Máme pro vás ideální dezert do chladných dní. A protože je v něm dýně, což nikdo nepozná, dá se považovat za zdravý.

Ingredience
pro cca 10 misek
  • 1 hrnek pohanky
  • 1 hrnek jahel
  • 4 hrnky vody
  • kus dýně hokkaido (cca hrnek)
  • 5 lžic sladu (celiaci rýžový sirup)
  • hrst lískových nebo vlašských ořechů
  • špetka soli
  • pár ořechů a semínek na ozdobu

Postup

  1. Jáhly, pohanku a ořechy propláchneme ve studené vodě, dýni omyjeme a nakrájíme na kostky i se slupkou.
  2. Dáme do hrnce vařit vodu a když vře, přidáme jáhly, na ně vrstu pohanky a navrch dýni a ořechy.
  3. Ztlumíme plamen a vaříme cca 15 minut se špetkou soli.
  4. Odstavíme, přidáme slad a rozmixujeme do hladkého krému.
  5. Podle potřeby můžeme přidat ještě vodu, pokud chceme řidší konzistenci.
  6. Ochutnáme, případně dosladíme.
  7. Nalijeme do mističek a podáváme teplé zdobené oříšky a semínky.

Praktické

  • Po vychlazení ještě více ztuhne.
  • Pro uchování do druhého dne skladujte v chladničce.
  • Před nalitím do mističek ochutnejte. Začátečníci budou potřebovat více sladu či sirupu než ti, kdo už běžné sladké nejedí. Oslaďte si podle potřeby.
  • Pokud jste začátečníci a chuť dýně by vás v dezertu rušila, dejte ji menší díl nebo vynechejte.
  • Je to dezert, nikoli hlavní jídlo. Není cílem se s ním nacpat, ale potěšit.
  • Pro striktně bezlepkovou verzi (při celiakii) dáme rýžový sirup, jinak doporučuji sladit sladem.
  • Pokud nalijete do vodou vypláchnutých mističek a necháte vychladnout, můžete dezert vyklopit a podávat jako bábovičku.

Obměna

  • Ořechy můžete nahradit ořechovým máslem, dostanete jemnější krém.
  • Místo jáhel nebo pohanky můžete použít rýži.
  • Místo ořechů můžete dát mandle nebo semínka.

Děti

  • Dezert je vhodný pro děti od 1 roku a spíše v zimě.

Konečně více vnímám své tělo

Avka: Ahoj celému týmu JJ a všem, kteří prošli...

Hubnutí jde samo

Iva1: Dobrý den, pořád se bavím a pořád hubnu,...

I sestřička v nemocnici si všimla, že jím zdravě

Bartoanaovj: Evi, Helčo, děkuji za práci kterou děláte. I...

Dle JJ vařím a peču, už od toho neuteču

Petra B.: Dle JJ vařím, smažím, peču od toho už neuteču. Ať...

Děláte úžasnou osvětu – jsem nadšená!

Monika V.: Mooc děkuji. Děláte úžasnou osvětu. Já jsem...

Manžel na této stravě cukrovku vyléčil

Metodej: Určitě je, manžel na této stravě v podstatě...

Děkuji, že JJ děláte s láskou a obrovským nadšením

Žaneta: Moc se mi Vaše stránky líbí, je vidět,...

Webové stránky JJ jsou návykové!

Annabirke-semerakova: Také já nyní, po ukončení kurzu, děkuji Evičce,...

Nezmizela mi jen přebytečná kila, ale i návaly, chuť na sladké a zlepšila se má paměť

kamlibe: Po dvou týdnech vaření z vašeho jídelníčku se dostavila...

Díky vám jsem začala po 20 letech snídat!

Duetka: Jídlo je úplně skvělé. Díky vám Evi konečně...

Splaskla jsem v obličeji a mám lepší náladu

Stipl2: Po týdnu mám 2,5 kg dole a vidím,...

Eva: „Jím jinak“ a jsem nadšená!

Eva: "Jím jinak" už podle vás vařím měsíc a...

Nevěřila jsem, že jídlo může být tak chutné

Holajna: Dnes jsem uvařila první jídlo. Všechno bylo vynikající....

Poděkování

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila cca před měsícem....

Stojí to za to!

Pařízková: Ahoj všichni, jsem ráda, že jsem s jj...

Vaříte super

Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné, vaříte...
  1. Dobrý den, již jednou jsem se ptala, zda je možné si recepty vytisknout. Nikde jsem nenašla tisk. Nemám počítač v kuchyni a tištěná podoba receptu je pro mne lepší.
    Děkuji za odpověď

    • Mirko, pod každý receptem je tlačítko „vytisknout“, stejně tak funguje pravým tlačítkem myši rozbalit menu a zadat „tisk“ nebo v menu prohlížeče vybrat tisk, podle toho, jak jste zvyklá.

  2. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJemná polévka s kroupami, kapustičkami a batáty
Další článekPotřebujeme doplňovat vitamín D?