Máme pro vás ideální dezert do chladných dní. A protože je v něm dýně, což nikdo nepozná, dá se považovat za zdravý.

Ingredience
pro cca 10 misek
  • 1 hrnek pohanky
  • 1 hrnek jahel
  • 4 hrnky vody
  • kus dýně hokkaido (cca hrnek)
  • 5 lžic sladu (celiaci rýžový sirup)
  • hrst lískových nebo vlašských ořechů
  • špetka soli
  • pár ořechů a semínek na ozdobu

Postup

  1. Jáhly, pohanku a ořechy propláchneme ve studené vodě, dýni omyjeme a nakrájíme na kostky i se slupkou.
  2. Dáme do hrnce vařit vodu a když vře, přidáme jáhly, na ně vrstu pohanky a navrch dýni a ořechy.
  3. Ztlumíme plamen a vaříme cca 15 minut se špetkou soli.
  4. Odstavíme, přidáme slad a rozmixujeme do hladkého krému.
  5. Podle potřeby můžeme přidat ještě vodu, pokud chceme řidší konzistenci.
  6. Ochutnáme, případně dosladíme.
  7. Nalijeme do mističek a podáváme teplé zdobené oříšky a semínky.

Praktické

  • Po vychlazení ještě více ztuhne.
  • Pro uchování do druhého dne skladujte v chladničce.
  • Před nalitím do mističek ochutnejte. Začátečníci budou potřebovat více sladu či sirupu než ti, kdo už běžné sladké nejedí. Oslaďte si podle potřeby.
  • Pokud jste začátečníci a chuť dýně by vás v dezertu rušila, dejte ji menší díl nebo vynechejte.
  • Je to dezert, nikoli hlavní jídlo. Není cílem se s ním nacpat, ale potěšit.
  • Pro striktně bezlepkovou verzi (při celiakii) dáme rýžový sirup, jinak doporučuji sladit sladem.
  • Pokud nalijete do vodou vypláchnutých mističek a necháte vychladnout, můžete dezert vyklopit a podávat jako bábovičku.

Obměna

  • Ořechy můžete nahradit ořechovým máslem, dostanete jemnější krém.
  • Místo jáhel nebo pohanky můžete použít rýži.
  • Místo ořechů můžete dát mandle nebo semínka.

Děti

  • Dezert je vhodný pro děti od 1 roku a spíše v zimě.

Po 10 dnech jsem zhubla 2,5 kg, nechybí mi káva ani sladké (Zdenka)

Zdenka: Milá Evo, po 10 dnech do plavek jsem...

Po kurzu mě vyřadili z diabetologie

Lentilka: Já se minulý rok přihlásila do Vánočního kurzu...

Jsem ráda, že jsem do toho šla!

Giana: Chtěla bych moc poděkovat za celé zpracování kurzu,...

Můj jídelníček se díky vám úplně změnil

Petr C.: Nováček již nejsem, čerpám z Vašich volně dostupných...

Dostávám pochvaly, jak dobře vypadám. A polévku už jí i manžel

Lenka: Tak se Vám musím pochlubit, dnes jsem dostala...

Děkuji, že JJ děláte s láskou a obrovským nadšením

Žaneta: Moc se mi Vaše stránky líbí, je vidět,...

Behám ako rybička, kila idú dole (Marta)

Marta: Milá Evička, deň po dni varím podľa Jíme...

Toto je stravování, který jsem celý život hledala

Danfejfar: Dobrý den, děkuji, děkuji. děkuji. Toto je stravování,...

Moc nám chutná. I můj masožravec je nadšený (Lebell)

Lebell: Vaše recepty jsou Super! Super! Super! Nečekala jsem,...

Chtěla jsem se naučit vařit z dravě a kila dolů jsou příjemnou odměnou

Žaneta: Hlásím 3kg dole :). Pravda je, že jsem...

Tak jednoduché a tak dobré! (Nada)

Nada: To je dobrota!!! Neměla jsem tolik kedluben, tak...

Nehoní mě mlsná a dokázala jsem se vzdát kávy

Silvushe: Evi, Helčo, jste fenomenální ! Vy i vaše...

Úžasně zpracovaný kurz do naprostých deitalů

Ilona L.: Evi, váš kurz byl naprosto úžasný. Zpracovaný...

Hubnutí jde samo

Iva1: Dobrý den, pořád se bavím a pořád hubnu,...

Moc děkuji za recepty

Dana: Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné,...

Zatím každé jídlo, které jsem dle JJ vařila, bylo mňam

Kattru: Zatím každé jídlo bylo moc dobré a ani...
  1. Dobrý den, již jednou jsem se ptala, zda je možné si recepty vytisknout. Nikde jsem nenašla tisk. Nemám počítač v kuchyni a tištěná podoba receptu je pro mne lepší.
    Děkuji za odpověď

    • Mirko, pod každý receptem je tlačítko „vytisknout“, stejně tak funguje pravým tlačítkem myši rozbalit menu a zadat „tisk“ nebo v menu prohlížeče vybrat tisk, podle toho, jak jste zvyklá.

  2. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJemná polévka s kroupami, kapustičkami a batáty
Další článekPotřebujeme doplňovat vitamín D?