Máme pro vás ideální dezert do chladných dní. A protože je v něm dýně, což nikdo nepozná, dá se považovat za zdravý.

Ingredience
pro cca 10 misek
  • 1 hrnek pohanky
  • 1 hrnek jahel
  • 4 hrnky vody
  • kus dýně hokkaido (cca hrnek)
  • 5 lžic sladu (celiaci rýžový sirup)
  • hrst lískových nebo vlašských ořechů
  • špetka soli
  • pár ořechů a semínek na ozdobu

Postup

  1. Jáhly, pohanku a ořechy propláchneme ve studené vodě, dýni omyjeme a nakrájíme na kostky i se slupkou.
  2. Dáme do hrnce vařit vodu a když vře, přidáme jáhly, na ně vrstu pohanky a navrch dýni a ořechy.
  3. Ztlumíme plamen a vaříme cca 15 minut se špetkou soli.
  4. Odstavíme, přidáme slad a rozmixujeme do hladkého krému.
  5. Podle potřeby můžeme přidat ještě vodu, pokud chceme řidší konzistenci.
  6. Ochutnáme, případně dosladíme.
  7. Nalijeme do mističek a podáváme teplé zdobené oříšky a semínky.

Praktické

  • Po vychlazení ještě více ztuhne.
  • Pro uchování do druhého dne skladujte v chladničce.
  • Před nalitím do mističek ochutnejte. Začátečníci budou potřebovat více sladu či sirupu než ti, kdo už běžné sladké nejedí. Oslaďte si podle potřeby.
  • Pokud jste začátečníci a chuť dýně by vás v dezertu rušila, dejte ji menší díl nebo vynechejte.
  • Je to dezert, nikoli hlavní jídlo. Není cílem se s ním nacpat, ale potěšit.
  • Pro striktně bezlepkovou verzi (při celiakii) dáme rýžový sirup, jinak doporučuji sladit sladem.
  • Pokud nalijete do vodou vypláchnutých mističek a necháte vychladnout, můžete dezert vyklopit a podávat jako bábovičku.

Obměna

  • Ořechy můžete nahradit ořechovým máslem, dostanete jemnější krém.
  • Místo jáhel nebo pohanky můžete použít rýži.
  • Místo ořechů můžete dát mandle nebo semínka.

Děti

  • Dezert je vhodný pro děti od 1 roku a spíše v zimě.

Bez masa je mi skvěle

Petra: Nejdřív jsem to vůbec neplánovala, ale nakonec jsem maso...

Kamarádky mě chválí, jak dobře vypadám a zářím

Ikminka: Ahoj všichni! Minulý rok jsem začala jíst jinak,...

Díky JJ mám imunitu jak hrom

Eva: Škoda, že jsem takhle nezačala jíst už ve...

Děkuji za podrobné recepty, inspiraci a motivaci

Jája: Dobrý večer, jsem začátečník a tak dost nestíhám.....

Děkuji za tolik receptů, nápadů a podpory v perfektním kurzu

Alkcz: Milá Evi, Helčo a Romane, Chtěla bych vám všem...

Konečně mě přešly chutě na sladké „z nudy“

Annakrata: Pokud si dám k snídani polévku a k...

Díky vám jsem začala vařit polévky – jsou tak chutné i rychlé na přípravu!

Marta: Milá paní Evo, chtěla bych Vám moc poděkovat za...

Každý nový článek je obrovským přínosem

Martina: Díky moc za celý "seriál" o cestování, který...

Nějak mi zmizelo 6 kg

Dagmar: mám výbornou náladu, protože jsem ze skříně vytáhla oblečení,...

Děkuji – spadli jste nám z nebe…

Jana:Uzasny clanek. Neuveritelne, jak stejne to mame. Dceri jsou...

I můj nastávající se oblizuje až za ušima

Vfadra: Jídla jsou skvělá, celkově se snažím vařit zdravě,...

Výsledky se dostavují okamžitě

Magda:  Jsem moc ráda, že jsem s vámi všemi...

Vaříte super

Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné, vaříte...

Objev stránek

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila někdy v tomhle...

Díky kurzu jsem snížila přísun chipsů a dalších nesmyslů

Gseidlova: Všechny recepty jsou vynikající. Snížila jsem výrazně přísun...

Dokonce i dcera jídlo snědla – to je velký úspěch!

Hanka: Odpoledne jsem se dívala na Vaše vaření, vypadalo...

  1. Dobrý den, již jednou jsem se ptala, zda je možné si recepty vytisknout. Nikde jsem nenašla tisk. Nemám počítač v kuchyni a tištěná podoba receptu je pro mne lepší.
    Děkuji za odpověď

    • Mirko, pod každý receptem je tlačítko „vytisknout“, stejně tak funguje pravým tlačítkem myši rozbalit menu a zadat „tisk“ nebo v menu prohlížeče vybrat tisk, podle toho, jak jste zvyklá.

  2. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJemná polévka s kroupami, kapustičkami a batáty
Další článekPotřebujeme doplňovat vitamín D?