Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Staročeská čočková polévka s kváskem

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna podzim

Čočková polévka s kváskem je tak dobrá, že by si člověk dal k obědu dvě a oželel by hlavní chod. Jde připravit i bezlepkově. A kdo nemá kvásek, tomu poradíme, jak to jde udělat bez něj.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek vařené čočky
  • 1 lžíce kvásku (nebo bílé miso pasty)
  • 1 cibule
  • kus kapusty (hrnek pokrájené)
  • kus celeru (1/2 hrnku strouhaného)
  • koření: mletý kmín, 2 bobkové listy
  • 3/4 litru zeleninového vývaru (nebo vody)
  • lžíce oleje
  • špetka soli
  • umeocet (pokud nepoužijete kvásek)

Jíme Jinak nás naučilo milovat zeleninu, obilí a luštěniny. To všechno si dopřávám a v ničem se neomezuji i přesto, ž...

Postup
  1. Dáme ohřát vývar, očistíme zeleninu.
  2. Cibuli a kapustu pokrájíme na proužky, celer nastrouháme na hrubo.
  3. V hrnci rozpálíme olej, vložíme na něj cibuli, osolíme, přidáme kmín a orestujeme.
  4. Přidáme kapustu, celer, bobkový list a restujeme několik minut.
  5. Zalijeme horkým vývarem/vodou a pod pokličkou na mírném plameni vaříme cca 20 minut.
  6. Na závěr přidáme čočku, rozmícháme lžíci kvásku v trošce vody a za stálého míchání krátce zavaříme do polévky, aby nebyl syrový.
  7. Pokud je to potřeba, dochutíme sojovou omáčkou nebo umeoctem.
Praktické
  • Bezlepkovou verzi připravíte snadno – použijete bezlepkový kvásek (kukuřičný, rýžový, pohankový apod.) nebo bilé miso.
  • Čím více kvásku, tím hustější a kyselejší polévka – začněte s menším množstvím kvásku a chvíli počkejte, až se provaří. Přidat můžete vždycky.
  • Pokud potřebujete dosolit, použijte trošku sojové omáčky. V případě, že použijete miso, počítejte, že také solí.
  • V našem receptu jsme použili předem uvařenou neloupanou červenou čočku, ale můžete sáhnout po kterékoli jiné. Pokud ji nemáte uvařenou, můžete do polévky přidat na začátku loupanou červenou čočku, ta se vám stihne uvařit stejně rychle jako zelenina.
  • To černé, co plave na vrchu, je řasa hijiky, se kterou se vařila čočka
Obměna
  • Místo kvásků můžete použít bílé miso, bude to chutnat méně výrazně, ale podobně a velmi dobře, tuto verzi také vaříme a moc nám chutná.
Děti
  • Polévka je vhodná pro děti od 2 let, menším dětem ubereme sůl a koření.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

5 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
10. 7. 2023

Mňam ♥️mňam ♥️ mňam ♥️

lidrohel
8. 2. 2019

Prosím kdy tam mám přidat tu čočku?
děkuji

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Jemný kopřivový krém s koprem

Z každé procházky se vracíme s nějakým úlovkem. Ráno to byl košík kopřiv, takže k obědu byl výborný jemný kopřivový krém. Byla to rychlovka  – rychle...

Kvásková cibulačka

Cibulačka patří mezi naše oblíbené polévky. Tahle s kváskem je příjemně nakyslá a patří mezi naše nejoblíbenější. Je rychlá a jednoduchá, dělám ji i pro ná...
12

Zelňačka s uzeným

Milujete zelňačku a nevíte jak ji uvařit zdravě bez brambor a klobásy? Zkuste tuhle!
2

Krémová polévka z fazolek mungo a brokolice

Jednoduchá a velmi chutná polévka bez smažení na cibuli.

Polévka s taro bramborou a kapustou

Taro brambor je vždycky příjemnou změnou v naší kuchyni. V polévce připomíná brambory, ale lahodnější. Jestli také nějaké máte, zkuste tuhle rychlou a snad...