- 1 hrnek na větší kousky pokrájené dýně (i se slupkou)
- 1 hrnek řepy nakrájené na menší hranolky
- 1 hrnek zelí pokrájeného na nudličky
- 2 cibule
- půl lžičky tymiánu
- olej
- sůl
- 1/2 litru vývaru nebo horké vody
- na dochucení: trochu umeocta
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- pro mlsaly: rostlinná smetana
Postup
- Cibuli nakrájíme na půlměsíčky, řepu na menší hranolky, dýni na větší kostky, zelí na nudličky.
- Do kastrolu dáme trochu oleje, rozpálíme a vložíme cibuli, řepu a trochu osolíme. Restujeme do sklovata.
- Po asi 5 minutách přidáme dýni a zelí. Necháme pár minut orestovat, pak vlijeme ohřátý vývar (nebo horkou vodu) a přidáme půl lžičky tymiánu. Vývaru dáme tolik, aby zelenina byla ponořená.
- Vaříme na mírném ohni pod pokličkou cca 20 minut, dokud není řepa měkká.
- V trošce studené vody rozmícháme 2 lžíce kukuřičného škrobu a vlijeme k zelenině. Je potřeba alespoň 2-3 minutky povařit, aby se provařil a omáčka zhoustla.
- Dochutíme trochou umeocta.
💡 TIP: Stáhni si sadu na letní hubnutí ZDARMA hned teď.
Vývaru nebo vody dejte více, pokud chcete mít víc omáčky. Méně, pokud máte mokřejší přílohu a chcete jen nějak upravit zeleninu. Stejně tak kukuřičného škrobu dejte více, pokud chcete hustou omáčku a méně, pokud ji chcete řídkou.
Obměna
Použít můžete jakoukoli zeleninu, kterou máte zrovna doma. Dobrá je i kombinace s kedlubnem, cuketou či mrkví.
Změnit můžeme také přidané koření, místo tymiánu můžete dát rozmarýn, oregáno nebo také vůbec nic, což je ideální pro malé děti.
Kompletní talíř![Přidáním rýže, tempehu, kvašené a syrové zeleniny dostanete kompletní talíř](http://www.jimejinak.cz/wp-content/uploads/2012/10/IMGP59771.jpg)
Zeleninu máme zastoupenou bohatě, pokud tedy přidáte obilovinu a luštěninu, máme kompletní talíř, jak má být. Pro dokonalost přidáme ještě zelené natě, kvašenou zeleninu a semínka. Nám chutná kombinace této omáčky plné zeleniny s rýží a tempehem na medu.
Děti
Takové jídlo je vhodné až pro děti od 2 let, pokud je stravujete přísně jako my. Do 1,5 roku by se totiž mělo velmi opatrně začít s olejem, sojovou omáčku dáváme až k druhému roku.
Ovšem, pokud dítě běžně dostává maso apod., pak není co řešit a můžete klidně podávat tento pokrm, protože ve srovnání s konvenční stravou je pořád ještě velmi light.
PS: Jde hubnout a normálně jíst? Pojď to zjistit! 😁
Tisíce lidí s námi shodily 5 kg za 14 dní. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček s výbornými recepty, videa, jemné cvičení - a živou podporu! Už za 2 týdny uvidíš výsledky. Mrkni na výzvu Hubneme do plavek a naskoč!
Komentáře
To jsem si zase jednou pošmákla. 👍 Jen škoda, že muž nemá rád řepu a kuskus, toho jsem nenadchla. Alespoň karbanátky z černé čočky a rýže a kimchi k tomu ocenil. Toho se nedá sníst jen trochu. Vždycky si nandám a koukám, jaká to je kupa, že to přece nemůžu sníst. A ono jo a ještě bych si přidala. 😅
Mnááááááááááááám , lahoda lahodná , opravdová dobrota ❤️
Měli jsme s rýží s pohankou, coleslaw salátem a cizrnový nákyp