- 1 hrnek na větší kousky pokrájené dýně (i se slupkou)
- 1 hrnek řepy nakrájené na menší hranolky
- 1 hrnek zelí pokrájeného na nudličky
- 2 cibule
- půl lžičky tymiánu
- olej
- sůl
- 1/2 litru vývaru nebo horké vody
- na dochucení: trochu umeocta
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- pro mlsaly: rostlinná smetana
Postup
- Cibuli nakrájíme na půlměsíčky, řepu na menší hranolky, dýni na větší kostky, zelí na nudličky.
- Do kastrolu dáme trochu oleje, rozpálíme a vložíme cibuli, řepu a trochu osolíme. Restujeme do sklovata.
- Po asi 5 minutách přidáme dýni a zelí. Necháme pár minut orestovat, pak vlijeme ohřátý vývar (nebo horkou vodu) a přidáme půl lžičky tymiánu. Vývaru dáme tolik, aby zelenina byla ponořená.
- Vaříme na mírném ohni pod pokličkou cca 20 minut, dokud není řepa měkká.
- V trošce studené vody rozmícháme 2 lžíce kukuřičného škrobu a vlijeme k zelenině. Je potřeba alespoň 2-3 minutky povařit, aby se provařil a omáčka zhoustla.
- Dochutíme trochou umeocta.
Vývaru nebo vody dejte více, pokud chcete mít víc omáčky. Méně, pokud máte mokřejší přílohu a chcete jen nějak upravit zeleninu. Stejně tak kukuřičného škrobu dejte více, pokud chcete hustou omáčku a méně, pokud ji chcete řídkou.
Obměna
Použít můžete jakoukoli zeleninu, kterou máte zrovna doma. Dobrá je i kombinace s kedlubnem, cuketou či mrkví.
Změnit můžeme také přidané koření, místo tymiánu můžete dát rozmarýn, oregáno nebo také vůbec nic, což je ideální pro malé děti.
Kompletní talíř
Zeleninu máme zastoupenou bohatě, pokud tedy přidáte obilovinu a luštěninu, máme kompletní talíř, jak má být. Pro dokonalost přidáme ještě zelené natě, kvašenou zeleninu a semínka. Nám chutná kombinace této omáčky plné zeleniny s rýží a tempehem na medu.
Děti
Takové jídlo je vhodné až pro děti od 2 let, pokud je stravujete přísně jako my. Do 1,5 roku by se totiž mělo velmi opatrně začít s olejem, sojovou omáčku dáváme až k druhému roku.
Ovšem, pokud dítě běžně dostává maso apod., pak není co řešit a můžete klidně podávat tento pokrm, protože ve srovnání s konvenční stravou je pořád ještě velmi light.
PS: Co zkusit vaření podle vyváženého jídelníčku?
Ze zdravých surovin, z prvopotravin a chutně. S nákupními seznamy, videorecepty, naší živou podporu, motivaci a mnohem více. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na letní výzvu, jak shodit 5 kg za 14 dnů!
Komentáře
Dnes jsme vařila a moc jsme si s manželem pochutnávali. Udělala jsem s kuskusem a bílými fazolkami na cibulce. Mňam! Určitě budu dělat víc. Červená řepa tam vůbec nevyčnívá, naopak se chutě moc hezky propojily…a přitom je to rychlovka:-). Díky!
Tohle je jedinecny recept, velice originalni a vzdy kdyz jej 2varim po delsi dobe, jako dnes, tak chutemi cestuji po celem svete :-) a ta nadherna barva…