- 1-2 lžíce oleje
- jedna větší cibule
- 3 hrnky čerstvých zelených fazolek
- 100 g dýně
- sůl
- umeocet (nemusí být)
- Zeleninu omyjte, nechte okapat a nakrájejte. Fazolkám odkrojte špičky a nakrájejte je na asi 3 cm kusy, cibuli nakrájejte na kostičky a dýni na malé kousky.
- Na dno kastrolu dejte olej, rozehřejte ho a přidejte cibuli. Osolte a chvíli restujte.
- Po pár minutách přidejte dýni a fazolky, za občasného zamíchání dobře orestujte.
- Zalijte trochou horké vody nebo zeleninového vývaru a duste pod pokličkou na mírném plameni cca 20 min. do změknutí zeleniny.
- Dochuťte asi lžící umeocta, pokud chcete mít výraznější chuť zeleniny.
Praktické
- Zeleninu připravujte vždy čerstvou, naučte se odhadovat potřebné množství (což přijde s praxí, takže trpělivost), případný zbytek dejte do termosky a při dalším jídle ještě teplé spotřebujte.
- Pokrm je přirozeně bezlepkový a nesójový.
Obměna
- Fazolky s dýní se hodí jako součást snídaně, kdy je dáme na obilnou kaši, nebo jako příloha či teplý salát k jakémukoliv jídlu.
- Umeocet můžete vynechat a naopak můžete přidat koření podle chuti a nálady. Hodí se kurkuma, bazalka, oregáno apod.
- Místo fazolek můžete použít hrachové lusky, pórek, kapustu, růžičkovou kapustu, květák či jinou aktuální zeleninu.
- Dýni můžete nahradit mrkví nebo batátem.
- K snídani naprosto stačí nekořeněná zelenina pouze na tuku se solí. Pokud vám samotná zelenina nechutná, můžete si jako chuťový můstek zeleninu posypat tekka kořením, gomasiem nebo připravit zdravou zálivku či dresink.
Děti
- Takto připravená zelenina je vhodná pro děti od 1,5 roku, pokud budeme šetřit solí, olejem a dochucovadly. Od 2 let ji mohou už s vámi.
PS: Víte už jak na zdravé cukroví?
My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.
Komentáře
to byla lahodna na dnesni snidani s jahlama :-)
Velká dobrota :-) … při opakovaném vaření jsem přidala lžíci tahini…zase trochu jiné, ale také moc chutné :-) Příloha osmažené celozrnné halušky ( zbytek že v včera :-)