale podobně a velmi dobře, tuto verzi také vaříme a moc nám chutná.

Děti

  • Polévka je vhodná pro děti od 2 let, menším dětem ubereme sůl a koření.

Jste unavená a vyčerpaná? Posilte v zimě ledviny

Nastartujte imunitu a vyhněte se nemocem.

Je to snadné. Zjistěte, jak na to.

Stáhnout ZDARMA

    • Ajce vypadla z receptu, tak jsem doplnila. Dává se na konec, protože už je uvařená, stačí jí jen prohřát.

  1. Dobrý den,
    chtěla bych se zeptat, zda také pro polévky, např. konkrétně tuto, platí, že se mají konzumovat čerstvé, tudíž nevařit do zásoby?
    Děkuji.

    • Michaelo, čerstvé jídlo je obecně zdravé doporučení. Týká se to zeleniny, která po uvaření cca po dvou hodinách přestane být zásadotvorná a začne se “kazit”. Jednou za čas to nikoho nezabije, zvlášť, když doplní v témže jídle nebo dalším chodu čerstvě zpracovanou zeleninu. Ale kdo jí pořád ohřívané jídlo, šidí se.

  2. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKroupové knedlíky
Další článekBurrito s uzeným tempehem a rýží