Omáčky by měly být na našem talíři často, zelenina pokaždé. Tady máme obojí. Je sezóna dýní a řepy, tak až nebudete vědět, co s nimi, zkuste tento recept.
Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek na větší kousky pokrájené dýně (i se slupkou)
  • 1 hrnek řepy nakrájené na menší hranolky
  • 1 hrnek zelí pokrájeného na nudličky
  • 2 cibule
  • půl lžičky tymiánu
  • olej
  • sůl
  • 1/2 litru vývaru nebo horké vody
  • na dochucení: trochu umeocta
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • pro mlsaly: rostlinná smetana

Postup

  1. Cibuli nakrájíme na půlměsíčky, řepu na menší hranolky, dýni na větší kostky, zelí na nudličky.
  2. Do kastrolu dáme trochu oleje, rozpálíme a vložíme cibuli, řepu a trochu osolíme. Restujeme do sklovata.
  3. Po asi 5 minutách přidáme dýni a zelí. Necháme pár minut orestovat, pak vlijeme ohřátý vývar (nebo horkou vodu) a přidáme půl lžičky tymiánu. Vývaru dáme tolik, aby zelenina byla ponořená.
  4. Vaříme na mírném ohni pod pokličkou cca 20 minut, dokud není řepa měkká.
  5. V trošce studené vody rozmícháme 2 lžíce kukuřičného škrobu a vlijeme k zelenině. Je potřeba alespoň 2-3 minutky povařit, aby se provařil a omáčka zhoustla.
  6. Dochutíme trochou umeocta.

Praktické

Vývaru nebo vody dejte více, pokud chcete mít víc omáčky. Méně, pokud máte mokřejší přílohu a chcete jen nějak upravit zeleninu. Stejně tak kukuřičného škrobu dejte více, pokud chcete hustou omáčku a méně, pokud ji chcete řídkou.

Obměna

Použít můžete jakoukoli zeleninu, kterou máte zrovna doma. Dobrá je i kombinace s kedlubnem, cuketou či mrkví.

Změnit můžeme také přidané koření, místo tymiánu můžete dát rozmarýn, oregáno nebo také vůbec nic, což je ideální pro malé děti.

Kompletní talíř

Zeleninu máme zastoupenou bohatě, pokud tedy přidáte obilovinu a luštěninu, máme kompletní talíř, jak má být. Pro dokonalost přidáme ještě zelené natě, kvašenou zeleninu a semínka. Nám chutná kombinace této omáčky plné zeleniny s rýží a tempehem na medu.

Děti

Takové jídlo je vhodné až pro děti od 2 let, pokud je stravujete přísně jako my. Do 1,5 roku by se totiž mělo velmi opatrně začít s olejem, sojovou omáčku dáváme až k druhému roku.

Ovšem, pokud dítě běžně dostává maso apod., pak není co řešit a můžete klidně podávat tento pokrm, protože ve srovnání s konvenční stravou je pořád ještě velmi light.

Konečně zdravý jídelníček

Ilona71: 2,5 kg dole. Jsem moc rada za tento...

Nemůžu si pomoct, ty jídla z kurzu jsou tak dobrá, že vylizuji talíře i hrnce…

Magda: Ahoj všichni, dnes uvařil manžel - zelí, bramborový knedlík a...

Hubnutí přišlo tak nějak samo

Chania: Vynechala jsem pečivo, nepotřebuji ho. Cukr jsem přestala...

I po 3 letech na vege stravě mě JJ posunulo mnohem dál

Pavlivlmaeorua: Již jsem prošla kurzem jarní očista, naprosto mě...

Za 3 týdny mám 5 kg dole bez hladu a chemických koktejlů

Zdlang: Zdravim, Evo, Jarni ocista mne prekvapuje pokracujicim ubytkem...

Díky JJ mi snížili léky na revmatoidní artritidu

Eva: Ještě jednou děkuji za Jíme jinak, děláte to...

Díky JJ mám více energie a 5 kg dole

Libenk: Hlavně chci moc poděkovat za Váš přístup, pořád...

Největší hubnutí nastalo po vysazení cukru a bílého pečiva

Mrask: Dobrý den, začala jsem asi 14 dní před...

Moje tělo po vašem jídle přede blahem

Verulka: Ja som tak nadšená 😀 Kvôli svojím zdravotným...

Hlavní je ten pocit, jak se po kurzu cítím!

Alko: Splaskla jsem přes prsa o 6 cm, v...

Kojené dceři se rapidně zlepšil ekzém

Veronbak: Následkem jídla dle JJ se mé 0,75 kojené...

