Máme pro vás ideální dezert do chladných dní. A protože je v něm dýně, což nikdo nepozná, dá se považovat za zdravý.
Ingredience
pro cca 10 misek
  • 1 hrnek pohanky
  • 1 hrnek jahel
  • 4 hrnky vody
  • kus dýně hokkaido (cca hrnek)
  • 5 lžic sladu (celiaci rýžový sirup)
  • hrst lískových nebo vlašských ořechů
  • špetka soli
  • pár ořechů a semínek na ozdobu

Postup

  1. Jáhly, pohanku a ořechy propláchneme ve studené vodě, dýni omyjeme a nakrájíme na kostky i se slupkou.
  2. Dáme do hrnce vařit vodu a když vře, přidáme jáhly, na ně vrstu pohanky a navrch dýni a ořechy.
  3. Ztlumíme plamen a vaříme cca 15 minut se špetkou soli.
  4. Odstavíme, přidáme slad a rozmixujeme do hladkého krému.
  5. Podle potřeby můžeme přidat ještě vodu, pokud chceme řidší konzistenci.
  6. Ochutnáme, případně dosladíme.
  7. Nalijeme do mističek a podáváme teplé zdobené oříšky a semínky.

Praktické

  • Po vychlazení ještě více ztuhne.
  • Pro uchování do druhého dne skladujte v chladničce.
  • Před nalitím do mističek ochutnejte. Začátečníci budou potřebovat více sladu či sirupu než ti, kdo už běžné sladké nejedí. Oslaďte si podle potřeby.
  • Pokud jste začátečníci a chuť dýně by vás v dezertu rušila, dejte ji menší díl nebo vynechejte.
  • Je to dezert, nikoli hlavní jídlo. Není cílem se s ním nacpat, ale potěšit.
  • Pro striktně bezlepkovou verzi (při celiakii) dáme rýžový sirup, jinak doporučuji sladit sladem.
  • Pokud nalijete do vodou vypláchnutých mističek a necháte vychladnout, můžete dezert vyklopit a podávat jako bábovičku.

Obměna

  • Ořechy můžete nahradit ořechovým máslem, dostanete jemnější krém.
  • Místo jáhel nebo pohanky můžete použít rýži.
  • Místo ořechů můžete dát mandle nebo semínka.

Děti

  • Dezert je vhodný pro děti od 1 roku a spíše v zimě.

Je to fakt supééér! Tři týdny, tři kila. (Hana, 50 let)

Milá Evi, jsem ve Vašem klubu JJ a v kurzu...

Jeden z nejsilnějších zážitků…

Kateřina: Milá Evi, také jsem chtěla poděkovat za celý kurz....

Po kurzu mě vyřadili z diabetologie

Lentilka: Já se minulý rok přihlásila do Vánočního kurzu...

Vaření dle JJ je jednoduché a nejsem unavená, takže to jde samo

Jana: Těch informací je hodně, ale strašně mě to...

Bez vás bych byla ztracená

Martina: Díky za všechny vaše skvělé nápady, já bych...

Letos úspěch na entou

Neli: Stromeček čeká v kýbli s vodou na balkoně,...

Vaše stránky jsou pro mě nejpřínosnější a nejčastěji navštěvované

Lena.klimova: Mockrát děkuji za vaše webové stránky, které jsou...

Manžel je ze stravy nadšený. Řekl, že už končí se slaninou!

Bára: Dala jsem na stůl polévku a najednou dcery...

Výborné recepty

Zlatka: Již týden vařím podle vašich receptů, výborné!

Cítím se skvěle a moje tělo nasává živiny

Iva: Dobrý den, jsem velice překvapena! Moje tělo reaguje...

Nezmizela mi jen přebytečná kila, ale i návaly, chuť na sladké a zlepšila se má paměť

kamlibe: Po dvou týdnech vaření z vašeho jídelníčku se dostavila...

Pomohli jste mi zachránit maminku

Pátik: Pomohli jste mi zachránit maminku. Měla deprese a...

Jíme Jinak působí na všech úrovních

Michjana: Náš mladší syn (15) si minulý týden přerovnal...

Moc děkuji za recepty

Dana: Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné,...

Kurz pro začátečníky

Alena: Děkuji za spoustu podnětů, které jsem na vašem...

Po kurzu mám krásnou pleť a vlasy zvětšily na objemu

Evacernosk: Tak po čtrnácti kouzelných lekcích hubnutí do plavek...

6 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Dobrý den, již jednou jsem se ptala, zda je možné si recepty vytisknout. Nikde jsem nenašla tisk. Nemám počítač v kuchyni a tištěná podoba receptu je pro mne lepší.
    Děkuji za odpověď

    • Mirko, pod každý receptem je tlačítko “vytisknout”, stejně tak funguje pravým tlačítkem myši rozbalit menu a zadat “tisk” nebo v menu prohlížeče vybrat tisk, podle toho, jak jste zvyklá.

  2. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJemná polévka s kroupami, kapustičkami a batáty
Další článekPotřebujeme doplňovat vitamín D?