Nevěřila jsem, že jídlo může být tak chutné

Holajna: Dnes jsem uvařila první jídlo. Všechno bylo vynikající....

Nevěřila jsem, že dokážu být bez čokolády

Marcella H.: Březen byl můj první měsíc, kdy jsem se...

Po kurzu mě vyřadili z diabetologie

Lentilka: Já se minulý rok přihlásila do Vánočního kurzu...

Děkuji za skvělý kurz

Ilona: Děkuji, děvčata, za skvělý kurz. Tady to jde...

Od doby, co jsme na JJ nás zubařka chválí

Petra: Tak u nás (zejména u mě) to byla...
  1. dnes jsem vařila k obědu. moc dobrá omáčka, červená řepa nikdy nezklame, to je sázka na jistotu. chtěla bych se zeptat obecně, obvykle uvádíte zahuštění škrobem, mně ale přijde taková omáčka jakoby ošizená, taková blemcavá a průhledná. obvykle zahuštuju rýžovou nebo pohankovou moukou, přijde mi to chutnější. je v tom nějaký problém? proč je vhodnější zahuštovat škrobem? díky

    • Klidně zahušťujte těmi moukami. Na mě je to pak zase moc hutné a těžké. Velmi často nedávám nic na zahuštění, jen hodně zeleniny. škrob dávám tam, kde chci chuť a konzistenci klasických omáček, protože on to tak hezky propojí.

  2. Tak dnešní verze červená řepa s mrkví a růžičkovou kapustou také neměla chybu. Jen jsem to jako obvykle neosolila, protože jsem se těšila na umeocet a nakonec smutně zjistila, že v láhvi je poslední kapka. Ale je to přesto výborné, oregano s tymiánem to zachránilo.

    • Bez une octa se mi taky spatne vari. Kdyz dojde necekane (kdyz treba myslim, ze mam ve spajzu dalsi lahev a ona tam neni), je to normalni zrada ?

  3. Neměla jsem dýni, přesto byla omáčka naprosto skvěláááá! Ujídala jsem ji i samotnou:)
    ke konci vaření jsem ji doladila “kysanou smetanou”…

    Vařila se o něco dýl (40 minut), ale je to zatím jednou z nejlepších jídel Jinak.

  4. Naprosto VÝTEČNÁ!!!! Právě jsem ji dojedla a 2x si ji přidala. Miluju sladké chutě. 🙂 A byla i krásně lehká,bez smetany.

  5. Tento recept má u mě zatím nejvíce opakování. Dnes tedy potřetí ve složení: cibule, kapusta, červená řepa a mrkev. A protože i na mě přišly eliminace a bojuji s angínou, hezky do hlaďoučka jsem rozmixovala a jako přílohu zvolila jemný kuskus (pro kompletní talíř jsem přidala trochu tempehu na česneku). Bylo to první jídlo vyjma polévek, které jsem byla schopna polykat – tempeh sem opravdu dobře rozkousala a taky šel:) Palec nahoru a velké díky!

  6. Naprosto BOŽÍ !!!
    Udělala jsem s těstovinama a k tomu velké bílé fazole na cibulce, s kysaným zelím. A bylo to skvělý !!!
    A co je nejlepší, tak to baštila i 3-letá dcerka, která mi většinu receptů doposud sabotovala. Tady baštila všechno a ještě si přidala 🙂
    Asi 3x jsem se v receptu ujišťovala, že se to nemixuje, mám nějaký zakořeněný zvyk, že omáčka musí být hlaďoučká, max s bylinkou a vida, takhle to jde taky a je to i mnohem lepší a zajímavější 🙂
    A to jsem dokonce zapomněla i na ten tymián :-), zkusím to s ním příště 😀
    Moc děkuji

  7. Chodím sem denně,ale moc nestíhám psát..dnes ale využívám minutku klidu a přidávám se k pochvalám, dnes jsem si ji uvařila k obídku a skvělá! A moje desetiměsíční dcerka taky mlaskala, což jsem ráda (samozřejmě že u ní šlo jen o stejně použité druhy zeleniny, nebojte se :), což mě nadchlo, protože když začínala s příkrmy, červenou řepu milovala, ale jakmile ochutnávala víc a víc, začala ji odmítat a dnes – propašovanou v této kombinaci – si mlaskala a já pomalu nestíhala krmit 🙂 Děkuji !

  8. Mňamka, díky za výbornou inspiraci! Dýně došla, tk to bylo s mrkví, do toho větvička čerstvého rozmarýnu ze zahrádky. Místo tempehu uzené tofu, taky moc dobré. Předložila jsem zcela bez komentáře k obědu, a beze zbytku to snědl nejen manžel, který zdravou stravu celkem akceptuje, ale i děda, který se jinak na zeleninu tváří nanejvýš podezíravě 🙂 A rýži a neochucenou omáčku bez smažené cibule měl k obědu i roční syn, takže ideální 🙂

  9. Wow, to byla dobrota!!! Uvařila jsem to z dýně, řepy a cukety se špaldovými kroupami a opraženou slunečnicí. Bylo to výborné, nebylo třeba nijak dochucovat. Skvělé! Ještě ten manžel, kdyby chtěl jíst zdravěji :-/

  10. Dekuji za tento recept! Necekala jsem zadnou pecku, ale pecka to byla 🙂 Moc jsme si s maznelem pochutnali…bylo to rychla z chutna vecere… Vyzkousim dalsi vase recpety…diky!

  11. Nevěděla jsem jak použít červ, řepu a hle taková výtečná omáčka bez chuti po řepě! Myslel jsem, že to bude takové fádní, ale pochutnali jsme si všichni. Po cibuli jsem zeleninu již nemíchala, a tím si zachovala veškerou chuť. Tempeh na medu jsem recept nehledala, jenom jsem to s česnekem a medeme na pánvičce rychle orestovala a povedlo se.Díky moc za recept!

  12. Omáčka je výborná! Opravdu jsem si pochutnala. Naservírovala jsem ji i manželovi, tomu bohužel k masu, ale také mu chutnala. I kousíček zdravého do jeho těla potěší:-) Ovšem pohořela jsem u dcery, která prostě zeleninu moc nejí a tahle krásná červená barva ji odradila úplně. Mám problém s vymýšlením svačinek, abych aspon trochu omezila pečivo, které jsem jí z mojí neznalosti naučila jíst a ted bych se za to neviděla:-( No myslím, že s ní bude větší dřina naučit ji jíst jinak než s manželem, ach jo, ale nevzdávám se:-) Přeji pělný den a moc díky za inspiraci, opravdu by mě tahle kombinace nikdy nenapadla a je výtečná. Mňam!

    • Díky za pochvalu, Ivo, to nás moc těší, když naše recepty mají úspěch 🙂 Lepší zelenina k masu než vůbec! Naopak, když maso, tak hromadu zeleniny, aby se to maso dobře dostalo zase ven a následky překyselení se trochu eliminovaly. S dětmi bývá kříž, chce to svatou trpělivost, zapojit fantazii a zas tak moc se netrápit. Pomaloučku, polehoučku měňte jídelníček, nadšeně servírujte nové pokrmy, dělejte je atraktivní (tvary, barvy, příběh), případně dávejte do obalů od věcí, které jedla předtím (třeba do kelímku od jogurtu dejte obilný krém apod.). Samozřejmě úměrně věku 🙂 Dětem kolem 3 let už se dá všechno hezky vysvětlit a zapojit je do výroby. A navíc, když vy i manžel to budete jíst, bude to jíst časem taky. Zvlášť, když nic jiného doma nebude 🙂 Škoda, že jste z takové dálky, na kurzech pro maminky děláme svačinkový raut pro inspiraci. Tak to nevzdávejte, zapojte fantazii i rodinu, bude to zábava.

      • Svačinkový raut pro inspiraci bych uvítala. Klidně i jela dálku. Jsem totálně v pytli. Když už jim něco chutná, nevím co s tím. Třeba jsem koupila úžasnou pohankovou pomazánku a nevím co k ní! Když je to obilovina asi není úplně košér namatlat ji na placku nebo chleba. Přece ji nenamažu dětem na list salátu… a tak různě…

        • Ayo nevím odkud jste, ale pořádáme kurzy v Praze zaměřené právě pro maminky. Svačinkový raut je taková tečka na závěr, kdy si maminky mohou ochutnat a podívat se, co vše našim dětem dáváme ke svačině v rámci jíme jinak.
          A tu pohankovou pomazánku klidně dejte na placku, či kváskový chleba, obilovin můžete za den sníst klidně hodně, jen to chce přidat ještě zeleninu.

  13. Tak to bylo opravdu labůžo! Jako přílohu jsem zvolila jáhly promíchané s ovsem, jako luštěninu mandlový tempeh, doplnila jsem kysaným zelím, fakt dobrota (a to jsem tam zapomněla dát tymián:-) příště to zkusím s ním. Díky za tip na tak úžasnou kombinaci, zelí s řepou a dýní by mě asi kombinovat nenapadlo.

  14. Zobrazit všech 22 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekZdravý narozeninový dort vhodný k 1. narozeninám
Další článekKrémová brokolicová polévka